Ja volim alat i klasican sam DIY majstor koji popravalja sve zivo po kuci sam sebi i drugarima, dobar deo kompletnog renoviranja jednog svog stana sam radio sam ukljucujuci i montazu elemenata, namestaja itd. Pritom radim i oko automobila i motora sve sto je fizicki moguce bez dizalice, ali smatram sebe hobistom, jer se desava da ne zasrafim sraf po par meseci.
Rezonujem da je bolje da naucim nesto da uradim sam, pa makar i dao novac na specifican alat. Bolje to nego da platim nekome, jer posle toga imam skil. Povrh svega, sto vise tih stvari se nauci svaka sledeca stvar je laksa. Jedino ne volim preterano sa vodom da radim, ali menjao sam cesme, baterije, tuseve, ventile, bojlere, ali ne volim.
Elem, poenta je da imam bas dosta alata za hobistu, a u startu sam mahom uzimao plavi Bosch. Trenutno imam njihov GBH 2-26 DFR elektro pneumatski cekic, GDR 120-LI impact i GSR 120-LI srafilicu.
U poslednje vreme sam poceo da uzimam Parkside Performance da probam da vidim kakvi su, vidim da je i zeleni OK, ali crni Performance Aku alati im bas deluju kvalitetno, a i dopada mi se cinjenica da za su 20V 4Ah baterije 2500 din kad su na popustu, sto je genijalno, jer su ostali drasticno skuplji. Koliko vidim te baterije mozda nisu najbolje, ali za tu cenu su odlicne. Uzeo sam njihovu ugaonu brusilicu, udarnu busilicu i srafilicu koja je deklarisana na 60 Nm.
Iskreno, sva tri alata su prevazisla sva moja ocekivanja. Kvalitet izrade je odlican i van konteksta, ali kad uzmete u obzir cenu onda je tek fantastican. Sitne nedovrsenosti u odnosu na plavi Bosch, Makitu, Dewalt, Milwaukee mogu da se primete, tipa malo slabiji kvalitet plastike, odlivci su malo manje precizni i neke nalepnice zavrse ukrivo

Ipak to sve mogu lagano da oprostim kad znam da me je 60 Nm srafilica sa metalnim futerom kostala 45e, hilti 70e, a ugaona brusilica 60e, a cetiri 4ah 20V baterije 70e. Za sve te pare zajedno mogao bih da kupim jedan alat od Boscha od 18V.
Za mene ovde nema dileme, ne samo zato sto sam stekara, nego zelim da imam vise funkcionalnih alata, a Parkside Performance mi se za moje potrebe pokazao odlicno. Ima poneka sitnica koja nije idealna, ali za svoju cenu je odlican. Ja ne srafim 200 srafova dnevno, niti busim 200 rupa za redom. Pritom kada imam alat za sve ne opterecujem alate, koristim dobre bitove, burgije, rezne i brusne ploce, tako da mi sam alat ne trpi previse. Stoga Parkside alati mi za sada super rade, lepo se nose sa zadacima i to se tacno vidi kada recimo 20V aku srafilica Parkside radi u odnosu cak i na plavi 12V Bosch, sa dobrim bitovima i burgijama Parkside mi zbog veceg obrtnog momenta i vece snage lakse iznese posao.
TLDR: Dobar je alat koji zavrsi posao, sve ostalo je teoretisanje. Kad se imaju svi potrebni pomocni alati, nastavci i alat koristi u okvirima onoga za sta je namenjen u DIY je dobar i Parkside, a ko pokusava sa 12V busilicom sa losom burgijom u noseci zid i zapinje ko magarac spalice i najbolje FESTOOL, Bosch, Makite modele.