Pokušavaš da zavaraš sebe ili druge?...ne znam odakle to da je privatni fakultet lošiji od državnog i da je tamo lakše uzeti diplomu...
Drugar je, kada je završio bivšu Višu elektrotehničku, upisao RAF, za master studije (izgleda da su mu priznali dosta predmeta, to ga nisam pitao).
Uglavnom, kaže da je bašššš zaguljeno. A on nije od onih lenčuga. Bili smo zajedno u Tesli, i gruvao je sa znanjem.
btw i cena nije uopšte sitnica, RAF je jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji IT fax u zemlji (mislim da mu je cena godine oko 3000EUR)
glupa je diskusija i naziv "segamega" ....
ja znam ljude koji su:
1.uspeli bez ichega, ikakvog obrazovanja
2. uspeli sa sega mega fakultetom, a pritom nisu ocoravili ucheci po najgorem mogucem sistemu koji propagira BG univerzitet.
3. ljude koji su uspeli sa drzavnim faksom
i vice versa. ljude koji ama bash nishta nisu uradili ni sa 1, 2, i 3.
realno - drzavni fakulteti fail-uju nevidjeno. ja sam na MATF, a imam i dve godine pravnog zavrshene, i potpisujem - oni te tamo uche nebulozama, odrzavajuci nekakve kvote znanja, kao da su na nekom takmichenju. ne uche te ono shto ce ti zaista trebati.
sa druge strane, "segamega" je podlozna korupciji, tipa - kolko kinte tolka ocena.
tako da - ako ja ikada budem zaposhljavao kadrove iz srbije, moj moto ce da bude - sedi bato, za radno mesto, ja cu da te gledam shta radish, ceo celcati dan, dva dana, ne zanima me ko si ni shta si ni kakvi su ti papiri u fascikli, ocu da vidim jel ti znash da radish pos'o.
ja sam završio RAF u roku, i radim u, da kažemo, pri ambasadi (USAID), tako da biće da nisi u pravuPostoje razni nachini za emigraciju, i svaki od njih ima neki specifichan problem koji dolazi u paketu. Poshto chovek hoce da zavrshi fakultet, ja sam pretpostavio da bi voleo da emigrira na neki koliko-toliko dostojanstven nachin, a to je jako teshko bez diplome (ne kazhem da je nemoguce, samo kazhem da diploma priznatog drzhavnog fakulteta zaista mnogo pomazhe).
Plan i program na RAF-u (mislim na computer science, samo to sam i pogledao) deluje vishe nego OK, jedino shto ne znam kako to zaista izgleda u praksi. Na zhalost nisam imao priliku da upoznam nekoga sa RAF-a, i vidim/chujem iz prve ruke kakva je situacija. U svakom sluchaju, teshko da diploma RAF-a pomazhe u ambasadama![]()
Lele, ovo postaje sve bolje i bolje, studiranje preko interneta, divota.
Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate... Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju. To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi.
Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.
Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate... Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju. To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi.
Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.
Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju.
Taman će neko da te obara na ispitima, čak i kada ne znaš, kad im ti keširaš x hiljada evra godišnje. Ne zavaravajte se.
Skolarina na RAF-u je 2700 (3000 na 3 rate) za akademske studije i 1800 (2000 na 3 rate) evra za strukovne studije.
Poenta je da niko od vas ne ocekuje da kada zavrsite fakultet znate sve sto treba, da razbijate...
Cinjenica je da se na faxu malo konkretnih i kasnije prakticno primenjivih stavri nauci. Fakultetska diploma u principu sluzi kao neka potvrda ste sposobni da nesto uradite, naucite, da resite probleme iz te struke koji se pred vas postavljaju.
To je upravo ono sto diploma privatnog "fakulteta" ne nudi. Nazalost zbog uvodjenja Bolonje, i drzavni fax se totalno srozava, obezvredjuje i svako moze da ga zavrsi.
GuiLe, mozda je glupo pitanje, koja je razlika izmedju strukovnih i akademskih studija?
ja sam završio RAF u roku, i radim u, da kažemo, pri ambasadi (USAID), tako da biće da nisi u pravu![]()
Ja nisam GuiLe, al evo da ti odgovorim ukratko.
Uglavnom, laicki receno, kada zavrsis strukovnu skolu(3god) i dobijes bachelor diplomu, mozes da upises samo jos jednu godinu, koja se racuna kao specijaliziranje. Kada zavrsis fax (akademske studije, 3god) mozes da pucas na maser i doktorat, sto sa strukovnim studijama ne bi mogao.
Toliko
Ne znam odakle ti da se ja slabo snalazim sa osnovima računara. Jesi nešto gadno sanjao ili jeo? I da li ti mene znaš pa da možeš da sudiš kakve veštine imam? ***********************...uz komentare slicne lazinim i speederovim, uglavnom od ljudi koji su se slabo snalazili sa osnovama racunara, o nekim drugim vestinama i sposobnostima tek da ne govorim...
ali, zna se o kakvoj je firmi rec, firmi gde se vise ceni pristinski univerzitet od bilo kog privatnog, a najvise se ceni rodjacko-drugarska linija.
Ja nisam GuiLe, al evo da ti odgovorim ukratko.
Uglavnom, laicki receno, kada zavrsis strukovnu skolu(3god) i dobijes bachelor diplomu, mozes da upises samo jos jednu godinu, koja se racuna kao specijaliziranje. Kada zavrsis fax (akademske studije, 3god) mozes da pucas na maser i doktorat, sto sa strukovnim studijama ne bi mogao.
Toliko
Konkretno sam mislio na dobijanje imigracione vize na osnovu strucnosti, ne na posao administratora pri ambasadi. Dokazi da nisam u pravu i povlacim rec
Konkretno sam mislio na dobijanje imigracione vize na osnovu strucnosti, ne na posao administratora pri ambasadi.
Dokazi da nisam u pravu i povlacim rec![]()
2.2.2. Applicants with
(a) an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in information communication technology (ICT); or
(b) an overseas qualification assessed as being comparable to an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in ICT.
Ovde imaš i da može sa stranog fakulteta i da mora da bude uporedivo sa njihovom varijantom istog. Ne možeš da poturiš diplomu iz srednje i kažeš "ovo vredi kao vaš faks"
an overseas qualification assessed as being comparable to an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher degree qualification, with a major in ICT.
ne bih da ulazim u neku dublju polemiku posto vidim da impulsivno reagujes bez potrebe (a, vidim i da je mod editovao tvoj post). kljucna rec u mojoj recenici je uglavnom. sto dalje implicira da se moja konstatacija ne odnosi na svakoga, i da se odnosi na konkretan primer telekoma u kojem sam pre dve godine bio na odsluzenju civilnog vojnog roka pa sam imao prilike da se uverim u to sto sam izneo.Ne znam odakle ti da se ja slabo snalazim sa osnovima računara. Jesi nešto gadno sanjao ili jeo? I da li ti mene znaš pa da možeš da sudiš kakve veštine imam? ***********************
Dok nisu postojali sega mega fakulteti, NIJE svako mogao da završi fakultet. Sada na privatnim fakultetima svako ko se dobro iskrešira može. Ne tvrdim da je tako na svakom privatnom fakultetu, ali na ogromnoj većini jeste.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari