Šta je novo?

Aluminijumski radijatori i centralno grejanje

Naravno da se nece staviti na svim grejnim telima termoglava, susaci za kuptaila ostaju na obicnim ventilima.

Plus mi je otvoren sistem, pre zadnjeg radijatora ide racva na koju ide vod ka kazancetu. Ako nestane struje i slucajno se desi da pretvarac napona otkaze voda moze samo da provri i da se siri ka tom kazancetu koje je otvoreno na vrhu.

Taj radijator u spavaćoj sobi još ga malo na prigušnici zavrni i to je to.
Probao i ne mere... Barem ne moze na mojim prastarim ventilima... Jako je tesko to natempirati jer cim si ga mrdno malo milimetar levo ili desno ili si skroz zatvorio radijator ili si pustio tipa 1L u minuti... I ako si uspeo da ga natempiras nekako , cim dodje do malo jaceg grejanja kazana i sa tom 1L/min on uspe da pregreje dobro izolovanu sobu za par sati... I onda npr. pred zoru kad kazan pocne da se gasi bas onda je potrebno vise protoka jer je temp. vode manja a tebi taj radijator ostane zavrnut na 1L/min sto nije dosta ako je voda mlaka... Tako da je to samo bespotrebno cimanje a rezultati nikakvi.. Termo glava u spavacu sobu da moze da se spava ljudski a u ostale hladnije sobe full otvoriti ventile da kazan ima kako da se ohladi.. I to je to odprilike.

I mene isto to ceka.. Defitivno moram u spavacu sobu staviti termo glavu jer kad udari malo jaci minus , nalozim kazan uvece pre spavanja.. Legnem da hrcem i u pola noci se budim , pocnem da se vrtim kao rostilj kobasica.. u sobi bude 25-26c.... Kotlove na cvrsto gorivo je tesko regulisati tako da je termo glava spas..
To sto @Pezo2008 kaze je tacno. U slucaju kotlova na cvrsto gorivo nesme se na sve radijatore staviti termo glava jer ako svi ventili zatvore kazan moze da prokuva i da nastane velika steta... Ja kod mene imam ukupno 5 radijatora tako da ako se na jedan stavi termo glava nece biti problema jer ce voda uvek moci da se hladi na ostala 4 radijatora...
Ma može termoglava na SVAKI radijator, pod uslovom da pumpa radi non-stop (ne gasi se na termostat) i da postoji prestrujni ventil. Tako je po PS-u.

Jozza mi smo pisali kada se desi da dođe do prestanka napajanja električnom energijom, pumpa ne radi, nema pomoćno napajanje tada dolazi do zatvaranja termoglava, iako ima prirodni pad dolazi do prokuhavanja. Naravno, kad kažeš majstoru da hoćeš termički ventil zbog toga, odgovor je uvijek isti : To ti ne treba.

***, problem prosečne srpske kotlarnice je to što fali mnogo štošta. Kako to majstori zovu "Bosanski sistem". Tek dovoljno da radi, tj greje. A kako radi, to je manje bitno. Nit ikakve regulacije, nit ičega. Kotao na čvrsto gorivo zahteva akumulator i inverter, zbog pumpe. Inače ode mast u propast. Sve drugo je improvizacija, u uslovima gde je nestanak struje "ko dobar dan".

Da li ste razmišljali o tome da se tačke spajanja starih i eventualno novih radijatora sigurno neće podudarati?

***, problem prosečne srpske kotlarnice je to što fali mnogo štošta. Kako to majstori zovu "Bosanski sistem". Tek dovoljno da radi, tj greje. A kako radi, to je manje bitno. Nit ikakve regulacije, nit ičega. Kotao na čvrsto gorivo zahteva akumulator i inverter, zbog pumpe. Inače ode mast u propast. Sve drugo je improvizacija, u uslovima gde je nestanak struje "ko dobar dan".
Jeb... kad smo rođeni u recesiji. Bez pufera ili ti akumulatora i invertera na čvrsto gorivo ne ide a kad im kažeš da ćeš na taj način smanjiti potrošnju energenata u ovom slučaju drva, gledaju me da bog sačuva.

Mislim da me nisi razumeo, cevi će morati da se pomeraju.

Samo toliki da moraju da se prazne instalacije.

Ne posmatramo to iz istog ugla pa ne vidimo taj problem podjednako komplikovano.
Ne postoji jedan univerzalni razvod cevi pa da je podjednako komplikovano izvršiti taj posao.
Ali ono sto je najbitnije, taj posao se ne radi iz dosade nego smisleno pa bi trebalo i da onaj ko ga obavlja bude spreman na posao koji mora da obavi.

Ja posmatram iz mog iskustva jer sam to radio.

Kod mene u gradu na gradskoj toplani nikako se ne stavljaju aluminijumski radijatori, jer obavezno procure posle 2-3 godine. U vodi koju koristi toplana ima valjda nešto. Samo tučani ili oni panelni. To kažu i iz toplane svakom ko ih pita ili montira Alu pa ih posle zove kad procuri. Na individualnim centrlnim grejanjima nije taj slučaj.

To su i meni rekli, mislim da je firma Etaž, jedino su mi predlagali neki alu sa opet nekim premazom (ako sam dobro zapamtio). Ali to je bilo pre nekih 8-9 godina, ostavio tučane, samo promenio sve ventile.

Ja znam za jednu zgradu gde je investitor u sve stanove stavio alu radijatore i to reklamirao. Posle 3 godine više ih niko nije imao.

Verovatno ih ona oksidacija sjebe, najbolje je staviti magnetni filter na instalaciju on je oko 8k.

Moze se odraditi kotlarnica sa cetvorkrakim, hidrulicnom skretnicom i jos jednom pumpom. To ili kao sto neki rekose antikondezacioni i bafer.

Pogledao sam sve teme i ne vidim neku specifičnu za grejanje iz toplane i radijatore..

U Beogradu sam i ima grejanje u zgradi iz beogradskih toplana. Zgrada ima 10 spratova a ja sam na 6tom spratu. Stan je neki 45 kvadrata grejne površine. Imam one prastare livene radijatore koji rade ok ali naravno ni jedan ventil ne radi godinama.

E sad ovog leta bih stavio neke aluminijumske radijatore a stare skinuo i iskoristio za drugi stan. Zato ih pre svega i skidam plus da još mene budu novi i zbog estetike :)
Naravno obavezno se stavljaju i novi ispravni ventili. Prvo pitanje kakve ventile najbolje da stavim?
Drugo kakve radijatore da gledam? Što se tiče pritiska svaki moze da izdrži pritisak iz toplana ? Pretpostavljam? Ako ne šta da uzmem ili šta da ne uzmem?

Treće da li mi sta dodatno vredi da stavim ? Čuo sam da ima i nešto za umanjenje buke. Šta god da je to :) sadašnji limeni se ne čuju ujutro kad krene da greje. Nadam se da aluminijum neće imati neku dodatnu buku na početku dana? :)

Četvrto neki dodatni savet o ovome ? Može i ako znate ko ovo kvalitetno ugrađuje po nekim ok cenama. Takodje i gde da gledam da kupim sve ovo ako ima neka preporuka?
Aluminijumski radijator sam hteo pre svega zbog estetike. Panelni su ružniji i jeftiniji. Opet nije estetika presudna već da je dobro i dugotrajno rešenje za 20+ godina ako je moguće. Sadašnji liveni su stari oko 35 godina i sem ventila sve je ok oko njih :) kako sam gledao online aluminijumski su skroz ok danas

Jesi krenuo sa ovim, kakvi su utisci?
I meni dolazi slicna ideja, pa me zanima kako si prosao?

Imam jedno pitanje, mozda nije ova tema, ali ajde mozda se neko susreo. Naime, vezano za termoglavu na radijatoru. Termo glava radi dobro u slucaju da ne pusti uopste vrelu vodu kada je zadata 22 stepena a sobna tipa 25. I radijator je hladan i to je ok. Sledece je kada se sobna spusti dovoljno da glava pusti vrelu vodu u radijator. I taj deo je ok. Problem je kada treba da ugasi sledeci put vreo radijator, kada nabije zadatu sobnu temperaturu, on ga ne gasi nikako. Sta bih mogao da probam? Iglica radi okej. Da li moze u termo glavi da bude problem?

Kod mene u gradu na gradskoj toplani nikako se ne stavljaju aluminijumski radijatori, jer obavezno procure posle 2-3 godine. U vodi koju koristi toplana ima valjda nešto. Samo tučani ili oni panelni. To kažu i iz toplane svakom ko ih pita ili montira Alu pa ih posle zove kad procuri. Na individualnim centrlnim grejanjima nije taj slučaj.
Postoji razlika i u ceni Al radijatora i do 50% a inestitori stavljaju šta je jeftinije, postoje i neke karakteristike koje se gledaju ali ljudi gledaju kao luksuz aluminijum. Problem pravi oksidacija zbog Ph vode jer se sistem u podstanici dopunjuje česmovačom bukvalno, netretiranom vodom a voda iz toplana se koristi za zagrevanje vode u sistemu zgrade odnosno podstanice (izmena toplote) i nema nikakvog dodira sa vodom iz sistema u zgradi.

Imam jedno pitanje, mozda nije ova tema, ali ajde mozda se neko susreo. Naime, vezano za termoglavu na radijatoru. Termo glava radi dobro u slucaju da ne pusti uopste vrelu vodu kada je zadata 22 stepena a sobna tipa 25. I radijator je hladan i to je ok. Sledece je kada se sobna spusti dovoljno da glava pusti vrelu vodu u radijator. I taj deo je ok. Problem je kada treba da ugasi sledeci put vreo radijator, kada nabije zadatu sobnu temperaturu, on ga ne gasi nikako. Sta bih mogao da probam? Iglica radi okej. Da li moze u termo glavi da bude problem?
Ugasi ga termo glava odnoso zatvori se ali je potrebno vreme da se rashladi radijator. Jedino ako negalvi iglica unutra.

Došlo vreme da radove na zameni radijatora centralno grejanje u pitanju. Skida se stari liveni a stavljaju novi aluminijumski. Cena od dva majstora iz toplana koji to rade privatno je 120e po radijatoru (skidanje starog, skraćivanje cevi i stavljanje novog sa novim ventilima). To su ruke i naravno sve ostalo se kupuje dodatno...jel to deluje ok? Da ne gledam dalje. Pretpostavljam da je samo plaćanje y keshu a da ne plaćanje preko firme i da se dobije račun za to. To istina ne znam (a relativno bi mi značilo)...

Možda i nekom koriste ove informacije ..a ako neko ima šta da doda kažite... Obe ponude su dakle date od majstora što rade u toplanama . Lokacija Bgd jer verujem da su kod nas u Bgd svakako najveće cene(pretpostavljam)..

120e zamena po radijatoru ruke? 😅

Cime menjaju.. Svilenim rukavicama

Teško da prodješ jeftinije, mora uredjaj za zamrzavanje cevi ili da se prazni vertikala, podstanica pripada toplanama i samo njima je dozvoljen ulazak u istu, oni imaju ključ što tvoja ekipa koristi.. Po propisima dozvoljena je zamena ali prvo projekat sa Al radijatorima sertifikovanim za daljinsko grejanje i istog kapaciteta kao postojeći pa kad odobre juriš majstore, ne rade toplane. Naplaćuje se taksa za pražnjenje instalacija i ko zna čega sve tu nema.
Da dopunim po kućama što se radi na novo po grejnom telu je bilo 50e da li se nešta menjalo pojma nemam.

Poslednja izmena:
majstori su iz toplana. Sami ispuste vodu... A i to je cena oko 50-100e da se na crno ispusti i vrati voda.. sve moze naravno... Tj majstori i preferiraju da rade na crno gde je jeftinije a uzmu sami pare
120e zamena po radijatoru ruke? 😅

Cime menjaju.. Svilenim rukavicama

montaza i demontaza.. DAnas mi jedan drugi rece da moze montaza samo od 100 do 120e. istina taj ima firmu i moze preko firme da se plati.. Sto meni isto znaci.. ovi iz toplane verujem da nemaju firme nego 120e u kesu na ruke
ps. ocito majstora nema.. Rekose mi da mogu za jedan dan 4-5 radijatora.. Dakle 600e za 5 radijatora. Ispuste sami vodu zamene i posle vrate vodu u sistem. Iako kako razumem sad je manje vode tokom leta
Teško da prodješ jeftinije, mora uredjaj za zamrzavanje cevi ili da se prazni vertikala, podstanica pripada toplanama i samo njima je dozvoljen ulazak u istu, oni imaju ključ što tvoja ekipa koristi.. Po propisima dozvoljena je zamena ali prvo projekat sa Al radijatorima sertifikovanim za daljinsko grejanje i istog kapaciteta kao postojeći pa kad odobre juriš majstore, ne rade toplane. Naplaćuje se taksa za pražnjenje instalacija i ko zna čega sve tu nema.
Da dopunim po kućama što se radi na novo po grejnom telu je bilo 50e da li se nešta menjalo pojma nemam.

majstori koje zovem imaju kljuc jer su i nadlezni za zgradu.. a i kad nemaju brzo dodju do "kolege" koji ima kljuc...

@solomonbg
Sam si preveo ono što sam ti napisao. Inače toplane održavaju i instalaciju u stanovima koja je valjda free ali kada je varijanta sam svoj majstor za zamenu ili izmeštanja grejnih tela (bez njihovog odobrenja) ako dodje do neke havarije (pukne rebro, vrisne ventil i sl.) tu se šuri i sva šteta ide na tvoj račun. Ne bavim se grejanjem a i ne radim u toplani ali sam provodio dosta vremena tamo da ne pomisliš nešta.
Loše shvataš količinu vode u sistemu, u par postova iznad sam objasnio kako funkcioniše daljinsko grejanje. Sistem u zgradi je uvek pod konstantnim pritiskom i leti i zimi a voda iz toplana nema veze sa tom vodom iz sistema u zgradi, znači cela vertikala se prazni (ovi što održavaju znaju iz cuga koja je cevka u pitanju) a posle kod punjenja ide odzračivanje cele vertikale (kad počne sezona komšije će ti sve po redu kad bude ne greje ili slabo greje radijator) pošto retko gde ima automatskih odzračnih ventila na radijatorima. Voda ide u kanalizaciju, ne vraća se već bi trebalo preko bajpasa da se dopuni iz sistema toplane. Tih 4-5 grejnih tela za dan je ako je u istom stanu ili na istoj vertikali. Postoje i uredjaji za zamrzavanje cevi gde se napravi ledeni čep i iza toga radiš šta hoćeš sa cevkom ali to retko ko ima a sada su oko 1-2Ke.

Toplana mi je već rekla kakav tip radijatora smem da stavim. Pisao sam dopis. To sve radim sam i to je ok. Jedino se zvanično mora njima platiti to prsznjenje sistema ali to njihovi radnici radije rade na crno i za niže pare.

Tako da sve ide preko radnika toplane. Same toplane ne daju ponudu za menjanje radijatora nego je to obaveza vlasnika stana ako zeli

Vrh Dno