Šta je novo?

Amarok

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
sve mi se cini da je koriscenje Amaroka za slusanje muzike nesto kao koristiti 3D Studio max umesto acdsee.
jel ima neki 'normalan' mp3/flac player na linuxu nalik winamp-u/aimp-u

Uglavnom sam koristio Exaile, ali od skoro foobar2000 preko wine-a. Definitivno najbolji plejer!

Nemam pojma... Da l' to ja ne slušam često muziku, il' je nemam mnogo, il' prosto nisam "u fazonu", al' meni je Amarok skroz O.K. Super su mi šort-katovi i onaj vidžet za jačinu zvuka, pa glavni ekran ni ne gledam puno. DCOP i D-Bus integracija kao i mogućnost skriptovanja je posebna priča, al' to nekome ni ne mora da bude bitno...

@taraba
ah, foobar sam koristio na windowsu, znam da je mocan, ali je po defaultu nekako neprivlacan interfejs. sigurno koristis neki skin?

@magick
ali koja verzija amaroka? taman sam se bio i privikao na onu staru a oni sve izmenili. pa ubacili milion cuda i onda nekako jednostavne stvari postanu komplikovane

zeleo bih neki plejer koji bi na osnovu najcesce slusanih pesama i neke baze na internetu mogao da preporuci neke nove, ako nesto tako postoji. verovatno i amarok to moze ali ne umem da namestim.

@orange47: Onaj default najgadniji skin :D
Najbitnija mi je podrska za cue fajlove, koji nema ni jedan player na linuxu.

Amarok je mozda i OK ako koristiš KDE - nisam probao, ali ko koristi gnome, Amarok je gnusno spor i zahtevan.

@magick
ali koja verzija amaroka? taman sam se bio i privikao na onu staru a oni sve izmenili. pa ubacili milion cuda i onda nekako jednostavne stvari postanu komplikovane
Ja još uvek koristim v1.4, ali bi trebalo da je ova nova 2.3.x grana dosta stabilizovana i da ponovo ima veći broj funkcija (al' nemam iskustva sa njom).

zeleo bih neki plejer koji bi na osnovu najcesce slusanih pesama i neke baze na internetu mogao da preporuci neke nove, ako nesto tako postoji. verovatno i amarok to moze ali ne umem da namestim.
Ima to Amarok, preko Echo Nest-a... Mislim da ni ne treba ništa posebno da se uključuje i podešava, al' pošto sam tu verziju programa vid'o svega par puta ne mogu ništa više ni da ti kažem.

Amarok je mozda i OK ako koristiš KDE - nisam probao, ali ko koristi gnome, Amarok je gnusno spor i zahtevan.
To ne bi trebalo da bude tako, pogotovo što se GNOME i KDE sve više približavaju po desktop infrastrukturi. Sama QT biblioteka sigurno nije problem... Vidi da promeniš audio bekend na Gstream... Ako ništa od toga ne pomogne... više sreće sa Banšijem :D

Xmms je nazalost malo (malo vise :p) zastareo, a njegov naslednik se zove Audacious

http://audacious-media-player.org/

Postoji takodje i qmmp za ljude koji vise vole Winamp look&feel ali on je jos uvek, rekao bi, u teskoj devel fazi mada u skorijoj buducnosti treba racunati na njega

http://qmmp.ylsoftware.com/index_en.php

Ako volis minimalisticki pristup a koristis Gnome, Quodlibet je interesantan

http://code.google.com/p/quodlibet/

Ono sto mene smara u vezi bilo kojeg player-a za linux je sto ni na jednom equlizer ne radi kako treba vec uvek probija zvuk ili je isti deformisan - recimo novi AmaroK kome btw ne radi ni scrobbler plugin

+1 za xmms iliti Audacious.

Nema potrebe za necim vecim i glomaznijim.

Amarok je zakon. Problem je sto ima drugaciju filozofiju, ali je po meni ona bolja.
I meni je u pocetku bio cudan i trebalo mi je dosta vremena da se naviknem (zbog winamp nasledja). Ali sam naterao sebe da ga koristim neko vreme i sad mi winamp izgleda smesno i ograniceno :)

Ja furam exaile, nem pojma što. Valjda zato što sam totalni nub za Ubuntu, a to sam video da na netu preporučuju. Mada mi se čini da je malo usporio sad kad sam mu natovario 14 iljada pesama. Doduše možda je spor jer su mi pesme na NAS-u.

Ja furam exaile, nem pojma što. Valjda zato što sam totalni nub za Ubuntu, a to sam video da na netu preporučuju. Mada mi se čini da je malo usporio sad kad sam mu natovario 14 iljada pesama. Doduše možda je spor jer su mi pesme na NAS-u.

Ne bi trebalo... meni radi odlično sa 12k pesama na NAS-u. Koristim NFS za share-ovanje.

Aj malo pomoći. Šta je to NFS? Need For Speed? :d Ja mauntujem share svaki put kad uključim kompjuter i to me UŽASNO smara. Tražio sam na netu neka uputstva za automount, al mislim da bi osedeo dok ono namestim...

Aj malo pomoći. Šta je to NFS? Need For Speed? :d Ja mauntujem share svaki put kad uključim kompjuter i to me UŽASNO smara. Tražio sam na netu neka uputstva za automount, al mislim da bi osedeo dok ono namestim...

Shto rece bgillegal NFS je Network File System i pored Sambe se koristi za sharing fajlova preko mreze na *nix sistemima.

Predpostavljam da koristish Sambu za share-ing. Ja sam imao problema kada sam inicijalno podesavao svoj NAS. Fajlovi share-ovani preko Sambe su isli mnoooogo sporo preko mreze... desavalo se da mi Totem bufferuje obican DivX film.

OVDE imas objasnjenje kako podesiti NFS share-ove u Ubuntu Linuxu. Za ostale distribucije je skoro isto.

Da bi ti prilikom paljenja računara svi remote share-ovi bili odmah dostupni potrebno je da podesish /etc/fstab fajl koji sluzi da mountuje svasta-nesto prilikom boot-a.

Primer kako su kod mene mountovana dva share-a u fstab-u
Kod:
nas:/media/hive		/media/hive	nfs 	rw,hard,intr 0 0
nas:/media/green	/media/green	nfs	rw,hard,intr 0 0

Josh jedna jako bitna stvar, za koju ja nisam nasao resenje, a iskreno trazio sam ga, je da osim portova 32771, 111 i 2049 postoji i cetvrti port koji se prilikom svakog restartovanja, dal' portmap, dal' NFS servisa menja.
Ako ne otvoris taj "nepoznati" port neces moci da mountujesh share.

Resenje, grbavo ali delotvorno je instalacija Firestarter-a na NAS i pregled EVENTS tab-a u kom se, posle pokusaja mount-ovanja pojavljuje log o pokusaju pristupa nekom portu. Onda kreirash novi Rule koji ce da dozvoli prolaz tom portu i to radi... dok ne restartujesh server :d

Vrh Dno