Ko tebi brani da napraviš CPU i GPU i oteraš i crvene i zelene i plave u bankrot? Moderni procesori su postali toliko složeni da ni kompanije koje ih projektuju i prave ne uspevaju da reše sve probleme mesecima nakon izlaska (i to bukvalno svi imaju takve slučajeve), a mi ih posmatramo kao gomilu preskupog peska. Platiš Asusu i nVidia-i grafičku 500€, daš Samsungu i Toshibi 300€ za skladište, Kingstonu 150€ za memoriju, CM-u 150€ za napajanje i kućište, Dell-u 300€ za monitor, Logitech-u 150€ za periferije, MS, Adobe i Autodesk ti uzmu ~2.000€ za softver, daš 300€ svake godine za igre, a mnogo ti 200-300€ za CPU koji nekoliko desetina/stotina ljudi razvija godinama i koji je najbitnija stavka PC-a.
offtopic:
Pre ćeš suditi recimo na osnovu ovoga, gde je rx 480 izašao tri nedelje pre gtx 1060. Iako se radi o samo jednom lancu u okviru jedne države...
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4xo5ip/amd_vs_nvidia_sales_numbers_one_outlet/
AMD je do pre 2 meseca prodavao kare sa istim* performansama po istim cenama - GTX 960 vs R9 380 (28x), kao i GTX 970 vs 390 (290). I pored toga GTX se prodavao
5-10 puta više od Radeona, sudeći po steam statistici. Sada AMD izbaci malo sporiju kartu po istoj ceni, i odnos bude 60:40 u korist GTX-a. Očigledno je da odnos cena/performanse nije najvažnija stavka pri kupovini, pošto je u klasi ~200-300€ AMD tu zapravo bio u malo boljem položaju. I koliko sam ispratio, pad prodaje RX 480 je otišao u korist RX 470 modela.
Takođe, uzeo si tržište gde se prodaje high-end segment. Prilično sam sguran da u Srbiji (Mađarskoj) mnogo bolje ide prodaja RX i 1060 modela nego 1070 i 1080. E sad, mi smo malo tržište, ali ako prebacimo to na velika tržišta sličnih kupovnih mogućnosti (Kina, Indija, Vijetnam, Tajland, Indonezija, Malezija, Brazil, Rusija, Turska...), vraćamo se na podatak da je 80% grafičkih u segmentu ispod 300€. Da li je Polaris promašaj ili ne, znaćemo verovatno početkom sledećeg kvartala, sigurno na kraju ove godine.
on/off topic:
AMD je prošle godine rekao da ne žele da se predstavljaju kao jeftiniji brend, nego kao konkurentan. Nama izgleda da bi oni sad morali da obore cenu RX 480 modela zato što je sporiji od 1060, a isto koštaju. Ali ako oni smanje cenu za 10-ak posto (20-30€), njima je to možda 50% profita po čipu, možda i više. I zašto da gube polovinu profita, ako neće dobiti duplo više korisnika. Zato će slično biti i sa Zen procesorima. Siguran sam da cenovno 4c/8t CPU neće biti jeftiniji od i5-7000 modela, bar ne toliko da pravi razliku. Taj procesor će u nekim situacijama biti brži, u nekim sporiji, retko gde će se zaista videti razlika. Daće 2-3 frejma manje u igrama, ali će odraditi render ili kompresovati folder 20s brže. Veći razlog zbog kog AMD mora da spusti cenu "istog" procesora (Zen vs i7) je nepostojanje IGP-a, a ne možda 10% lošije performanse. I činjenica da na kutiji ne piše "Intel inside"
*U zavisnosti od modela i testova može varirati par procenata, ali mislim da se slažemo da su performanse u proseku iste.