Šta je novo?

AIMP (generalna tema)

Теоретски су донекле у праву али практично ... за почетак је питање колика је реална разлика у звуку између аудио диска и рипованог wav фајла. Ту једино има основа за овакав приступ. Други практичан пример ... онако без провере имам бар 15к албума као лослес. Колико би ме то коштало у облику оригиналног диска? Наравно, идеја да аудиофили воле само CD подразумева само оригинале.

Теоретски су донекле у праву али практично ... за почетак је питање колика је реална разлика у звуку између аудио диска и рипованог wav фајла. Ту једино има основа за овакав приступ. Други практичан пример ... онако без провере имам бар 15к албума као лослес. Колико би ме то коштало у облику оригиналног диска? Наравно, идеја да аудиофили воле само CD подразумева само оригинале.

pa naravno, zato bez zezanja mislim da je jedini realan zakljucak, da se oblik muzike koja se slusa ISKLJUCIVO subjektivnan dozivljaj.

Ali je vec odavno dokazano da mp3@128kbps ne moze da se poredi sa flac ako su od istog izvora kompresovani.

Већ сам писао о овоме, не кажем да да чујем разлику између mp3 и оригинала а камоли између mp3 и flac варијанте, под условом да је урађено пристојно. Лослес сам изабрао зато што знам да је сваки по звуку исти као најбољи wav скинут са аудио диска (остављам могућност да wav није апсолутно идентичан звуку са аудио диска) и не кошта ме у односу на mp3, осим што заузима мало више места. Мој стандард је 12-17 аудио дискова на једном DVD диску, што кошта 1,5-2 динара по аудио диску. За мене повољно, иако бих као mp3 можда могао да сместим и 50 дискова.

Е да, то што неко има најскупљу опрему у већини случајева, бар данас, значи да има довољно пара а не да воли квалитет. Као што они са најскупљим аутомобилима уопште не морају да буду најбољи возачи.
Ima tačno od kad je mp3 transparentan. Ne navodi original i flac kao dve različite kategorije, kad su ista.

Ima test koji je pokazao da ljudi sa skupljim sistemima preferiraju mp3. Ako ne znaju da je mp3.

Zavisi od čoveka, tj. sluha. Ja sam jednom davno učestvovao na nekom ekperimentu gde je trebalo prepoznati da li je zvuk sa neke BASF "CD quality" audio kasete ili pravog CD-a, puštano na nekoj specijalnoj spravi i vrlo jasno sam čuo razliku, a 90% ljudi nije. Isto je sa mp3 - neki ljudi čuju razliku i na 320mb/s, neki na 128, a neki tek na 64 ili 32.

Ne navodi original i flac kao dve različite kategorije, kad su ista.
Написао сам да је теоретски могуће да нису исти пошто аудио диск уопште није из комп приче и није никакав фајл који би могао да се пореди са лослес фајлом. За пребацивање музике на комп се користи CDDA процес који можда не даје савршено идентичну копију. Друго је поређење wav фајла који је тако добијен, за њега може да се каже да је исти као било који лослес који је од њега направљен.

Ако је неко доказао да су оригинал и рип исти, онда је то само знак да нисам претерано пажљиво пратио ту причу јер ми није интересантна. Ако већ не могу да имам оригинал диск, најбоља алтернатива је лослес, мањи од wav фајла а исти по звуку.

Znaš šta je hash funkcija?

Šta je hash funkcija?

Proces ripovanja audio diska je takav da program više puta isčitava jednu istu sekciju diska i upoređuje dobijene podatke. Ako su podaci identični program smatra da je dobro pročitao disk i prelazi na sledeću sekciju. Ova opcija u programima za ripovanje se naziva Secure ripping.

Programi kao što su EAC, dbpoweramp, foobar2000, CUERipper ali i neki drugi često koriste online bazu podataka (AccurateRip) koja sadrži hash vrednosti ripovanih pesama sa različitih primeraka diskova ripovanih istim ili drugim optičkim drajvom. Ako iz baze dobiju podatak da je pesma identično ripovana više puta uz pomoć različitih programa i optičkih drajvova sa različitim primercima diskova ne postoji razlog za sumnju da su pesma ili ceo disk pogrešno očitani.

Računajte da jedna pesma ima u proseku 300.000.000 bitova i da je dovoljno da se 1 bit drugačije očita i hash vrednost će biti drugačija. Jedino ako neko tvrdi da svi optički drajvovi (različiti modeli, različiti proizvođači) čitaju disk na identično (u bit) pogrešan način a da samo audio cd plejeri čitaju na ispravan način. Voleo bih da vidim da to i dokaže ali bez onog "moje uši čuju ono što nijedan instrument ne može da izmeri".

Što se tiče lossy fomata tu je već individualna stvar. Nivo transparentnosti zavisi od osobe do osobe. Neko ne čuje razliku između 96kbs AAC i originala dok neko može da je primeti i na 256kbs. Kod korišćenja lossy formata je bitno da svako pronađe tu svoju granicu uz pomoć DBT-a (Double Blind Test) ili, ako mu prostor nije problem i ne radi mu se DBT a hoće da ide na sigurno može da koristi i maksimalni kvalitet koji izabrani lossy format pruža. Ipak, mislim da je DBT najbolji način da se otkloni svaka sumnja. To i izbegavanje "audiofilskih" foruma. Koje sve gluposti čovek može tamo da pročita to nije normalno.

Све ово је мени јасно, постоји начин да се диск савршено рипује тј да се дође до истог резултата на било ком уређају. Оно што сам написао је да је све то ипак CDDA конверзија која аудио запис претвара у дигитални па те две ствари не могу да се пореде тек тако. Зато и кажем, ако је неко то проверио на признат начин, онда је ОК а то ме није превише занимало па се нисам ни распитивао.
Кад мало размислим, данас се већина снимака ради дигитално тј све што се свира или пева иде у дигитални облик на неки комп и од тога прави матрица од које се после штанцују дискови. Тако би већ лако могло да се упореди ово, ако неко има приступ оригиналном wav (ваљда се он користи, што би требало да зна неко ко се тиме бави) фајлу, онда је једноставно поредити га са рипованим.

Имам добар пример за савршени рип, знам човека који много обраћа пажњу на квалитет, има и сређен простор за слушање музике, скупе и екстра квалитетне уређаје и прихватао је само оригинал дискове. Онда сам са мог провереног извора скинуо неки диск (који је он управо купио, неко најновије ECM издање) и послао му лослес. Он је риповао свој диск и упоредио резултат, фајлови су били у бајт исти. После тога је прихватио лослес као квалитетан извор звука.

Оно што сам написао је да је све то ипак CDDA конверзија која аудио запис претвара у дигитални па те две ствари не могу да се пореде тек тако.
Koje dve stvari ne mogu da se porede?
Koji audio zapis koji se pretvara u digitalni?

Compact disc digital audio je ono o čemu smo pričali.
Dakle originalni izvor* digitalnog zapisa koji se može lossless, a može i sa gubitcima prebacivati i konzumirati u drugim digitalnim formatima.

*
U smislu da je compact disc originalni materijal.
Master koji je arhiviran u nekom studiju/diskografskoj kući je taj koji je original ali ne pričamo o njemu niti je on bitan za ovu priču.

CDDA je ništa više nego nego zaštićen od kopiranja WAV.
Sve je digitalno, ima strukturu koja je primitivnija od DVD ili Blu-ray diskova.
Čitaju se bitovi s njega, kao što čitaš bitove i sa hard diska, ili bilo čega drugog.

Zavisi od čoveka, tj. sluha. Ja sam jednom davno učestvovao na nekom ekperimentu gde je trebalo prepoznati da li je zvuk sa neke BASF "CD quality" audio kasete ili pravog CD-a, puštano na nekoj specijalnoj spravi i vrlo jasno sam čuo razliku, a 90% ljudi nije. Isto je sa mp3 - neki ljudi čuju razliku i na 320mb/s, neki na 128, a neki tek na 64 ili 32.

Ne znam, otkako sam pazario Sansu Clip+ u stanju sam da momentalno osetim razlike u kvalitetu zvuka od pesme do pesme, iako mi je 90% glazbe koju sam ubacio u player MP3 @320...dakle, između pesama sa istim bitrate-om. Pritom, nemam neke besne sluške, imam kineske KZ-GR koje sam platio oko 7e na nekom popustu na Aliju. Fantastične su za te pare. Prosto je neverovatno koliku je razliku napravio Clip+ u odnosu na Sony NWZ-E463 koji sam imao pre Sanse...na Sonyju sam te razlike u snimku mogao da osetim samo na nekim pesmama.

On topic, zadovo5an sam novim AIMPom...male QoL popravke, nisam primetio ništa "slom5eno", za sada...i da5e su carevi.

Poslednja izmena:
5 5 5 :-D aimp rules, pure metro dizajn ;-)
Ljudi kako da podesim aimp da slusam online radio preko njega, ima neka caka?

AIMP v4.00, build 1683 (29.12.2015)

Skin Engine: waveform-navigator - accuracy of analysis has been improved

Fixed: Common - app hangs in some cases on closing, and continuing playback of playlist
Fixed: Player - encoding of online-stream in Ukrainian detects incorrectly
Fixed: Player - files from CUE Sheets cannot be send to Tag Editor app
Fixed: Skin Engine - Calculating the waveform for seekbar can be canceled spontaneously in some cases
Fixed: Music Library - RMB at content of the "Labels" column displays common context menu instead of menu for labels
Fixed: Music Library - the "check for new files at application start up" function does not work in some cases
Fixed: Music Library - scrolling via gestures does not work

^ Norton (NIS 2015) mi prijavljuje taj build kao nesto ''lose'' i 'oce da eliminise :) Tj nije agresivan Norton kao inace (za stotinku bi ocistio :d) vec pro pokusaju instalacije upozorava da fajl mozda nije siguran.

Poslednja izmena:
^ Nisam probao, skinuh (opet) sa sajta i sve je ok.

Ima mnogo skinova ali vec duze vreme koristim samo neku verziju Euphorie (all in one) a pre neki dan predjoh na Black Onix Two, po mom misljenju to su 2 najbolja skina mada te Euphorie ovako stock ne izgledaju bas najbolje (ima ih u vise verzija i uglavnom je los izbor ''stock'' boja a ima i glossy tripova).

Euphoria (all in one) 3.01 - https://www.aimp.ru/forum/index.php?topic=23984.0

Black Onix Two

Skin koji mi najvise odgovara trenutno (umesto ove stock crvene namestio sam neku tamno narandzastu nijansu)

kcUyGwe.jpg

Poslednja izmena:
Kako usporiti AIMP u situaciji kada slušam audio knjigu kako bih mogao da pohvatam sve reči pošto ne mogu da ispratim spikera?

Prilozi

• Snap 2016-01-05 at 19.21.44.png
    Snap 2016-01-05 at 19.21.44.png
    46.9 KB · Pregleda: 114
Probaj u podesavanjima/dsp menager pa tempo. Ali ce doci verovatno do izoblicenja zvuka.
Capture.PNG

Hvala, to je ta opcija. Probao sam sada i iako je samo glas u pitanju (nema muzike u pozadini) baš dosta izobliči zvuk kada se spusti tempo.

:wave:

Onda se vi i dalje lozite na lossless, shta da kazem :)
Ne, al zaista evo npr. Patricia Barber nardis ceo album 3x bolje zvuci u 128 nego u flacu, (flac skinut sa what.cd)

:wall::wall::wall:
На чему ти слушаш музику кад не можеш да направиш разлику између 128 кбт/с и флаца од рецимо 900 кбт/с, на дигитрону!?

Poslednja izmena:
Ниси га схватио, он хоће да каже да одлично урађен mp3 боље звучи него очајно урађен лослес. ;) Није да нисам хтео да проверим ово што је написао али ми није познат албум Патрише Барбер под именом нардис.

Ниси га схватио, он хоће да каже да одлично урађен mp3 боље звучи него очајно урађен лослес. ;) Није да нисам хтео да проверим ово што је написао али ми није познат албум Патрише Барбер под именом нардис.

pesmu konkretno sa albuma cafe blue...
komentar iznad necu ni da komentarishem.

Не знам на који коментар мислиш али ... flac је реално једнак звуку оригиналног диска, mp3 у коме год квалитету уноси мање или више губитака. По томе ти закључујеш да mp3 на 128 боље звучи од оригиналног диска.

Баш ме интересују детаљи, да ли можеш (и на ПП) да пошаљеш линк на те албуме, видим да на What.CD има неколико верзија па да проверим каква је та која ти се не свиђа. Такође и ту 128 верзију ... ако нема линк, можда да бациш негде па да покупим и чујем. Иначе ми је Cafe Blue један од омиљенијих џез албума са женским вокалима уопште и прилично сам га слушао пре много година.

Не знам на који коментар мислиш али ... flac је реално једнак звуку оригиналног диска, mp3 у коме год квалитету уноси мање или више губитака. По томе ти закључујеш да mp3 на 128 боље звучи од оригиналног диска.

Баш ме интересују детаљи, да ли можеш (и на ПП) да пошаљеш линк на те албуме, видим да на What.CD има неколико верзија па да проверим каква је та која ти се не свиђа. Такође и ту 128 верзију ... ако нема линк, можда да бациш негде па да покупим и чујем. Иначе ми је Cafe Blue један од омиљенијих џез албума са женским вокалима уопште и прилично сам га слушао пре много година.

Ne mogu, jer se ne secam koju ver. sam skinuo, uglavnom, kao shto sam nedavno zakljucio, neka skida shta kome "najbolje" zvuchi.

Ima genijalaca, skinu flac pa kompresuju u mp3 pa narezu album na cd, tako iz mp3 u wav na cdu zavrsi krs kvalitet.
Pa tako mislimo posle kako taj flac ripovan sa cda je tako loseg kvaliteta...

Neko misli da mp3 128kbps kada ode u wav automatski povrati izvorni kvalitet :-D

Vrh Dno