Šta je novo?

Alan Wake - nova igra Remedy Entertainment-a

Ne da je losija nego je i nema, razocaran sam sa ovom igrom.
Ona nema veze sa nastavkom, ovo je samo nesto izmedju, vise je akcenat na akciji.

Cekajte, nije ovo nikakav nastavak. Koliko se ja secam ovo je malo poveci DLC, kao sto smo za Oblivion imali Knights of the Nine, tako je i ovo.

Ja American Nightmare posmatram kao neki DLC koji nije striktno vezan za prvo deo nego je nezavisan ali opet nije dovoljno velik da bude igra koja ce parirati prvom delu tako da nije zahvalno ni porediti ih. Kada sam to razgranicio - igra je super! Smorio sam se kad sam video da su lokacije repetativne ali utisak mi je postao bolji posle nekih detalja kasnije. Svidja mi se prica, stvarno je super ideja a to se vidi tek kad se predje sve. Ovde je akcenat bacen na akciju a ne na horor.

Pa zato ima u nazivu Nightmare a neki se žale zato što se lokacije ponavljaju, stvarno ste naučnici. To je zamišljeno kao jedna epizoda Zone sumraka, Alan je upao u vrtlog paralelnog univerzuma, košmar iz kojeg pokušava da izađe. Dobili smo jedan solidan standalone dlc koji je za razliku od originala stalna akcija bez nekog suspensa, što je sasvim fino za promenu.

Koji god thread okrenem samo nešto kukumačete ko neke razmažene tinejdžerke. Šta bi bilo da morate plaćati za igre, čast izuzecima..... ah well, ignorance is a bliss...

Poslednja izmena:
Kal el - lol kako nisam razmisljao o samom nazivu igre - jer nocna mora se ponavlja logicno! :D Da sam o tome razmisljao pre igranja ne bih se smorio ni malo, no svejedno uzivao sam u igri. Sad igram Arcade mode uz pesmu balance slays the demon ili uz neki rok metal :)

U nocnoj mori uopste ne moraju da se ponavljaju stvari. Moze svaki put da bude nesto drugo... jedino sto ostaje je osecaj straha od bezizlazne situacije.

naravno da nemora, ali ovde je očigledno zbog čega je sam naziv igre u direktnoj vezi sa pristupom u izvođenju. S druge strane, ovde se ponavljaju lokacije, ali se stvari odvijaju svaki put drugim tokom, tj iznova ali na drugi način. Široka je definicija košmara ali ova igra ga sasvim fino objašnjava...

Poslednja izmena:
Slazem se, mada mene nocna mora asocira na neki kosmar koji se obicno ponavlja s vremena na vreme no ajde sad nisam psiholog :D

Pa to, obično se košmar filmski i predstavlja kao varijacija jedne teme gde ti, kao protagonist svestan prethodnih ishoda, pokušavaš naći izlaz menjajući tok dešavanja. U psihologiji košmar je odraz čovekovih unutrašnjih problema, nemira ili poremećenosti a snovi su centar kanalisanja te projekcije....

To oko kosmara, atmosfere bezizlaznih snova ili zatocenistva u beskonacnim morama... okultizam, paralelni horor svetovi i takve stvari, dobro je to preneto i opisano u Gaimanovom Sandmanu, pa ako neko voli takvu atmosferu moja preporuka.... ali samo prvih par epizoda, posle su po meni mnogo razvodnili.

Poslednja izmena:
Jel moze ovo da se igra sa 2gb DDR2 rama? Jel probao neko, jel "igrivo"?

Sa 3 GB je apsolutno igrivno u 1080p sa svim detaljima na maksimumu. Nisam merio, mislim da nije full 60fps all the time, ali nisam imao nikakvih vecih usporenja. Tako da sumnjam da sa 2 GB nece biti igrivo, mozda uz neke korekcije sa detaljima.

Ok thx.. da ne skidam bzvz. Krenucu onda na download, smanjim neki detalj tu i tamo pa da se cepa. ;)

No.. poceo sam da je igram, sve lepo radi ali..
Stigao sam trajktom u Bright fals, usao u neki restoran i izasao iz igre. Sada kada sam hteo da nastavim odem na Continue i igra zaglavi pri loadovanju svaki put. Jedino resenje je da pocnem episodu iz pocetka. E sad ako odem u meni Episodes hocu li odigrati samo tu jednu prvu epizodu ili cu nastaviti sa drugom posle nje.
Jel postoji neka mogucnost save-a normalnog jer mi je frka da ako krenem iz pocetka necu moci opet nastaviti sledeci put?

Bruka naslov, kao i American Nightmare koji je malo monoton ali ok(naravno nema vrednost kao original ali vredi se zabaviti ako ste zavrsili prvi deo ;) )

Konačno i ja krenuh da igram ovo.
Ima li nekog rešenja za ono dijagonalno kretanje? Malo smara.
Na konfi iz opisa imam 25 fps maks na medium podešavanjima na fullhd rez.

Meni secka na svakih 5-10 minuta, ali se nekako drzim i blizu sam zavrsetka druge epizode.
Posto je samo pitanje vremena kada ce doci ta kap koja ce preliti casu, interesuje me samo da li ima nade, posto sam svaki put primoran da izadjem iz igre i pise mi da su AMD drajveri stali.
Stavio sam sve na low detalje i ne znam sta dalje.

Presao sam drugi put American Nightmare i sada sam obracao paznju na svaki moguci detalj u igri. Igra je izvanredna - genijalna prica (koja se direktno nastavlja na prvi deo), Mr. Scratch - jedan od naj badass likova koje sam video u svetu igara, nova kul oruzja koja se otkljucavaju itd. To sto u igri ima puno municije i sto se Alan sporije umara ne treba posmatrati kao neki nedostatak, nego zelju kreatora igre da unesu vise akcije u borbi ali je horor element time nestao.

Prica u celoj fransisi je genijalna - duboka, unikatna i zanimljiva. Potrebno je preci igru bar dva puta da bi se pohvatali skoro svi detalji iz price.

Shvatio sam da ipak ne mogu reci koja mi je najbolja igra ikad jer je to veoma tesko odrediti kada svi mi imamo po nekoliko omiljenih igara, pa mogu reci da mi Alan Wake spada u omiljene i posebno drage igre.

@zaboravio sam da kazem da igram Arcade mode (poput Mercenaries u Resident Evil 4 i 5) koji je jako izazovan i zanimljiv. Osvojiti sve acivmente u AW je pretesko.

Poslednja izmena:
složio bih se u par stvari sa tobom, ali u nekim baš i ne. akcija, dobro, ubacili su više, i dali nam to jasno do znanja. mr. scratch, stvarno odlično čovek glumi ludaka, budalu, otelotvorenje zla. ali priča... priča ne valja. priča je repetitivna do granice ludila (jeste malo apsurdno, ali opet...). toliki backtracking izraziti, zašto? zato što niste imali ideja? da bismo utvrdili priču tri puta samo sa izmenjenim delićima tokom napucavanja sa takenima? osećao sam da je sve na silu odrađeno. sušta razlika od originalnog alan wake-a koji je fluidno i u skladu pričao savršenu horror mindfuck priču, od početka do samog kraja, pa i tokom creditsa, ostavljajući te da razmišljaš. ovde to nije bio slučaj. ovde se završi igra, i eto, to je to, može da se krene sa osvajanjem poena u arcade modu, ko zna kad da se opet javi želja za prelaskom nečega što smo već upoznali bolje nego svoj džep, tačnije, te 3-4 lokacije.

volim alan wake-a, ali american nightmare nije ni do kolena originalnom naslovu

Prilikom prvog prelaska American Nightmare-a bio sam u iskusenju da shvatim pricu kao i igru kao repetativnu. Na svu srecu, dok jos nisam presao igru, @Kal-El je pojasnio neke stvari u postovima nazad - Alan je u ovom delu radio kao pisac scenarija Night Spings-a, i AN je zamisljen kao epizoda Night Spings-a. Ako se secas, na samom pocetku igre Barry spava na kaucu a TV je upaljen i pocinje epizoda Night Spingsa u kojoj smo mi glavni akteri. Da ne bih spojlovao, na kraju igre narator nas podstice na razmisljanje da li je sve to bila stvarnost, san ili nesto trece, a znamo da Alan Wake kao pisac ima sposobnost da promeni realnost i bas zato ga se Mr. Scratch boji iako je mnogo mocniji i jaci od njega kao sto i sam Alan kaze u igri.

Repetativno je jer se i nocna mora ponavlja a i Alan koristi tu svoju sposobnost da promeni stvarnost. Prva dva puta nije uspeo, a treci put mu to polazi za rukom. Ne znam, nemamo svi isti ukus, ali meni je ta prica skroz originalna.

Finci kao i japanci (Silent Hill serijal , prva tri dela) znaju da naprave duboke price koje nam nikad ne otkrivaju stvari do kraja nego nas ostavljaju da shvatimo pricu kako mislimo da treba.

Arcade mode zahteva slabije umaranje Alana i vise municije i vatrenog oruzja - eto odgovora zasto se po tom pitanju razlikuje od prvog dela. Mislim da je Remedy ovim delom hteo jednostavno da se poigra i sa gameplayom, mozda da ispita trziste pa ce znati sta im je ciniti za drugi deo igre.

Mozda ce ti posle ovoga mnogo bolje leci drugi prelazak igre (kao i meni).

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]qm8PP-Ic240[/YOUTUBE]

https://www.humblebundle.com/weekly

Mozete da kupite prvi Alan Wake i Alan Wake: American Nightmare, plus bonus materijal, soundtrack, video materijal, stripovi, DRM FREE, i to sve za cijenu koju vi zelite! Minimum je 1 dolar. Ako se plati preko jednog dolara, dobijaju se kljucevi za Steam. :guitar:

Poslednja izmena:
Sam Lake je legenda, prava steta sto je poslednji Maks Pejn otisao pod olovku nekog Rockstarovca i postao sasvim drugi karakter...

ALAN WAKE <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 jedna prekrasna igra u jednom velikom moru glupih igara, zaista je to istina.

Šteta što su ljudi stipse, 2$ prosečna cena trenutno...

jel neko uspeo da kupi posto kad kliknem na purchase pomeri me na dno strane gde stoji loading order form i nista se ne desava...

Ja sam kupio malo pre, dao sam 5$. :D

Ja bih im dao vise da nisam video da su se opet upleli u kolo sa Microsoftom i da prave neku "a la Heavy Rain" igru umesto krstene igre sa pravim gejmplejem (kao sto je bio Max Payne). Mada i Alan Wake su uprskali, lepo se vidi da je igra trebala biti open world.

Vrh Dno