Šta je novo?

AIK Banka

Da li je moguće online otvoriti Aik Supreme račun, koristiti sve benefite 6m i nakon toga ugasiti račun?
Ne vidim zbog čega ne bi moglo.

Moguće je, ništa te ne sprečava. U OTP isto to rade, otvore Prestiž online, koriste godinu dana i ugase.

Jasno. Evo, i ja sam pre neki sat otvorio račun, ali nažalost ne bez problema, pa taman da podelim i opšte i specifično iskustvo.

Opšte iskustvo po pitanju otvaranja je pozitivno. Ostavljaju se svoji podaci, fotografiše lična (ili pasoš), selfi... To je klasika. Očitana lična može i da se priloži samo, ne pokazuje se nikome, a i bez toga se prihvata i izjava o adresi, dakle i to je opcija ako pri ruci nemate baš nikakav dokaz o prebivalištu. Sve se završava kratkim video-pozivom u kom potvrđujete svoje podatke i vrtite dokument, ni tu nema ništa novo. Na kraju poziva vam stiže mejl sa brojem računa, a LIB (potreban za aktivaciju aplikacije) automatski stiže SMS porukom.

E, tu nastaju moji specifični problemi. Unosom broja računa i LIB-a, aplikacija mi je javila da aktivacija nije moguća i da moram pozvati kontakt centar. Zvao sam i ispostavilo se da je slična fora kao kod Raiffeisena: Yettelovi brojevi su problematični. Agent koji se javio mi je kao skinuo tu neku blokadu, rekao mi da opet pokušam, pa sam uspeo da se prijavim.

Tu, međutim, nastaje drugi problem, a to je da mi aplikacija ne dozvoljava da ugovorim nikakvu štednju, ni po viđenju, ni oročenu, ni dinarsku, ni deviznu. Koju god da izaberem, greška je sledeća: Object reference not set to an instance of an object. Alternativno, bude compilation error, koji prikaže čak i neki Windowsov direktorijum. Nekad davno sam na temi pominjao i da su neki drugi meni poznati Aikovi klijenti imali slične greške u aplikaciji, ali da su se one popravile nakon žalbe šefu lokalne ekspoziture, koji je znao da to označava neku blokadu na nalogu. Danas ekspoziture ne rade, ali su mi iz kontakt centra rekli da će proslediti žalbu nadležnoj službi, ali da ne treba da očekujem ništa pre utorka, kad je prvi redovan radni dan.

Sve u svemu, danas sam uspeo samo da otvorim račun, a videćemo nadalje hoće li mi biti od koristi. Bilo bi zanimljivo kad bi se javio još neki Yettelov korisnik, ali najlogičnije mi je da je kod mene blokada nastala zato, mada mi opet nije jasno koja je logika iza toga da kontakt centar može da omogući aktivaciju aplikacije, a ove druge stvari ne.
Identična situacija bila kod mene, Yettel korisnik. Nakon 3-4 poziva call centru problem je rešen i web/mob aplikacije aktivirane.

Primetio sam da SMS obaveštenja o promenama na računu stižu paralelno sa push notifikacijama, iako nisam tražio aktiviranje usluge. Da li je potrebno tražiti deaktivaciju?

Što se tiče deviznog računa, pretpostavljam da je neophodno otići do poslovnice kako bi bio otvoren, jer je navedeno da je besplatan uz Supreme paket, a nije dostupan za otvaranje online.

Identična situacija bila kod mene, Yettel korisnik.
Ovo se, jelte, odnosi na aktivaciju aplikacije. A jesi li pokušao da ugovoriš štednju, radi li ti to?

Meni i dalje ne radi, tako da nisam prebacivao nikakav novac na račun. Čekam da to reše, ako uopšte reše. Pisao sam im i mejl, pored toga što su mi iz kontakt centra rekli da će proslediti prigovor nadležnoj službi, ali već punu sedmicu nema odgovora niti ikakvih promena. I dalje je sve onako kako sam naveo u citiranoj poruci.

Isti je slučaj sa drugom klijentkinjom, koju sam pomenuo u narednoj poruci. Njoj je novootvoreni račun automatski blokiran, budući da sistem smatra da joj je lična karta istekla, jer joj u ličnim podacima stoji stara, preneta iz Eurobanke, umesto nova, kojom je otvorila račun. Isto im je, naravno, odmah pisala, a i dalje nema odgovora niti promena po tom pitanju.

Da li je potrebno tražiti deaktivaciju?
Stari klijenti, koji imaju račune iz vremena pre nego što je uveden taj tarifni stav, tvrde da im se to ne naplaćuje. Osim toga, upravo u poruci pre moje citirane, jedan član je naveo da u aktuelnom ugovoru piše da se ta obaveštenja aktiviraju samo na lični zahtev. Ne znam onda što su tebi aktivirana, ali svakako zbog tog člana imaš pravo na žalbu ako ti naplate.

Što se tiče deviznog računa, pretpostavljam da je neophodno otići do poslovnice kako bi bio otvoren, jer je navedeno da je besplatan uz Supreme paket, a nije dostupan za otvaranje online.
Ovo je već čudno. Trebalo bi da je automatski otvoren, budući da je deo viših paketa, a i za njega treba da bude povezana kartica (MasterCard). I to je sve definisano ugovorom, šta koji paket uključuje. Mada eto, kad se uzmu sve navedene greške u obzir, ne bi čudno bilo ni da sa tim imaju problem.

Avista dinarska štednja je uspešno otvorena preko aplikacije.
A za devizni račun ću danas proveriti sa njihovom "ePoslovnicom" (0800/101-005). Od standardnog call centra banke sam dobio ovaj broj kad sam imao problem sa nevalidnim LIB-om, tako da preporuka da se preko njih rešavaju problemi sa instalacijom aplikacije i slični, jer rešavaju istog trenutka.

"ePoslovnicom" (0800/101-005)
Javi baš šta su ti rekli. Meni je konkretno klasičan kontakt centar rešio problem sa prijavom. Znam i ovaj drugi broj, doduše, u kontekstu podizanja limita na digitalnim kanalima. Podrazumevani je 400k, a ovaj broj se zove ukoliko je potrebna promena, koja je pritom trajna. Svakako je zanimljivo što imaju više brojeva. Na ovim besplatnim (0800) odmah se javljaju operateri, dok običan (011) daje opcije, gde je prva aktivacija digitalnog novčanika, pa mu to dođe i glavna upotrebna vrednost.

Znači još im traje ta akcija
Može se reći i da je tek počela zapravo. Pogodnosi mogu da ostvare svi koji otvore račun onlajn do kraja maja.

Vec imam otvoren aik start racun, ne koristim ga, a bzvz mi skidaju mesecno po 150din.
Da li mogu da ga ugasim, i do kraja maja apliciram online, i tako imam kod njih besplatan start racun do daljnjeg?
Uz to bih preneo i deo plate za dobijanje 5k rsd. 😀

Kod onlajn otvorenih AIK start-ova, kako ispravno protumačiti naknade iz priloženog:
1- 17 dinara se skida i kada e-bankingom šalješ drugoj osobi unutar AIK-a?
2- da li mesečno skidaju 70 za e-banking?
3- da li se može izbeći mesečno 35 dinara za SMS-ove?

Prilozi

• Onlajn-AIK.jpg
    Onlajn-AIK.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 14
1- 17 dinara se skida i kada e-bankingom šalješ drugoj osobi unutar AIK-a?
Tako je, ne postoje plaćanja bez naknade, ali su makar sva fiksno 17 dinara, bilo da prebacuješ hiljadu dinara ili višemilionski iznos.

2- da li mesečno skidaju 70 za e-banking?
Ne, naravno, ali jeste dobro pitanje čemu taj stav služi. Javljali su i oni koji nemaju pakete (nego npr. samo štednju) da im je aplikacija besplatna.

3- da li se može izbeći mesečno 35 dinara za SMS-ove?
To smo baš pominjali ovih dana. U ugovoru stoji da se ta obaveštenja aktiviraju samo na lični zahtev, a neko je napisao da ih dobija. Svakako, moguće je izgasiti ih preko kontakt centra, ali isto je dobro pitanje da li to ikome naplaćuju. Stari klijenti javljaju da im se ništa ne naplaćuje, dok im obaveštenja redovno stižu.

Nazad
Vrh Dno