Šta je novo?

Aku busilica?

Osim kvaliteta samog uređaja bitan je i servis, dostupnost delova i ostale stvari koji karakterišu dobar brend. Banalan primer, kupio sam B&D perač, i ne mogu da nađem komplet o'ring gumica, jer mi je jedna pukla, pa sam stavio neku koja je predebela, i jedva priključim crevo. Zato sam i pisao, samo Karcher, bolje imati plastičnu pumpu i dobar servis i dostupne delove nego kupovati nešto što deluje kvalitetno na papiru a što će ići na reciklažu zbog banalnog kvara.

Ja vecinu stvari kupujem u Nemackoj (stvari koje mogu fizicki da se prenesu)
Takodje volim polovno a dobro da kupujem pa da popravim. Tako da garancija za te sitne stvari mi nije nesto prioritet
Aku alat tesko da iko popravlja to se menja uglavnom za novo tako da servis nije toliko bitan u tom smislu. Nije to neka glomazna masina pa ce da ti menjaju delove ili sta ti ja znam.
Eno imate onog Hrvata koji je testirao Lidl servis, poslao aku busilicu na popravku dobio novu plus bateriju (a posla bez baterije oni mu vrate ceo komplet)
To je sve sad potrosna roba
Drugo ova konstatacija za Karcher koji je isto preskup i kvalitet im je opao u nizem i srednjem segmentu, njihova visoka klasa kosta par hiljada evra i sumnjam da iko to od nas consumera uopste razmatra.
Taj jeftini karcher od 100 200 300e je gori od necega slicnog drugog manje poznatog brenda bolje specifikacije, jer logicno placa se brand.
Sem toga koliko mislis da ce taj Karcher da plasticnom pumpom da ti traje? Meni je Bosch sa plasticnom pumpom krenuo da pisti dok radi posle godinu dana (prao kola 2 puta nedeljno jednu sezonu) reklamirao rekli da je ispravan na kraju crko van garancije i to je to. Bacenih skoro 20k
Da je barem prao kako treba nego je bio totalni krs, sto sam shvatio kasnije ali sam tada na zalost bio naivan pa sam kupio Bosch jer sam razmisljao tim konceptom sigurno je bolje.
Moc brenda

Za mene su institucija npr. ekipa majstora koji su došli pre dva meseca i zidali mi objekat na placu. Od alata su imali Makita, Hilti, Bosch i Womax od čega dve brusilice od 230mm, jedna nova Makita kupljena pre dva meseca i jedna Womax od pre npr. 5 godina. Makita je zadimila tu kod mene na gradilištu i odnešena je u servis, Womax je nastavio da radi. Da li to sad znači da Makita više nije top brend? Nikako. Eto jedan čist i banalan primer iz iskustva koji nije sa YT.
Kad pitaš građevince i preduzimače, svi se kunu u Makita alat. Kad pitaš stolare, mnogi preporučuju Makita pa onda Festool, itd. Potraži i druge klipove po netu, tipa Scot Brown Carpentry pa vidi šta čovek uglavnom koristi za posao.

Naravno, ko ima mogućnosti i nije ovca za šišanje a usput još i nije profesionalac nego više DIY entuzijasta, obavezno treba da kupi top tier :rolleyes: alat kako bi jednom u tri meseca izbušio rupu u zidu za zidni sat ili sliku jer eto, Bosch to ne može da odradi. :D Onaj kome alat donosi novac, već zna šta treba da kupi i ne trebaju mu YT institucije da mu kažu šta će mu potrajati i najbolje odraditi posao.

Niko ne kaze da su ti alatai fudamentalno losi. Ali zasto bi nesto preplatio ako ne moram? Bolje da mi crkne nesto jeftinije nego da se vencam za alatku pa da pizdim ako nesto krene po zlu.Kao i vecina ljudi dok sam bio mladji kupio sam te jake brendove, onda probas nesto drugo i vidis da radi isto, bolje ili malo losije (zavisi sta i kakva primena)

Mene ljudi uglavnom ne razumeju jer moje koncepcija je da ne volim da se vencam za nesto, dok vecina ide logikom platicu skuplje i vencacu se za to sluzice me dudo. E onda krene nerviranje servisi dza bu udri drzi...
Eto i ja gresim, kupio sam skuplju beko sudomasinu prvi primerak imao probleme jedva zamenili drugi isto nov skripala vrata pa mi dolazili da podmazu. Platio skoro 40 000 :)
Kupio jeftinu sudomasinu od 20k nista joj ne fali radi top nikakav defekt.

Ne kazem da je to slucaj mozda bi neki drugi primerak ove od 20k bio isto los ali poenta price je da nema sigurice, NA ZALOST nije vise garant da ako platis skuplje da ce biti bolje.

Isto mi je komedija kad kazu bolje kupi Makitu od 12v nego neki drugi jeftinij brend od 20v
Ako su prave baterije i motori realnih snaga naravno da ce biti bolja ova od 20v to je van svake debate.

Malo se meša alat za svakodnevnu - profi upotrebu i za kuću. Za kuću može da se kupi štagod, manje više nebitno. Kako ko više želi.
Za alat od koga se živi, mnogo stvari ulazi u računicu. Način razmišljanja i odabira je potpuno drugačiji. Niko ne želi da gubi dane posla zbog nedovoljno pouzdanog alata ili nedostupnog servisa, niti će iko da pravi izbor na osnovu yt testa.

Poslednja izmena:
A da li postoje sponzori, od koga je dobio dž valjda je red da da + u odosu na ostale pa makar bili pokupljeni i sa otpada ali mora da se uporedjuje. Sponzorstvo je čudo i taj što je institucija kupuje alat sigurno.

U sustini kako god
Kupujte Bosch :D
Ne znam sto se trudim uopste, ja nikada ne pricam nesto sto sam nemam iskustva u vezi necega u nekom obliku.
Ali vecini ljudi je puno teze da izadju iz matriksa
Npr evo ja sam poslusao vecinu i kupio Beko masinu i dobio skupu prosecnu masinu, sa milion funkcija od kojih 70% je cist marketing
A mogao sam proci duplo jeftinije sa masinom koja pere isto cak i bolje (gle cuda pricam to jer imam obe i skupu i jeftinu)

Za mene su institucija npr. ekipa majstora koji su došli pre dva meseca i zidali mi objekat na placu. Od alata su imali Makita, Hilti, Bosch i Womax od čega dve brusilice od 230mm, jedna nova Makita kupljena pre dva meseca i jedna Womax od pre npr. 5 godina. Makita je zadimila tu kod mene na gradilištu i odnešena je u servis, Womax je nastavio da radi. Da li to sad znači da Makita više nije top brend? Nikako. Eto jedan čist i banalan primer iz iskustva koji nije sa YT.
Kad pitaš građevince i preduzimače, svi se kunu u Makita alat. Kad pitaš stolare, mnogi preporučuju Makita pa onda Festool, itd. Potraži i druge klipove po netu, tipa Scot Brown Carpentry pa vidi šta čovek uglavnom koristi za posao.

Naravno, ko ima mogućnosti i nije ovca za šišanje a usput još i nije profesionalac nego više DIY entuzijasta, obavezno treba da kupi top tier :rolleyes: alat kako bi jednom u tri meseca izbušio rupu u zidu za zidni sat ili sliku jer eto, Bosch to ne može da odradi. :D Onaj kome alat donosi novac, već zna šta treba da kupi i ne trebaju mu YT institucije da mu kažu šta će mu potrajati i najbolje odraditi posao.
Zaboravio si da je ta Makita najverovatnije kopija. Ima dosta do toga ko koristi alat,realno bilo koju brusilicu mozes da upropastis samo legnes ko sivonja na nju i ima da crkne brzo...
Vec sam pisao moj otac ima skoro sve od aku alata iz lidla, i koristi svakodnevno, sto za njegov posao sto ovako gradjevinski, jer imamo u dvoristu oko 600 kvadrata objekte i to nam malo pa pravimo jos :) Za sad ni jedan alat nije crkao ni baterija. A npr znam jednog kurira koji svakodnevno prevozi parkside alat na reklamaciju...
Znaci osnovno je da osoba zna da koristi alat, ja sam koristio aku alat na poslu i od 1000E kom, i uvek se nadje neki car koji pokvari to kao od sale...

Znaci osnovno je da osoba zna da koristi alat, ja sam koristio aku alat na poslu i od 1000E kom, i uvek se nadje neki car koji pokvari to kao od sale...

Heh, nagledao sam se i ja ovakvih careva... :(

Nedavno je jedan od "majstora" uspeo da sprži Hilti usisivač, deo šlicarice za sečenje zidova. Mislim, jako skupa mašina baš za tešku profesionalnu upotrebu.
Šta mu se desilo? Dok je sekao cigla zid, otpadali su krupni komadi koji ne mogu da prođu kroz cev u usisivač. I usisivač se potpuno zapušio. Zvuk se totalno promeni i odmah je jasno da nešto nije u redu. Plus, vazdušna struja iz usisivača je ono što hladi noževe šlicarice. Usisivač zapušen, vrišti ko hijena, noževi se usijavaju, prašina leti okolo, i car nastvlja da radi do crkavanja motora. Ne reaguje odmah ni na dim iz motora, valjda ga ne primećuje pomešanog sa prašinom.

A gledao sm uživo i indusa koji industrijski Karsher usisivač koristi bez ikakve kese i filtera. To je sklonio jer "...it is too dirty sir, no works, better work if no bag..." :D

Ponekada se zaista čudim da garancija pokrije ovako neke kvarove koji su očigledno bili krivica korisnika.
...ok, Hilti je bio van garancije. :(

Zaboravio si da je ta Makita najverovatnije kopija. Ima dosta do toga ko koristi alat,realno bilo koju brusilicu mozes da upropastis samo legnes ko sivonja na nju i ima da crkne brzo...
Vec sam pisao moj otac ima skoro sve od aku alata iz lidla, i koristi svakodnevno, sto za njegov posao sto ovako gradjevinski, jer imamo u dvoristu oko 600 kvadrata objekte i to nam malo pa pravimo jos :) Za sad ni jedan alat nije crkao ni baterija. A npr znam jednog kurira koji svakodnevno prevozi parkside alat na reklamaciju...
Nisam ništa zaboravio. Znam gde je brusilica kupljena ovde u Novom Sadu i znam gde je odnešena na servis i definitivno nije kopija. :)

Napomenuo bih da je makita svuda brend sa dobrim odnosom cena/kvalitet a nikako top brend kako ovde neko naziva. Slično bosch-u.
Profi top brendovi su uglavnom uže specijalizirani poput festoola.
Mi u familiji koristimo bosch aku alate i nikada nijedan problem.

Da dopunim samo prethodni post o delovima i postprodajnoj podršci, iako se ne radi o bušilici. Probao sam da nađem delove za svoj B&D perač, i imaju gomilu nebitnih na lageru, a ono što su zaista potrošni delovi, crevo i gumice - nema. Gumice ću negde da kupim komplet, pa da nabadam dok ne nađem adekvatnu, a ako pukne crevo mogu da se slikam, nemam pojma gde da nađem neko sa istim priključcima.
B&D delovi.PNG

Koliko mi je poznato, Black & Decker je amaterski, kućni alat? Možda su i zato slabiji sa delovima. Verovatno samo menjaju ako se nešto u garanciji pokvari? U njihovoj grupaciji je DeWalt kao ozbiljan alat.

Da, B&D je slab u svakom pogledu (kvalitet proizvoda, dostupnost delova, podrška), što je čudno za veliku svetsku marku. Zato ih nisam ni razmatrao za alat, već sam počeo da skupljam DeWalt polako.

Lome se da nalepe zvucne brendove da bi ljudi kupovali. Kao kod nas sto se svuda sada reklamira i pojavljuje Iskra. A moto im je "sa vama xy decenija"
To sto nema veze sa iskrom nikom nista ali dosta ljudi ce kupiti. Bosch i ostali brendovi tog tipa pogotovo te entry opcije su prilicno skupo za ono sto nude.

Ja sam jos pre nego sto je dosao Lidl kod nas poceo da kupujem Parksid u Nemackoj. I sada imam puno njihovih alatki koje koriste iste baterije. Za sada mi nista nije crklo a poprilicno ih njakam i ne stedim. Cak bas volim da forsiram uredjaje da im vidim limite.
Naravno ne zidam zgrade i ne bavim se teskom industrijom u bilo kojem smislu.
Ali evo moj zet je sef u jednoj od najvecih PVC proizvodnji u okrugu ovde kod nas, iskljucvo koriste womax i parkside za ugradnju. Pricao mi je da se cudio (a on je bas sinonim likova koji se loze na brendove)
I gazda mu rekao da mu je pun q bio vise da reklamira i kupuje nov alat i da kad je Lidl stigao otisao covek kupio za smesne pare sta treba od alata. Par godina kasnije super se pokazalo, enormno jeftinije a radi posao
A kad crkne reklamira se a ovi menjaju u garanciji bez problema, mada kako mi kaze jako dobro im se pokazalo. Pritom velika firma rade pvc stolariju za velike objekte uglavnom.

Tako da ne znam sta da vam kazem, sumnjam da se ovde bilo ko bavi teskom industrijom ali meni je zaista muka likova koji kazu da kupi zeleni bosch aku od 12v a ne neki womax / parkside od 20

Prosto to je moc brenda i nije objektivno uopste :)

Kada je već neko spomenuo YT testere, setih se da sam pre par godina gledao baš neko YT poređenje dve bušilice/štafilice. Obe poznatijeg brenda, ali niže klase. Sada se ne sećam kojih, nije priča o bušilicama već o njemu, testeru.

Ranije sam napisao da je veoma dobro da bušilica/šrafilica ima menjač. Onaj mehanički dvobrzinski.

Tester je poredio dve bušilice od kojih jedna ima taj menjač, a druga nema. Ova druga, bez menjača, vrtela se primetno sporije od prve na brzohodno. I imala je naravno, veći obrtni momenat. I uspela je da uvrne šrafčinu u neki hrastov panj.
Ova s menjačem nije to uspela, na brzohodnom modu. ?!?
I njegov zaključak je da je ona prva, bez menjača, jača.
Kod ove sa menjačem, uopšte nije spomenuo da ima menjač, nije prebacivao u sporohodno, nije spomenuo šta je to i čemu služi. ?!?

Prilog je u video i produkcijskom smislu bio sasvim ok i lepo urađen.
I imao je par desetina hiljada pregleda.

:(

Kad je posao u pitanju ne radi se o brendu, već opet, o komercijalnoj podršci. Moj matori ima firmu već 25 godina i koristi isključivo plavi Bosch u proizvodnji gde radi 10-ak montera. Zašto - zato što je počeo sa tim, ima saradnju sa trgovcem od koga kupuje alat, ima zamene staro za novo, ima servis koji može da servisira sve te alate. U radionici su punjači i baterije, kad se isprazni baterija moniraš punu, a staviš praznu na punjač. Nema haosa sa 10 brendova i beskraj tipova punjača i baterija. Ako mu treba novi alat zvrcne trgovca, ovaj doleti i donese šta treba, ako nešto rikne, ista priča, zoveš i dobijaš alat pre nego što i razmisliš o slanju starog na reklamaciju. Ne mogu ni da zamislim ćaleta kako juri u Lidl da razgleda alate za firmu, bar u Srbiji ima komercijalista koji lete za svaku moguću stvar.

Jeste
Bas tu pricu mi je pricao zejo da mu je gazda imao saradnju sa Bosch isto.
Ukratko vise je nemaju, jer sve to sto nude je kao u telenoru postpaid paket.
Moram da podnesem zahtev za prekid ugovora da bi dobio 50% popusta da bi paket kostao isto kao regularna ponuda u VIP :)

Sve je to stvar navike neko je spreman da menja navike zarad manje ili vece ustede neko ne. Licna preferenca

NShappy

pogledaj YT kanal koji sam okacio, covek je bas in depth (mozda cak i preterano) ali bilo kakav nivo obmane nije prisutan.

Inace ja kada sam kupovao impact driver meni licno je bilo dovoljno da pogledam ovo i da definitivno kupim parkside. Na trenutak sam bio poceo da gledam i druge stvari pa me ovakvi videos trgnu a ima ih puno

Bosch GDX 180-LI; 2x3,0Ah 18V
Sa 2 baterije
chrome_pyeRd2P4Xz.jpg

Parkside

Placen 33e Impact wrench PDSSA 20-Li A1
Baterije znate koliko su 20v 2AH oko 2000 rsd i 20v 4h AH oko 3200 rsd na akciji
Postoji i brushless crna varijanta parkside koji je oko 20e skuplja. Taj model je provereno prepakovani Milwaukee

Ne osporavam da ce ovaj bosh (mozda) da nadzivi parkside ali ne dovoljno za razliku u ceni.

Poslednja izmena od urednika:
Postoji i brushless crna varijanta parkside koji je oko 20e skuplja. Taj model je provereno prepakovani Milwaukee
Hehe, budimo precizniji.
I Parkside i Milwaukee su prepakovani jedan te isti (ili bar vrlo sličan) kinez. :p

Ja volim alat i klasican sam DIY majstor koji popravalja sve zivo po kuci sam sebi i drugarima, dobar deo kompletnog renoviranja jednog svog stana sam radio sam ukljucujuci i montazu elemenata, namestaja itd. Pritom radim i oko automobila i motora sve sto je fizicki moguce bez dizalice, ali smatram sebe hobistom, jer se desava da ne zasrafim sraf po par meseci.

Rezonujem da je bolje da naucim nesto da uradim sam, pa makar i dao novac na specifican alat. Bolje to nego da platim nekome, jer posle toga imam skil. Povrh svega, sto vise tih stvari se nauci svaka sledeca stvar je laksa. Jedino ne volim preterano sa vodom da radim, ali menjao sam cesme, baterije, tuseve, ventile, bojlere, ali ne volim.

Elem, poenta je da imam bas dosta alata za hobistu, a u startu sam mahom uzimao plavi Bosch. Trenutno imam njihov GBH 2-26 DFR elektro pneumatski cekic, GDR 120-LI impact i GSR 120-LI srafilicu.

U poslednje vreme sam poceo da uzimam Parkside Performance da probam da vidim kakvi su, vidim da je i zeleni OK, ali crni Performance Aku alati im bas deluju kvalitetno, a i dopada mi se cinjenica da za su 20V 4Ah baterije 2500 din kad su na popustu, sto je genijalno, jer su ostali drasticno skuplji. Koliko vidim te baterije mozda nisu najbolje, ali za tu cenu su odlicne. Uzeo sam njihovu ugaonu brusilicu, udarnu busilicu i srafilicu koja je deklarisana na 60 Nm.

Iskreno, sva tri alata su prevazisla sva moja ocekivanja. Kvalitet izrade je odlican i van konteksta, ali kad uzmete u obzir cenu onda je tek fantastican. Sitne nedovrsenosti u odnosu na plavi Bosch, Makitu, Dewalt, Milwaukee mogu da se primete, tipa malo slabiji kvalitet plastike, odlivci su malo manje precizni i neke nalepnice zavrse ukrivo :D Ipak to sve mogu lagano da oprostim kad znam da me je 60 Nm srafilica sa metalnim futerom kostala 45e, hilti 70e, a ugaona brusilica 60e, a cetiri 4ah 20V baterije 70e. Za sve te pare zajedno mogao bih da kupim jedan alat od Boscha od 18V.

Za mene ovde nema dileme, ne samo zato sto sam stekara, nego zelim da imam vise funkcionalnih alata, a Parkside Performance mi se za moje potrebe pokazao odlicno. Ima poneka sitnica koja nije idealna, ali za svoju cenu je odlican. Ja ne srafim 200 srafova dnevno, niti busim 200 rupa za redom. Pritom kada imam alat za sve ne opterecujem alate, koristim dobre bitove, burgije, rezne i brusne ploce, tako da mi sam alat ne trpi previse. Stoga Parkside alati mi za sada super rade, lepo se nose sa zadacima i to se tacno vidi kada recimo 20V aku srafilica Parkside radi u odnosu cak i na plavi 12V Bosch, sa dobrim bitovima i burgijama Parkside mi zbog veceg obrtnog momenta i vece snage lakse iznese posao.

TLDR: Dobar je alat koji zavrsi posao, sve ostalo je teoretisanje. Kad se imaju svi potrebni pomocni alati, nastavci i alat koristi u okvirima onoga za sta je namenjen u DIY je dobar i Parkside, a ko pokusava sa 12V busilicom sa losom burgijom u noseci zid i zapinje ko magarac spalice i najbolje FESTOOL, Bosch, Makite modele.

Slazem se sa tobom
To je i moja filozofija, volim sam da uradim a takodje volim da imam alat za vecinu zadataka koji mogu da me zadese :)

NShappy

A taj Milwaukee je trenutno najbolji impact wrench od 20v na trzsitu. Fabrika koja pravi te modele prave za dosta drugih poznatih brendova njihove top modele alata.

Vlasnik Milwaukee brenda je TTI grupa iz Hong Konga. Vlasnici su i Ryobi brenda koji ima sasvim dobre alate za kućnu upotrebu.

Ne osporavam da ce ovaj bosh (mozda) da nadzivi parkside ali ne dovoljno za razliku u ceni.
Pa ukoliko je "provereno" prepakovani Milwaukee, zašto ne bi nadživeo prosečni Bosch i to u najekstremnijim uslovima rada? :)

Ne znam zasto skepticizam, moji postovi su formulisani tako da se ogradim jer uvek ima ljudi poput tebe koji bi nesto da argumentuju.
Moj post je konfigurisan tako da pod pretpostavkom i da ce sigurno Bosch nadziveti ja biram parkside (jer je koliko puta jeftiniji) bolji je po performansama, ako se pokvari kupicu novi :)
Moje iskustvo sa svime zivim je da ako radi iz kutije radice bez vecih problema (kvarova) losija iskustva imam sa novom robom nego polovnom npr (tokom mog zivotnog ciklusa)

Mrzi me da sa moba sad trazim video, ima gde otvaraju jednu i drugo poptuno je isti motor cekic u oba modela, ista fabrika pravi, cak i neki Bosch model koliko me secanje sluzi.
Sa time sto su ovi jaki brendovi visestruko skuplji

Ljudi ne kapiraju da npr jedan Lidl ima kapacitet da proda ogromnu kolicinu robe brzo, fabrikama to odgovara, oni idu na kvantitet i nizu cenu.
Kao neko ko se bavi uvozom da bi ste razumeli ceo koncept trgovine a postoji puno detalja sve ovo bi vam bilo mnogo logicnije.

A pre svega toga jako malo brendova je ostalo da radi sopstveni research, sto znaci da imaju neke svoje tehnologije koje ce ima dati edge na marketu. Prosto im je jeftinije da ulazu u marketing i plasiraju nesto sto vec postoji da upakuju u kvalitetno pakovanje.
Zato dolazimo u situaciju da eto ta ista fabrika pravi za 5 brendova top model alata. I to nije nista novo odavno ceo svet funkcionise na tom principu.

Zato je smaracki da se argumentujemo ovde za nesto sto je evidentno a to je best bang for the buck... Za mene je to jedini faktor ne verujem vise ni u brend ni u bilo sta drugo samo prakticno kako jeste.
U ljudskoj prirodi je da teze sigurnosti (u svakom smislu) i samim time svako zeli da kupi i venca se za nesto, medjutim zivimo u potrosackom drustvu gde se sve vrti oko uvek necega novog i gadjanja ljudske psihe marketingom da se krug zatvori i ponovo otvori.

Eh da bas se secam pre par godina kada sam gledao iz jedne Kineske fabrike nebitno kojih prizvoda unutra sve snimak sta rade i demonstracija proizvdnog proces sa sve demonstracije proizvoda. Secam se da mi je upalo u oci da alat koji su koristili aku nista nije bilo od ovih "nasih" brendova sve sto bi mi rekli KungFu

Ako je njima dovoljno dobar alat da celu tu industriju okrecu dovoljno je dobar i meni da napravim klupicu od drveta a verovatno i 99% domacih "industrijalaca" teske i lake industrije :)

Svaki alat završi posao ako se zna kako ga koristiti a sa našim čuvenim "samo udri" bez obzira koje je klase i cene svaki brzo vapi za servisom. Ljudi ne čitaju korisničko uputstvo ni za najobičniju belu tehniku a šta tek napisati za alat. Ostalo mi u sećanju vreme ex Yu, ozbiljna firma sa dosta montera gde se nov alat posle mesec dana rada servisirao a većina rashodovala dok nisu uveli da posle godinu dana alat ostaje u vlasništvu radnika ako nije bilo kvarova, pogon održavanje im ostao bez posla jer su ljudi počeli normalno da koriste alat da bi odneli kući makinu.

@donmarkon Da me ne razumeš pogrešno; apsolutno poštujem tvoj stav.
Imam lično Womax šrafilicu 12V sa Li-ion baterijom kojom sam zadovoljan i završava mi posao koji može da odradi. Sa druge strane, svestan sam da bi davno crkla u nekoj ozbiljnoj svakodnevnoj upotrebi. Da li je meni isplativa, pa makar se sutra pokvarila - apsolutno jeste. Ko je zaista proizvodi (kao i ostale "no-name" proizvode), odnosno da li sve proizvode jedne takve robne marke proizvodi jedan ili više potpuno različitih proizvođača, realno možemo samo da nagađamo.
SDS kombinovanu bušilicu za beton sam uzeo DeWalt, tu nisam hteo da isprobavam mnogo. Da li ću se venčati sa njom ne znam, nemam ništa protiv da bude tako :) Opet sam realan i svestan sam da je taj model u najnižoj kategoriji njihove ponude i da baš nije za svakodnevnu profi upotrebu.
Sve je to super i isplativo za hobi. Suludo je možda i davati neke ozbiljne pare za ozbiljan alat.
Mnogo je drugačije kada se živi od toga i kada alat mora da radi po ceo dan, svaki dan. Najskuplje je vreme i niko ne planira niti želi da trči do Lidla ili Womax-a da kupi alat kada mu crkne na gradilištu.

Ja da radim nesto da zivim od toga kakav sam tip coveka od svega bi imao po 2 primerka. Tako da se ne bi puno opterecivao da li ce nesto da mi crkne...
Zato kazem previse se paznje dodaje tome kupim jedno i vencam se za to... Moj mentalni sklop je da uvek imam backup i u poslu koji radim a i za sve ostalo.
Sto kazu imam backup od backup-a
Tako da ako bi radio nesto sa aku alatom sigurno ne bi imao jednu aku busalicu da nosim sa sobom, tako da cenim tvoje misljenje ali i dalje sa ovom filozofijom da imam rezervu rezerve ne bi kupio jedno i vencao se za to.

Ja u selu imam 2 trimera za travu, jedan je godinu dana star a drugi 4 godine. Ovaj stariji drkao karburator posle jednog rezervoara, uzmem nov odradim posao. U medjuvremenu sam sredim prvi i kosim sa njim. Preferiram da mi je na jednom noz na drugom silk

Tako je i sa alatom, imam 2 aku busilice, kada radim zavisno od projekta u jednom mi je jedno u drugoj drugo. Originalno sam majstor elektricar po struci, sada se ne bavim time cak totalno druga sfera, poznajem taj soj ljudi i u principu jako su aljkavi i neuki. Poznavanje alata je nauka za sebe

Veci smo mi ovde ljubitelji alata sto zakucamo npr 2 eksera godisnje (banalisem) nego ljudi koji rade nesto ozbiljno
Meni ja majstor za klime kada je ugradjivao dosao pre 2 godine i vadi neki hilti, ono nesto mu nece on psuje bla bla bla tuc muc
Ja mu izvadim moj (srecom mi bio tu nesto sam stemovao u stanu) reko evo ti posluzi se on gleda ne veruje...
A ne veruje zato sto mi je u stanu sve hitech i verovatno u soku odakle meni takva alatka, ja iznesem torbetinu sa alatom on samo sto se nije upiskio u gace

Majstori fusere uglavnom lose rade ne ulazu u alat i gladni su para. Zasto ovo pricam
Zato sto mi takvi tipovi nisu ni merodavni za alat :) da se ja bavim profi takvom vrstom posla mozda bi moje misljenje bilo drugacije ali po ovome sto vidim i znam do sada od kako sam ziv... Prosto sam skeptik na misljenja svih tih nasih " majstora"

Da dopunim samo prethodni post o delovima i postprodajnoj podršci, iako se ne radi o bušilici. Probao sam da nađem delove za svoj B&D perač, i imaju gomilu nebitnih na lageru, a ono što su zaista potrošni delovi, crevo i gumice - nema. Gumice ću negde da kupim komplet, pa da nabadam dok ne nađem adekvatnu, a ako pukne crevo mogu da se slikam, nemam pojma gde da nađem neko sa istim priključcima.
Pretpostavljam da misliš na crevo koje ide od kompresora do pištolja. Ako pukne može se skratiti (obično pukne tamo gde se najviše savija - kod priključka) , znam više majstora koji to rade. Osim opravke i skraćivanja možeš kupiti aftermarket sa odgovarajućim konektorima ili zameniti konektore.

Video sam da je Parkside 20V za 5500din. Cena je bez baterije i punjaca. Zna li neko cenu punjaca i baterije za njega. Trenutno ih nema na stanju u Lidl-lu u KG.

Nazad
Vrh Dno