Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Do 4560 pentiuma athloni su bili kraljevi najnizeg budzeta od 50-60e, fx 6300 za 90e je bio dobar neko vreme i sad je okej ko ima plocu i hladjenje [emoji14]

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nerealno mi je što neki očekuju TDP kao kod intela.
A nije ti nerealan takt i TDP Bristol Ridge APU-a u 28nm? Base/turbo taktovi 2.7/3.6 GHz i TDP od 15W? Ili desktop varijanta od 3.8/4.2 sa 65W. I sve to u istom procesu u kom moj Kaveri ima 3.7/4.0 sa 95W.

Ne znam kako si to utvrdio, jer se vecina normalnih ne slaze sa tobom, oni sto su kupovali FX iz inata oni definitivno ne spadaju u "normalne" :-devil-:
Ja kad sam kupovao procesor za ~70€ sam mogao da biram između Athlona X4 ili dual core Pentiuma. Najjeftiniji intel koji mi je odgovarao je i3-41xx, ali i on je bio skuplji od FX-6300. I čisto da ne bude zabune, računar ne koristim samo za gaming, tako da mi MT performanse znače bar koliko i ST

i7-7500 košta ~200$ i ima klokove 3.4/3.8 GHz. S druge strane svaki Ryzen je otključan i OC je moguć na (povoljnim) B350 pločma. Ukoliko se za te novce bude prodavao 4c/8t model sa 8MB l3 keša, zaista ne vidim razlog za kupovinu i5. Mislim da će u narednom periodu biti obrnuta siuacija i da će sad intel imati bolju ponudu u nižem segmentu, a AMD u višem :)

Imaš Ryzen pa znaš sve to?

Shvatite da se o/c procesora bavi niti 1% populacije koja kupuje isti tako da ne pričate svašta tipa ako se o/c ako se ovo, ako se ono. Potrebno je čisto i sirovo poređenje arhitektura/proizvoda...

Sent from mTalk By Lumia 950 DS

Poslednja izmena:
Ne bavi se, ali ostaje da vidimo XFR na delu. I baš zato što je 3.5 GHz (Skylake) dovoljno za skoro sve poslove, ne vidim zašto bi 10% lošiji IPC (ako uopšte i bude toliko) Ryzena bio značajan nedostatak. Posebno ako ima dobre base/boost taktove.

@Kimins
Ne, naravno, ali pored pristrasnih AMD testova gde se vidi da je egal sa Broadwell-E, imamo i nezavisan test CPC-a, i to ES primerka sa nižim taktovima. Tako da mi nije jasno zašto se i dalje misli da je IPC (primetno) slabiji i da će taktovi biti (znatno) niži od dosadašnjih. Naravno da će biti scenarija u kojima je KL brži, baš kao što je i i7-7700K uglavnom bolji izbor za igre od skupljeg i7-6800K. Ali očigledno je da nekima više znače druge prednosti koje Broadwell-E ima. Ne postoji nijedan procesor koji će biti "One CPU to rule them all", jer se uvek mora napraviti kompromis između takta, broja jezgara (HT-a), TDP-a i cene. Da se ta dva procesora prodaju po istoj ceni i da su za istu platformu, ja nikad ne bih kupio 7700K :)

Poslednja izmena:
Zato moraju i cene da im budu nize od intela, jer ne mogu da ti prodaju OC potencijal (lazem, intel moze). Intel ima base klok na ~4GHz ovih dana i logicno je da ce bez OC intel biti brzi za onoliko procenta za koliko im je veci takt jer im je IPC otprilike isti.
Ja se ne secam kad sam zadnji put koristio ne klokovan CPU. Osnovni taktovi me uopste ne interesuju, samo me interesuje koliko mogu generalno da se klokuju.
Svako ima svoje prioritete i na osnovu tih prioriteta i kupuju stvari. Neko bira nalepnicu, neko cenu, a neko bira koliko moze da izvuce za ulozeno.

Intelovi procesori nemaju veliki takt, čak ni KL. Samo imaju veliki OC potencijal. i5-7600 ima 3.5/4.1 GHz, pri čemu treba imati u vidu da je to boost za jedno jezgro. Ako je procesor konstantno opterećen, a nove igre i profi programi će sigurno uzeti sve raspoložive resurse, taj turbo će biti možda 3.8 GHz. Pri čemu možda padne još malo ako ga hladiš box kulerom. Zato je dobro imati otključan procesor. Ne moraš da teraš preko turbo takta, već samo da namestiš da to bude max. za sva jezgra. Eto odmah onih 10% u IPC-u :)

Ma bre, ja sam već zamislio quad-a na 5.0! :smoke:

Zašto pomeraju izlazak za mart? Zar nije bio februar u opticaju kao krajnji datum.

Shvatite da se o/c procesora bavi niti 1% populacije koja kupuje isti tako da ne pričate svašta tipa ako se o/c ako se ovo, ako se ono. Potrebno je čisto i sirovo poređenje arhitektura/proizvoda...

Da je tako intel ne bi imao "K" procesore, niti bi se mučili sa sprečavanjem oc-a na non-K procesorima, niti bi se K procesori prodavali dobro kao što se prodaju ;)

BTW, "obična" populacija trenutno ni ne kupuje nove računare, obična populacija već ima računar koji im ostvaruje sve potrebe. Zato se najveći igrači na tržištu i fokusiraju na profi i gaming tržišta, tržišta za generalnu populaciju je godinama unazad u padu, polako izumire i ne donosi odgovarajuće profite. Obična populacija troši pare na telefone, ne na računare.

Poslednja izmena:
I u Srbiji je tako :) bitnije imati novi iphone i mac book air nego 6900k, kako 6900k staviti na sto u kafani ???

Intelovi procesori nemaju veliki takt, čak ni KL. Samo imaju veliki OC potencijal. i5-7600 ima 3.5/4.1 GHz, pri čemu treba imati u vidu da je to boost za jedno jezgro. Ako je procesor konstantno opterećen, a nove igre i profi programi će sigurno uzeti sve raspoložive resurse, taj turbo će biti možda 3.8 GHz. Pri čemu možda padne još malo ako ga hladiš box kulerom. Zato je dobro imati otključan procesor. Ne moraš da teraš preko turbo takta, već samo da namestiš da to bude max. za sva jezgra. Eto odmah onih 10% u IPC-u :)

U pravu si, gledao i video da ima samo par K verzija koja imaju veci base clock. Eto koliko sam gledao intelove procesore bez K u imenu.

Meni su nesto imena cudna u toj listi, osim ako ovo nije lista za vegu sa taktovima? :D

Previse je tu procesora na listi 17 njih.
Tako ce mozda da izgleda kad izadje zen2 = pro za koju godinu.
Sumnjma da ce krenuti sa vise od 4 , 2 * 8/16, 6/18 i 4/8 i onda kad za par meseci poprave utisak AMD procesora kod naroda
i kad nakupe dovoljno losih izbace ove slabije i jeftinije..

KOja ludnica sa Zen, procesori koji ce biti u ravni sa intelom, ljudi oce li biti neki napredak neki skok 30 % pa da o necemu pricamo????

Nije nam potreban napredak u odnosu na intel, potrebne su nam bolje cene :D

Ne mora da znači, da je previše procesora. Zato što je AMD napominjao da se ZEN dobro skalira. Što znači, da će ZEN zameniti, najslabiji soket AM1 soket. A i keš je postao verovatno efikasniji. Ako je to istina, menjanje količine keša, dobija se značajna razlika u performansama, Što znači, da sa ZEN om, nije samo razlika u broju jezgara, tredova i kloku, tako da se dobija još jedna promenjiva, od koje zavisi učinak procesora i samim tom više modela u ponudi

Poslednja izmena:
Nema nista od toga pa nisu ni oni bolidi pa da ga dele dzabe

Prevario si se.

Pre ce biti da ce neki slabiji 6/12 biti po toj ceni ili neki jaci 4/8.

March is coming,AMD will be Ryzing!
We shall be bying and our cpu's will be OC-ing. (themselves).
Malo zezanja, nadajmo se najboljem.

Poslednja izmena:
Show traje od 27 Feb-3 Marta.
Bolje da sačekaju 8. Mart (po pitanju plasmana linije procesora) pa da kupim jedan ženi na poklon :D
Tja, priča sledi... Ona će dokupiti ploču i memoriju (pošto sa CPUom ne zna šta će) :D :D :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno