Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Biće AM4 sa ddr4/ddr3 (mislim). Ja ne menjam Phenoma 2, još mi služi ok za povremeno igranje :).

Sam proizvodni proces ne utiče toliko na performanse, koliko arhitektura i klok. Proces je bitniji zbog efikasnosti, a i tu ima dosta optimizacija (Kaveri -> Carrizo)

Da će skok biti znatan u odnosu na steamroller (tj. sve bulldozer derivate) u to sam siguran, a koliko (20%-50%), to je manje bitno. Po mom mišljenju, bitnije je kolike će podrazumevane klokove imati, kakav OC potencijal i koja će razlika u ceni biti između otključanih i zaključanih procesora. Ako nastave kao sa FX-om, tako da svaki može lagano da ide preko 4 GHz, onda su u dobroj poziciji, imajuću u vidu da su zaključani i5 max 3,5 GHz. S tim što možemo očekivati i veću cenu. Nema razloga da 8-core procesori budu ispod 200$ kao što je sada slučaj sa FX-8xxx serijom. 250$ je realna cena, a moguće da će najbrži modeli biti preko 300$. Da li će nam 4-core ili 6-core (120-170$) biti dovoljni za igre, programiranje, CAD i render, to ćemo videti :)

Nova platforma (da li će se zvati FM3 ili AM4, to se još ne zna) će podržavati Excavator APU (28nm, Carrizo desktop) i Zen CPU (14nm). DDR4 memorija ide sigurno, a da li će moći i DDR3, to ne znamo.

Poslednja izmena:
Pa proizvodni proces utiče dosta na sveukupan proizvod, da je proizvodni proces (32nm GloFo) bio bolji kod Zambezija, manji bi bio fail taj launch, jer je bi i pored loše arhitekture mogli još npr 5-10%veći klok, ovako je baš bio kriminalno loš procesor (kod Fury GPU-a, vidi se da im je trebao dobar 20nm proces da bi imali mesta za potencijalni OC).

..Da će skok biti znatan u odnosu na steamroller (tj. sve bulldozer derivate) u to sam siguran, a koliko (20%-50%), to je manje bitno... Mislim da sa 20-25% poboljšanja neće ništa uraditi baš, treba njima bar 35% bolje i sve ostalo da prođe kako treba jer izlazi tek za godinu dana (nadamo se da neće kasniti). Da izlazi još ove godine pa ok i 20-25% poboljšanje, ali za godinu dana..ih.

Za ostalo se sve slažem.

Bilo kakav značajan skok bi spustio razliku u igrama na zanemarljiv nivo. Ako ćeš za 150€ moći da kupiš 4-core Zen procesor, sa kojim ćeš imati samo 2 ili 3 frejma manje nego sa i5, kladim se da se niko neće mnogo dvoumiti. Bolje uložiti tih 50€ u grafu, jer je tako veći dobitak.

Druga prednost u odnosu na FX je što će deliti platformu sa novim APU-om, tako da se može očekivati da će i high-end procesori moći da idu na ploče od 50€, kome je to bitno.

Prema steam statistici, samo 25% korisnika ima AMD procesore. Tako da im je veom bitno da se Zen pokaže dobro u igrama. Drugi deo tržišta (profi) korisnici će biti malo više izbirljivi, ali verujem da će i tu malo povećati udeo.

Meni iskreno ne treba neki monstrum cpu, nadam se da ce izbaciti neki tipa sa 4 jezgra, nesto na foru fx 4xxx da moze lepo da se klokne i na 5k mhz, i da ne trosi vise od 100,125W ;-) e sa time ti bio zadovoljan, to ce mozda biti neki srednji segment sto se tice 4core cpu-a.
A neka oni izbace i sa 16 jezgra, ima kome treba i takva azdaja :p

Poslednja izmena:
Ako se pokaze tacno, verovatno ce biti detalj koji ce soluciju bankrota staviti ad acta. Za duze vreme.

Ujedno - ovakve posredne vesti vise od bilo kakvog direktnog PR-a govore o performansama, tj. najverovatnije da je ZEN solidna arhitektura.

E sad, ne sumnjam da ide wrath rame&co kako je stvar nebitna jer tu, jelte, kao i sa poslom sa konzolama nema kinte, ali da - ovo bi znacilo opstanak ;)

Ako naprave bolji dil nego za konzole onda je bitno, u suprotnom beznačajno.

Kod AMDa je vec godinama "Ako" red bi bio da udare zelene, da pozelene od muke.

A na plave, šta ćemo sa plavima? :)

:alo:Neka naprave zen sa 4 jezgra, a ostatak prostora neka ostave za igp i mnogo sdram-a. Treba im napad na oba istovremeno.
1080p 60fps sa igp-om, koji će moći da radi sa novom serijom gpu-a AI.:Klanjanje:sceptic::rupa::(

Meni iskreno ne treba neki monstrum cpu, nadam se da ce izbaciti neki tipa sa 4 jezgra, nesto na foru fx 4xxx da moze lepo da se klokne i na 5k mhz, i da ne trosi vise od 100,125W ;-) e sa time ti bio zadovoljan, to ce mozda biti neki srednji segment sto se tice 4core cpu-a.
A neka oni izbace i sa 16 jezgra, ima kome treba i takva azdaja :p

Tesko da ce AMD da izbaci cpu sa 4 jezgra. Svi znamo da amd gura broj jezgara tako da bi njima gasenje HT-a bilo svetogrdje :)

A na plave, šta ćemo sa plavima? :)

Cekamo rezultate pa da odlucimo da l' cemo da ih diramo ili ne? :D

Eee bas bzv ako ne izbace jedan sa 4 jezgra :-D onda odoh na fx 4300 ili odoh na intela po prvi x u zivotu.

Poslednja izmena:
Zašto ne bi bilo procesora sa 4 jezgra?

Nema mnogo filozofije, AMD mora da popravi IPC jer su single threaded performanse "mama". Koliko vidim to su shvatili i zen jezgra će biti prava. Vraćaju se korenima, old school SMP. Zbog toga je jasno da će biti četvorojezgarnih procesora ali će isti biti na nivou sadašnjih kvazi osmojezgarnih ako ne i brži u procesiranju.

Poslednja izmena:
Daj boze tako da bude,konacno u rangu sa intelom!

Zen za desktop masine ce biti 4 i 8 jezgara.
To se zna gotovo 100%.

Sto se tice ponude moje misljenje je da ce zen biti rezervisan za mid i high end kupce gde ce najmanji broj zen jezgara biti 4 (dakle quadcore) i ici ce intelovim putem i iskljucivati "hypertherding" na pojedinim modelima.

Zen najverovatnije nece odmah spustati na dual core vec ce za to da ostave excavator bazirane APU i Athlone koji bi trebali da rade na istoj platformi. Dakle postojace i dual core i excavator quad core a iznad njih ce kretati quad core i octa core zen procesori.

npr AMD ponuda

Excavator Athlon dual core - low end
Excavator Athlon quad core -
Excavator APU dual core -
Excavator APU quad core - mid

Zen 4 jezgra 4 threda - mid
Zen 4 jezgra 8 thredova
Zen 8 jezgara 8 thredova
Zen 8 jezgara 16 thredova - high end

Ovako ce barem biti za prvu seriju koja nas ocekuje sledece godine posle toga videcemo sta ce da rade, hoce li spustati zen u APU ili ce nesto raditi sa jaguar jezgrima. Logicno bi bilo da zen ide u sve procesore.

U svakom cenovnom rangu po nekoliko modela koji se razlikuju u TDP i radnom taktu.

Naravno, moguce je da gresim, mozda ce svi da imaju upaljen hyperthreading po defaultu ali mislim da je to malo verovatno jer iskljucivanjem hyperthredinga se dobija na smanjenju potrosnje sto za odredjene modele uz nizu cenu moze da bude bitan faktor u prodaji.

Poslednja izmena:
Biće onog što im se isplati i onog što tržište traži.
I kako bi drugačije odgovorili na i5 ako ne sa četiri jezgra?

Da nisi malo promašio poređemje jer i5 nije fx43xx i takođe je intelov procesor kao i i3?

Pre bi rekao da ce prodavati 3/6 nego 4/4 kao proizvod koji ce se suprostaviti i5 direktno. Moje misljenje za to je zasnovano na AMD dosadasnjoj filozofiji "sto vise jezgara" koju i dalje ocigledno guraju. Mozda i intel izbaci CPU bez HT, vec sada vidimo da AMD ima u planu 8/16. Njima je sigurno isplativo da prodaju 4/8 i po ceni sadasnjih i5 tako da nam samo preostaje da vidimo sta ce zapravo AMD da uradi kada izbaci Zen.

Ljudi ali kada, koliko jos da cekamo?! Sada se prazne lageri, to im je cilj a stancaju uveliko Zen ali kada ce nam biti dostupni?!

Pa receno je 3. kvartal 2016 tek.

@CrazySerb, nece da moze 3/6. Zen iskljucivo ide na po 4 jezgra, takva je arhitektura.

Izgleda su posle 3 godine sklepali pravu stvar :$
Kako god ja cu pazariti neki FX pa tek tamo kad padne malo cena Zenu, a to ce biti nadam se 2017,2018 pasce neki mocni quad core.
Sta nema potrebe za cache level 3, koliko sam video na wiki ne pominje se.

Naravno da ne.

Pre bi rekao da ce prodavati 3/6 nego 4/4 kao proizvod koji ce se suprostaviti i5 direktno. Moje misljenje za to je zasnovano na AMD dosadasnjoj filozofiji "sto vise jezgara" koju i dalje ocigledno guraju. Mozda i intel izbaci CPU bez HT, vec sada vidimo da AMD ima u planu 8/16. Njima je sigurno isplativo da prodaju 4/8 i po ceni sadasnjih i5 tako da nam samo preostaje da vidimo sta ce zapravo AMD da uradi kada izbaci Zen.

Baziraš mišljenje na prethodnoj arhitekturi koja niti se pokazala dobro niti će Zen biti naslednik iste.
Nova arhitektura, nova priča pa ćemo da vidimo šta su postigli.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno