Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
clanak je odvratno napisan,tj providno je da je tampon i sluzi da satro otupi opuzbe.vise i vrapci na grani znaju da je intel arhetip svega loseg u kapitalizmu i ne prezaju od nicega.

Glupo je negirati prednosti intelove arhitektre u odnosu na bulldozer i njegove derivate. Ali današnji benchamrk testovi su uglavnom napravljeni tako da ne govore korisnicima šta hardver zaista može i koja kategorija korisnika treba da uzme taj hardver u razmatranje. Koji god rezulatat neki CPU imao u sysmark-u, meni ne znači ništa pošto ja ama baš ništa ne radim u tom sysmark-u :) Ako može neki matlab/octave ili python test, pa još ako ga razbije na maksimalan broj procesa (jezgara), pa da vidim šta mi je bolje. Testirao sam i ja Libreoffice Calc na mom A10 sa openCL podrškom i bio je znatno brži od i5-4440 i MS Excel-a, ali milijardu ljudi koristi MS Excel, a 100 puta je manji broj korisnika LO Calc-a :)

Ništa novo, ne znam čemu ovaj članak
http://www.kitguru.net/components/cpu/matthew-wilson/new-amd-zen-details-have-begun-to-surface/

Poslednja izmena:
Eh kada bi svaki program ili igrica imala svoj interni benchmark to bi banja bila, ovako...

clanak je odvratno napisan,tj providno je da je tampon i sluzi da satro otupi opuzbe.vise i vrapci na grani znaju da je intel arhetip svega loseg u kapitalizmu i ne prezaju od nicega.

Ko je kriv AMD-u što se kurči s jačim.
LVJlQTl.gif

/ivke

Mozda za servere... Tesko za mainstream :-D

Zavisi od performansi.

To si se ti sam sa sobom dogovorio, mene je bliza istorija naucila da AMD nije sposoban da napravi konkurentan procesor Intelovom.

Videćemo. Ako planiraju da ga izbace u Q4, onda za mesec, dva treba da bude na raspolaganju engineering sample. U suštini gotov proizvod sa nižim klokovima. Konačna potvrda arhitekture i IPC-a. Pa ako procure neki rezultati, zanćemo na čemu smo. Nakon toga sledi 5-6 meseci sitnih podešavanja (jurenje bagova, potvrda procesa za masovnu proizvodnju, itd.)

Novi detalji
http://dresdenboy.blogspot.dk/2016/02/new-amd-zen-core-details-emerged.html?spref=tw

I malo objašnjenje :)

First up, the patent represents a simple, but probably extremely effective, means to reduce power draw - and eliminate double decoding of instructions - in loops small enough to fit in the instruction cache. When a loop is detected (which is rather a simple affair), the next thing to do is to make sure you have all of the instructions you need to execute that loop in the instruction cache. If you do, you can turn off the decoders and run the loop [almost] entirely just in the execution units.

The awesome thing with that is that you have more power available for use during execution (probably *not* more than a 10 watts at full clocks). In addition, the cache means you aren't stalling for instructions in loops whereas the construction cores (and even Intel cores) may stall, leaving the execution units idle (hurting performance). It's a really awesome, but simple, idea.

The L0 ITLB is probably related to keeping memory address translations for the above loops, which decreases the load on the AGUs.

Checkpoint queue parity I think was described quite well - it's a 100% performance feature. Intel actually does something similar for bypassing pipeline stages. The best part is that this is the first hint we have that AMD may have kept the longer pipelined design so that they can keep high clock-speeds with high IPC (like Intel managed).

What's most important about this patch, though, is it gives us a good idea as to which 'leaked' information or slides are accurate. It also tells us that AMD is aiming very high, and that 40% may be more of a safer claim than it seemed.

For me, I think the most interesting aspect of all of this is just how much effort AMD has put into minimizing memory accesses. Everywhere we look AMD has done something. From multiple concurrent page walks (looking up an address in the operating system's page table) to no fewer than four levels of caches, dedicated path to the AGUs, to multiple translation look-aside buffers (TLB). There's a lot in there that is especially good for SMT. My 15% scaling estimate may have just been shattered, but there are many inhibitors for SMT performance. If AMD gets close to Intel's Hyper-Threading (30~40%), then we have a more serious market shakeup coming.

jel ima iko ikakvih vesti o ovim nadolazećim procesorima? da li će moći da pariraju intelu i7(6cores) recimo? i koja će im biti očekivana cena? hvala

Poslednja izmena:
ima li kakvih "pouzdanijih" vesti? :D ili definitivno orevuare amd, prelazak na intel :)

Vjerovatno u odnosu na sadasnje FX octa procesore mnogo, s obzirom na AM3+ ploce vjerovatno AM4 donosi mnogo napredka. U odnosu na skaylajk procesore vjerovatno nece biti konkurenti. Prije svega mislim da Zen sa 8 jezgri nece moci parirati i7 6700K.
14nm u kome ce se proizvoditi zen nije dorastao 14nm intel procesu tako da je u startu AMD u podredjenom polozaju. Max da sustignu Intel procesore tipa 3770K.

Pa sta cak i da naprave nesto u rangu i3 / i5 i to ce biti napredak :) ih zamisli das za intel 300e a amd za npr 220e :) pobeda :p

Dual core treba potpuno eliminisati. Nema šta da traži. Ne verujem ni da će da ga prave.

Vidis i da su 4 jezgra pod znakom pitanja... :-D

Dual core treba potpuno eliminisati. Nema šta da traži. Ne verujem ni da će da ga prave.

+1, nema smisla vise dual-core.
Izgleda AMD ima plan samo 6 i 8 jezgri za dekstop dok ce u APU trpat 2 i 4 jezgre.

Po meni trebali su zadrza neki quad core dekstop, ali izgleda oni imaju drugacije namjere.

A APU nije za desktop :p

Wiki ne laze, bice i dual core ;-)

19c1db1baa6bfbc52ef649bf5ae79962.jpg

I zen + u najavi :)

Poslednja izmena:
Pa Ljudi koriste normalno, ali za mene je APU neki nizi segment i tu 2 jezgra mogu da prodju neka office surf masina, dok za dekstop Gaming PC ja podrazumjevam min 4 jezgre, a izgleda da AMD planira da min bude 6 jezgri.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno