Šta je novo?

Aj-ti diploma

Privatni "Fakulteti", samo degradacija tudjih posteno zaradjenih diploma....

:wall:

Neki ljudi su i dalje primitivnog razmišljanja ovde.

To što je državni fakultet ne znači da je dobar, ima mnogo takvih primera.

Što se tiče privatnih, ima par stvarno dobrih, situacija se poprilično promenila od pre nekoliko godina i ne znam odakle to da je privatni fakultet lošiji od državnog i da je tamo lakše uzeti diplomu.

Bio sam prvo na državnom fakultetu, dao prvu godinu, smučio mi se odnos profesora i asistenata prema studentima i prebacio sam se na privatni fakultet i mnogo mi je bolje ovde, profesori uvek izlaze u susret, ne gledaju da te što pre otkače na konsultacijama, itd.

...ne znam odakle to da je privatni fakultet lošiji od državnog i da je tamo lakše uzeti diplomu...
Pokušavaš da zavaraš sebe ili druge?

Pre neki dan je moj otac bio svedok kad je jedan direktor (ne pominjem namerno u kojoj firmi, i koja je delatnost) na pitanje o potencijalnom zaposlenju osobe koja će uskoro da diplomira, prvo postavio pitanje da li završava neki ''sega mega'' fakultet ili državni.

Znam vise ljudi koji su "uspeli u zivotu" sa segamega fakultetima i skolama, prema tome, omalovazavanje takvih institucija nije mnogo pametno, a sto se tice pomenutog direktora, mozda u stvari hoce nekoga ko bi trpeo njegova ******, jer je na drzavnom fakultetu vec istreniran za to.

Fala na predlogu za MITS. 3000e za godinu je malo previse, ako sam dobro razumeo cenovnik, jer nije naglaseno da li je to cena za godinu ili za kompletne studije? Ali vredi razmisliti o varijanti preko interneta, upola cene.

Koji smer bi preporucili, i zasto?

glupa je diskusija i naziv "segamega" ....

ja znam ljude koji su:

1.uspeli bez ichega, ikakvog obrazovanja
2. uspeli sa sega mega fakultetom, a pritom nisu ocoravili ucheci po najgorem mogucem sistemu koji propagira BG univerzitet.
3. ljude koji su uspeli sa drzavnim faksom

i vice versa. ljude koji ama bash nishta nisu uradili ni sa 1, 2, i 3.

realno - drzavni fakulteti fail-uju nevidjeno. ja sam na MATF, a imam i dve godine pravnog zavrshene, i potpisujem - oni te tamo uche nebulozama, odrzavajuci nekakve kvote znanja, kao da su na nekom takmichenju. ne uche te ono shto ce ti zaista trebati.

sa druge strane, "segamega" je podlozna korupciji, tipa - kolko kinte tolka ocena.

tako da - ako ja ikada budem zaposhljavao kadrove iz srbije, moj moto ce da bude - sedi bato, za radno mesto, ja cu da te gledam shta radish, ceo celcati dan, dva dana, ne zanima me ko si ni shta si ni kakvi su ti papiri u fascikli, ocu da vidim jel ti znash da radish pos'o.

Drugar je, kada je završio bivšu Višu elektrotehničku, upisao RAF, za master studije (izgleda da su mu priznali dosta predmeta, to ga nisam pitao).

Uglavnom, kaže da je bašššš zaguljeno. A on nije od onih lenčuga. Bili smo zajedno u Tesli, i gruvao je sa znanjem.

btw i cena nije uopšte sitnica, RAF je jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji IT fax u zemlji (mislim da mu je cena godine oko 3000EUR)

Do bi mogao da upise neko master studije mora da zavrsi akademske studije, a na RAF-u mora da polozi razliku predmeta koje nije imao na visoj, a to su nazalost matematicki predmeti.

Skolarina na RAF-u je 2700 (3000 na 3 rate) za akademske studije i 1800 (2000 na 3 rate) evra za strukovne studije.

Poslednja izmena:
Lele, ovo postaje sve bolje i bolje, studiranje preko interneta, divota.
Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate... Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju. To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi.
Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.

glupa je diskusija i naziv "segamega" ....

ja znam ljude koji su:

1.uspeli bez ichega, ikakvog obrazovanja
2. uspeli sa sega mega fakultetom, a pritom nisu ocoravili ucheci po najgorem mogucem sistemu koji propagira BG univerzitet.
3. ljude koji su uspeli sa drzavnim faksom

i vice versa. ljude koji ama bash nishta nisu uradili ni sa 1, 2, i 3.

realno - drzavni fakulteti fail-uju nevidjeno. ja sam na MATF, a imam i dve godine pravnog zavrshene, i potpisujem - oni te tamo uche nebulozama, odrzavajuci nekakve kvote znanja, kao da su na nekom takmichenju. ne uche te ono shto ce ti zaista trebati.

sa druge strane, "segamega" je podlozna korupciji, tipa - kolko kinte tolka ocena.

tako da - ako ja ikada budem zaposhljavao kadrove iz srbije, moj moto ce da bude - sedi bato, za radno mesto, ja cu da te gledam shta radish, ceo celcati dan, dva dana, ne zanima me ko si ni shta si ni kakvi su ti papiri u fascikli, ocu da vidim jel ti znash da radish pos'o.

Apsolutno tačno...Prošla su vremena kada se tako moglo pričati o privatnim fakultetima, ali činjenica je da su oni trenutno bolje struktuirani po pitanju predavanja, odnossa profesora prema studentu i programa. Sad da li se tu nešto može naučiti, zavisi isključivo od osobe kao što sam rekao. Možeš ti da platiš ispit i na državnom faksu bez problema kao i na privatnom, tako da te konstatacije tipa korumpiranosti na privatnim fakultetima ne "piju vodu" više. A i da nema privatnih, ovi državni bi se još više izbezobrazili i ko zna da li bi se uopšte pomakli od onog staljinističkog metoda studiranja 10+ god.

Poslednja izmena:
Postoje razni nachini za emigraciju, i svaki od njih ima neki specifichan problem koji dolazi u paketu. Poshto chovek hoce da zavrshi fakultet, ja sam pretpostavio da bi voleo da emigrira na neki koliko-toliko dostojanstven nachin, a to je jako teshko bez diplome (ne kazhem da je nemoguce, samo kazhem da diploma priznatog drzhavnog fakulteta zaista mnogo pomazhe).

Plan i program na RAF-u (mislim na computer science, samo to sam i pogledao) deluje vishe nego OK, jedino shto ne znam kako to zaista izgleda u praksi. Na zhalost nisam imao priliku da upoznam nekoga sa RAF-a, i vidim/chujem iz prve ruke kakva je situacija. U svakom sluchaju, teshko da diploma RAF-a pomazhe u ambasadama :)
ja sam završio RAF u roku, i radim u, da kažemo, pri ambasadi (USAID), tako da biće da nisi u pravu :)

Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate... Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju. To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi.
Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.

Drzavni fakulteti su srozani od 1950. 2 drzavna fakulteta koja vredi studirati kod nas su ETF, FTN i Arhitektonski fakultet. Ne znam samo kako princip Bolonje srozava fakultete. Oces da kazes da ceo svet gresi a mi smo jedini pametni pa treba da studiramo po starom sistemu gde su studije trajale prosecno 8 godina. Diploma bilo kog fakulteta ne znaci nista ako se ne sedne i ne nauci. Na svakom fakultetu moze da se prepise ili mislis da na drzavnim fakultetima to ne rade? Ja studiram na RAF-u a moja devojka na MATF-u smer Racunarstvo i Informatika i mogu da kazem da oni rade 10x vise stvari (koje pritom ne trebaju nikom i ne sluze ama nicemu), programiraju na papiru (i na casovima i na kolokvijuma, ispitima), grupa od 30 ljudi radi na 10 racunara, a sve to rade ne u zgradi MATF-a, vec u nekoj zgradi kod Vukovog spomenika koja je jos i u losijem stanju nego zgrada MATF-a. Ja sam platio papreno RAF, ali sam bar dobio uslove da naucim kako treba na njemu + plus sve knjige dobijam besplatno, a to su sve skupe knjige i 90% je CET-ovog izdanja (direktor CET-a je i vlasnik fakulteta). Za kraj cu da kazem da 90% profesora sa RAF-a predaje na MATF-u ili FTN-u.

Te price drzavni vs. privatni fakulteti su iz srednjeg veka. Danas kad te zaposli pitati koji si fakultet zavrsio jer ga bas briga za to. Ti moras poslodavcu da pokazes da znas da radis posao i tacka, nikad nece neko sa drzavnog fakulteta imati prednost u odnosu na mene ili bilo koga drugog ko studira privatni faks za posao zbog toga sto je sa drzavnog.

Poslednja izmena:

Uvodjenje Bolonje ne srozava nase fakultete, vec (ne)umece, (ne)zainteresovanosti i konzervativnost profesora koji nisu u stanju ili ne zele da to zazivi, kao i losi uslovi (nedostatak opreme, los i zastareli program,...). Odslusao sam tri semestra na ELFAK-u i sam sam se u to uverio.

Od kad znam za sebe interesuju me racunari, onako generalno, sve osim programiranja. Sta cu ja da naucim na Elektronskom fakultetu, sto ce mi kasnije i prakticno koristiti - jedno veliko NISTA. Ne kazem da je ovaj fakultet promasaj, daleko od toga, ali program koji nudi na smeru koji mene interesuje to svakako jeste. Fakultet ne upisujem da bi imao "jaku drzavnu diplomu", vec da naucim prakticne stvari koje me interesuju i koje ce mi kasnije, nadam se, donositi lovu, a tu na scenu stupaju privatni fakulteti, sa precizno definisanim smerovima i predmetima koji te skoro savrseno uce stvarima koje zelis da naucis.

Kratko i jasno - ucis ono sto volis i na pravi nacin osposobljavas sebe za posao kojim zelis da se bavis.

Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju.

Lep moto koji na mnogim drzavnim fakultetima nazalost ne pije vodu.

Poslednja izmena:
Taman će neko da te obara na ispitima, čak i kada ne znaš, kad im ti keširaš x hiljada evra godišnje. Ne zavaravajte se.

Taman će neko da te obara na ispitima, čak i kada ne znaš, kad im ti keširaš x hiljada evra godišnje. Ne zavaravajte se.

Promasujes poentu. Nisam upisao privatni fakultet da bi ga sto pre/lakse zavrsio, vec da naucim stvari koje volim i zelim da naucim, a samim tim, sigurno cu padati ispite mnogo redje.

@Speeder & LazaNS, ne generalizujte.Ocigledno ne znate ili ne zelite da prihvatite da postoje i dobri privatni fakulteti, kao i losi drzavni.

Kada iznesete neku tvrdnju, argumentovano je obrazlozite.U protivnom samo odmazete zacetniku teme, koja se pretvorila u klinacku diskusiju "ciji je tata jaci"!

Znaci, nije dovoljno samo upisati drzavni fakultet, nego i drzavni fakultet na budzetu? :trust:

21. vek, batko. Ako postoji standardizovani sistem ocenjivanja, sta se koga tice na koji nacin sam ja stekao znanje?

Naravno da smo svi svesni cinjenice da vredis onoliko koliko znas i mozes. To je pre svega stvar ambicije, vise nego savesti ili lepog vaspitanja. Papiri tu nista ne pomazu, ali te nedostatak istih ipak limitira. Ko zeli da muva u zivotu i bavi se mutnim poslovima, naravno da ce muvati i na fakultetu. Na privatnim fakultetima on ce i da prodje tu "skolu" koja mu je potrebna. Mene to stvarno ne zanima, ali ako neko ne zeli da mi pruzi priliku da pokazem koliko znam, samo zato sto imam diplomu "segamega" fakulteta... Klinci koji su razvlacili studije 10 godina i blejali po studentskim kaficima sa najjeftinijom turskom kafom, nemaju radog iskustva. Pa ako preporuke profesora sa segamega faxa ne znace, onda bi preporuke poslodavca trebalo to da nadomeste.

U principu, ja zaista nemam dovoljno znanja i profesionalnog usmerenja. Stvar je vrlo jednostavna. Mogu da uzmem knjige i ucim sam, ili da ucim to isto, ili skoro isto, i da posle toga budem "dipmomirani nesto". Ako je procenat "nepotrebih" ispita zanemarljiv, sigurno je to bolja opcija. Naravno, ukoliko postoje materijalna sredstva i istrajnost u tome se uci i radi u isto vreme.

Ne omalovazavam drzavne fakultete. Daleko od toga. Ali mislim da to vise nije za mene, nisam vise deo te price. Da me roditelji izdrzavaju dok "gulim klupu" u nekoj laboratoriji za merenja koja smrdi na amonijak i ima okacen periodni sistem iz '63 na zidu. Za mene je ucenje preko interneta cisto stvar organizacije, jer radim 8 sati dnevno i jos nekoliko sati provedem samo u prevozu.

Skolarina na RAF-u je 2700 (3000 na 3 rate) za akademske studije i 1800 (2000 na 3 rate) evra za strukovne studije.

GuiLe, mozda je glupo pitanje, koja je razlika izmedju strukovnih i akademskih studija?

Poslednja izmena:
Aj nemojte opet privatni vs drzavni.
Svaki ciga svog konja hvali :)

Ovaj sistem postoji odavno u inostranstvu i...funkcionishe.
To shto si neinformisan ne znachi da je loshe u startu.

Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate...

Upravo tako
Praxa je keva, a fax je smernica koju treba iskoristiti kako treba.

Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju.

Fakultetska diploma vecinski znachi danas struchnu spremu, a to da je neko sposoban da radi taj posao, iznenadio bi se koliko greshish ;)

Na privatnom fakultetu se bogami uchi. Ja npr. studiram ind. dizajn na Beogradskoj Politehnici [ex visha politehnichka pre uvodjenja bolonje], finansiran sam od strane budzeta drzave [od samog starta shkolovanja] i dobijam apsolutno nikakvo znanje.

Pored mog fakulteta, postoji privatni fakultet za dizajn koji drzi bivshi profan sa mog faxa, u rentiranoj zgradi chisto privremeno dok mu se ne sagradi neki ogroman komplex kao shto je megatrend izgradio.

Fakultet ima full bolonju, osnovne akademske studije sa kojih mozesh direkt da zapalish preko ili ovde na master usavrshavanje, kod njih se po iskustvu ljudi koji studiraju tamo, radi punom parom i zahteva od njih rad. Kod mene je jelte drzavni sistem i raspada se. [o chuda]

Apsurd cele ove priche je da na tom privatnom faxu, pola profesora predaje sa mog i oni se razvaljuju tamo od rada sa studentima, dok ovde moram maltene pushkom da ih teram da dodju na konsultacije.

To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi. Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.

Ja iskreno bi pre dao ogromne pare da dobijem odlichno znanje, nego da se nadmudrujem sa nekim. Ako ti je reper za celu prichu neka ,,visha osnovna", uglavnom se slazem, ali mogu da ti nabrojim nekoliko privatnih fakulteta gde ljudi moraju da rade, ako misle da opravdaju ulozeno.

Bolonja ima svojih prednosti a i mana. Najvishe zavisi ko je kako shvati od onih koji to i treba da rade.

Poslednja izmena:
GuiLe, mozda je glupo pitanje, koja je razlika izmedju strukovnih i akademskih studija?

Ja nisam GuiLe, al evo da ti odgovorim ukratko.
Uglavnom, laicki receno, kada zavrsis strukovnu skolu(3god) i dobijes bachelor diplomu, mozes da upises samo jos jednu godinu, koja se racuna kao specijaliziranje. Kada zavrsis fax (akademske studije, 3god) mozes da pucas na maser i doktorat, sto sa strukovnim studijama ne bi mogao.
Toliko

logicno je da ljudi koji su gulili drzavne fakultete (najcesce 8+ godina), pri tome na njima od strane vecine profesora tretirani vise kao stoka nego kao buduci akademski gradjani, ucili dosta nepotrebnih stvari i sto je jos vaznije po nekim zastarelim programima, i na kraju iz tih fakulteta izasli prakticno nesposobni za rad budu najveci kriticari privatnih fakulteta. da se ne zavaravamo, ni drzavni fakulteti vise nisu jeftini, pogotovo ako se poredi cena skolovanja sa uslovima koje pruzaju studentima. sto se korupcije tice, ima je u svim segmentima naseg drustva (neki bi rekli da smo takav narod) pa zasto bi onda drzavni fakulteti bili izuzetak (pogotovo sto je u bliskoj proslosti bilo primera da to nisu). a, te elitisticke teorije da se fakulteti obezvredjuju kada svako moze da ih zavrsi su u najmanju ruku smesne i nisu vredne komentara. sto se bolonje tice, nije problem u samoj bolonjskoj konvenciji koliko je problem u nesposobnosti nasih fakulteta da istu pravilno i adekvatno primene (mada, veliku ulogu tu ima i to sto se vecini profesora ne menja ustaljen sistem u kome su se vec lepo snasli gde mogu da predaju na jos par privatnih skola, posvecuju se svome biznisu ili nekim drugim poslovima, a fakultete gde su uglavnom redovni porfesori obilaze s' vremena na vreme). iz mog dosadasnjeg iskustva, jedino gde se otvoreno favorizovao drzavni fakultet u odnosu na privatni je telekom srbija. ali, zna se o kakvoj je firmi rec, firmi gde se vise ceni pristinski univerzitet od bilo kog privatnog, a najvise se ceni rodjacko-drugarska linija. bar je tako bilo pre dve godine. uz komentare slicne lazinim i speederovim, uglavnom od ljudi koji su se slabo snalazili sa osnovama racunara, o nekim drugim vestinama i sposobnostima tek da ne govorim.

ja sam završio RAF u roku, i radim u, da kažemo, pri ambasadi (USAID), tako da biće da nisi u pravu :)

Konkretno sam mislio na dobijanje imigracione vize na osnovu strucnosti, ne na posao administratora pri ambasadi.

Dokazi da nisam u pravu i povlacim rec :)

Uglavnom, laicki receno, kada zavrsis strukovnu skolu(3god) i dobijes bachelor diplomu, mozes da upises samo jos jednu godinu, koja se racuna kao specijaliziranje. Kada zavrsis fax (akademske studije, 3god) mozes da pucas na maser i doktorat, sto sa strukovnim studijama ne bi mogao.
Toliko

Koliko sam ja video, posle strukovne moze na FIT-u da se upise dve godine ?

...uz komentare slicne lazinim i speederovim, uglavnom od ljudi koji su se slabo snalazili sa osnovama racunara, o nekim drugim vestinama i sposobnostima tek da ne govorim...
Ne znam odakle ti da se ja slabo snalazim sa osnovima računara. Jesi nešto gadno sanjao ili jeo? I da li ti mene znaš pa da možeš da sudiš kakve veštine imam? ***********************

Dok nisu postojali sega mega fakulteti, NIJE svako mogao da završi fakultet. Sada na privatnim fakultetima svako ko se dobro iskrešira može. Ne tvrdim da je tako na svakom privatnom fakultetu, ali na ogromnoj većini jeste.

Poslednja izmena od urednika:
ali, zna se o kakvoj je firmi rec, firmi gde se vise ceni pristinski univerzitet od bilo kog privatnog, a najvise se ceni rodjacko-drugarska linija.

Daleko od toga da zelim da branim Telekom, ali skoro svuda je tako. To ne znaci, naravno, da ti je to dovoljno; ali, recimo, izmedju dva priblizno jednaka kandidata, "veza" moze da ucini prevagu. Veliki su pritisci na menadzment i upravne odbore, svako ima nekoga kome ocajnicki treba posao, i niko se ne ustrucava da lobira za svog malog ili malu. Takav je sistem.

Toliko

Hvala na objasnjenju, iako nisi GuiLe. :) Ok, jasno je koja je razlika u pogledu mogucnosti za dalje skolovanje. Ako isto traju, koja bi bila kvalitativna razlika, i sta bi se vise cenilo, u slucaju da se i jedno i drugo zavrsi na 3. godini.

Ako sam dobro razumeo, strukovne su u sustini nesto kao ranije visa skola, a akademske ekvivalent fakultetima u starom sistemu?

Master i doktorat zvuce lepo, nije lose imati tu opciju, ako se sklope neke kockice u zivotu...

Konkretno sam mislio na dobijanje imigracione vize na osnovu strucnosti, ne na posao administratora pri ambasadi. Dokazi da nisam u pravu i povlacim rec

Brat od kolege, malo sad pred novu godinu, dobio stipendiju za postdiplomske na Havajima. Zavrsio je Megatrend, i otisao. Dok se nama smrzavalo dupe u firmi koja nije imala grejanje zbog krize sa gasom. Da budem iskren, bas to me je malo podstaklo na razmisljanje.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pa bash pitaj kevu, da bi osoba ispunila uslove ACS ne mora ni da ima fakultet za vecinu zanimanja koliko vidim, spominju se samo Australian Universities.

Naravno da ne mora da bude njihov univerzitet.
Ne razumem kako misliš da ne mora da ima fakultet? Imaš i kategoriju za samouke (RECOGNITION OF PRIOR LEARNING), ali to je drugo.

2.2.2. Applicants with
(a) an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in information communication technology (ICT); or
(b) an overseas qualification assessed as being comparable to an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in ICT.

Ovde imaš i da može sa stranog fakulteta i da mora da bude uporedivo sa njihovom varijantom istog. Ne možeš da poturiš diplomu iz srednje i kažeš "ovo vredi kao vaš faks"

Naravno, kad im predaješ diplomu, ako nije dvojezična, mora da bude prevod sudskog tumača ;)

Poslednja izmena:
Ovde imaš i da može sa stranog fakulteta i da mora da bude uporedivo sa njihovom varijantom istog. Ne možeš da poturiš diplomu iz srednje i kažeš "ovo vredi kao vaš faks"

an overseas qualification assessed as being comparable to an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in ICT.

Nisam video taj pasus, izvini :)

U svakom sluchaju, ono shto mene interesuje je upravo ovaj assessment, jer tu se odredjuje da li je nash fakultet uporediv sa australijskim. Ja pokushavam da kazhem da kao shto ne mozhesh da poturish diplomu iz srednje, tako ne mozhesh ni diplomu sega-mega fakulteta ako on nije priznat, jer onda vredi samo u Srbiji.

Ne znam odakle ti da se ja slabo snalazim sa osnovima računara. Jesi nešto gadno sanjao ili jeo? I da li ti mene znaš pa da možeš da sudiš kakve veštine imam? ***********************

Dok nisu postojali sega mega fakulteti, NIJE svako mogao da završi fakultet. Sada na privatnim fakultetima svako ko se dobro iskrešira može. Ne tvrdim da je tako na svakom privatnom fakultetu, ali na ogromnoj većini jeste.
ne bih da ulazim u neku dublju polemiku posto vidim da impulsivno reagujes bez potrebe (a, vidim i da je mod editovao tvoj post). kljucna rec u mojoj recenici je uglavnom. sto dalje implicira da se moja konstatacija ne odnosi na svakoga, i da se odnosi na konkretan primer telekoma u kojem sam pre dve godine bio na odsluzenju civilnog vojnog roka pa sam imao prilike da se uverim u to sto sam izneo.

i sada kada postoje "sega mega fakulteti" nije lako zavrsiti faklutet. i drzavni fakulteti danas kostaju (ako je neko i na budzetu treba kupiti knjige koje nikako nisu jeftine, platiti smestaj i hranu pa cak i ako se zivi u domu i hrani se u menzi). te elitisticke teorije, kao sto sam vec rekao, su krajnje smesne. treba svakome ko zeli da studira to omoguciti, a vec na samom pocetku, na prvoj godini, ce se profilisati ko jeste, a ko nije za fakultet. i onima koji zavrse fakultet, bilo drzavni ili privatni, diploma - mrtvo slovo na papiru ne vredi nista ako nemaju znanje koje mogu da upotrebe u konkretnom poslu.

@mucky
Sad lepo pročitaj i ostatak, posebno onaj deo sa semestrima i procentima sadržaja nastave, pa će da ti bude jasnije kako oni to gledaju ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno