Šta je novo?

Alien Isolation [late 2014, PC, PS3/4, X360/One]

Meni je motion tracker super. Dovoljno je samo da mi pokaže sa koje strane je neprijatelj, a ja ću lako oceniti da li je u ventilaciji ili dole. I još pokazuje kuda da ideš. Ja igram na hard i nije mi baš toliko teško sada kad sam uhvatio kakvu-takvu foru, dok mi u početku nije baš bilo svejedno. Što se tiče kraftovanja i oružja, trudim se da ne koristim ništa, osim medkita. Tačnije, ništa osim toga nisam ni koristio. Jedino stun za sintetika, kad sam morao da ga opizdim i možda jednom falmethrower da oteram govedo. Obožavam horore i hvala im na ovome.

@Ljanmi
Tako se piše opis igre. Alal vera. Tvoj review me loži da opet uđem u igru i uživim se :D

Zahvaljujem na pozitivnom feedback-u :wave: , naoruzaj se strpljenjem i Ti zivcima . Preporuka su glasni zvucnici sa dubokim sub-om(licno koristim Altec Lansing MX5021 i to zvuci "Mama Mia") ili jos bolje vrhunske 7.1 sluske, na vratima natpis "Gaming - DO NOT DISTURB" i ugaseno svetlo pod obavezno :hair: Alien Isolation igram sa takvim uzivanjem jer to je igra koja me podseca zasto je dobro igrati video igre uopste. Btw, volim ovu igru do samih bitova!

Na primer jedan Sniper Elite 3 je dobio ocenu na game trailersu ocenu 7.8 a ovaj biser od horora Alien Isolation 7.4 . Licno Sniper Elite 3 ne bih dao ocenu vecu od 6.5 a Alien Isolation 8.5 100% (videcemo do kraja mozda bude i preko 9) - znaci tolika je razlika. Izabrao sam hard iz razloga sto sam hteo da izvucem sto vise gameplay-a, nisam imao pojma da igranje ove igre predstavlja EPIC CHALLENGE. Evo sta kazu o tezini:

Consider Easy Difficulty

There's no shame in playing Alien: Isolation on easy difficulty. In fact, in some instances it can be the most enjoyable way to play the game. If you find yourself feeling more frustrated than scared, kicking the difficulty down a notch can make a particularly tricky section less of a constant-kill-fest and more of a tense, freaky sneak-fest. It's certainly not easy—you'll still die if the alien sees you, but you'll have just a bit more wiggle room to successfully sneak away from a dangerous situation. In any other game, Alien: Isolation's easy difficulty would be considered "normal" difficulty. You can also change the difficulty as you play, so don't worry about dropping things down a notch. It won't ruin the game or anything.

@Sympathy Chan

Pazi koliko se secam za sintetiku mi je 100% potrebno 5 pogodaka revolverom u lice - znaci 5 HEADSHOTA-a!!!(sto je nenormalno skroz obzirom da sam od pocetka igre uspeo da skupim 21 metak) medjutim ako neki metak promasi i treba reload to traje mnooogo dugo jer ona puni metak po metak sto dodatno povecava sam stres koji igrac dozivljava dok bezi po sobi puneci revolver pola sata. Evo sta kaze covek kako treba sa sintetikom da se postupa:

Dealing with Synthetics

Synthetics are tough hombres, especially the ones all dressed up in rubber lab suits. The best way to "defeat" these guys is to avoid them all together, but there will be times when you'll need to tackle them head-on.
First thing's first: you won't be able to take on more than one unless you're packing more ammunition and weapons than the game allows, so you may as well just let them kill you and restart at the last save. Taking on the normal synthetics can be done with a few shots with the revolver to the head -- hitting the torso does minimal damage -- and then a few melee hits. Be careful with melee, however: more than one or two in a row and they'll be able to counter every hit thereafter unless they've been shocked, so try to mix up your approach before hitting them that way. EMP grenades are also effective, and the flamethrower will deal a little bit of damage, but won't do the job.

Alternatively, you can shock them with the prod (pending you find it), and while they're shocked, hit them a few times: they're more vulnerable at this point.
The guys in lab coats are a completely different kettle of fish, and it's best advised to try avoid them at all costs. If you do end up in a battle with one, you need to be really accurate with your attacks, otherwise you'll inflict no damage. The cattle prod doesn't work, the flash bang won't shock them, and your shots with the revolver or shotgun need to be very accurate -- a shot to the face -- to cause any damage.
Pipebomb's are also very effective, which is why it's important to always have these crafted.

U prevodu izbegavaj sintetiku kada god mozes manje/vise.

PS
Ne krijem da sam ogroman fan Alien univerzuma, ovaj moj potpis stoji sigurno jedno 3 godine unazad ali me to ne sprecava da osudim Alien Colonial Marines kao i filmska ostvarenja nedostojna imena. Iskreno jedva sam cekao da probam Alien Isolation ali poucen ranijim iskustvom zaista nisam ocekivao nista spektakularno od igre.

Poslednja izmena:
Kad sam prvi put naišao na njih, dok su još bili miroljubivi sam lupio save i hteo da pokušam da ih prebijem, da vidim šta će da bude. Od tad im ne prilazim. Mislim da sam jednom morao da se pobijem sa njim, pa sam ga šokirao i izudarao melee i pao je lako. Voleo bih da ima neki mod za tonom municije i jednom sobom čisto da se sprdam sa sinteticima, mnogo mi se sviđa kako je urađen fajt sa njima.

Oni su barem vrlo laki za ubijanje.

Stun baton ili EMP bomb i to je to.

Motion Tracker je bas odlican, ne treba ka koristiti SAMO ako je alien bas blizu. Ljudi i androidi me nikad nisu pronasli zbog trackera [na Hard].

Stun baton municiju NIKAKO ne treba trositi na ljude, treba sve cuvati za eventualne borbe sa sinteticima.

Igra je fenomenalna, juce sam je zavrsio.Koliko god da igram i pomislim, e sad ce kraj igre, ono jok, tek se situacija komplikuje.Atmosfera je cista 10-ka, nikad se u zivotu nisam ovako iscimao od jedne igre, ali me je nerviralo sto u nekim misijama moras da odes sa jednog kraja na drugi kraj broda da uradis nesto, u fazonu kad moze komlikovano, neka tako i bude. :)
Jednostavno, kad se izborim sa alienom i milion i jednim neprijateljem na brodu, posle svake misije osecam se kao mozak operacije, u fazonu mnogo sam dobar, sve dok mi alien ili neki android ne iskoci iznenada, pa se presecem na pola, :hair: bukvalnmo srce krene da mi tuce ko nenormalno_Od mene 9.5/10, zbog komplikovanja nekih misija koje sam gore naveo i zbog kraja koji nisam ocekivao, bar ne na taj nacin. :zgran:

P.S. Video sam da mnogi pisu da je Evil within mama za Alien, jer ne razumeju poentu horora.Ne sporim da je Evil within dobra igica, ali nije poenta da mi sto jedan ljigavac ruzni sa glavom nasadjenom na zadnjci i prepolovljenom vilicom iskoci i krene da vristi na mene, da pljuje krv, a ja onda dodjem pa mu zveknem metak u celo.Mozda me ubije prvi put, ali naredni put znam kako cu da ga predjem.Alien je nesto drugo, atmosfera je takva da i kad nema aliena u blizini, ti se cimas, jos kad te oni "botovi" pogledaju sa svojim crvenim okicama, pa krenu da te jure, a ti ne znas gde ces pa krenes da se krijes i strepis, e to je horor.FENOMENALAN ZVUK je ono sto cini horor, a to je Alien Isolation. :)

Poslednja izmena:
Slažem se sa prethodnim postom u potpunosti. Od mene ista ocena 9.5/10. Što se mene tiče, najbolja igra godine iz prvog lica, pored Wolfensteina. Atmosfera je kao iz filma, ne znaš gde će da izlati Alien i da krene da te traži, taktiziranje kad su ljudi u blizini, da li da opalim metak i time prizovem tuđina da ih on kolje dok se ja sakrijem ili ću da im bacim suzavac ili dimnu bombu pa da se prošunjam pored njih. Gedžeti su odlični i sviđa mi se kraftovanje istih. Sva sreća pa u ovoj igri nema quick save jer bi ubio smisao igre. Sve se mora taktizirati i ići korak po korak. Motion tracker je skoro stalno upaljen, kad čujem zvuk da je Alien sišao iz cevi, odmah tražim mesto da se sakrijem i čekam ga da se popne opet. Ume da bude dosadan pa da se ne vrati gore, pa onda moram i njemu da odvlačim pažnju ili da se šunjam pored njega. Kad se sakrijem ispod stola, pa kada prolazi na 20cm od mene i vidim mu onaj dugačak rep i uopšte kako je Alien urađen, nakoži mi se ježa. Bacač plamena malo olakšava stvari kada se nabavi. Grafika je prelepa, neko je već spomenuo da su osvetljenje i dim među najlepšim koje smo videli.
Da sumiram, igra je perfektna za ljubitelje napetosti i šunjanja i ne biste trebali da je zaobiđete. Svaka preporuka.

Poslednja izmena:
Igra je fenomenalna, juce sam je zavrsio.Koliko god da igram i pomislim, e sad ce kraj igre, ono jok, tek se situacija komplikuje.Atmosfera je cista 10-ka, nikad se u zivotu nisam ovako iscimao od jedne igre, ali me je nerviralo sto u nekim misijama moras da odes sa jednog kraja na drugi kraj broda da uradis nesto, u fazonu kad moze komlikovano, neka tako i bude. :)
Jednostavno, kad se izborim sa alienom i milion i jednim neprijateljem na brodu, posle svake misije osecam se kao mozak operacije, u fazonu mnogo sam dobar, sve dok mi alien ili neki android ne iskoci iznenada, pa se presecem na pola, :hair: bukvalnmo srce krene da mi tuce ko nenormalno_Od mene 9.5/10, zbog komplikovanja nekih misija koje sam gore naveo i zbog kraja koji nisam ocekivao, bar ne na taj nacin. :zgran:

P.S. Video sam da mnogi pisu da je Evil within mama za Alien, jer ne razumeju poentu horora.Ne sporim da je Evil within dobra igica, ali nije poenta da mi sto jedan ljigavac ruzni sa glavom nasadjenom na zadnjci i prepolovljenom vilicom iskoci i krene da vristi na mene, da pljuje krv, a ja onda dodjem pa mu zveknem metak u celo.Mozda me ubije prvi put, ali naredni put znam kako cu da ga predjem.Alien je nesto drugo, atmosfera je takva da i kad nema aliena u blizini, ti se cimas, jos kad te oni "botovi" pogledaju sa svojim crvenim okicama, pa krenu da te jure, a ti ne znas gde ces pa krenes da se krijes i strepis, e to je horor.FENOMENALAN ZVUK je ono sto cini horor, a to je Alien Isolation. :)

+1

Ok, ocena od mene 8,7 . Zavrsio preksinoc ali nikako da pustim komentar.

Pros:

Atmosfera nenadmasna, grafika super, Alien 100% dostojan serijala i imena. Prepao sam se ko zna koliko puta, igra nije za ljude sa slabim srcem. Cak me prepadalo i automatsko stavljanje/skidanje maske na lice kada naidje na gas jer to uradi velikom brzinom iz cista mira, znaci naidjes na gas u vazduhu koji je tesko vidljiv dok ne zagazis malo dublje u njega ona odmah ogromnom brzinom stavi masku na lice i ja se naravno ama BAS SVAKI PUT prepadnem! Vestacka inteligencija - AI state of the art(Alien vas trazi po zvuku, vidu i mirisu), ne znam da li postoji bolji/savrseniji AI(pogledajte Alien Isolation wiki za vise informacija, tu se hvali AI na sva usta). Ljudi se zale da posle prelazenja igre nisu ukapirali po kom principu se krece Alien(previse dobar AI). Ovako SVE je extra, bolje da pisem sta je moglo biti bolje.

Cons:

Da je igra imala teske teksture koje bi igracima oduzimale dah, skupe cinematike u Blizzard fazonu, akcione scene poput novog Tomb Raider-a i EPSKI kraj dao bih igri ocenu 10/10. Ova igra je imala potencijal da bude igra godine i AAA naslov. Verujem da su pare problem.

Conclusion:

Ocena 8,7 je dosta visoka, ovo odigrati pod OBAVEZNO i dalje stojim da je najbolji horror koji sam ikada odigrao! DLC-ovi "Crew Expandable" i "Last Survivor" su mogli da se provuku kroz neku pricu u samoj igri i time bi povecali dozivljaj same igre a ne kao zasebne DLC-ove. Mislim da su ta 2 DLC-a odlicna stvarno ali prekratka i trebalo je da budu deo jedne celine. Igra je bruka i pored za mene bednog kraja i jeftinih cinematika kakve ocekujem od indie igara. Survivor DLC me smorio, nema mape, ucim put ka cilju kao hrana za Aliena.

Najjače scene:

1) Kada prvi put izlazi iz plafona(misija kada ides da nadjes lek za prijateljicu), nacin na koji se spusta na zemlju sa svom onom parom ili sta je vec.

2) Misija kada slusas pricu zatvorenika o tome sta se desilo kada su pokupili signal i spustili se na planetu. Scena POTPUNO ista kao iz mog potpisa, znaci preneli su scenu 100% .

Za vreme igranja igre i DLC-ova Tuđin je na hard difficulity uspeo da me pojede sigurno 150x ako ne i vise(prepadao sam se svaki put i do kraja nisam uopste uspeo da se naviknem). Nisam pronaso gameplay statistics i proverim, bas me zanimalo :p

Poslednja izmena:
Igra je odlicna, tek sam sada stigao do pola, ima sve, atmosferu, alien je bas alien I ne prasta na hard nivou, grafika, ceo taj 80s smek je bas pogodjen a da opet deluje sveze u danasnje vreme...Nisam siguran kako bi ova igra izgledala da ima pucacine sa alienima, mislim da bi se svela na jos jedan bezvezni akcioni klon, ovako je lepo ukomponovano sa sinteticima, alienom, prezivelima na stanici...I da strasno je, meni bar na sluskama...odavno nisam osetio da mi cuka lupa i nije mi svejedno kad ga ugledam u daljini - odmah puls ide gore sto pokazuje samo kako su uradili atmosferu...za svaku pohvalu.
Jedina mala zamerka je gameplay koji ima odlican koncept ali balans je lose napravljen jer realno, ne treba ti nista od toga ako tako hoces da igras, moze da prodje...zbog toga izostaje taj osecaj loot-a u igri I motiva za tako necim...osim toga ono hakovanje je trebalo da bude malo kompleksnije, sto bi dalo dodatno draz svemu, ovako je skoro pa nepotrebno gubljenje vremena u igri koje ne doprinosi bilo cemu, sto je moja jedina zamerka...do sada jedna od najboljih igara u 2014-toj.

Poslednja izmena:
Kupio novi monitor, sredio masinu da mogu da igram igru... trenutno se osecam kao kad sam prvi put krenuo da igram System Shock 2 pre 15 godina... sigh... I'm too old for this sh*t

Veselo... Upravo sam popio opomenu od moderacije u vrednosti od 2 poena zbog ovog lika damira sa strumf nalogom koji i pored banova uspeva da prezivi poput bubasvabe... :) Iako je poznat moderaciji odlucuju da ga trpe... A ne sumnjam da me je isti i prijavio... :) Forum zaista briljira... Svaka pohvala!

Tri nova DLC, Corporate lockdown za koji ne mogu da nađem trailer, Trauma za koji ima neki trailer ali opisuje mod i Salvage Mode-Safe haven

Poslednja izmena:
Odlicna igra, ali nije mi jasno strasno mi laga na mojoj konfiguraciji ? Cak i na najmanjim rezolucijama.
Ako moze pomoc u podesavanjima.
Hvala.

Odlicna igra, ali nije mi jasno strasno mi laga na mojoj konfiguraciji ? Cak i na najmanjim rezolucijama.
Ako moze pomoc u podesavanjima.
Hvala.

Ne bi smelo. Možda si uključio sve opcije na high a samo smanjuješ rezoluciju pa zato laguje. Prvo isključi antialiasing i stavi podešavanja na medium pa probaj. Grafička je najslabiji deo računara i teško da može preko medium podešavanja da tera ovu igru.

I meni je čudno. Ja sam i na laptopu odvrnuo sve na max i nisam imao problema kad sam probao.

Ne bi smelo. Možda si uključio sve opcije na high a samo smanjuješ rezoluciju pa zato laguje. Prvo isključi antialiasing i stavi podešavanja na medium pa probaj. Grafička je najslabiji deo računara i teško da može preko medium podešavanja da tera ovu igru.

Hvala ti puno iskljucio sam antialising, smanjio rezoluciju na 1600 x 900 i sad ima mnogo manje laga.

Crem de la crem horora..najjaci horor ikada koji sam igrao u zivotu.Sve ostalo je decija igra pored ovoga.Presao nekih 30% i mogu reci da se nisam u zivotu tako strecao na nijednoj igri.Uvek se igra nocu jer jedino tada svi spavaju i atmosfera je prava.Slusalice do daske i vozi.Kada je alien prvi put ispao iz venta i poceo da luta okolo zabio sam se u onaj ormaric i nisam smeo da izadjem 10minuta.*** bez motion trackera bi bilo nemoguce igrati.I alien ume da se sakrije iza mog ormara i miruje pa ja taman kada pomislim da je otisao ukljucim m.tracker i on me scepa bem ti ciniju.Omatoreo sam za ovakve naslove.Ovakav osecaj klaustofobije sa savrsenom adrenalin muzikom je stvarno maestralno odradjen.
Jedino sto mi je malo bzvz koliko sam skontao da je to samo jedan primerak aliena na celom brodu a nekako se uvek mota oko mene sprat nize ili vise.Ta zamerka i osecaj njegovog prisustva stalno oko mene tj kao sam sam samo ja na tom brodu.

Combat Arms je dosadan iskreno, izgurao sam je do kraja.
Ali da se vratimo temi :)

Poslednja izmena:
Posle završetka kampanje sam odgledao ponovo Alien 1979 posle sigurno 15tak godina i mogu reci da sam fasciniran do koliko detalja iz samog filma su ubacili iz u igru.

Ja jesam fan Aliena i to od malena ali Dead Space mi je jači od ovoga.

Jedino sto mi je malo bzvz koliko sam skontao da je to samo jedan primerak aliena na celom brodu a nekako se uvek mota oko mene sprat nize ili vise.Ta zamerka i osecaj njegovog prisustva stalno oko mene tj kao sam sam samo ja na tom brodu.

Nije isti primerak, ali u vecini slucajeva samo te jedan alien ganja. Realno dva bi bila previse :d. Cisto sumnjam da bi mogao da eskiviras dva komada koji su u hunt modu.

Ne znam zašto ne daju promo video, dva nova DLC

Ova dva su od ranije

Jel igra traje nekih 20-25h? Nemam sada vremena da je igram pa bi je eventualno ostavio za neku buducnost, a inace i ne volim dugacke igre. Volim da traje maksimalno do 10h, cesto se i zasitim vec posle 5,6h igranja. Ipak nisam vise toliko mlad da se otkidam od igranja :), prosla su me ta vremena. Probao sam je malo, jako lepo mi izgleda i ima veoma dobar smek sa tim efektima u grafici, dosta realno sve to deluje. Nisam vidjao do sada takvu igru sa takvom grafikom, nije vrhunska ali opet ima nesto posebno u njoj. Druga stvar koja bi me odvukla je sto mi deluje bas, bas jezivo, kao da po ceo dan visim po domacim vestima i citam desavanja u Srbiji tolko je stresno, :D i jako puno se sunjanja sto bas i ne volim, sa druge strane bi mi bilo zao da ne odigram posto sam fan Alien-a i SciFi tematike.
Vidim da je izaslo vec i puno dlc-ova, 7 komada po Steam-u.

Trajanje sve zavisi kako se budes ganjao sa alienom, ja sam se dosta stekao, pa mi se oduzilo prelazenje...

Ja sam igrao na Hard i presao sam za recimo ~16-18h. Nisam se bas previse stekao. Iako Alien ima agresivni proceduralni AI, on ipak "ne vara" tako da se moze donekle kontrolisati prolazak Amande i kroz najteze zone [cak se i ne pojavi u nekoliko velikih nivoa ako igra. Kada se pokupi flamethrower, igra prestaje da bude bas abnormalno dobri horror i vise se prebacuje u abnormalni "atmosferic suspense", i napredovati se moze dosta brze ako se pazi.

Jeste kampanja dugacka, i ima malo backtrackinga, ali definitivno je sve vredno igranja posto pred kraj ima tako ludih sekvenci koje su me naterale da se znojim ko svinja pred klanje.

Nazad
Vrh Dno