Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne nalazim se licno pogodjenim, ne bih imao zasto. Nego mi vec neverovatno sta ocekuju ljudi i zbog cega opljuju po procesoru koji je premasio sva ocekivanja koja su zvanicno data ljudima.

Ljudi hoce procesore bolje od Intela, a pri tome da budu i upola jeftiniji. Whaaat...

Ja ne vidim sra je problem sa procesorom.
@Villy, jel nije tajna koje su tvoje potrebe i kakav tebi treba CPU?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Da se ne ponavljam po 5 put i citiram post opet. Imaš ga na par strana nazad... Nisam rekao da je probelm sa cpuom ništa, nego da osim cene i potrošnje nema nekog napretka.

Jako fino :)

Ako je stvarno 1700x "bacao" do 3.8 jako se lepo drži čak i protiv 7700k sa 4.4. Problem mi je samo taj cap od 4.2, koji se nadam nije tačan. Možda će više ići R5 6/12.

I, pod pretpostavkom da je tačno, smešne se rezolucije :) 1366x768? Stvarno? :D LoL

Kako za koga, za kakav 3d itd. Meni lično i personalno je ovo, ako bude išlo samo na 4.2, prica bez poente i promašena stvar... Renderašima je ok zbog price dropa.

Tako da kao što sam rekao u mom postu koji si citirao. Samo cena i čekamo da vidimo 6/12 oc mogućnosti.

Meni komp može mesečno da donese od 1-3k eura, zavisi od toga šta radim sa strane. Treba mi brz ST i hteo bih future proof MT. Klok mi igra važnu ulogu. Za igrice imam PS4 i 1060GTX koji može da tera i ovaj novi pentium.

Izvini, zasto si onda i uzimao ovaj CPU? Eno ti na casekingu prodaju testirane 7700K, garantuju 24/7 da radi na 5.2ghz. 600e pljusnes i imas brz ST procesor i lep klok i gotova prica. Kada vec toliko zaradjujes, najmanji problem. Meni da treba najbolji procesor sa sto vise jezgara, uzeo bih 6950X. Meni je overkill za moju upotrebu i ovaj matori 3770K.

Sto se OC-a tice, tu se uvek nadje dobar primerak koji ide lepo na LN2 i koristi se u te svrhe, jedino za to mi je bitan klok, ostalo mi je nebitno.

Zadrzi 7700k za hitne zadatke. Pa stavi odjednom jos 2 zadatka na ryzen 8/16, kad su tolike pare u pitanju. Ma tebi se isplati i naples 32\64 da drzis kuci. :d

Nisam rekao da je probelm sa cpuom ništa, nego da osim cene i potrošnje nema nekog napretka.

:lupko:

Da ima 30-50% bolje performanse od Intela i da je 50% jeftiniji onda bi bilo "nekog napretka"?

U suprotnom :crash:

Zaista ne razumem analogiju...

"With our overclocked 1800x sample,under Noctua cooler given by AMD, we have passed beyond the stock single thread performance of 7700k, in a specific bench, and the temps were great. We had no concern about temps during our run which passes the ST performance of 7700k."

Ako je ovo tačno, eto meni 1800x :)

Govorio je o overklokovanom procesoru koji prestiže single thread performanse stock 7700k. Ako bi maksimalno overklokovan 1800x imao single thread perfomanse na nivou 7700k @4,6-4.7Ghz, to bi mi bilo sasvim dovoljno da se preživi dok ne dođe i valjana multicore podrška.[/QUOTE]"]#3015

Govorio je o overklokovanom procesoru koji prestiže single thread performanse stock 7700k. Ako bi maksimalno overklokovan 1800x imao single thread perfomanse na nivou 7700k @4,6-4.7Ghz, to bi mi bilo sasvim dovoljno da se preživi dok ne dođe i valjana multicore podrška.

Ryzen 7 1700 OC na 4GHz

7nPKoZ6.jpg
n7fhFAf.jpg

@rAMA
tik-tak, TIK-TAK, TIK-TAK

:d

(znam, digital foundry)

Poslednja izmena:
Izvini, zasto si onda i uzimao ovaj CPU? Eno ti na casekingu prodaju testirane 7700K, garantuju 24/7 da radi na 5.2ghz. 600e pljusnes i imas brz ST procesor i lep klok i gotova prica. Kada vec toliko zaradjujes, najmanji problem.

Pa imam 7700k vec...

:lupko:

Da ima 30-50% bolje performanse od Intela i da je 50% jeftiniji onda bi bilo "nekog napretka"?

U suprotnom :crash:

Zaista ne razumem analogiju...

Pricas gluposti napamet. Niti je ko pominjao 50% vece perf niti se zalio na cenu. Sedi 1

Sa takvim osobama i ne vredi ulaziti u raspravu, vidis kakva je situacija i dignes ruke, ne vredi da se ispravljaju krive drine... Ko hoce da pukne kes radi prestiza, odnosno bubica u glavi taj ce na sve nacine da opravdava svoju kupovinu i to je to.

Ista prica je i sa AMD vs Intel u ovoj situaciji. Ja cu samo da trljam zadovoljno ruke i cekam da cene padnu (a verujem da nisam jedini). A ko voli moze da kupi iz plavog tabora po vecoj ceni i onda ce imati razloga da opravda 10-25% bolje performanse...

Sto se mene tice nema svrhe dalje komentarisati, covek je sve rekao!

@Villy

oduvek sam voleo "zustre" uciteljice... :p

Naravno da sam lupio napamet i pitao sam da li bi onda bilo "nekakvog" napretka, jer se ocekivalo mnogo vise sudeci po komentarima/razocarenju nekih...

I ovakva kakva je trenutna situacija sa cenom/performansama, smatram da AMD opravdava ono sto nudi za tu cenu (koja ce padati). Malo li je za sada?

+ sigurno ce doci do pada cena kod oba tabora i eto nama povoljnih/povoljnijih procesora sa odlicnim perfomansama za masovno trziste...

I za kraj: Da li smatras da performanse intela opravdaju njihove cene u poredjenju sa Ryzenom?

Poslednja izmena:
Ne mozes posmatrati napon kao kod Intela. Drugaciji su tranzistori, nije srazmerna potrosnja. Ryzen na 1.5v trosi kao intel na 1.35v.

Ne mozes posmatrati napon kao kod Intela. Drugaciji su tranzistori, nije srazmerna potrosnja. Ryzen na 1.5v trosi kao intel na 1.35v.

To znaci da su struje manje unutar integrisanog kola. Sto je generalno bolje jer je lakse napraviti stabilno napajanje na maticnoj, sto opet znaci i manje cene.

Zanimljivo bi bilo uporediti cene kombinovano maticnih ploca i procesora kod intela i amd-a. Tu bi odnosi cena/performanse bili jos tacniji.

Poslednja izmena:
Mislis da bi 1.5v mogao da hladi neki bolji aircooler kao Tisis ili D14 ?

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Pretpostavljam da će biti i toga kasnije, ali kad se već potencira IPC u single threadu - zašto niko ne stavi 7700k, 6900k i 1800X na fiksnih recimo 4GHz sa istom količinom memorije (ovaj chiphell grafik iz Martijevog posta kaže 4x8GB za Intele i 2x8GB za AMD, recimo da je lapsus) i na iste latencije pa onda da poredimo IPC?

Komentar na yt:
While Intel uses toothpaste in their mainstream models and ask for more money for unlocked processors, AMD sells unlocked and soldered processors for less money than Intel. Make your own conclusions
:D

Poenta komentara je na mestu, ali nije TIM uzrok visokih temperatura nego preveliki gap između IHS-a i jezgra. TIM je odličnog kvaliteta.

Pretpostavljam da će biti i toga kasnije, ali kad se već potencira IPC u single threadu - zašto niko ne stavi 7700k, 6900k i 1800X na fiksnih recimo 4GHz sa istom količinom memorije (ovaj chiphell grafik iz Martijevog posta kaže 4x8GB za Intele i 2x8GB za AMD, recimo da je lapsus) i na iste latencije pa onda da poredimo IPC?

1800X bi bio pobednik.

Poslednja izmena:
@rAMA
tik-tak, TIK-TAK, TIK-TAK

:d

(znam, digital foundry)

Čak i da stigne, moraću da pogazim reč, pošto sam u velikom sam problemu sa istovremenim startovanjem GTX 1080 Ti, nekako mi najviše fps-a donosi prelazak na njega. A previše mi para da u istom mesecu uzimam i komplet i GTX 1080 Ti, tako da će komplet morati da sačeka leto, a ovaj sendi će da guši 1080 ti do tada :d

Poslednja izmena:
1800X bi bio pobednik.

Nije uopšte bitno ko je pobednik, po meni je to recimo neutralan test koji ne favorizuje nikoga. I daje realnu sliku o arhitekturama i mogućnostima procesora za neke teoretske rasprave na temu IPC i ostalo.

Potpuno druga stvar je da onda gledamo koji može koliko da se nategne, pa 8% (lupam) Ryzenovih IPC prednosti na istom taktu (i dalje pričam samo o single core perf) 7700 i 6900 nadoknade lagano većim klokom koji izvlače.

Pa je treća stvar da merimo multithread performanse na istim taktovima gde je opet Ryzen verovatno brži, a skroz četvrta koji proc može da da max performanse (all threads+max oc).

Kapiram da u ovom trenutku pred launch niko nema vremena da to sve secira u sitna crevca, ali da se izbaci test [email protected], [email protected] i [email protected] po meni ne znači ništa sem da Ryzen i 6900 nisu mogli dalje od tih klokova. :d

E**i tek krajem iduce nedelje dobija ploce, jos ne znaju sta su narucili [emoji1]

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

a bas gledao jutros kako nude ryzen za rezervaciju a nema plojki :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno