Šta je novo?

Altec Lansing 621 problem

symbad

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2004
Poena
619
Imam pomenute zvucnike i sledeci problem: iz woofera se cuje neko zujanje povremeno, cak i kada ugasim komp, a zvucnici ostanu upaljeni iz woofera se cuje zujanje, koje prestane, pa se opet pojavi.
Da li neko zna u cemu je problem.
Hvala.

Ma ne nervira me mnogo, strah me samo da mu ne crkne nesto.

Ma to je do struje, to zuji trafo koliko sam ja upoznat. Meni se to sporadično javljalo i kad su bili novi pa do sad, znači četiri godine.

Los trafo, kao i u vecini PC zvucnika. Nista novo...Altec cesce pati od te boljke u odnosu na ostale.

Jel skupo i da li moze da se popravi ili jednostavno zanemariti i ziveti sa tim? Moji zvucnici cu poprilicno i stari :)

Da si ti meni živ i zdrav.... zujanje AL zvučnika je već prešlo u legendu :)

Jedino ako nikk18adsl ili dule13 nemaju neku ideju kojom prepravkom bi se to moglo rešiti...

Probaj uticnicu na drugoj fazi. Moji stari ATP3 zuje na jednoj fazi, a na drugoj ne :D

Ili probaj da rotiras utikac. Kod mene microlab fc330 zuji zavisno kako je okrenut utikac.

Kad covek razmisli koliko su ih dizali u nebesa po casopisima, a moji 12 godina stari kinezi ne zuje ni danas...

To sve moze da ima veze i da li su vam zvucnici na istoj fazi sa kucistem i kako je samo kuciste uzemljeno, jer su zvucnici preko interkonekt kabla povezani sa kucistem.
Kome se javlja slican problem, prekontrolisite to.

To sve moze da ima veze i da li su vam zvucnici na istoj fazi sa kucistem i kako je samo kuciste uzemljeno, jer su zvucnici preko interkonekt kabla povezani sa kucistem.
Kome se javlja slican problem, prekontrolisite to.

To bi imalo značaja kada zvučnici ne bi zujali i kad nisu povezani sa kućištem (zvučnom kartom).

Znači zvučnici odvojeni od svega, boc u struju, klik na prekidač i bez obzira kako je potenciometar postavljno ono zuji li zuji.

struja

nadji ups sa dobrom stabilizacijom napona.

To bi imalo značaja kada zvučnici ne bi zujali i kad nisu povezani sa kućištem (zvučnom kartom).

Znači zvučnici odvojeni od svega, boc u struju, klik na prekidač i bez obzira kako je potenciometar postavljno ono zuji li zuji.

To je defitivno ili zbog lose struje ili loseg trafoa u njima. Prvo moze da se malo sredi, a sa drugim se ne vredi igrati uopste.

@lepi kokan
UPS-om ne bi ništa dobio, UPS vrši minimalnu filtraciju mrežnog napona, a regulacija napona je obično grublja, tj. koraci su par desetina volti.

@teletabis
Moglo bi da se pokuša sa zamenom strujnog kabla, da se fabrički zameni sa kablom koji ima uzemljenje (npr. ako imaš neki kompjuterski strujni kabl viška) i da se masa pojačala spoji sa uzemljenjem. Da li bi ovo pomoglo može i da se testira lako i brzo, samo se sa jednom žicom prespoji uzemljenje iz utičnice sa masom u pojačalu.

Ako to ne pomogne, moguće je filtrirati mrežni napon, npr. u radio klubu ima da se kupi za 600din FIL3100, da li bi pomoglo, ne mogu da tvrdim dok se ne proba. :)

Poslednja izmena:
@teletabis
Moglo bi da se pokuša sa zamenom strujnog kabla, da se fabrički zameni sa kablom koji ima uzemljenje (npr. ako imaš neki kompjuterski strujni kabl viška) i da se masa pojačala spoji sa uzemljenjem. Da li bi ovo pomoglo može i da se testira lako i brzo, samo se sa jednom žicom prespoji uzemljenje iz utičnice sa masom u pojačalu.

Vidiš.... to možda ne bi bilo loše probati. Samo da ovih dana nadjem vremena za sigranje :).

za ups kazem jer imam i altec 621, kao i Online UPS sa perfektnom regulacijom napona .

takodje slicne probleme sam i sam imao pre jer mi je struja verovatno najgora od svih koju je bilo ko od nas ikad sreo.

Altec 621 je jos uvek neprevazidjen sistem. Pozdrav svima koji se tese Logitechima :) .

Ја сам имао 151и 5.1 који је толико зујао да сам га хтео ритуално спалити испред куће, на крају отишао у сервис. Ликови само заменили она два велика кондензатора за пеглање напона из мреже, али зујање и даље остало само блаже, није било лека па је добио крила.

Е после кад сам узео а-6201 приметим благо зујање на једном каналу, али успе ми да елиминишем зујање и додатно тотално утишам сваки шум тако што сам спојио кабл на шраф од кућишта појачала са шрафом кућишта од компа и тако уземљио појачало.

UPS kod audio primene samo napravi vecu stetu nego korist. Kod lose instalacije i variranja napona, donekle pomaze stabilizator napona. Ima i skupljih resenja, koja su skuplja od sistema pominjanih u ovim temama.

Jeste da dižem temu iz mrtvih al da ne otvaram novu ;) Stari dobri 621 od danas ne daje znake života...ne pale se više na daljinac niti svetli lampica na dotičnom. Jel imao neko ovaj problem ? (znam da je bilo dosta ponosnih vlasnika) Čisto da li je do daljinca...ili da ih batalim skroz :(

jesi proverio da ti nije pregoreo osigurac?

Ja ih koristim još uvek. Ne verujem da ću ti pomoći ali čisto da kažem da se meni dešavalo nekoliko puta da iz čista mira lampica prestane da radi a daljinac i zvučnici normalno funkcionišu. Onda iščupam daljinac iz woofera pa ubodem ponovo i tada proradi. Tako da osim osigurača proveri i to da nije kontakt oslabio.

Ovo za daljinac nisam ni proverio :) A osigurač je crn iznutra...znači pregoreo ? :) Jel ima neko ideju gde na NBGu da ga pazarim ?

Probaj u Kanibalu, pretpostavljam da te radnje što drže elektroniku i elemente imaju i to. Ne znam, a i meni treba par komada. Nedavno od grmljavine mi crko tv i crt monitor koji ćale koristi za net, ja otvorio srećom kod tv-a je bio samo osigurač pa sam tu udario licnu (jes da ne bi smelo tako ali odakle mi ti stakleni osigurači na selu) a na monitoru isto otišao osigurač ali kad sam ga nalicnovao i uključio samo sam dobio novi bljesak :D tako da kraj, ja ne umem a popravka se ne isplati.

Znači ako ispadne da je samo osigurač, računaj da si imao sreće :).

Pazario u Kanibalu brze...a ovaj stari je tromi...valjda neće brzo crkavati ovi brzi ;) Idem sad da probam pa javljam šta sam uradio !

Osigurač !!! :D :D Rade kao novi....i najbolji naravno ;)

Nazad
Vrh Dno