Odavno KP za sebe tvrde da su „tehnološka kompanija” a ne sajt za male oglase. Sada rade isto što i svaka tehnološka kompanija - davali su odlične uslove, maltene sve za džaba, ali samo dok nisu postali dominantni. Sada kada jesu kreće klasična vrteška - možemo da očekujemo degradaciju kvaliteta usluge za krajnjeg korisnika, uvođenje novih taksi ili podizanje postojećih cena, uz postepeno sve manja ulaganja u platformu, ili ulaganja u najgore njene elemente - monetizaciju, sistem oglasa, itd... jer alternativa ne postoji i jer su tako u mogućnosti. Subvencionisanje koje su radili na početku sada hoće da naplate.
Mislim da možemo očekivati i da će veliki prodavci krenuti da dobijaju još veće privilegije, a da će korisnicima koji hoće ponekad da prodaju neku stvar biti sve gore. Još ne znam samo da li će degradirati i iskustvo kupaca. Gomila reklama svakako smeta ali čini se da nije presudna, plaćeno rangiranje na oglasima, lažne cene u oglasu radi boljeg sortiranja i gomila drugih radnji su dozvoljene, i izgleda da ne smetaju dovoljnom broju ljudi. Jedino ako prodavce toliko povlaste da krenu da se javljaju neke ozbiljnije prevare koje im naruše reputaciju...
Limundo/Kupindo su na papiru održiviji koncept za stabilan i dugoročan biznis, mada naravno da se i to pokvarilo mešetarenjem, zakulisnim radnjama, i nedostatkom ikakvog pravog odgovora na pojavu i širenje KP. Plus, ne zaboravimo da je i Limundo na istom putu kao i KP: setite se kako je pre koju godinu degradirao licitacije u očitom pokušaju da zaradi više para, kad je uvedeno da se licitiranjem u poslednjih 60 sekundi kraj aukcije produžava za 3 minuta. A Kupindo je toliko deprioritizovan da ni sajt nisu osvežili maltene od kako postoji. LimundoGrad forumi su otišli u penziju, verovatno da se prikrije nezadovoljstvo članova stanjem platformi.
Što se tiče pitanja ima li KP alternativu, sve zavisi od toga šta se traži od te alternative i šta se konkretno kupuje.
KP je uvek bio divlji zapad što se tiče kvaliteta kupoprodaje, jer ništa ljude ne obavezuje na trgovinu, a i sa ocenama se mešetari, zato ga nikad nisam voleo. Nebrojeno puta mi se desilo da se s nekim dogovorim samo da bi on to kroz par sati prodao nekom drugom, bez javljanja, bez ičega. Uprkos tome, tehniku sam samo tamo kupovao, jer praktično tehnike samo na KP i ima, od MicroSD kartica do kompova. Slično važi i za raznorazne gabaritne stvari od vozila, veće opreme itd. mada to ne kupujem, jasno je da toga ima samo na KP. Parfemi i druga slična roba koja se... doprema isto ima prođu samo na KP.
Za stvari kao što su knjige, pojedini antikviteti, različiti kolekcionarski predmeti, itd. tu je po meni Limundo prvi i nema ekvivalenta na KP. Isto važi i za raznorazne sitnice kojih nema u prodaji često, Limundo je neuporedivo bolji u pretrazi, pronalaženju i obaveštavanju korisnika koji traži taj određeni predmet čim se pojavi. KP pretraga je oduvek bila noćna mora, vidim ja da rade oni na tome, ali i dalje nisu uspeli da pariraju Limundu koji je od starta to uradio kako treba. Fascinantno.
Jedna stvar koju za sve godine nisam uspeo da ostvarim na KP jeste dugoročna saradnja sa nekim prodavcem. Tehniku ipak ne kupujem svaki dan, i dok se pojavi nešto što želim, tog prodavca kod kog sam kupio nešto prošli put ili nema, ili više ne prodaje tu robu, ili je bio pojedinac a ne veliki prodavac, dok na Limundu/Kupindu postoje specijalizovani prodavci za mnoge niše, uključujući i neke od kojih kupujem 10+ godina.
Druge platforme poput Lalafo, rahmetli Sasomange i slične su meni na nivou incidenta - može nekad da se ubode nešto ali daleko od toga da su prihvatljive alternative.