Šta je novo?

AION

Pronašao sam ovaj odličan opis na netu i možda bi samo trebalo da se prebaci u prvu poruku radi lakšeg pronalaženja. Veoma sam zadovoljan sa ovim što je napisano, nadam se samo da će biti istina ;)

http://www.aionsource.com/forum/general-discussion/22103-facts-fiction-aion.html

When are the dates for closed Beta

Closed Beta Event #3 - July 2-July 6
Closed Beta Event #4 - July 17-July 20
Closed Beta Event #5 - July 31-August 3
Closed Beta Event #6 - August 14-August 17
Link for Server Status

With what version will AION launch in EU/NA?

Aion will launch with version 1.5, the third major content patch.
Source

What is Level Cap in Aion?

Since Western Aion will released with version 1.5. The Level Cap will be 50. Please note that Orignal Version 1.0, Level Cap is 45.

Aion is all about Grind

There are enough quests in AION to reduce the grind to a minimum. You will still have to kill mobs along the way to your quest point, but if you explore a bit and kill the mobs in your way instead of sneaking past them, you will have to spend a minimal amount of time on grinding.

Aion is designed to be fun during leveling and at the end game, so there is no need to rush through the content. The game is fun from the moment you create your character, not just at max level.

The patch with which AION will launch in EU/NA (1.5), adds a lot of level 35+ quests that further reduce the amount of time you need to grind. There are also plenty of added instances, which will make the leveling process even more fun and rewarding.

If you consider killing a certain number of the same type of mob for quests, grinding, then yes AION will have grinding. But not more so then any other western MMO out there. For further information about the 1.5 patch and its contents, check the link provided below.

Another feature of AION is the fact that crafting grants experience. It's not much when compared to normal questing, but due to the nature of crafting it does add up.

The last point of interest is another addition added with the 1.5 patch: The battle shugos. This is an instance for people that have not yet reached the level cap, filled with plenty of quests and evolved Shugos, designed with the casual player in mind.

It takes at least 12 hours per level to level after level 35

This is pure speculation at the moment. The version used as a source for this information is the version of AION played in China (1.0). This means that none of the three major content patches is taken into consideration.

There are plenty of added quests for the levels between 35 and 45. They serve to remove a lot of the grind that was initially needed in AION.

China Aion Reviews

The reviews based on the version of AION played in China, give a biased and sometimes plain wrong impression of the game. General information may be derived from these reviews, but the fact that there have been 3 major content patches renders much of the information invalid.

As said before the Chinese AION is effectively 1.0, while AION for EU/NA will be launched with all three major content patches. This means a huge addition to the game in terms of content, balancing, new stigmas, skills and fixed bugs/features.

Stacking up on Magic Resistance mana stones makes you invincible versus casters

This is simply not true. Of course it helps, but it doesn't make you invulnerable and it severely gimps you in all other areas.

Game Balance

The balance between classes is very important in any MMO centered around PvP. At the moment the balance (even in 1v1) is fine. Some skills are more useful than others, some characters might excel in certain areas and be significantly worse in others. Remember, unless you give every class the same gear and skills, there will not be a perfect 1v1 balance.

Most remarks made at a perceived lack of balance are made by people that use characters below level 50 in 1v1 situations. Since most of the PvP will take place in groups and at maximum level, there is simply no way the balance can be perfected at every level for 1v1 fights.

But I always lose against class X in 1v1

As said before AION does not aim to create a perfect 1v1 balance. 1v1 situations will occur, but most of the time PvP will involve more than just two people. There are certain classes that shine more in situations with more people and there are classes that shine more in situations with less people. As long as overall balance is maintained, which seems to be the case, the PvP will be a lot of fun.

How is PvP in Aion?

Kindly refer to this thread made by our very own Commander-in-Chief of Flames Steb Starwin - http://www.aionsource.com/forum/reviews-critiques/22342-aion-pvp-revolutionary-oh-boy-fun-time.html

Travelling in Aion is cumbersome

There are indeed no mounts, so if you are unable to fly you will have to walk sometimes. However there are more than enough flight paths in every zone (every significant settlement has a *flight master*).

You can also glide if you jump from higher ground and catch a breeze. This will increase your travel speed significantly. Gliding is also possible in every single location.

Furthermore you also have a Return skill that serves the same purpose as a heart-stone. It has a 20 minute cooldown and teleports you straight back to whatever town you bound yourself to. Binding to a town is done via Obelisks. Binding also makes you respawn at the obelisk you bound yourself to.

The flight time is too short (1 minute at start)

You can increase your flight time as you progress through the levels. At certain levels (30,40,50) you can buy a new set of wings (and if you bought the CE edition you get a free pair of wings at 30) and all these wings will either increase your flight time or give other benefits. Using certain potions or scrolls will further add to your flight time. In game there are certain floating rings that enable you to fly even longer.

Flight controls are clunky

The majority of the experienced community finds it easy and smooth to handle. The flight controls can be bound to other keys. Moving in a 3D space will take some getting used to, but you can customize the buttons to fit your playing style.

After death I will respawn at a far away obelisk

There are obelisks in pretty much every town. You can bind yourself to which ever obelisk you want, which means you resurrect at that specific obelisk. When you die you lose experience and have a debuff called Soul Sickness, which makes you move like a turtle. The soul healer that stands near the obelisk can, for a certain amount of Kinah remove the debuff and restore nearly all of your XP. You lose a very small portion of XP per death, and gain a bunch of XP debt on top of it. Raise Sickness keeps adding up everytime you due until you heal your soul at Soul Healer.

Left click button in order to pan the camera

Currenty you can right click to pan the camera. This was addressed in the beta and is said that panning camera with left click button is going to be implemented at release

The chat functions forces you to type out the entire name of a channel to be able to talk in said channel, for instance /group for talking with your party and /legion for talking with your legion

The shortcuts are different from other MMOs in the past. This doesn't mean they are not there. For instance instead of typing /r to reply to someone, you can simply press the T button. Other examples would be /le for legion and /gr for group chat.

"t" Reply to last pm
# , /gr /group Chat on group
@, /le /legion Chat on legion/guild
! /shout local shout
$ /alliance /al Alliance chat (raids of upto 4 6 member groups)

The UI cannot be customized

It is true that the amount of options when it comes down to customization of the UI is less than stellar. The *No add-ons* policy employed by NCsoft further limits the possibilities for UI customization. You can only chose between two different UIs.

The chat box however is fully customizable.

There are no add-ons allowed in AION

This is indeed the case. Whether or not this is a bad thing remains to be seen. Examples in the past have shown that rampaging add-ons can do more damage than they are worth (de-curse for instance).

Aion tries to copy WoW

AION is not a copy of WoW, nor does it try to be. It employs tried and true MMO elements that have been around long before WoW became what it is today, while adding things that WoW doesn't have. WoW was not the first MMO around and did not single handedly invent the entire genre.

The quest system of AION is horrible

Quests in AION are comparable to those in other MMOs, but with cut scenes added to improve immersion. The story quest lines make you feel very involved in the game world and up to par with or perhaps even better than those of other MMOs.

What makes questing in AION a lot better than other games is the addition of clickable entries in your journals. Instead of having to use an internet site, simply clicking the name of a mob or a quest object in your journal will show you its general location on the map. It's accurate enough to simplify doing quests, but not accurate enough to be followed blindly.

Aion has no English Dubs

This is simply not true. The voice acting and texts will be fully localized, meaning all in game dialogue/text will be in English. Some confusion might have occurred because people were playing the Chinese version of AION using an English language pack which only changed the in game text and not the spoken dialogue

The system requirements for AION are way too high

This is not true. You can play AION on a PC that's several years old, without suffering from unbearable FPS rates.

Minimum Requirements
CPU: Pentium 4 2.0GHz
RAM: 1GB
VGA: GeForce FX 5600(128MB), DirectX 9 or higher

There are no instances

There are plenty of instance that come with the launch version of AION, the following snippet is taken directly from the translated patch notes for patch 1.5.

Version 1.5

- This will be a new approach compared to the traditional WoW-style instances. The first type of instance is an arcade instance. Its focus is going to be strategic group play to kill the boss as soon as possible.
- Both elyos and asmodians will be able to access these instances through rifts. You'll be traveling to the region that was recently conquered by the Dragons.
- The reward will vary depending on how you decide to clear this instance under how much time. Since you'll be killing dragons, you'll be acquiring abyss points. The final boss will also vary depending on your strategy, meaning your reward will vary every time.
- It's up to you if you want to go for all DPS speed run, or full party extermination going for every Named Mob in the instance. The reward is going to be items with a grade or two higher than the currently highest grade unique items.

PvP is all about gear instead of skill

This is no more true than it is for any other game. In order to get the best PvP gear, you first have to PvP a lot. Meaning you won't have that extremely good gear as you progress through the PvP ranks, it will be your skill that decides whether you are successful or not. The same goes for the PvE side of AION, in order to get the best PvE gear you first have to complete the PvE parts of the game. Gear makes you stronger, but you cannot get the gear before getting a certain level of skill in the game.

There are too many bots in this game.

There will be bots and hacks in AION just as there are hacks and bots in other MMO games. However the stories people hear about huge amounts of bots in the Chinese version of AION are not relevant for the experience we will have with the NA/EU version of AION. This is because the Chinese version of AION is outsourced to a Chinese company and as such is no longer in the hands of NCsoft. This also explains in part, why China is still playing version 1.0.

What is Stigma System

The Stigma system employs slots you unlock at certain levels (you get the first one at level 20). In these slot you place Stigmas that will then give you a certain ability. The effect however is not as significant as a Talent Tree (yet). This means you can make your character different from another person playing the exact same class.

An example would be the Dual Wield Stigma that enables Gladiators to dual wield. Note that there are both Stigmas that give a passive skill and Stigmas that give skills that are to be actively used.

The advanced Stigma system employed in 1.5 will add additional Stigma slots that can only be filled with Advanced Stigmas and only if the prerequisite normal Stigmas are used in the normal Stigma slots. An example would be: In order to use Advanced Stigma C in your advanced Stigma slot, you need to have normal Stigma A and B in your normal Stigma slots.

Aion is too linear

The initial levels of Aion are designed to be linear on purpose, it acts as a tutorial for new players and help establish the story.

In other MMOs like WoW, the Death knight class starting area is extremely linear as opposed to the starting area of its older classes. And this 'linearity' gained an extremely positive reception from that games player-base. Aion has employed this story-driven formula to all of its classes.

A focused story driven game experience is bound to be somewhat linear to help connect the story elements.

Poslednja izmena:
Ova fora sa tacno odredjenim terminima kada mozete igrati betu je genijalna. Prava stvar koja ce ubediti ljude da je igra eksluziva a ne jos jedna od mnogih. Da ne poznajem jednog od marketing strucnjaka iz NCsofta mozda bi pao na ovu foru i sam :).

P.S. Ja za razliku od vas "srecnika", CB igram kad hocu i koliko hocu ;).

Šta troluješ opet? U svakoj supi mirođija. Idi iz ove teme molim te lepo.

Sto da idem. Mozda ne igram EU betu ali probao sam kinesku i znam da igra nije nista posebno. Samo hocu da ljudi cuju drugacije misljenje od WOW kakva igra. I nije tacno da nema negativnih komentara, internet ih je prepun i nisu trolovanje. U sustini ponavlja se ista prica kao sto je bilo sa WAR-om, tj. odredjenoj grupi ljudi igra je super ali vecina se razocarala s obzirom koliki su hype pravili. Ja volim da sam dosledan kad su MMO-ovi u pitanju i nemam nameru da nesto hype-ujem ukoliko ta igra to ne zasluzuje u tolikoj meri. A to za betu je stvarno smesno, znam coveka koji je bio u sistemu bete od pocetka i koji je posle pocetnih par vikenda i odusevljenja totalno promenio misljenje o igri. Jeste dobar MMO, to ne sporim, ali je daleko od kvaliteta WOW-a i EVE-a i nece "ubiti" nikoga. Prodace 2 mil kopija i posle 6 meseci imati 1 mil pretplatnika (vecinom kinezi) i to je to.

Poslednja izmena:
Sto da idem. Mozda ne igram EU betu ali probao sam kinesku i znam da igra nije nista posebno. Samo hocu da ljudi cuju drugacije misljenje od WOW kakva igra. I nije tacno da nema negativnih komentara, internet ih je prepun i nisu trolovanje. U sustini ponavlja se ista prica kao sto je bilo sa WAR-om, tj. odredjenoj grupi ljudi igra je super ali vecina se razocarala s obzirom koliki su hype pravili. Ja volim da sam dosledan kad su MMO-ovi u pitanju i nemam nameru da nesto hype-ujem ukoliko ta igra to ne zasluzuje u tolikoj meri. A to za betu je stvarno smesno, znam coveka koji je bio u sistemu bete od pocetka i koji je posle pocetnih par vikenda i odusevljenja totalno promenio misljenje o igri. Jeste dobar MMO, to ne sporim, ali je daleko od kvaliteta WOW-a i EVE-a i nece "ubiti" nikoga. Prodace 2 mil kopija i posle 6 meseci imati 1 mil pretplatnika (vecinom kinezi) i to je to.

A ima i ljudi koji misle da je Warcraft ****** . Meni se dopada igra a i privatni serveri nicu ko pecurke pa se da lako probati za dz:banana:
Aion0003.jpg

Aion0001.jpg

Aion0000.jpg

Poslednja izmena:
Ova fora sa tacno odredjenim terminima kada mozete igrati betu je genijalna. Prava stvar koja ce ubediti ljude da je igra eksluziva a ne jos jedna od mnogih. Da ne poznajem jednog od marketing strucnjaka iz NCsofta mozda bi pao na ovu foru i sam :).

Ti si nas idol. Ajde sad prestani da nas davis svojim trolovanjem...

izgleda interesantno,moracu da je probam
ali mislim da su glavni favoriti u buducnosti gw2 i swtor...ali ovo izgleda dovoljno dobro da se ne propusti :)

Zasto boje na ovim screenshot-ovima deluju isprano i mrtvo?

Aion tries to copy WoW

AION is not a copy of WoW, nor does it try to be. It employs tried and true MMO elements that have been around long before WoW became what it is today, while adding things that WoW doesn't have. WoW was not the first MMO around and did not single handedly invent the entire genre.

;)

Inače, pogledajte screenshotove i video fajlove na zvaničnom sajtu. Igra izgleda stvarno super za MMO, to je i jedan od razloga zašto sam je kupio ;)

Igrao sam desetak dana Kineksu open betu [sa flawless english language patchom] i odusevio sam se sa igrom. Prelepo izgleda, dobar gameplay, zanimljivi questovi i grdilo mase.

Ko ce ovo da kupi za 50-tak evra?:trust:

ko da ne znaš da blizzard jednu bednu expanziju svog wowa naplaćuje 50 evra?!

ako misliš na kinesku open betu, to je mogao bilo ko

pazi ovako, svaki negativan review koji sam pročitao je pisan od strane krajnjih nubova koji blage veze sa igrom nemaju, i sve, ali sve što su naveli kao nedostatke u gameplayu može da se promeni samo nisu imali blage veze kako. a kako molim te porediš wow sa ovim, kad wow nema veze sa životom u odnosu na ovo. WOW JE PVE IGRA LJUDI, ne može da se poredi sa aionom i warom u kome je pve samo dodatak. aj da nisam igrao wow pa da ne znam šta pričam... igrao sam i wotlk i tbc endgame, (vanilla wow nisam jer sam pikao l2 tad), tako da poznajem wow odlično.

aion jeste uneo novine, prvo imaš letenje koje daje jednu potpuno novu dimenziju borbe, sa dodatnim bonusima kod pojedinih klasa (recimo sorc ima 5% dmg kad leti). onda imaš kombat sistem koji je unapređen, kad trčiš napred imaš +att a -def, kad se povlačiš unazad imaš +def, a -att, kad se krećeš levo desno imaš + na dodge... dalje imaš unikatni pvpve sistem sa ovim abisom, i novi doživljaj u samoj igri kad ti u sred šibanja bace balaure na glavu (bukvalno na glavu, jer oni lete nekim brodovima i tako se pojave nenadano bilo gde), imaš chain skilove, neke skilove možeš da koristiš samo ako si pre toga uradio kombinaciju nekih drugih i to tačnim redosledom, imaš divine points sistem, imaš stigme, i milion drugih stvari koje su neka vrsta novosti za mmo. ne možeš ali ne možeš da kažeš da igra ne donosi NIŠTA novo. uostalom sve je negde viđeno, ako ne u mmo onda u single player igrama, ne mogu oni da izmisle vruću vodu sad. glavni adut aiona je to što objedinjuje sve najlepše elemente svih najpopularnijih mmo igara

aion source je odličan izvor novih informacija o igri.

ja ću lično da igram elios, mnogo su mi odvratni oni asmo. pa ako hoćete ko sve bude zainteresovan za elios, možemo da se dogovorimo da igramo na istom serveru. iskreno mislim da će asmo da bude fotm, jer je imba da ti svetle oči kad si u kombatu, da imaš krila ko vrana itd..... nikakve razlike između rasa ne postoje ja mislim, možda nešto oko toga da elios imaju +dmg a asmo +haste endgame stigme. ali mu to dođe na isto kad se sve sabere i oduzme...

ja ne igram betu, i neću najverovatnije. čekam da izađe igra pa da kupim. i to ću verovatno da sačekam da uzmem collectors ako ih bude bilo, tako da neću da igram od prvog dana sigurno...

Poslednja izmena:
Jedno pitanje. Jel istina da Tim Caine radi na ovoj igri ili sam pogresio? Znam da radi na MMO.

Ne. Aion je radila ista ekipa koja je radila Lineage. Tim Caine radi na necemu nepoznatom. Ima samo deo sountracka da se skine i par concept art slika i to je sve.

Ajao, ovo je vrh kad možeš da napraviš ovakvog frikazoida za lika :)

AionHaha5.jpg

Kad se samo setim onih kuratih čudovišta iz Spore :) Šteta što AION editor likova nema toliko opcija :)

AION je odlicna igra ali me od njega odbija WOW sistem igranja odnosno WADS kontrole i gomila likova koji skakucu ko ******.

Evo konačno par utisaka posle gotove Bete za ovaj vikend:

Na beta serverima se igra verzija 1.0.x dok će po startovanju igre biti puštena verzija 1.5 u kojoj je dosta stvari izmenjeno. Nije mi jasna ova beta sem možda radi testiranja lokalizacije sa koreanskog na engleski.

Igra ima odličan editor likova i tamo je moguće napraviti zaista jedinstvene likove. Moguće je izmeniti dosta stavki od pozicije očiju, debljine nosa do visine i stasa lika. To znači da uopšte niste ograničeni na likove u manga fazonu, već možete napraviti likove koji imaju veoma gruba lica ili čak podsećaju na klase iz nekih drugih igara. Ja sam bez problema uspeo da napravim lika koji podseća na Slayera iz Warhammera i stasom i izgledom, doduše fali stomak :)

PVE je za mene klasičan s obzirom da sam probao samo par MMO igara ovog tipa do sada. Ne razlikuje se puno od Warhammera u kome PVE nije grind orijentisan. Postoje grind misije, ali postoje i zanimljivije u kojima je potrebno izvideti neki neprijateljski kamp, uništiti određene strukture u kampu, ubiti nekog jakog monstruma i sl. Mada meni PVE u svakoj MMO igri deluje totalno glupo, ja čekam PVP.

PVP nisam stigao da isprobam jer dobra borba počinje tek od 25og nivoa u ambisu, a do tada ima dosta da se leveluje. Pretpostavljam oko nedelju dana, a ove bete traju samo za vikend svake druge nedelje.

Ono što mi je čudno je što je na istom serveru dozvoljeno pravljenje likova i iz jedne i iz druge rase.

Grafika je lepša nego u ostalim MMO igrama ovog tipa, ali opet nije ništa spektakularna kada se uzmu u obzir igre novijeg datuma u celini. AION je baziran na CryEngine-u (Farcry 1) - grafika je malo osiromašena, ali su predeli prošireni. Radi prilično dobro kod mene na mašini u 1680x1050 - sve je na maksimumu i tera igru u oko 100fps u proseku.

Sad nabacani utisci jer me mrzi da pišem dalje :S:
Letenje je ograničeno na par zona, ali deluje odlično i na žalost je veoma kratko. Arene su totalna glupost i gank-fest (10 vs 1 ko tek uđe da vidi "ša ima") iz kojih se ništa ne dobija sem želje da se ne vrati nazad. Borba je odlična jer se kroz kretanje dobijaju razni bonusi. Chat je nepregledan, interfejsu očajnički fale addoni (na to sam navikao u WARu) i na kraju - dosadno je što PVPa nema od samog početka. Nema neke razlike između rasa sem nekih minornih osobina koje neke klase dobijaju kasnije u igri. Asmodijaci imaju da slušaju heavy metal kad krenu sa tabanjem, dok su elyosi uskraćeni za to zadovljstvo :) Kretanje je moguće i preko WASD i preko point&click sistema.

Ovo nije loša igra, ali nije ni nešto extra specijalno niti donosi neke novine u MMO. Više sam bio oduševljen Warhammerom kada je izašao, ali je ta igra na žalost totalno prsla. Sve je već viđeno u ovoj ili onoj igri. Ostaje samo da vidimo da li su pokupili prave elemente iz ostalih igara i da li će ljudi biti zagrejani da je igraju.

Prilozi

• Aion0005_1680x1050.jpg
    Aion0005_1680x1050.jpg
    164.6 KB · Pregleda: 98
  • Aion0023_1680x1050.jpg
    Aion0023_1680x1050.jpg
    203.6 KB · Pregleda: 87
  • Aion0027_1680x1050.jpg
    Aion0027_1680x1050.jpg
    399 KB · Pregleda: 99
  • Aion0034_1680x1050.jpg
    Aion0034_1680x1050.jpg
    58.5 KB · Pregleda: 82
  • Aion0036_1680x1050.jpg
    Aion0036_1680x1050.jpg
    189.6 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Samo da vidim da li sam dobro skapirao: Na sajtu game-s (http://www.game-s.rs/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=125)
se ostave podaci i oni vam dostave beta key pomocu koga preko Nc soft-a skinete igru. Ovo je preorder koji se ne placa i kada zvanica igra bude izasla ovaj acc nece vaziti vec ce morati da se kupi kompletna igra, a sve dotle ovaj acc je free?

Ovo je digitalni preorder koji se plaća kao da kupiš igru preko steama recimo. Kada kupiš u GameSu, taj nalog ćeš moći da koristiš i za bete (ostala je još samo jedna najavljena), a kasnije i za igranje.

Odogovor na post odavle

Pa naravno, ne mogu da pričam u nečije drugo ime. Ne kažem ja da je igra loša, ali je prevaziđena u onim aspektima koji danas omogućavaju nekoj igri da živi. Ona će imati svoju igračku bazu, ali će to biti hard core manjina, apsolutno beznačajna ako se bude poredila sa igračkom bazom neke druge igre.

Off:
Spoiler:
Što se tiče tvoje opaske o AIONu, slažem se da je igra prosečna, ali je možda upravo u tome njena čar. U Aziji ima 3M pretplatnika i već godinu dana radi nesmanjenom jačinom, čak prikuplja nove pretplatnike što je veoma retka pojava među današnjim MMO igrama. Evo i najnovije vesti gde NC Soft beleži ogromne prihode zahvaljujući igri - http://www.gamesindustry.biz/article...-q2-financials

To da ce je igrati hard core manjina nikad nije bilo sporno to su i oni znali od starta. A i da se primetiti da ti volis mainstream MMO naslove koje prati neka "fama" (hype) tako da me ne cudi da ti uopste nije interesantna. Zato sam tu ja da ti udaram kontru i promovisem indie MMOove :p.

A sto se tice AION-a i njegovog uspeha u Aziji jako je bitno da razjasnimo jednu stvar da ne bi koristio taj argument u buducnosti (jer nije dobar pokazatelj onoga sto ti tvrdis). Ne znam koliko si upoznat ali nije jedina razlika izmedju Asian i Western MMO trzista samo ona culna (vizuelna, zvucna; vole razliciti stvari). Ono sto je najbitnije napomenuti u toj prici jeste da kod njih kultura igranja MMOova kod kuce ne postoji. Usled toga sto se takve igre (i ostale igre generalno) igraju po igraonicama i to ne samo u Koreji vec u celoj Aziji pretplata se bazira na utrosenom vremenu (placa se po satu igranja). To ne postoji nigde van Aziji i zato ne mozes porediti Azijsko i zapadno MMO trziste.

Druga stvar koju trebas da znas jeste da NCsoft West (koji je zaduzen za celo zapadno trziste) i korejski NCsoft nisu ista kompanija. Saradjuju ali su finansijski u velikoj meri nezavisne kompanije. NCsoft West je kompanija koja je zapostavila SVE svoje projekte samo da bi uspeli nekako da proguraju AION na zapadno trziste. Sa velikom sigurnoscu tvrdim da ako AION fejluje u US/EU ta kompanije ce bankotirati i nikada vise necemo videti igre NCsofta van Azije. Jedina ali jedina NCsoft igra koja je zabelezila znacajan uspeh na zapadnom trzistu jeste Guild Wars i to samo zahvaljujuci tome sto je bila B2P a to je bilo jako davno. Kada je propala Tabula Rasa (ogroman projekat) dobar procenat radnika je dobio sut u dupe. Cisto da znas :).

Poslednja izmena:
Dobrodošli u igre bez granica! Današnja disciplina - citat na citat :D

A i da se primetiti da ti volis mainstream MMO naslove koje prati neka "fama" (hype) tako da me ne cudi da ti uopste nije interesantna. Zato sam tu ja da ti udaram kontru i promovisem indie MMOove :p.

Slabo me poznaješ ;) Ja više igram modove nego prave igre, a svaku novu ideju dočekujem oberučke ako je dobro izvedena. Taj FE ne spada u takve igre. Jedva sam čekao da vidim kako su ga odradili, probao sam, loše je odrađen, batalio sam. Idemo dalje.

Ne znam koliko si upoznat ali nije jedina razlika izmedju Asian i Western MMO trzista samo ona culna (vizuelna, zvucna; vole razliciti stvari). Ono sto je najbitnije napomenuti u toj prici jeste da kod njih kultura igranja MMOova kod kuce ne postoji. Usled toga sto se takve igre (i ostale igre generalno) igraju po igraonicama i to ne samo u Koreji vec u celoj Aziji pretplata se bazira na utrosenom vremenu (placa se po satu igranja). To ne postoji nigde van Aziji i zato ne mozes porediti Azijsko i zapadno MMO trziste.

Kakve veze ima stil igranja i da li plaćaš na sat kao u igraonici ili na mesec dana kao što se plaća ovde kod nas? Tri miliona igrača nisu samo početnici koji su došli da odigraju sat vremena i posle batale svoje likove (sigurno ima i takvih), već su oni tamo u Aziji nenormalni koliko vremena provode igrajući takve igre. Seti se samo onih vesti tipa "Kinez umro od prekomerne doze WOWa" gde su igrali po 72 sata bez prestanka.

Da je igra glupa, ne bi je igralo toliko ljudi. Čak i da odfikariš jednu nulu sa toga, 300K redovnih pretplatnika je sasvim dovoljno da igra živi i da se razvija dalje.

Kada je propala Tabula Rasa (ogroman projekat) dobar procenat radnika je dobio sut u dupe. Cisto da znas :).

Pa naravno da pokušavaju da proguraju nešto novo kada su toliko stvari izgubili na igri koju su više reklamirali nego razvijali. NC West je praktično samo distributer igre, a zaduženi su samo za lokalizaciju i minorne izmene za zapadno tržište (recimo više XPa od misija, nego od grindovanja je jedna od njih).

Ova igra iako je razvijana za azijsko tržište, nije tipična azijska igra. Prvi argument ljudi koji je nisu probali je da je ona upravo azijski grind fest. Nije. Jedina dva elementa u igri po kojima se vidi azijska komponenta su: privatne prodavnice, koje nisu svojstvene zapadnim igrama i mogućnost da se naprave anime likovi, mada je to samo jedna od opcija u odličnom editoru likova. Da nema ta dva elementa koji uopšte nemaju uticaja na igru, mogao bi bez problema da igru proteraš kao zapadni MMO, što se upravo i dešava. Glavni razlog zašto mislim da će privući dosta ljudi je odlična grafika, kada je MMO u pitanju, a ostale razloge će čovek sam saznati kada počne da igra ;)

Evo par *******cija iz editora ;)

http://www.youtube.com/watch?v=oj8gpcxnICw
http://www.youtube.com/watch?v=4-2BzE4fqsU

Nisam uopšte pod utiskom hype-a, igra je sasvim prosečna. Ima šanse da uspe jer je i odavno ispeglana na istoku, tako da ne počinjemo sa izbagovanom betom. Tužna stvar je da mnoge zapadne igre praktično nikad ni ne izađu iz bete jer žure da ih što pre objave. Zato i propadaju.

Da je igra glupa, ne bi je igralo toliko ljudi.

Ovo povlačim kao argument. Setio sam se da je masa ljudi igrala CS :D

Nisam ni rekao da je AION glupa, losa igra. Ono sto sam hteo reci jeste da to sto je igra uspesna u Aziji nema nikakve veze s tim da li ce biti uspesna na zapadno trzistu. Najbolji primer za to je Lineage serijal. Jednostavno ne mozes izvuci tamo neki info kako se AION super prodaje u Aziji i na osnovu toga zakljuciti kako ce se to desiti svuda.

Zapadni igraci MMO igara nestrpljivo cekaju revoluciju u zanru i gladni su neceg novog. Zato ce gomila ljudi overiti AION ali kad shvate da su to isto igrali vise od 10 puta (sto kroz WoW sto kroz razne F2P azijske MMO igre "prilagodjene zapadnom trzistu) prestace da placaju pretplatu jer AION ne predstavlja nista novo, nevidjeno.

Jedini nacin da AION dozivi popularnost Guild Warsa i ozivi NCsoft West u nekom smislu jeste da igra bude B2P (kao GW). U tom slucaju ce sigurno biti vise od 5 miliona ljudi koji ce biti spremni da kupe original kopiju igre. Ako to njima nije dosta para onda su pohlepni. A posto je ocigledno da jesu onda od njih ne mozemo ocekivati da ce ikada vise izbaciti B2P igru (ko se nada Guild Warsu 2 taj je isti kao i oni sto su do pre 6 meseci verovali da ce DNF uskoro izaci).

Sve je to ok, ali ovo nije igra rađena po azijskom šablonu. Uskoro će biti open beta, probaj, nek ti se slože utisci, pa ćemo da nastavimo priču. ;)

Velike su razlike izmedju kultura, nacina zivota i razmisljanja izmedju naroda dalekog istoka i zapadnog sveta (kome, svidjalo se to nekome ili ne , i mi pripadamo) tako da kao sto je G rekao uspeh na dalekom istoku ne znaci i uspeh na zapadu, a kako se meni cini ako je nesto uspesno na istoku uglavno znaci da se nece dopasti zapadnoj publici. B2P princip je po meni jedan od nacina da mmo prosperira, jer trziste je pretrpano a igraca nema dovoljno za sve te projekte, tako da je vise nego ocigledno da ce vecina njih propasti veoma brzo po izlasku. Inace, ako B2P znaci da mogu da prodaju 5 mil. kopija, pa mislim da je to vise nego dovoljno da donese dobru zaradu i bue veoma isplativo. A ako nije pa propadace i bacace novac uludo. A sto se GW2 tice oni jos uvek tvrde da ce biti potpuno isti princip kao i GW.

istok VS zapad

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AhMZhayBhvo&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AhMZhayBhvo&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

:eyebrows: :D

Nazad
Vrh Dno