Šta je novo?

Am2 X2 4200+ Oc?

= IGY =

Čuven
Učlanjen(a)
31.07.2006
Poena
765
Kupio sam nedavno ovaj proc i sad zelim da ga klokujem!
Relativno sam nov u ovome pa molim za objasnjenje kako da ga klokujem.
Ako neko ima da postavi screenshot svojih vrednosti,ili da mi predlozi neke vrednosti...
pozz!

nadji vodic za oc-vanje nf3 ploca, ja sam ga napisao, ima ga u ovoj je sobi, tu imas dobre smernice jer to je generalno isto za nf3/4/5 kako da ocujes sta se gleda itd, kad malo savladas pitaj za finese.

Da ali meni treba neki dobar covek koji bi mi govorio kako sto kojim redosledom posto sam skroz zbunjen 🙂
npr😛rvo spusti mnozioc,pa povecaj ovo,zatim ono... kapirate??!!
Tako me je ''bojsa'' naucio da klokujem graficku i vrlo sam mu zahvalan,sada mi treba neko za proc,I memaru!
Znaci molim dobre ljude da me nauce???!!! 🙂

Da ali meni treba neki dobar covek koji bi mi govorio kako sto kojim redosledom posto sam skroz zbunjen 🙂
npr😛rvo spusti mnozioc,pa povecaj ovo,zatim ono... kapirate??!!
Tako me je ''bojsa'' naucio da klokujem graficku i vrlo sam mu zahvalan,sada mi treba neko za proc,I memaru!
Znaci molim dobre ljude da me nauce???!!! 🙂

Tesko da te neko na takav nacin moze nauciti posto je materija malo komplikovana za objasnjavanje na takav nacin, a zavisi od dosta faktora.
Savet ti je da se naoruzas strpljenjem, procitas iz ove sobe nekoliko topica vezanih za oc na nf4 platformi, poskidas neophodan software i sve ce ti biti mnogo jasnije. Kada udjes u materiju i polako krenes sa oc-om, onda postavi konkretna pitanja pa cemo ti pomoci.

:wave:

Bojsa te ucio da clockujes grafiku?! :zgran: ,)
Bojsa me je zvao da mu modujem grafiku i spalio je cim sam izasao na vrata :beat: xa xa xa :d Cisto da znas...
Salim se ja malo, dobar je decko, ali stvarno je onako bilo... (POZ za Bojsu :wave🙂
E sad vezano za temu. Jako je tesko nekome da ti objasni sve od nule a da ti ista shvatis. Dekara lepo rece, samo strpljenja i citanje... Dzaba da ti neko da podesavanja kad ti to neces kapirati i pored toga da to mozda nece kod tebe da radi. Na neka kontretnija pitanja svi ce rado konkretno i da ti odgovore.

Bojsa te ucio da clockujes grafiku?! :zgran: ,)
E sad vezano za temu. Jako je tesko nekome da ti objasni sve od nule a da ti ista shvatis. Dekara lepo rece, samo strpljenja i citanje... Dzaba da ti neko da podesavanja kad ti to neces kapirati i pored toga da to mozda nece kod tebe da radi. Na neka kontretnija pitanja svi ce rado konkretno i da ti odgovore.
Potpisujem ovo!

Digao sam FSB sa 200 na 218 a voltaza i mnozioc na default!
prochs1.jpg

E sad kada dignem fsb na 227 znaci na 2.5Ghz sistem nece da se digne! ucemu je problem?

Poslednja izmena:
Digni malo voltzu a memoriju malo spusti ne znam na kom je to deliocu, slikaj jezicak memory u CPU-Z-u ili prepisi sta tamo pise.

Smanji obavzeno delilac za ram u BIOS-u imas delioce 400/533/667/800 ili 200/266/333/400 zavisno od ploce stavi najmanji pa probaj, amlo dodaj napona na procu npr. 1.5, HT mnozlilac stavi na 3x

Smanji obavzeno delilac za ram u BIOS-u imas delioce 400/533/667/800 ili 200/266/333/400 zavisno od ploce stavi najmanji pa probaj, amlo dodaj napona na procu npr. 1.5, HT mnozlilac stavi na 3x

Moja memorija je iz potpisa znaci default 667Mhz i 1.8v,a ja sam je digao na 800Mhz i 1.85v!
Zasto da je spustam na najmanju,da je vratim na default?

Samo malo upozorenje. Ako imas stock kuler nemoj da dizes voltazu na vise od nekih 1.4V za svaki dan (narocito ako imas slabije provetreno kuciste) jer rezikujes da ti CPU "prokuva" (dobro, ne bukvalno) kad ga jace opteretis i da ti racunar postane nestabilan...

Poslednja izmena:
ja u biosu stavim CPU Voltage na 1450v a u cpu-z,everest... pise 1.3???

Poslednja izmena:
ja u biosu stavim CPU Voltage na 1450v a u cpu-z,everest... pise 1.3???

to je normalno, ne vidi CPU-Z dobro voltazu, ram moras da stavis na slabije jer kad ocujes magistralu ocujes i ram, pa zato stavi na 533 npr. za pocetak da vidimo dokle moze proc polse ces zatezati ram

ok,znaci da ram stavim 533mhz,1.80v!
A proc ?(koju voltazu i koji FSB sa obirom da imam box kuler)
I jer HT mnozioc onu u biosu CPZ<->MCP55 HT Speed ? ako jeste koliko njega da stavim?

ok,znaci da ram stavim 533mhz,1.80v!
A proc ?(koju voltazu i koji FSB sa obirom da imam box kuler)
I jer HT mnozioc onu u biosu CPZ<->MCP55 HT Speed ? ako jeste koliko njega da stavim?

nemoj preko 1.5V ako je box za 24/7 proveri temp posle u core temp-u. mem sloodno stavi na 2V, pa polako

nemoze moja ploca 2v za memaru,pogledaj moju konfiguraciju iz potpisu!
A sta sa ovim HT mnoziocem?

nemoze moja ploca 2v za memaru,pogledaj moju konfiguraciju iz potpisu!
A sta sa ovim HT mnoziocem?

Aha tako kazi imamo iste ploce, stavi 1.95 za ram, 1.5 za proc, ht na 3x, ram divider na 533 i dizi fsb polako i testiraj usput pogledaj temperature u core temp-u, ht mnozilac ti je pod chipset u bios-u znaci 16 16 3x

Poslednja izmena:
Ovo sam sada namestio:

mem:533Mhz,1.95v
proc:1.500v,a fsb cu da testiram pocev od 227
HT:3X

OK?

Poslednja izmena:
Posto tek ucim da klokujem koji program da opicim za neki brzinski test,da bi me ti brze posavetovao
sta da radim dalje! Prime95 cu opaliti na kraju kada ustanovimo neki odgovarajuci klok.
(usput jer ok ona temp iz predhodnog posta s obzirom da je idle-u)

Poslednja izmena:
Evo koristio sam S&M test! evo screenshot-ova!

1.U toku rada

2.Na kraju

I sta mislite???

Poslednja izmena:
Posto tek ucim da klokujem koji program da opicim za neki brzinski test,da bi me ti brze posavetovao
sta da radim dalje!

Super Pi probaj Spi 32M ili ako ces na brzaka neki manji. Temperature su ti na granici zaustavi se sa dizanjem vcore-a za sad dok ne nadjes bolji cooler. Slobodno dizi to jos sta se stidis 🙂.

Evo uradio sam Super pi test i evo screenshot-a! Na slici je temp pala,ali u toku rada kretala se od 54C-55C

Na ovom testu podesavanja su bila sledeca:
Proc: FSB 237;1.5V
Mem: 667mhz;1.95V
HT 3x

Poslednja izmena:
Sve vreme mi je to i bilo podeseno!
667mhz 5-5-5-15

stavim 533 i dignem fsb na sa 237 na 245 i nece!

Moras se malo poigrati sa mem deliocima i otkriti da li te koci memorija(99%) ili cpu.
Btw u svakom slucaju bi trebalo da razmislis o boljem hladjenju proc-a.

:wave:

ok posto mi je hladjenje lose sta mislite o ovome dok nedodje novo hladjenje!
Proc: FSB 227;1.40v (227*11=2500Mhz)
mem: 800Mhz;1.95v (hocu da stavim manje latencije samo molim za predlog)
HT 3x

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno