Šta je novo?

Alternativa za kupujem prodajem

• Začetnik teme Začetnik teme dj90
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kupindo/Limundo?

Facebook grupe sa prefiksom ili sufiksom Oglasi

Prava alternativa ne postoji, bilo je nekih koji se dolaskom KP-a nisu prilagodili i praktično su nestali.
Limundo je portal gde se licitira, tako da je on suštinski potpuno drugi tip mesta za kupovinu.
Kupindo jeste neki vid alternative, ali se ni oni nisu potrudili kada je došao KP, pa su polako skliznuli u zapećak. Da ne pominjem mahinacije koje su se javljale, a nisu se trudili da ih saseku u korenu.
KP je tu ispao koliko-toliko profesionalan, nije idealno, ali bolje ne postoji trenutno kod nas.

Nisam upoznat, naplaćuju sve oglase ?
Nema više besplatno ?

Nikad nisam platio oglas na KP, imam oko 530 ocena i uvek barem neke aktivne.

Izgleda da zavisi od kategorije, kada sam hteo da oglasim elektromotor za kategoriju industrijska oprema oglas se naplaćivao da

i limundo i kupindo se plaćaju
na fejsbuk market place stalno mi šalju da li je artikal dostupan i to je to
izgleda da nema alternative mada ima dosta sajtova sa oglasima ali džaba

Pa valjda halo oglasi. Bili glavni pre KP. Halo je ostao bolji za nekretnine.
KP ima reklama uzas mnogo, a naplacuju i svaku polu sitnicu, plus pravnim licima. Pogorsavanje uslova za obicne korisnike im stvarno ne ide na ruku, a promet sigurno nece povecati tako.

Ili traži alternativu za oglašavanje ili zaredjaš na svim besplatmim platformama, ili kutiju pa na ulicu a ako si baš za KP menjaj felu pa udri po onome za šta je besplatno oglašavanje i računaj da možeš da imaš max 10 oglašavanja mesečno za različite stvari (ne 10 aktivnih oglasa).
Grupe na fb drže uglavnom ljudi koji se bave trgovinom i oglašavaju a usput čekaju ako natrči nešta povoljno, prvi vide i odmah piše kupljeno a ne znam zašto.

ništaj specijalno ne prodajem, par nekih stvarčica što sam uzeo sa alija pa mi ne odgovaraju
i za to hože da naplate oglase

Sa pozicije kupca, za nabavku tehničke robe, za mene je KP platforma br.1. Tamo sam kupila 2 računara, nekoliko pametnih satova, ruter,.. Iskustva kupovine su bolja nego u mnogim prodavnicama tehnike, poput Tehnomanije i Gigatrona. Sitne stvari kupujem na Ananasu ili Bazzaru.

Jel moguće da na KP više ne radi paste teksta za oglase? 🤣

Prilozi

• Screenshot_20251204_150534_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20251204_150534_KupujemProdajem.jpg
    30.6 KB · Pregleda: 78
  • Screenshot_20251204_150542_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20251204_150542_KupujemProdajem.jpg
    27.4 KB · Pregleda: 77
Moje viđenje stvari trenutno:
KP je bio i ostao najbolji uopšte. E sad što su krenuli sa naplatom...Popularnost su i stekli tako što su dali besplatno oglašavanje bez provizije. I ako su dosta pre njega startovali Kupindo i Limundo, oni su isto davali besplatno oglašavanje ali su uzimali proviziju po prodaji. Tako im je KP i preoteo tržište. Sad kad su glavni, mogu da diktiraju uslove.
Halo Oglasi - najbolji za nekretnine i generalno stvari koje zanimaju starije ljude navikle na štampana izdanja.
Kupindo - najbolji za stvari koje se ne isplati oglašavati sa unapred predviđenom niskom cenom. Npr. Knjiga se prodaje za 200 din. A cena oglasa na KP je 120 din. Kupindo uzima proviziju. Pa ako prodaš knjigu, provizija je 3%. Odnosno 3.6 din. Na KP po prodaji knjige, tebi bi ostalo 80din. Zato na Kupindu i ima daleko više prodavaca knjiga i sl.
Limundo - aukcijski sajt - najbolji za one koji ne znaju koliko mogu da uzmu za neki predmet ili koji se nadaju da će se zaleteti neki ***** i uzeti po nenormalnoj ceni.

Halo Oglasi - najbolji za nekretnine i generalno stvari koje zanimaju starije ljude navikle na štampana izdanja.
online oglasi se objavljuju samo na sajtu, ne i u štampanom izdanju. makar je tako bilo ranije.
vidim da nisu sve kategorije besplatne

Poslednja izmena:
Nisam ni napisao da su besplatni. Plaćalo se i dok su bili u štampanom izdanju. A deo kad sam rekao du sa za ljude navikle na štampana izdanja - misleći na dizajn. Doduše, danas kada sam otišao dosta su izmenjeni u odnosu na pre. Pre su baš ličili nekadašnjem štampanom izdanju. Sada su definitivno modernizovani.

A lalafo, koristi li to neko?
Malo pre slučajno naletih na njega.

Sumnjam. Ja i zaboravih da postoje.

Limundo licitacija + fiksna prodaja tj. radi isto kao i na kupindu. Oglas ti stoji zauvek, placas proviziju kada prodas (u zavinosti od kategorije). Ako bi neko jeftinije fiksnu ponudu posalje ti ponudu koju zeli ti ili prihvatis ili das neku tvoju izmedju njegove i tvoje pocetne ponude.
Kupindo - fiksna prodaja, stoji ti oglas zauvek pa places po prodaji proviziju (malo se razlikuje cenovnik u provizijama od limundovog).

Prednost naspram KP ne placas nista u napred za razliku od KP gde ima i mogucnost da ni ne prodas, ne cimas da kreiras novi oglas ako ti se ne daje za obnovu oglasa 100+ din za neki predmet od 1000+ din, gde lako moze da te kosta pola vrednosti posle par meseci od kako si ga oglasio jer eto ili je velika cena ili brzo padne na 30> stranu. Pogotovo je prednost ako prodajes nesto sto nije bas trazeno a ima neku cenu pa trazis poseban tip musterija.
Ja sam uglavnom sve svoje oglase prebacio na Limundo i Kupindo, na KP oglasavam samo ono sto je dosta skuplje 50+ eura i ono sto mislim da bi brze otislo. Ali kada mi istekne oglas prodje i po 3 i vise nedelje dok ga ponovo ne postavim.

KP je postao pohlepan, ne znaju kako da podignu profit pa tako za razne razne ako ne i sve kategorije naplacuju postavljanje oglasa.

p.s. Ne znam da li na Limundo jos uvek je izvodljivo da sa drugog naloga dize sebi cenu za neki predmet da ga ne bi prodao jeftino

I ja na KP oglašavam samo skuplje stvari. I ono što mogu za free. Sve ostalo kupindo/limundo. Čak za neke stvari bolje probati limundo. Naročito ako nisi siguran koliko nešto vredi odnosno koliko možeš da izvučeš za nešto.

A lalafo, koristi li to neko?
Malo pre slučajno naletih na njega.

Користим ја све (укључујући и Лалафо).
Доста пута сам имао тамо успешне продаје, чак и по скупљим ценама него што бих узео преко Купујем Продајем.

Једино је глупо што нема оцењивања, па не знаш да ли је неко преварант који ће да врати пакет,
али са 90% сарадњи буде све како треба.

(Понекад се питам зашто се и даље зезам са свим тим сајтовима, огласима, пакетима и слично, али једноставно не могу ја да не радим ништа.)

Znam kako ti je brate. Ja presedim 6 sati u smeni. I kad mi dosade igrice, gledanje serija i filmovam, onda motaj oglase. Kupi, prodaj. Nekad čak budem i u minusu. Al barem probam svašta nešto novo. Doduše, od kako krenuo Temu, bar me te gluposti ne koštaju mnogo.

Moje iskustvo na KP možeš da kupiš sve i svašta novo i polovno, ali moraš da vodiš računa da prodavac ima solidan broj ocena. Na limundu ima mnogo više đubreta i prevaranata kako mi se čini. KP je sigurnija opcija, ali nisam znao da su počeli sa naplatom oglasa, to može da poremeti malo stvari. Interesantno...

Da li znate ako hoću nešto da kupim sa bh sajta OLX.BA, kako i da li to mogu da izvedem odavde iz Srbije bez dostavne adrese na njihovoj teritoriji?

Moje iskustvo na KP možeš da kupiš sve i svašta novo i polovno, ali moraš da vodiš računa da prodavac ima solidan broj ocena. Na limundu ima mnogo više đubreta i prevaranata kako mi se čini. KP je sigurnija opcija, ali nisam znao da su počeli sa naplatom oglasa, to može da poremeti malo stvari. Interesantno...
Ocene nisu sigurnost. Svojevremeno poznati lik sa KP, ovde bio popularan, samo cepao ocene. Par hiljada. Kad krenule prve reklamacije samo nestao.

Dodatno, jedno vreme se biflali nalozi. Pa preprodavali. I sam KP na to upozoravao. Par stotina eu vredeo nalog sa preko 100 pozitivnih.

Plus, KP jačim članovima skida negativne. Znam iz iskustva. Lik preko 2k pozitivnih i par negativnih. Posle par dana ništa. Kroz mesec dva opet nabije 500/600 pozitivnih i par negativnih. I opet, kao rukom odnešene negativne. Ispratio sam jer sam uzimao telefone od njega. Ili njih, jer iste je fonove valjalo par "likova" na kp. Iste slike, slična cena. I po hiljadu i plus ocena. Novi Sad u pitanju.

A i meni Kp skinuo dve negativne. Ja tražio. Doduše, proverili prepis između mene i likova koji mi dali. Ja 900+ pozitivnih i jedna negativna. I svi se uhvate za tu ocenu. Gde lik kaže da ga nisam prevario ali da sam neozbiljan. Posle mi da još jedan lik jer smo dogovorili da pazarim fon, i ja u međuvremenu vidim taj fon, slike, u tri različita grada na tri različita naloga. Uđem u svi oglasi i vidim da vrti iste oglase na više naloga. Čak se međusobno ocenjivali nalozi. Javim mu da ne šalje a on mi da negativnu. Ja ga prijavim sdministraciji. Meni skinu negativnu a njemu ukinu sva tri naloga.

Svojevremeno su najpoznatijem "Madjaru" na KP skidali i pozitivne, jer je tako tražio, da ne bi upadao u oči gde ne treba. Uvek je imao oko 2000 pozitivnih, da nije skidao mislim da bi imao preko 30000 pozitivnih ocena, ako ne i više 😁

Odavno KP za sebe tvrde da su „tehnološka kompanija” a ne sajt za male oglase. Sada rade isto što i svaka tehnološka kompanija - davali su odlične uslove, maltene sve za džaba, ali samo dok nisu postali dominantni. Sada kada jesu kreće klasična vrteška - možemo da očekujemo degradaciju kvaliteta usluge za krajnjeg korisnika, uvođenje novih taksi ili podizanje postojećih cena, uz postepeno sve manja ulaganja u platformu, ili ulaganja u najgore njene elemente - monetizaciju, sistem oglasa, itd... jer alternativa ne postoji i jer su tako u mogućnosti. Subvencionisanje koje su radili na početku sada hoće da naplate.

Mislim da možemo očekivati i da će veliki prodavci krenuti da dobijaju još veće privilegije, a da će korisnicima koji hoće ponekad da prodaju neku stvar biti sve gore. Još ne znam samo da li će degradirati i iskustvo kupaca. Gomila reklama svakako smeta ali čini se da nije presudna, plaćeno rangiranje na oglasima, lažne cene u oglasu radi boljeg sortiranja i gomila drugih radnji su dozvoljene, i izgleda da ne smetaju dovoljnom broju ljudi. Jedino ako prodavce toliko povlaste da krenu da se javljaju neke ozbiljnije prevare koje im naruše reputaciju...

Limundo/Kupindo su na papiru održiviji koncept za stabilan i dugoročan biznis, mada naravno da se i to pokvarilo mešetarenjem, zakulisnim radnjama, i nedostatkom ikakvog pravog odgovora na pojavu i širenje KP. Plus, ne zaboravimo da je i Limundo na istom putu kao i KP: setite se kako je pre koju godinu degradirao licitacije u očitom pokušaju da zaradi više para, kad je uvedeno da se licitiranjem u poslednjih 60 sekundi kraj aukcije produžava za 3 minuta. A Kupindo je toliko deprioritizovan da ni sajt nisu osvežili maltene od kako postoji. LimundoGrad forumi su otišli u penziju, verovatno da se prikrije nezadovoljstvo članova stanjem platformi.

Što se tiče pitanja ima li KP alternativu, sve zavisi od toga šta se traži od te alternative i šta se konkretno kupuje.

KP je uvek bio divlji zapad što se tiče kvaliteta kupoprodaje, jer ništa ljude ne obavezuje na trgovinu, a i sa ocenama se mešetari, zato ga nikad nisam voleo. Nebrojeno puta mi se desilo da se s nekim dogovorim samo da bi on to kroz par sati prodao nekom drugom, bez javljanja, bez ičega. Uprkos tome, tehniku sam samo tamo kupovao, jer praktično tehnike samo na KP i ima, od MicroSD kartica do kompova. Slično važi i za raznorazne gabaritne stvari od vozila, veće opreme itd. mada to ne kupujem, jasno je da toga ima samo na KP. Parfemi i druga slična roba koja se... doprema isto ima prođu samo na KP.

Za stvari kao što su knjige, pojedini antikviteti, različiti kolekcionarski predmeti, itd. tu je po meni Limundo prvi i nema ekvivalenta na KP. Isto važi i za raznorazne sitnice kojih nema u prodaji često, Limundo je neuporedivo bolji u pretrazi, pronalaženju i obaveštavanju korisnika koji traži taj određeni predmet čim se pojavi. KP pretraga je oduvek bila noćna mora, vidim ja da rade oni na tome, ali i dalje nisu uspeli da pariraju Limundu koji je od starta to uradio kako treba. Fascinantno.

Jedna stvar koju za sve godine nisam uspeo da ostvarim na KP jeste dugoročna saradnja sa nekim prodavcem. Tehniku ipak ne kupujem svaki dan, i dok se pojavi nešto što želim, tog prodavca kod kog sam kupio nešto prošli put ili nema, ili više ne prodaje tu robu, ili je bio pojedinac a ne veliki prodavac, dok na Limundu/Kupindu postoje specijalizovani prodavci za mnoge niše, uključujući i neke od kojih kupujem 10+ godina.

Druge platforme poput Lalafo, rahmetli Sasomange i slične su meni na nivou incidenta - može nekad da se ubode nešto ali daleko od toga da su prihvatljive alternative.

Nazad
Vrh Dno