Šta je novo?

Ajde opet da vidimo: koji firewall?

Sto se tice memory load-a, i Outpost Pro 4 daje 25MB kao proces (bez tray ikone), a kad se pokrene aplikacija, skoci na 31. Videcu kako je dok se surfuje, jos uvek sam na ZA dok outposta ne podesim detaljno.

Inace, po preporukama uzi izbor je spao na Outpost i Sygate, ali moram prvo neki da probam :)

Probao sam i ja Kerio, i cim sam ga instalirao i zakacio se na net izbacuje mi ovu poruku:
Someone on address 4va54-1-82-66-254-65.fbx.proxad.net [82.66.254.65] wants to send ICMP packet to your machine.
details kernel driver: tcpip kernel driver

Sta je ovo i kako da proverim odakle je ta ip adresa?

Probao sam i ja Kerio, i cim sam ga instalirao i zakacio se na net izbacuje mi ovu poruku:
Someone on address 4va54-1-82-66-254-65.fbx.proxad.net [82.66.254.65] wants to send ICMP packet to your machine.
details kernel driver: tcpip kernel driver

Sta je ovo i kako da proverim odakle je ta ip adresa?

Ovde imaš nekoliko korisnih alatki za to (npr. IPWHOIS Lookup):
http://www.dnsstuff.com/

O cemu je ovde rec? Jel' se trazi najefikasniji firewall (najbolja zastita racunara), ili onaj koji najmanje opterecuje masinu? Ako je ovo drugo u pitanju, onda je Sygate sa 25mb pravi monstrum. Postoji Look'n'Stop sa svojih ~800kB. Ili, imamo ugradjeni firewall u windowsxp, koji je tu hteli mi to ili ne.

Ovo me podseca na pricu o antivirusima gde se ljudi masovno odlucuju za Nod32 i pored svih njegovih bezbednosnih rupa samo zbog toga sto se "ne oseca da je prisutan". Mislim, ako je tako, najmanje se oseca anti-virus kojeg uopste i nema (isto vazi i za firewall kao i za vecinu drugih programa).

Dobar fw treba da te zaštiti od babaroga sa neta, da te ne smori previše raznim pitanjima i izveštajima i da ti ne ugnjavi sistem prevelikim zauzećem rama.
Iako zauzima manje od 7Mb (ukupno) rama, LnS je jedan od najboljih fw-ova i ispunjava sve uslove.

ali je i bagovit ( barem kod mene)
sa Kerio 2.15 nikakvih problema

Da li si umrezen sa nekim racunarom ili imas wireless internet?
I kod mene to prikazuje ali ne znam sta je to, uvek pritisnem DENY osim kada vidim da je IP od onog drugog mog racunara sa kojim sam umrezen.

Imam kablovski. Pita me i za ono ICMP, i tu uvek kliknem na DENY.

Inace, meni se firewall ne ucitava sa win-om, tako da niti zauzima neku memoriju niti smanjuje brzinu ucitavanja...

Imam kablovski. Pita me i za ono ICMP, i tu uvek kliknem na DENY.

Inace, meni se firewall ne ucitava sa win-om, tako da niti zauzima neku memoriju niti smanjuje brzinu ucitavanja...
heh, to i nije bas pametno, osim ako imas bas malo RAMa! U stvari, da li si online cim se komp ukljuci? Ako jesi, onda nije pametno... ako nisi, onda je manje-vise svejedno...

mada, ja uvek svima namestim da se FW i AV podizu zajedno sa Win-om... sigurnije i jednostavnije...

Ja firewall palim samo kad idem na net, nema potrebe za njim kad sam offline.

Ja firewall palim samo kad idem na net, nema potrebe za njim kad sam offline.

I ja sam ranije tako radio, ali sad u slucaju keria ne mogu da ga iskljucim. Nema ga ni u msconfig/startup, ni u programima koji isto to podesavaju.....a dize se sa win-om.:S:

Jesam, online sam cim mi se Win ucita, i upravo tada i ucitavam firewall. On mi je ukljucen uvek, ali uvek, i kada igram igre i kada radim bilo sta drugo. Toliko je sitan da se i ne primeti. Dok AV maltene i ne ukljucujem. Jednom nedeljno samo da skinem nove definicije. Zbog cega mislis da je sigurnije i jednostavnije da se firewall i AV ucitavaju zajedno sa Win-om? Po meni, to nema nikakvih prednosti, ima samo mana koje se ogledaju u sporom ucitavanju itd.

@Urospo Naravno da mozes da namestis da se Kerio ne ucitava sa Win-om. Da li imas 2.1.5 verziju?

Desnim dugmetom na system tray ikonicu, administration, miscellaneous i stavis START FIREWALL ENGINE FIREWALL MANUALY.

Mene ovo podseca na pricu o antivirusima gde se ljudi masovno odlucuju za Kaspersky i pored toga sto im se masina jedva vuce i skoro je nemoguce raditi na toj masini ali oni su bezbedni 100% a ovi sa Nod32 budale ostali su bezbedni samo 99% :D

Da je ovo tacno, niko ne bi koristio Kaspersky. I pored svega, ja sam samo pitao, sta je bitno, zastita ili brzina racunara?

Jeste offtopic, ali kad se vec prica, evo: Kaspersky je stvarno najbolji, ali ja sam ga deinstalirao zbog toga sto je bio poceo da mi pravi neke cudne probleme sa startovanjem i gasenjem ostalih programa (cak i kad je on ugasen), a dok cekam novu verziju koja valjda nece prviti probleme (a ne skidaju mi se ove beta "verzijice") koristim NOD32.

Pricu o AV softveru prepustite drugoj temi.

Elem, deinstalirao sam Outpost. Posto cete da pitate "Zasto?" da kazem da je zakucavao racunar iz neznanih razloga (deinstaliran ZA) cim se nakacim na net.

Pri ruci, sem misha, tastature i sendicha imam jos Look'n'Stop, Kerio (ali verziju 4.3) i ye olde trusty ZA. U razmatranju je vracanje na verziju 6.1 ovog poslednjeg, jer ona ne usporava racunar, a sumnjam da nadgleda portove losije od naslednika. Cinjenica je da svaki softver posle nekoliko verzija prevazidje uveliko svoju osnovnu funkciju i da na tom polju ima vrlo malo napredaka, a da se dodaju neke neretko nepotrebne fukncije.

Elem, deinstalirao sam Outpost. Posto cete da pitate "Zasto?" da kazem da je zakucavao racunar iz neznanih razloga (deinstaliran ZA) cim se nakacim na net.

Pri ruci, sem misha, tastature i sendicha imam jos Look'n'Stop, Kerio (ali verziju 4.3) i ye olde trusty ZA. U razmatranju je vracanje na verziju 6.1 ovog poslednjeg, jer ona ne usporava racunar, a sumnjam da nadgleda portove losije od naslednika. Cinjenica je da svaki softver posle nekoliko verzija prevazidje uveliko svoju osnovnu funkciju i da na tom polju ima vrlo malo napredaka, a da se dodaju neke neretko nepotrebne fukncije.
Ako si ga samo instalirao i pustio u rad, nije ni cudo sto je zakucavao, default podesavanja su ocaj...

Koji je to komentar? Softver na default podesavanjima kolje racunar? Jesam li stavio firewall ili destabilizator sistema?

Podesavao sam nesto sitno, posto su mi setovanja delovala ok. Nije bilo nikakvog razloga da cackam ista vise.

@ZoNi: Ako cu vec da koristim stare verzije, glasam za ZA 6.1 ili 6.0. Mene je taj FW stitio od verzije 2.6 i to veoma uspesno.

AtGuard ima malo stariji engine i ne moze da se nosi sa novijim programima. Imao sam AtGuard i, na primer, nije mogao da uhvati Alcohol 120% kada je proveravao da li postoji nova verzija.
Ma kakav tu engine može da bude? Internet protokoli se nisu suštinski menjali već duže vreme. Nemam sada instaliran Alcohol, pa da testiram, ali mi je teško da poverujem da je bilo šta moglo da prođe mimo njega osim ako već nije postojalo neko pravilo koje ga je propustilo.

AtGuard je mega car! Imam Alcohol 120% i upravo sam proverio. Rezultat se može videti u donjoj slici :)

Batali bre te užase, Sale. Probaj AtGuard slobodno, bazičan i mali program koji radi odlično, makar za moje potrebe. Ne smara mašinu, ne pravi ni najmanje konflikte, odlično štiti - što je najbitnije. Averujem™ da će ti trebati nešto više.

Prilozi

• alkohol.jpg
    alkohol.jpg
    88.9 KB · Pregleda: 163
2x si me citirao, Majki :)

Ne znam, meni je dosta podesavaja racunara, ionako sam pred njim (mnogo) vise nego sto bi trebalo. ZA je mongoloid-friendly i sasvim me lepo stiti i pazi na saobracaj in-out. Mislim da se vracam na 6.1, smoricu masinu i sebe budem li instalirao jos neki FW...

Ovaj Kerio 2.15 je odlican. Medjutim juce sam stiklirao da mi vise ne izbacuje one poruke kad neko hoce da mi upadne u komp , ali sam slucajno klikunuo na permit umesto na deny. Kako da vratim da mi uvek izbacuje te prozorcice sa porukama?

Firewall Administration/Advanced.../i zadnje pravilo dole na dnu bi trebalo da bude to (ako od juce nisi pravio nova)/double-click na njega/click u "Deny" ...........

..... mislim da je to to.
oprosti ako nije, ja zapravo koristim "Tiny Personal Firewall 2.0.15".
mislim da je to isti program, zapravo je jos malo "laksi" od KPF-a .......

Ovaj Kerio 2.15 je odlican. Medjutim juce sam stiklirao da mi vise ne izbacuje one poruke kad neko hoce da mi upadne u komp , ali sam slucajno klikunuo na permit umesto na deny. Kako da vratim da mi uvek izbacuje te prozorcice sa porukama?
"кликнеш два пута на штит, појави се прозор, кликнеш на network security (у горњим табовима бираш да ли су апликације Apllikations у питању или "неки сервиси" Predefined па у десном пољу екрана едитујеш дозволе једноставним кликом на ?,X..."

користим керио тренутно верзију 4.xx коју сам "платио до 2020", навика ваљда, мени је једноставан, јасан, ради посао, а не заузима ресурсе претерано.

Poslednja izmena:
.........
mislim da je to isti program .......

pa da. to je to. sad sam instalirao Kerio.
samo se ova meni opcija ne zove "Firewall Administration" nego samo "Administration".

Engine je isti.
"Kerio Personal Firewall 2.1.5" je zapravo "Tiny Personal Firewall 2.0.15" kome je pridodato:
1. help fajl.
2. lepsa ikonica, koja se malo menja.
3. par bespotrebnih funkcija (save & load config).
i hmmm .....
4. TinyPF je freeware, a ovaj Kerio mi spominje nekih 30 dana i "licence key"?

elem, to je to. mozda ce ovo biti korisne informacije za nekoga ........
:)

ja sam zahvaljujuci dobrom glasu zamenio comodo sa kerio-om 2.15, i posle nekog vremena poceo sam dobivati crve i slicno .... ne krivim kerio, verovatno sam ja nesto gresio, ali sam ipak vrati comodo .. sa kojim ne mogu da podesim da drugi komp ima net, iako sam sve namestio po propisu...

...veceras treba da stavim ZA 6.xxx koji me ranije zezao sa onim svojim procesom, ali stvarno nemam vise ideju ... koji firewall ...

A kako firewall može da spreči da dobijaš crve i sl? Zar nije to u nadležnosti AV/anti-spyware programa? kakve veze s tim ima firewall?

Nazad
Vrh Dno