Šta je novo?

Aluminijumski radijatori i centralno grejanje

solomonbg

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2006
Poena
445
Pogledao sam sve teme i ne vidim neku specifičnu za grejanje iz toplane i radijatore..

U Beogradu sam i ima grejanje u zgradi iz beogradskih toplana. Zgrada ima 10 spratova a ja sam na 6tom spratu. Stan je neki 45 kvadrata grejne površine. Imam one prastare livene radijatore koji rade ok ali naravno ni jedan ventil ne radi godinama.

E sad ovog leta bih stavio neke aluminijumske radijatore a stare skinuo i iskoristio za drugi stan. Zato ih pre svega i skidam plus da još mene budu novi i zbog estetike :)
Naravno obavezno se stavljaju i novi ispravni ventili. Prvo pitanje kakve ventile najbolje da stavim?
Drugo kakve radijatore da gledam? Što se tiče pritiska svaki moze da izdrži pritisak iz toplana ? Pretpostavljam? Ako ne šta da uzmem ili šta da ne uzmem?

Treće da li mi sta dodatno vredi da stavim ? Čuo sam da ima i nešto za umanjenje buke. Šta god da je to :) sadašnji limeni se ne čuju ujutro kad krene da greje. Nadam se da aluminijum neće imati neku dodatnu buku na početku dana? :)

Četvrto neki dodatni savet o ovome ? Može i ako znate ko ovo kvalitetno ugrađuje po nekim ok cenama. Takodje i gde da gledam da kupim sve ovo ako ima neka preporuka?
Aluminijumski radijator sam hteo pre svega zbog estetike. Panelni su ružniji i jeftiniji. Opet nije estetika presudna već da je dobro i dugotrajno rešenje za 20+ godina ako je moguće. Sadašnji liveni su stari oko 35 godina i sem ventila sve je ok oko njih :) kako sam gledao online aluminijumski su skroz ok danas

Pogledao sam sve teme i ne vidim neku specifičnu za grejanje iz toplane i radijatore..

U Beogradu sam i ima grejanje u zgradi iz beogradskih toplana. Zgrada ima 10 spratova a ja sam na 6tom spratu. Stan je neki 45 kvadrata grejne površine. Imam one prastare livene radijatore koji rade ok ali naravno ni jedan ventil ne radi godinama.

E sad ovog leta bih stavio neke aluminijumske radijatore a stare skinuo i iskoristio za drugi stan. Zato ih pre svega i skidam plus da još mene budu novi i zbog estetike :)
Naravno obavezno se stavljaju i novi ispravni ventili. Prvo pitanje kakve ventile najbolje da stavim?
Drugo kakve radijatore da gledam? Što se tiče pritiska svaki moze da izdrži pritisak iz toplana ? Pretpostavljam? Ako ne šta da uzmem ili šta da ne uzmem?

Treće da li mi sta dodatno vredi da stavim ? Čuo sam da ima i nešto za umanjenje buke. Šta god da je to :) sadašnji limeni se ne čuju ujutro kad krene da greje. Nadam se da aluminijum neće imati neku dodatnu buku na početku dana? :)

Četvrto neki dodatni savet o ovome ? Može i ako znate ko ovo kvalitetno ugrađuje po nekim ok cenama. Takodje i gde da gledam da kupim sve ovo ako ima neka preporuka?
Aluminijumski radijator sam hteo pre svega zbog estetike. Panelni su ružniji i jeftiniji. Opet nije estetika presudna već da je dobro i dugotrajno rešenje za 20+ godina ako je moguće. Sadašnji liveni su stari oko 35 godina i sem ventila sve je ok oko njih :) kako sam gledao online aluminijumski su skroz ok danas
Kod mene su u stanu ti liveni već 40 godina i nizašta ih ne bih menjao. Pusti estetiku.

Rekoh da ih menjam jer bih stare iskoristio na drugom mestu..

Drug opcija je da kupim stare polovne livene radijatore i da mi neko nju ugradi gde treba . Nove ne bih jer zaista mislim da je glupo uzimati nove livene.. opet ako ne grešim? Da nemam potrebe neke plus da menjam ventile - ne bih ni razmišljao o aluminijumskih radijatorima.. nego rekoh moje polovne limene iskoristim gde treba a dokupim nove aluminijumske meni.. ventile svakako menjam pa menjam. Plus dodatna rebra mi svakako trebaju pa trebaju
A kad već radim voleo bih i estetiku koja nije presudna svakako :)

Poslednja izmena:
Bez ulazenja u pricu aluminijumski ili tucani radijatori, ako si vec odlucio da menjas, global vox je nesto sto ce ti vecina ljudi preporuciti.

Sto se tice ventila, imam na jednom mestu Calffi, na drugom Herz, na trecem stari Armal I ni jedan nije zaribao ni procureo uz obavezno povremeno okretanje.

Vodi racuna samo da ti neko uradi proracun kako treba u smislu broja rebara.

+ za global Vox radijatore.
Alu radijatori bolje greju od starih tako da ako si zadovoljan sa toplinom mozes slobodno uzeti radijatore 10ak % krace od starih ukoliko ti to estetski vise odgovara. Ako ipak zelis biti siguran i na vecim minusima onda uzmes alu radijator iste duzine kao i taj tucani i ne brines se... U spavacu sobu obavezno ventile termo-glave zbog preciznije kontrole temp. Kupatilo , hodnik mogu i obicni on/off ventili.. Dnevni boravak po zelji.
Sa Herz i Caleffi ventilima neces pogresiti.

Caleffi kod mene 13.god za sada bez greške. Uz njih su kod mene Fondital Calidor S4 radijatori, estetski lepi, boja i dalje kakva treba.

Ni jedni ventili nece zaribati ako ih povremeno okrecete, problem je sto to necete raditi, a onda ce zaribati i caleffi
Uglavnom se prodaje kvalitetan fiting i ventili, nema neke greske da se naprave tu.

Global radijatori su nesto najklasicnije sto mozes da kupis i dugo su na trzistu pa ako nesto u buducnosti menjas uvek mozes da nadjes isti model.

Aluminium i bakar/mesing stvaraju elektrolizu koja postepeno uništava i ventil i radiator. Burazer je doneo neke iz Švice i ventili su bili hromirani iznutra i napolju baš zbog toga. Reče da je to tamo obavezno.

Dakle radijatore ove
700 veličina da budu iste visine.

Ovo za termoregulatore. Da može da se određuje koliko će da rade ili ne... Stavio bih to svuda. Ne vidim potrebu da stedim. Kad i tako imam nekoliko radijatora.

Da li mi treba onaj ventil za zračenje ili već kako se zove? To se dodatno kupuje? Može neki link ako je da.. uzeo bih sve u jednoj firmi ako moze.

Ima li još nešto što bi imalo smisla/trebalo? Pare nisu veliki problem. No ne bih ni bacao iste. A sad uzeo biih sve što ima smisla da sam miran duze
Hvala svima na pomoći jer pojma nemam o ovome
E da koja sušilica za kupatilo?

Naravno da ti trebaju i odzracni ventili na svakom radijatoru.

Termoglave u stanu na toplani obicno nisu potrebne, obicno se koriste za velike prostore gde nece biti svuda ista temperatura (na primer neka velika kuca)

jeep komerc, doming, energy net...sve kupi na jednom mestu, pa i pripadajuci susac prema radijatorima koje kupujes.

Najbolje da ti majstor odradi proracun koliko rebara za prostorije + ostale zezancije oko svega toga.

Global radijatori su Italijanski i generalno ih svi hvale.
Kad sam ih ja uzimao cena je bila 1k po rebru.

Termo glave herz ili caleffi kao sto su vec napisali.

Ako ti majstor radi, gledaj da uzmes stvari na jednom mestu pa da dobijes i popust.

Ja imam pozitivna iskustva sa Valdom prodavnicom + je rabat bio oko 7% kod njih preko majstora koji je sve ugradjivao.

Svakako majstor mi radi jer ja nemam pojma o ovome. Videcu svakako i za neki rabat ako bude moglo iako bih uzeo preko racuna firme.

Ako imate preporuke za majstora javite. Videcu ili sam da kupim ili da vidim dal to sto kupujem moze jeftinie preko majstora. Iako bih platio preko racuna firme.

Dakle spisak stvari koje mi trebaju ukupno za sve lokacije gde se nesto radi:

1.
40 Global Vox rebara ukupno koji su oko 680mm sama rebra (od parketa do gore oko 800mm). Jer menjam postojece plus malo povecavam broj rebara u odnosu na trenutno stanje.

2.
10 termo glave herz ili caleff (za nove aluminijusmke ali i za stare livene radijatore na ukupnon 3 mesta ). A svidja mi se ideja da moze da se smanji grejanje ponekad.

3.
10 odrzacnih ventila. Tu nema nesto posebno da gledam od marki? Ako imam sta?
Vidim da ima rucni i automatski. Sta da uzmem da je bolje, sem ako nije neka drasticna razlika u ceni?

4.
1 aluminijusmka susilica kao npr ovo:
https://doming.rs/catalog/aluminijumski-susaci-peskira-aklimat-villa/
Kod susilica ne vidim neki izbor. Vidim da su malo skuplje. Ali kapiram cene svega su skocile...

5.
to je to nema nesto posebno bitno? kao sam video neku pricu o nekom kacenju tih radijatora koje umanjuje buku navodno?
Evo kako to reklamira jedan majstor na KP oglasima, istina ima samo 5 ocena :D
"
  • Da bi se izbegli neprijatni zvuci koje prouzrokuju termicke dilatacije u grejnim telima, savetuje se ugradnja plastificiranih konzola za nosenje radijatorskih rebara
"
Sta je ovo na srpskom :D i dal mi treba i koliko kosta :)

Sam kupuj samo radijatore, sve ostalo se konsultuj sa majstorom čak i za termo glave jer će on verovatno imati neki sasvim drugi predlog

Sam kupuj samo radijatore, sve ostalo se konsultuj sa majstorom čak i za termo glave jer će on verovatno imati neki sasvim drugi predlog

Isao sam logikom da ce neki majstor, posebno ako ne nadjem nekog preko veze mozda pre da nudi ono sto mu je lakse ili ono sto eventualno ima sam da mi proda preko nekoga.... Ali si u pravu...

Isto ako neko nekog majstora zna.. Nije hitno jer pre aprila ili maja necu poceti ovo da radim... Jedino bih nekako da mi sve bude spremno. Da znam sta i gde kupujem i ko ce to i za koje pare da uradi.. Iako vec vidim da nece biti jeftino... Samo ovo gore pobrojano je barem 150.000 din sve zajedno. Plus majstori
ps. opet sa druge strane kad pomislim koliko kostaju nove grafike.. Onda i ne deluje toliko skupo :D

Poslednja izmena:
Nije to ništa skupo...
Skupe su bakarne cevi i fiting, a to ne kupujes

Plus na tu cifru ako treba sta sitno da se doda.. + majstor.. Bice to ~ 1500 eur .. Dal je skupo je vec diskutabilna prica , za nas zivotni standard sigurno jeste.. Ali gledaj na to kao dugorocnu investiciju.. Jednom uradis kako treba i miran si kolko? 20-30 god?
Ja u kuci imam stare alu radijatore za koje znam od kad sam se uselio (28 god) a ko zna kad je to pre mog dolaska bilo ugradjeno... I kad ih pogledam nista im nefali osim jednog dobrog smirglanja i farbanja i eventualno da se promene ventili jer su ruzni i stari kao biblija.

Plus na tu cifru ako treba sta sitno da se doda.. + majstor.. Bice to ~ 1500 eur .. Dal je skupo je vec diskutabilna prica , za nas zivotni standard sigurno jeste.. Ali gledaj na to kao dugorocnu investiciju.. Jednom uradis kako treba i miran si kolko? 20-30 god?
Ja u kuci imam stare alu radijatore za koje znam od kad sam se uselio (28 god) a ko zna kad je to pre mog dolaska bilo ugradjeno... I kad ih pogledam nista im nefali osim jednog dobrog smirglanja i farbanja i eventualno da se promene ventili jer su ruzni i stari kao biblija.

Ma jasno slazem se. A jos kad pogledam da je to cena jedno dobre gaming grafike. Cak ne ni najskuplje :) A zaista je da kazemo za vise decenija posao... Posebno sto ni stare radijatore ne bacam. Sve ce da se iskoristi

3.
10 odrzacnih ventila. Tu nema nesto posebno da gledam od marki? Ako imam sta?
Vidim da ima rucni i automatski. Sta da uzmem da je bolje, sem ako nije neka drasticna razlika u ceni?

Uglavnom idu ručni dok automatski - koliko sam razumeo majstora - idu na najviše tačke - u principu kod mene je bilo samo 2 automatska (caleffi).

4.
1 aluminijusmka susilica kao npr ovo:
https://doming.rs/catalog/aluminijumski-susaci-peskira-aklimat-villa/
Kod susilica ne vidim neki izbor. Vidim da su malo skuplje. Ali kapiram cene svega su skocile...

Sećam se da mi je majstor pričao da su svi ti sušači manje više istog kvaliteta i da svi nakon par godina probiju itd... te da je bitnije fokusirati se na dimenzije nego za brendove.

5.
to je to nema nesto posebno bitno? kao sam video neku pricu o nekom kacenju tih radijatora koje umanjuje buku navodno?
Evo kako to reklamira jedan majstor na KP oglasima, istina ima samo 5 ocena :D
"
  • Da bi se izbegli neprijatni zvuci koje prouzrokuju termicke dilatacije u grejnim telima, savetuje se ugradnja plastificiranih konzola za nosenje radijatorskih rebara
"
Sta je ovo na srpskom :D i dal mi treba i koliko kosta :)

To mu dodje ovo - https://keeptank.rs/nosač-rkp-8 u kompletu sa ovim https://www.etaz.rs/nosac-ngr i još nekim sitnicama - to će ti svakako majstor dati u listi za kupovinu.

To "automatsko" je odzracno lonče i ono ne ide na radijator.

Čovek stavlja radijatore na postojeću instalaciju tako da mu to ne treba.

Ovaj nosač za radijatore je najklasicniji mogući.

Da. Bukvalno se radi u stanovima gde sve decenijama radi - centralnog grejanje iz toplana.
Hvala svima na savetima . Ako neko još ima šta da kaže javite. A to sušilica da probije posle par godina mi se ne sviđa ? Sad imam neku debelu cevku koja je tu 35 godina. A pomislio sam da je zamenim za ovo zbog sušenja veša zimi

To "automatsko" je odzracno lonče i ono ne ide na radijator.

Čovek stavlja radijatore na postojeću instalaciju tako da mu to ne treba.

Ovaj nosač za radijatore je najklasicniji mogući.

Moguće je - nije moj domen, sad gledam specifikaciju šta je uzeto - piše Automatski odzračni čep.
Nosači su samo primer - jer eto neke klasika stvari izgleda KP majstori uzdižu u nebesa :)

I naravno, najbolje je majstor da napravi spisak šta sve treba.

Da. Bukvalno se radi u stanovima gde sve decenijama radi - centralnog grejanje iz toplana.
Hvala svima na savetima . Ako neko još ima šta da kaže javite. A to sušilica da probije posle par godina mi se ne sviđa ? Sad imam neku debelu cevku koja je tu 35 godina. A pomislio sam da je zamenim za ovo zbog sušenja veša zimi
Susac obicno stave celicni, a ima i aluminijumski i hromirani, pa biraj koliko ces da potrosis.

Susac obicno stave celicni, a ima i aluminijumski i hromirani, pa biraj koliko ces da potrosis.

Uzeo bih ono sto je dugotrajnije :) Kapiram onda celicni? Sad imam tu kao neku cev debelu koja je u stvari i jedino grejanje kupatila. Ali dovoljno jer je malo kupatilo ususkano
Sad gledam doming... Slicne cene za celicni i hromirani. A aluminijum je najskuplji... Po toj logici je valjda najbolji.. Iako alumiknijum ima u najvise izbora i raspona cena

Prvo da nadješ majstora pa sa njim da vidiš šta i kako pa onda kreni u kupovinu.

Skoro sam uzimao termoglave, ventile i *******cije za ispustanje vazduha.Sve sam uzeo u etaz, samo sam izdiktirao sifre sta mi treba i koliko komada. Uzeo sam callefi.

Skoro sam uzimao termoglave, ventile i *******cije za ispustanje vazduha.Sve sam uzeo u etaz, samo sam izdiktirao sifre sta mi treba i koliko komada. Uzeo sam callefi.
Još ako je grijanje na čvrsto gorivo eto belaja sa termoglavama na radijatorima.

I mene isto to ceka.. Defitivno moram u spavacu sobu staviti termo glavu jer kad udari malo jaci minus , nalozim kazan uvece pre spavanja.. Legnem da hrcem i u pola noci se budim , pocnem da se vrtim kao rostilj kobasica.. u sobi bude 25-26c.... Kotlove na cvrsto gorivo je tesko regulisati tako da je termo glava spas..
To sto @Pezo2008 kaze je tacno. U slucaju kotlova na cvrsto gorivo nesme se na sve radijatore staviti termo glava jer ako svi ventili zatvore kazan moze da prokuva i da nastane velika steta... Ja kod mene imam ukupno 5 radijatora tako da ako se na jedan stavi termo glava nece biti problema jer ce voda uvek moci da se hladi na ostala 4 radijatora...

Taj radijator u spavaćoj sobi još ga malo na prigušnici zavrni i to je to.

To sto @Pezo2008 kaze je tacno. U slucaju kotlova na cvrsto gorivo nesme se na sve radijatore staviti termo glava jer ako svi ventili zatvore kazan moze da prokuva i da nastane velika steta... Ja kod mene imam ukupno 5 radijatora tako da ako se na jedan stavi termo glava nece biti problema jer ce voda uvek moci da se hladi na ostala 4 radijatora...

Nazad
Vrh Dno