Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogao sam da pišem i dugi esej o nepovezanosti berze sa realnošću, ali čemu? Poenta je jasna. Izađe rukovodilac i laže nešto masno. Potplati se neki analitičar da dostavi friziran izveštaj. Unajmi se konsultantska kuća koja će da obeća strava restrukturiranje. Objavi se plan, okači demonstracija, udari se po grafikonima. Obećava se razvoj ultramegagiga tehnologija. Sve to rezultuje lažnom slikom na berzi, koja je vrlo labavo vezana za realno stanje stvari u tom trenutku. Dotle u praksi grafičko odeljenje, jedino profitabilno, gleda kako da otkači taj deo firme i nakači se za Intel. ***.

Sada se čeka bezbedan trenutak da se offloaduju prazne priče, lažne tehnologije i isprazna obećanja, kao kada Google maže za Glass ili kada Microsoft maže za AR.
Apsolutno, AMD deonice u proteklih par godina isključivo skaču kada se digne hipi o izlasku novog proizvoda i to po pravilu splasne nekih 5-6 meseci po izlasku proizvoda kada postane jasno da ne daje rezultate na tržištu i kada špekulanti rasprodaju svoje deonice po najvišim cenama, čekajući priliku da ih ponovo pokupuju kada splasnu.

Kratkotrajno stanje na berzama nije nikakav pokazatelj zdravstvenog stanja pacijenta.

Poslednja izmena:
Apsolutno, AMD deonice u proteklih par godina isključivo skaču kada se digne hipi o izlasku novog proizvoda i to po pravilu splasne nekih 5-6 meseci po izlasku proizvoda kada postane jasno da ne daje rezultate na tržištu i kada špekulanti rasprodaju svoje deonice po najvišim cenama, čekajući priliku da ih ponovo pokupuju kada splasnu.

Kratkotrajno stanje na berzama nije nikakav pokazatelj zdravstvenog stanja pacijenta.

I da i ne ....

Skacu svaki put kad se ovi kurce kako imaju ultra mega proizvor ali taj skok je toliko mali da je smesno.

Jedini trenuci kad su im deonice bile dobrostojece su trenuci dobrih proizvoda, to se lako da sagledati kao pogledas grafikon kretanja akcija u zadnjih 15 godina, kad su drali na trzistu (athlon 64, Radeon 4xxx, 5xxx itd) i deonice su bile jake, izmedju toga sve su to smesne promene.

Dakle niko nije pročitao šta piše, nego samo pogledao naslov i pričate napamet šta vam odgovara.

U tekstu piše da im akcije rastu stabilno, da je Zen doprineo tome. Ali su razlozi dublji od hype za novu arhikteturu, nego i licenciranje kineskoj vladi, kao i to da su se vratili u profitabilno poslovanje od drugog kvartala. Što je daleko od one teme "AMD propada".

Rast u vezu Zen hajpa se nastavio na rast koji je bio posledica Polaris/Vega hajpa i jedno i drugo je na staklenim nogama, pogotovo što je već sad jasno da im Polaris neće pomoći u nadoknađivanju market share-a na gpu tržištu, već da je u pitanju još jedan flop.

Samo stavljajte vi u potpise šta god hoćete. Nije mi samo jasno šta vi u tome što sam rekao vidite toliko problematično i strašno. Jednsotavno - ne verujte analitičarima, ne verujte zatvorenim demonstracijama. Valjda smo imali skorašnji primer sa Polarisom o kome su se bajke pravile, pa kada je došao...znate i sami.
Ja koliko sam ispratio, akcije su nastavile da rastu i nakon "propasti" Polaris-a :d

Što se tiče testa, naravno da jedan test ne govori sve o procesoru, i naravno da je uzet najbolji scenario. I niko kome posao/novac zavisi od toga, neće na osnovu jednog PP slajda doneti odluku prilikom investiranja. Ali takođe vidimo da će Zen procesor zapravo biti upotrebljiv u segmenetu u kom AMD trenutno nema šta da ponudi. Što je veoma bitno.

Po mom mišljenju, Zen procesori će imati nešto lošiji IPC i niže klokove od Kaby Lake-a, tj. biće sporiji ili će trošiti više struje da bi bili isti/brži. Što skoro sigurno znači i da će biti jeftiniji. Plus što nemaju IGP-a, pa će AMD morati da uračuna i gomilu korisnika kojima ne treba diskretna grafika i moraju da plate ~50$ da bi mogli da koriste Zen procesore. Prilično sam siguran da će 4c/8t procesor imati lošije ST performanse od i5, a MT između i5 i i7, i da će cenovno biti gde je bio FX-8xxx, tj. negde oko ~200$. Nadam se i da će (skoro) svi imati konfigurabilni TDP i biti otključani, pa da ja mislim o klokovima i TDP-u :D Dobra stvar je što su sve segmente stavili na isto podnožje (AM4), pa će i izbor ploča biti veliki.

Što se odlaganja za Q1/17 tiče, to nema veliki uticaj na tržište pošto je zapravo bolje pomeriti lansiranje novog bitnog proizvoda za početak nove godine, nego ga ppustiti u prazničnoj sezoni, kad je sve na popustu/rasprodaji. Ako se dobro sećam i Kaveri (poslednja bitna desktop arhitektura) je lansiran u januaru (2014), a FM2+ ploče su počele da se prodaju od novembra, decembra. Tako da je i sad moguće da će pre kraja godinu pustiti AM4 ploče i Excavator APU

Ja ne znam kako je Polaris propast? Da je savršen nije, ali je tačno pogodio gde treba.
nVidia je odgovorila, da nema Polarisa cene bi bile veće. To što su neki očekivali kule i gradove, nije odgovornost AMD.
S druge strane, AMD radi sve ovo s ubedljivo manje para za razvoj nego što ima nVidia ili Intel. Što je respektabilno u svakom slučaju.
nVidia je veća nego AMD ceo(i odeljenje procesora i grafičko).
A Intel je preko deset puta veći.

Kao da neko namerno ruši kompaniju iznutra. Nemoguće da su ovako glupi

Vec se pricalo o sukobu Lise i Radze... Vec sam pisao o tome, da je ocigledno da je do sukoba doslo jer je nekome iz GPU odeljka dojadilo da sili compute i FP32 performanse na ustrb gaming performansi.
Guraju taj compute zbog konzola i APU procesora, i to im se obija o glavu na PC trzistu.... ****ga, APU im nije prosao kako su planirali...

Ja ne znam kako je Polaris propast? Da je savršen nije, ali je tačno pogodio gde treba.
nVidia je odgovorila, da nema Polarisa cene bi bile veće. To što su neki očekivali kule i gradove, nije odgovornost AMD.
S druge strane, AMD radi sve ovo s ubedljivo manje para za razvoj nego što ima nVidia ili Intel. Što je respektabilno u svakom slučaju.
nVidia je veća nego AMD ceo(i odeljenje procesora i grafičko).
A Intel je preko deset puta veći.
Možda nije propast onima koji su se kleli i u poslednje dve amd-ove generacije grafičkih procesora, a oni završili na 20% tržišnih učešća, ali po meni nije nešto što može da ih iznese iznad tih dvadesetak procenata.

Lista failova je velika. Evo u slučaju RX 480 i potrosnje, vuce vise nego sto bi trebalo, ali i to ne bi bilo strasno da su stavili jos jedan 6-pin konektor na kartu. Sad imamo epilog da mnogo vuce sa pci-e i može lako da ošteti ploču, plusa, još nema nereferentnih, ej bre, sad će kraj avgusta.
Ne verujem da ovo može da se desi jednoj ovakvoj kompaniji tek tako, ovo je neko namerno za****

Koji smor ovo odlaganje. Ovo stvarno nisam ocekivao. Odlagao sam zamenu moje C2Q mašine zbog Zen-a, ali izgleda da će opet biti intel...

Vuču su rešili kroz drajvere, i nije na nivou da može da ošteti ali ide preko specifikacije.

Treba imati obraza pa reći da Polaris nije promašaj.

Neće se niko ni sa kime klati. AMD nemere napraviti "dobar" cpu jer: ima dil sa Intelom da se drži svojih grafika a da ipak bude prisutan na cpu tržištu kako intela ne bi rezali za monopol i kako bi ponudio jeftine kućne procesore za svačiji dom. Intel, ipak, to nije...

Sent from my Mi 4 LTE by Tapatalk

Када се гледа са стране - логично размишљање. Не мора бити дила директно са Интелом, јер је и са Енвидијом слично стање. Тај је сегмент индустрије, изгледа, тако организован... да функионише не ради добробити корисника и прогреса него само ради што сигурнијег дотока профита.

U pravu ste skroz. Čuo sam i da su zabranili svima na svetu da razvijaju nove procesore. Nekoliko drugara iz kraja skupilo milijardu $ za R&D, znaju kako da naprave CPU sa 16 jezgara, radi na 6 GHz, TDP je 35W, hteli da ga prodaju po ceni kile pirinča. Međutim, javili im iz Vatikana da se manu ćorava posla. Slično je i za servere/HPC - Krenuli ljudi iz Intel-a i AMD-a da kidnapuju inženjere IBM-a, Oracle-a i ARM-a kad su ovi najavili nove verzije procesora. A inače, priveremeno su se povukli sa tržišta mobilnih uređaja, samo da ne bi bili sumnjivi.

http://www.netaksharee.com/viazhaoxin-octacore-processor-new-zx-100s-chipset/
http://www.anandtech.com/show/10586...tor-extensions-aiming-for-hpc-and-data-center
http://www.nextplatform.com/2016/04/18/power9-will-bring-competition-datacenter-compute/
http://www.nextplatform.com/2016/06/30/oracle-takes-xeons-sparc-s7/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_microprocessors
http://actualapple.com/russian-companies-are-switching-from-intel-on-elbrus/
https://en.wikipedia.org/wiki/Loongson

O kakvim svađama i takmičenjima vi pričate, ko će koga i čime da ugrozi, zar bi bilo realno da jedine 2 kompanije u svetu poturaju jedna drugoj nogu!Nije to Turska sapunica već nezamislivo ogroman biznis.Kad se pogledaju svi proizvodi na obe strane, procesori, grafike, pa zar ne vidite da nijedan ne ugrožava ovog drugog i da se sve od najslabijeg do onog iz vrha ponude mogu smestiti na jedinstvenu listu!Vladaju kompletnim tržištem, svaki proizvod ima tačno svoje mesto i ne ugrožava drugog već je ili malo slabiji ili malo jači!Njima je jedino bitno da se ne pojavi treći!!

Jeste, to što si opsiao je inače ilegalno.

Slažem se. Najveći dokaz tome je rast udela AMD-a u tržištu diskretnih grafika
https://www.computerbase.de/2016-08/amd-grafikkarten-marktanteil/

No tema je Zen, pa nećemo više o tome :)

Sa čime se slažeš kada u samom tekstu stoji da Polaris nije uračunat u rezultate poslednjeg kvartala, te da očekuju da Polaris zajedno sa Vegom dodatno digne amd iznad 29%? :d
Im Desktop allein ist AMDs Anteil auf 29,9 Prozent geklettert, ein satter Zuwachs von 7,3 Prozent. Mit Polaris, welches im vergangen Quartal noch nicht einmal dazu gezählt hat, aber auch dem Next-Gen-High-End-Grafikchip Vega will AMD dort noch weiter deutlich zulegen.

...

Pre ćeš suditi recimo na osnovu ovoga, gde je rx 480 izašao tri nedelje pre gtx 1060. Iako se radi o samo jednom lancu u okviru jedne države...

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4xo5ip/amd_vs_nvidia_sales_numbers_one_outlet/

Poslednja izmena:
Hahahaha posto su kompanije sa zapada sto vas to sve cudi, u ovom slucaju monopol nije nista gori od duopola :) Pepsi i Coca Cola kao primer.
Aj da vidimo treceg, ups a gde je? :-D da nece mozda Ruje da naprave nesto?!
ili zamislite IBM poludi i kaze e dosta se se igrali na polju hardwera, da se ja vratim na velika vrati i pregazim vas :-D nista od toga :'(

Poslednja izmena:
Ne isplaćuje se mučenicima, koji su ostali bez posla, ali se menadžerima i deoničarima isplaćuje, kad pošutiraju višak radnika, da bi zadržali stopu profita, kao ranijih godina, kada su se češće menjale pc platforme. Plate nekoliko hiljada zaposlenih su nekoliko procenata više, na računu prebogatih deoničara, ali to je "logika" kapitalizma

Nešto ta logika baš i ne fercera čim se desi slučaj GM i IBM, tj. ne fercera ni za koga osim za "leteće" deoničare. Skoro 40 godina finansijske deregulacije dođe na naplatu kad-tad.

Bilo bi interesantno videti koji procenat profita AMDa je izdvajan za deoničare a koliki je išao u ar en di, da li prati slične negativne trendove svuda drugde, kao i uporediti sa Intelom i nV. Jel ima negde da se vidi takva statistika?

Hahahaha posto su kompanije sa zapada sto vas to sve cudi, u ovom slucaju monopol nije nista gori od duopola :) Pepsi i Coca Cola kao primer.
Aj da vidimo treceg, ups a gde je? :-D da nece mozda Ruje da naprave nesto?!
ili zamislite IBM poludi i kaze e dosta se se igrali na polju hardwera, da se ja vratim na velika vrati i pregazim vas :-D nista od toga :'(

O tome ja pričam!Mi se ubismo oko gluposti a oni prave dogovore i zatvaraju i najmanju rupicu gde bi kupac odustao od kupovine proizvoda.Ili šta, nema mozgova i novca da se uključi treći!?
A naravno da nije po zakonu, zamisli kada bi se svi zakoni poštovali kako bi ovaj svet bio lepo mesto!
Tako da mislim da je krajnje vreme da iole inteligentan čovek treba da shvati i da prestanu više prepucavanja ovi i oni, crveni i zeleni......Niko vam neće dati ništa za džabe i pitanje je samo na koju će te stranu okrenuti sa otvorenim novčanikom.

Ko tebi brani da napraviš CPU i GPU i oteraš i crvene i zelene i plave u bankrot? Moderni procesori su postali toliko složeni da ni kompanije koje ih projektuju i prave ne uspevaju da reše sve probleme mesecima nakon izlaska (i to bukvalno svi imaju takve slučajeve), a mi ih posmatramo kao gomilu preskupog peska. Platiš Asusu i nVidia-i grafičku 500€, daš Samsungu i Toshibi 300€ za skladište, Kingstonu 150€ za memoriju, CM-u 150€ za napajanje i kućište, Dell-u 300€ za monitor, Logitech-u 150€ za periferije, MS, Adobe i Autodesk ti uzmu ~2.000€ za softver, daš 300€ svake godine za igre, a mnogo ti 200-300€ za CPU koji nekoliko desetina/stotina ljudi razvija godinama i koji je najbitnija stavka PC-a.

offtopic:

Pre ćeš suditi recimo na osnovu ovoga, gde je rx 480 izašao tri nedelje pre gtx 1060. Iako se radi o samo jednom lancu u okviru jedne države...

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4xo5ip/amd_vs_nvidia_sales_numbers_one_outlet/
AMD je do pre 2 meseca prodavao kare sa istim* performansama po istim cenama - GTX 960 vs R9 380 (28x), kao i GTX 970 vs 390 (290). I pored toga GTX se prodavao 5-10 puta više od Radeona, sudeći po steam statistici. Sada AMD izbaci malo sporiju kartu po istoj ceni, i odnos bude 60:40 u korist GTX-a. Očigledno je da odnos cena/performanse nije najvažnija stavka pri kupovini, pošto je u klasi ~200-300€ AMD tu zapravo bio u malo boljem položaju. I koliko sam ispratio, pad prodaje RX 480 je otišao u korist RX 470 modela.

Takođe, uzeo si tržište gde se prodaje high-end segment. Prilično sam sguran da u Srbiji (Mađarskoj) mnogo bolje ide prodaja RX i 1060 modela nego 1070 i 1080. E sad, mi smo malo tržište, ali ako prebacimo to na velika tržišta sličnih kupovnih mogućnosti (Kina, Indija, Vijetnam, Tajland, Indonezija, Malezija, Brazil, Rusija, Turska...), vraćamo se na podatak da je 80% grafičkih u segmentu ispod 300€. Da li je Polaris promašaj ili ne, znaćemo verovatno početkom sledećeg kvartala, sigurno na kraju ove godine.

on/off topic:
AMD je prošle godine rekao da ne žele da se predstavljaju kao jeftiniji brend, nego kao konkurentan. Nama izgleda da bi oni sad morali da obore cenu RX 480 modela zato što je sporiji od 1060, a isto koštaju. Ali ako oni smanje cenu za 10-ak posto (20-30€), njima je to možda 50% profita po čipu, možda i više. I zašto da gube polovinu profita, ako neće dobiti duplo više korisnika. Zato će slično biti i sa Zen procesorima. Siguran sam da cenovno 4c/8t CPU neće biti jeftiniji od i5-7000 modela, bar ne toliko da pravi razliku. Taj procesor će u nekim situacijama biti brži, u nekim sporiji, retko gde će se zaista videti razlika. Daće 2-3 frejma manje u igrama, ali će odraditi render ili kompresovati folder 20s brže. Veći razlog zbog kog AMD mora da spusti cenu "istog" procesora (Zen vs i7) je nepostojanje IGP-a, a ne možda 10% lošije performanse. I činjenica da na kutiji ne piše "Intel inside"

*U zavisnosti od modela i testova može varirati par procenata, ali mislim da se slažemo da su performanse u proseku iste.

Poslednja izmena:
U pravu ste skroz. Čuo sam i da su zabranili svima na svetu da razvijaju nove procesore.

Ko tebi brani da napraviš CPU i GPU i oteraš i crvene i zelene i plave u bankrot?

lol, naravno da to nije tek tako moguće jer, pored toga što si i sam primetio da bi to bio ekstremno kapitalno intenzivan poduhvat, glavni razlog su patenti/IP pravo, koji služe da zamaskiraju da su znanje i visoka produktivnost koji su omogućili tim kompanijama uspeh in the first place u velikoj meri kolektivni, nije nešto što su same stvorile. Nije moguće patentirati ISAu koliko je meni poznato ali je moguće patentirati detalje koji su ključni za njenu hardversku implementaciju i bez kojih je praktično beskorisna. Osnovna x86 ISA se bazira na starim, isteklim patentima, ali trebaju ti patenti da bi implementirao MMX, SSE, x86-64, AVX i druge ekstenzije. Znači, čak i da napraviš vanila x86 CPU koristeći te stare patente, on neće biti konkurentan jer je neupotrebljiv danas, a Intel i AMD ti neće dati licence jer ne žele konkurenciju.

To ne možeš da tvrdiš, pošto je AMD za manje od 300 miliona dao potrebne informacije (patente na korišćenje, ne znamo tačno koje) Kinezima. A i možeš da pokušaš kao Transmeta, pa da priđeš problemu sa te strane. Čak je bila i priča pre nekoliko godina da AMD hoće da se otarasi CPU-a i sve prebaci na GPU (Compute Unit) i da je kao zbog toga Buldozer bio fejl :)

Lično, očekujem da prvi testovi Zena budu rađeni krajem godine, u januaru će biti neki paper launch, a široka dostupnost od marta. Meni to deluje kao najrealniji scenario, pod uslovom da ne bude novih problema i da se ne dogodi nešto nepredviđeno. Nakon ovih problema sa dostupnošću Polarisa, a i iz iskustva sa dostupnošću procesora i APUa do sada, jednostavno nisam siguran da AMD uopšte može da hendluje launcheve, naročito tako velike, kada nema sopstvene fabrike i logistiku.

Takođe, očekujem visoku cenu proizvoda, budući da će biti problem izraditi ih u dovoljnoj meri, kao i da je AMD koristio svaku priliku da uveća profitnu marginu, po cenu da svoj proizvod pozicionira opasno blizu Intelovom.

...

Da, i onda dođe AMD i izjavi da je sveeeee prodato i razgrabljeno. +1 dolar po akciji na to, a to je ionako percieved value, nema veze sa realnošću.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno