Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

20/190$ : PEPPERAN20
14/120$: PEPPERAN14
11/110$ : ALIAN11
11/110$ : AMAN11
10/100$ : ALIANN20
10/100$ : SAVEAE10
10/90$ : MICHOLLOAN10
9/90$ : COMPRAONLINETODO9
9/90$ : DESCONTOSTECH9
9/90$ : ALIAN9
9/90$ : AMAN9
9/90$ : ZUZU9
7/50$ : ALIAN7
7/50$ : AMAN7
7/50$ : PCDROCZNICA7
7/50$ : OPERA328
4/30$ : DESCONTOSTECH4
4/30$ : ALIAN4
4/30$ : AMAN4
4/30$ : ZUZU4
3/28$ : MANIAKROCZNICA3
3/28$ : MMJROCZNICA3

@jerichon
Evo gde se vidi da je poslato u Ukrainu, to se sigurno videlo i prvog dana čim se pojavilo na praćenju.
Pogledajte prilog 302065
Odgovorio je na disputu da je pošiljka u putu. Laže. Išao sam na reject. Mogu li da mu pošaljem na dispute puruku da sreenshotuje kako on to vidi da je pošiljka na putu, a ne isporučena u Ukrajni. Šta sada da radim.

Prilozi

• Screenshot_20210403-094418_AliExpress.jpg
    Screenshot_20210403-094418_AliExpress.jpg
    91.5 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20210403-094746_AliExpress.jpg
    Screenshot_20210403-094746_AliExpress.jpg
    114.6 KB · Pregleda: 46
U dispute priložiš kao dokaz skrin gde se vidi da je poslata i isporučena pošiljka u Ukrainu a tražiš da prodavac dostavi scan potvrde o prijemu pošiljke od strane logističke kompanije gde se vidi adresa primaoca.
I ako si pisao prodavcu pre otvaranja spora a nije odgovarao na poruke navedeš da je prodavac bezobrazan i nije odgovarao na poruke dok nisi otvorio spor.

Sta raditi kad posiljka odkazana

Prilozi

• Screenshot_51.png
    Screenshot_51.png
    94.3 KB · Pregleda: 44
@ jerichon

Kuliraj i cekaj AE da presudi u tvoju korist
Trgovac nije dao dokaze koji pokazuju da postoji posiljka
na tvoje ime i da je u tranzitu za Srbiju.

@ kalin62

Posto i Cainiao pokazuje da je slanje otkazano , ako
sistem nije automatski pokrenuo proces povracaja novca ,
pokreni dispute i bice resen automatski.

ccn.jpg

Odgovorio je na disputu da je pošiljka u putu. Laže. Išao sam na reject. Mogu li da mu pošaljem na dispute puruku da sreenshotuje kako on to vidi da je pošiljka na putu, a ne isporučena u Ukrajni. Šta sada da radim.
Okacis screen shot statusa posiljke gde se vidi to sto ti tvrdis, i u opisu napises gde je isporuceno a njemu prepustis dokazivanje da je poslao tebi a ne ukrajincu.

lako se sve to utvrdi.
To sto kinez pise slobodno ignorisi.

Npr nadjem nesto na aliju tacno 5$ i pise freeshiping, znaci npr i ako nije tako nego ima dodatnih troskova to ce mi izaci pre nego sto potvrdim placanje jel tako? Drugo pitanje: kako ide konverzija, npr imam evre na racunu, kako ide placanje? Hvala puno na odgovorima

@ Nikollo

Pre potvrde placanja vidis sve stavke ( cena , postarina,popusti )
Ako koristis MasterCard konverzija ide po MC kursu
( u sustini odnos srednjeg kursa €/$ )

oc.jpg

I mene zanima po pitanju ovih abnormalnih postarina zna li se sta?
Ocemo i dalje biti zadnja rupa na svirali,AE skoro i beskoristan da je sa ovolikim postarinama?

Nisu samo postarine problem. Podigli su Kineizi cene svih proizvoda. Meni je prosto neverovatno da sada neke gluposti mogu kupiti u kineskoj robnoj kuci jeftinije nego na aliju. Neverovatno.

To da...recimo rancevima su digli cene nenormalno. Onaj sto sam pre 2 god. uzao za 1800...sad je oko 4000...uzas

Mene zanima ima li neka Kineska prodavnica u Novom Sadu, a da nudi robu kao sa AliExpressa. Nisam do sad puno obilazio, ali one kineske radnje gde sam išao su uglavnom jako loše, slab kvalitet robe pre svega. Nije problem cena, nek bude i malo skuplje, ali nek ne prodaju očajne proizvode. Najviše pitam jer AliExpress ima jako pametan (glup) algoritam, pa mi sve iste proizvode stalno izbacuje, a voleo bih da pogledam svašta nešto, što mi je teško na AliExpressu.

Ne znam kako je u NS ali u Pancevu ja znam za 5 velikih robnih kuca. Ima puno bofl robe, robe domace porizvodnje...Ma svasta ima...

Pitanje je kako će se kretati ekonomija u narednim mesecima. Svi znamo da je inflacija izlaz iz dugova za države, a prilično su se svi zadužili. Po meni čekaju nas veće cene svega, a iste plate. Zato su i Kinezi digli cene.

Neće se situacija uskoro popraviti a neće ni "domaće" kineske radnje imati veći/bolji izbor kvalitetnije robe.
Jednostavno takvo smo tržište, sa slabom kupovnom moći, pride kad odemo u kinesku radnju očekujemo da tu bude najjeftinija roba tako da su ti kinezi "osuđeni" da nabavljaju ono naj-naj-najjeftinije da bi mogli da prodaju (a onda se još ljudi žale kako je roba nekvalitetna)...
Veliku ulogu u tome sada igra transport te robe. Sve to ide brodom, kontejnerima a prevoz istih je u zadnjih 6 meseci poskupeo i do 3,5 puta.
U septembru-oktobru prošle godine, uz malo sreće, jedan kontejnera sa 68 kubika robe (40HC ) je mogao da se bukira po ceni od oko 2600€, u novembru-oktobru ta cifra je otišla na 8000€ a trenutno se cene kreću između 6000-7000€ po kontejneru tako da se nabavlja samo ono najnužnije i ono na čemu može da se zaradi.
Ispravka, upravo sam se čuo sa špediterom, trenutna cena je 10-11K € po kontejneru :eek:
Ne očekujem da će se stanje bitnije popraviti do kraja godine.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: bit
I mene zanima po pitanju ovih abnormalnih postarina zna li se sta?
Ocemo i dalje biti zadnja rupa na svirali,AE skoro i beskoristan da je sa ovolikim postarinama?
Pisao neko ranije - nije problem kakvo smo mi tržište ili kakvi smo ljudi već su ukinuti direktni letovi za Kinu iz nekih razloga.
Sada sve ide preko Litvanije ili Turske (u boljem slučaju) i za veće pakete potrebno je dodatno platiti "trekinge" i osiguranja paketa kroz druge zemlje.
^ I ovo sa kontenjerima je istina, spomenuo je i Peca to u nekom Bench podcastu.

Kinezi su još pre par godina digli cene, kupovao se extra fon za max 100e a sad ništa pristojno ispod 200 nema. Prodavnice ili robne kuće imenovanih prodaju minimum 50% robe made in Srbija. Par ljudi radi uvoz i sve te artikle nabavljaju prodavnice ovde, inače je to što se made in China prodaje u većim količinama na AE, ne treba ispitivanje tržišta. Zakup kontejnera je poskupeo zato što kinezi više ne navlače materijal za reciklažu i sada se kontejneri vraćaju prazni. Što se tiče poštarine postoje propisi kako se odredjuju cene razvijenih i nerazvijenih zemalja i ko pokriva čije troškove u medjunarodnom poštanskom saobraćaju i to što ide preko LV, LT, UZ i ostalih koristi se dok može jeftinija poštanska usluga.

Pisao neko ranije - nije problem kakvo smo mi tržište ili kakvi smo ljudi već su ukinuti direktni letovi za Kinu iz nekih razloga.
Sada sve ide preko Litvanije ili Turske (u boljem slučaju) i za veće pakete potrebno je dodatno platiti "trekinge" i osiguranja paketa kroz druge zemlje.
^ I ovo sa kontenjerima je istina, spomenuo je i Peca to u nekom Bench podcastu.
Sta fali Osmanlijama, kidaju, stize sve ispod 20 dana, problem je sto dosta Kineza ne zna kako da posalje..
Problem je sto ne ide preko Turaka, pre je kod S*** koji ide preko Yanwena isao preko Turaka bilo super, pa su promenili S*** na Holandjane i onda je bilo prilicno korekrno, e sada su promenili na Belgijsku postu, a mozda su u medjuvremenu i na nesto cetvrto promenili jer mi kasne sve S*** posiljke.. Tako da Tursku na Aliju zvacnicno neces dobiti, imas LP, SY, to sve ide preko Kirgistana, Uzbekistana, Malezije...
Oni koji znaju, cena postarine za Turske neregistrovane posiljke ulazi u cenu proizvoda, recimo proizvod je 10$ prodavac salje sa sve troskovima dostave, zakaze lepo na sajtu posiljku tu i tu, dodju pokupe mu i sve super. E sada kao sto ima snalazljivih Srba tako i Kineza isto ne mogu svi da znaju niti ih zanima, ko zna sta sve jos..
Evo sada sam bas izmerio, posiljka koja je stigla danas preko Turaka neregistrovanih za 19 dana, tacno 400 grama 14$ cena proizvoda sa postarinom, znaci cena proizvoda je bila 14$ i dobio postarina je u toj ceni ako hoces neregistrovano, za registrovano doplata 3$..
Tako da ima tih kanala i moze da se salje sada sto Ali to jos uvek ne dozvoljava zvanicno da stoji u shipping opcijama ja ne znam, ali kad god narucm tako nesto prodavac ostavi validan UH ili RH kod u mesto koje je predvidjeno za kod i ako nema slanje preko Turske poste u opcijama za narucivanje uopste.

U sustini moze da se pronadje i iscacka dosta toga, ja kada me nesto zanima i treba mi, saljem Kinezu poruku u kojoj objasnjavam u najkracim crtama kako moze da posalje i kako mi vec salju i sajt gde zakazuje preuzimanje paketa itd itd.. neki kazu odmah ne moze naravno, neki provere pa kazu ne moze, naki kazu moze.. u sustini svi koji rade dropshipping ovo ne mogu da koriste tako da oni su zakucani za opcije koje im nude pravi prodavci, nije situacija idealna naravno ali moze da se ''cacka i iscacka''.

4/25$ : AEKOLMAR2
4/25$ : AEKOLMAR

Meni nije jasno kad hocu da kupim recimo varalice,1 varalica postarina 0.40 centa 2 varalice 1.5 eura i sve tako raste,najveca misterija mi kad ubacim u korpu 10 onda pise can dont send to serbia. Ako mogu da posalju 3 mogu valjda i 10,ne vidim problem?

Mogu da pošalju i 1000 varalica ali koji će ti, ovde ih ima mnogo :D
Poštarina se naplaćuje po težini te naručiš više paketa sa onoliko proizvoda za koliko ti se isplati da platiš poštarinu. Pošto naručuješ u istoj prodavnici napraviš order, platiš i ideš ispočetka.

• Like
Reagovanja: bit
Zasto bi platio 5 puta skuplje ovde?
Razmisljao sam kupim platim jednu i idem dalje. Bukvalno mislim da je sajt poceo da zeza ili je nesta drugo u pitanju. 1 varalica free shipping 2 varalice 0.5 cenit,3 varalice 149 eura postarina :D Sta sad 2 varalice mogu na jedan nacin da se posalju a 3 poraju preko dhl-a .
i kod nas se postarina naplacuje po tezini ali ako kupujem 10 varalice ili 70 varalica cena postarine ce biti ista. A ne kao na aliexperss da varara.

Danas si počeo da kupuješ i filozofiraš. Na AE do 5 USAD je free ili nešta sitno za slanje preko toga ide brza pošta. Isčitaj stranice unazad.

Meni se čini da to prodavac određuje u smislu ako pošiljka nestane u putu on gubi X US$, do neke vrednosti je spreman da izgubi a već preko toga nija.
Tako ovde ako nestane paket sa 4 komada on gubi recimo 2 dolara i na to je spreman ali već preko toga neće da rizikuje i zahteva isporuku sa legitimnim trekingom kako bi mogao da nadoknadi gubitke ako paket nestane.

Vrh Dno