Šta je novo?

AIK Banka

Ne naplaćuje se, ali nemoj se iznenaditi ako ne budeš mogao da ga otvoriš bez paket računa ili tako nešto, pošto zvanično nije više deo stalne ponude u pogledu tarifa, pregleda usluga i naknada. U predlozima za izmenu i dopunu ugovora postojećih korisnika je poslat dopis da nema naplate, ali se menjaju stare i nove cene.

Imam samo devizni tekući i oročene evre, nisu mi naplaćivali održavanje do sad. A koristim i mobilnu aplikaciju, a u tarifniku piše da se naplaćuje korišćenje aplikacije van paketa, ali nisu do sad naplaćivali, mada ne bi ni imali odakle, ali za sad ništa u aplikaciji ne ukazuje da im dugujem išta.

Pominjale su se već kreditne kartice u temi, pa kontam da ima iskustava. Kakva su? Prvenstveno se pitanje odnosi na odloženo plaćanje, eventualno bi možda pala neka podela na rate, dok ništa naprednije od toga nije potrebno, tako da Gold i Platinum otpadaju, pogotovu kad se uzme u obzir da klijent koristi Advance paket.

Što se tiče javno vidljivog, onlajn prijava ne radi (nakon prvog koraka već duže vreme kaže da se pokuša ponovo kasnije), a informacije sa sajta su kontradiktorne. S jedne strane stoji tarifnik, a s druge stranica na sajtu, koja je nastala nakon tarifnika, pa ja valjda tačnija. Tarifnik pritom propisuje mesečno održavanje od 200 dinara za Mastercard Standard, i ja znam neke koji plaćaju to održavanje, dok ovde reprezentativni primer kaže da je ono nula. Možda je to neka pogodnost strogo za nove klijente?

Dodatnu konfuziju stvara Mastercard Super kartica, koja je svakako besplatna uz Advance paket, pa ne vidim zašto bi iko pored nje uzeo Standard. Okej, jeste možda glavna ideja Super kartice da bude Idein loyalty program, ali ne ide mi u glavu da ima sve isto kao Standard, plus dodatno taj loyalty aspekt, a da je besplatna, za razliku od ove prve. A tek što na njenoj slici piše "world", što ne bi trebalo da je slučajnost, tako da se čini da je to zapravo Mastercard World kartica, što otvara dodatne pogodnosti. U čemu je fora?

Jeste MC World kartica, inicijalno od Sberbanke. Tu je bilo hoće-neće pa je AIK banka ipak sklopila novi ugovor sa Super karticom (prethodno se desila promena gde magnetna SK prestaje da funkcioniše kao platna) i to je tako ostalo. MC Standard su praktično oduvek imali u ponudi.

Pozdrav svima, trebam savet/informaciju naime moja majka (penzioner) je bila klijent Eurobanke. Letos (dok su se oni spajali) ona je prešla u OTP i oni su joj prebacili penziju kod njih. U filijali Euro/Aik banke se razdužila (bar su joj tako rekli) i isplatili preostali novac sa računa (cela 3 din). U decembru dobija obaveštenje (poštom) da joj Visa kartica ističe (nekada deo paketa u Eurobanci, za plaćanje na rate), on tu karticu nikad nije preuzela (neseća se ni ona više zašto) i da će joj stići na kućnu adresu MasterCard standard. Čak su i naveli da ako odbije prijem kartice (ne držite me za reč, otac je sagubio obaveštenje) biće vraćena u Poštansku štedionicu, i da će pokušati ponovo dostaviti.

Evo sad u ponedeljak dolazio poštar sa karticom, majka je na moj savet odbila prijem.

E sad moje pitanje je treba li još šta da preduzimamo da ih otkačimo. Poslao sam im i mejl (naveo majčino ime, datum i godinu rođenja, prebivalište; da ne ispadne da je neko foliranje), ovo što sam prethodno napisao naveo sam u mejlu. Nisam dobio nikakav odgovor.

Svaki savet/informacija je dobrodošla. Unapred zahvalan

Pozdrav svima, trebam savet/informaciju naime moja majka (penzioner) je bila klijent Eurobanke. Letos (dok su se oni spajali) ona je prešla u OTP i oni su joj prebacili penziju kod njih. U filijali Euro/Aik banke se razdužila (bar su joj tako rekli) i isplatili preostali novac sa računa (cela 3 din). U decembru dobija obaveštenje (poštom) da joj Visa kartica ističe (nekada deo paketa u Eurobanci, za plaćanje na rate), on tu karticu nikad nije preuzela (neseća se ni ona više zašto) i da će joj stići na kućnu adresu MasterCard standard. Čak su i naveli da ako odbije prijem kartice (ne držite me za reč, otac je sagubio obaveštenje) biće vraćena u Poštansku štedionicu, i da će pokušati ponovo dostaviti.

Evo sad u ponedeljak dolazio poštar sa karticom, majka je na moj savet odbila prijem.

E sad moje pitanje je treba li još šta da preduzimamo da ih otkačimo. Poslao sam im i mejl (naveo majčino ime, datum i godinu rođenja, prebivalište; da ne ispadne da je neko foliranje), ovo što sam prethodno napisao naveo sam u mejlu. Nisam dobio nikakav odgovor.

Svaki savet/informacija je dobrodošla. Unapred zahvalan
Sve ok, ali odakle sad Poštanska štedionica u celoj ovoj priči?

Ako se “razdužila” to ne znači da je ona u potpunosti zatvorila sve račune i kartice koje je posedovala, već da je možda samo neki deo ugasila.

Neka ode u AIK i otkaze sve te kartice, i kaze da joj zatvore sve sto ima

Po svemu sudeći, reč nije o debitnoj kartici već o kreditnoj. Ona se naziva Mastercard Standard (akcenat na tip), a i jasno je da se koristi za plaćanje na rate. Osim toga, u Eurobanci je mogla biti bez održavanja (makar u mesecima u kojima se ne koristi, ne sećam se kako je bilo kad se koristi), što se takođe uklapa u činjenicu da uz karticu nije stigla opomena da ima nekih neizmirenih obaveza. Međutim, potencijalni problem je što se ta kartica po aktuelnom Aikovom tarifniku naplaćuje 200 dinara mesečno, na šta treba obratiti pažnju.

Majka se verovatno razdužila u smislu da je zatvorila neki tekući račun, na kom je imala pomenuta tri dinara. Da nije, prelaskom u Aik bi minimalno bila prebačena na Start paket, koji košta 150 dinara mesečno, plus bi joj stigla i debitna Dina. Za kreditnu karticu su joj verovatno sugerisali da ne gasi, jer je besplatna (makar tad bila, a možda i sad ne bi primenili pomenuti stav tarifnika sa 200 dinara, ali treba biti oprezan), ili je prosto zaboravila na nju, ili mislila da će automatski biti ugašena uz tekući račun, ili nešto slično.

Što se tiče Poštanske štedionice, verovatno se misli na Poštu (mada i BPŠ izdaje Mastercard Standard, ali valjda ne biste zaboravili da majka ima nju), u smislu da kartica mora biti lično uručena, uz više pokušaja dostave. S tim u vezi, napomenuo bih da nepreuzimanje ne utiče na obaveze klijenta, tj. ugovor po kom je kartica izdata svakako postoji, važeći je i valjalo bi utvrditi o čemu se tačno radi. Slanje mejla je dobar postupak za početak, ako trenutno nema mogućnosti za odlazak uživo, pa će valjda nešto odgovoriti.

Veliko hvala na iscrpnim odgovorima. Malo sam i sam pretražio internet, ispostavilo se da na sajtu AIK banke postoji namenski formular za prigovore (Mora preko Google da se traži). Da ide u filijalu iskreno se nadam da neće morati jer oni ne znaju/ne smeju/ne žele - ponajpre ne smeju (jer gube klijenta), apropo tarapane koju je imala sa njima prilikom prebacivanja penzije i uopšte duži vremenski period problema sa njima (razlog zašto je i promenila banku).

Još jednom veliko hvala i svako dobro!

da li neko zna ova non stop stednja, sto kaze da se aktivira u prvih 12 meseci, da li ona ostaje trajno kada se aktivira ili vazi samo 12 meseci i onda vise nema te stednje?

Obnavlja se na lični zahtev (ponovo otvaraš fleksi štednju iz aplikacije kada se štedni račun automatski ugasi, a sredstva prenesu na tekući dinarski i/ili devizni. Barem je tako u Yettel i ProCredit.

Online otvaranje računa u Aiku:

To već ne bih znao. Svako koga ja znam zatražio je da mu se ta obaveštenja ugase (preko mejla, jer u ekspozituri nisu umeli) još pre nego što je novi tarifnik stupio na snagu. Otad im stvarno stižu poruke samo za plaćanje karticom, a ranije im je stizalo sve. To znači da postoji mogućnost gašenja, ali super ako nikome ništa ne naplaćuju i bez toga.
Na koju mejl adresu da im pošaljem zahtev da mi isključe ta SMS obaveštenja?

Hajde prvo da podelim rođakovo iskustvo sa platom unapred, pošto dosad to niko nije pominjao.

Radi fino, ali je zasad nepredvidiva. Zvanično funkcioniše tako što se zatraži preko aplikacije (jednom se ugovara, na dve godine, pri čemu se određuje njen iznos, ali isplata mora da se zatraži svakog meseca, budući da je opciona), pa legne dan kasnije, ali najviše sedam dana pred platu. E, dosad nisu poštovali tih sedam dana, isplaćivali su je i ranije.

Konkretno, njemu plata leže 20. u mesecu. I u martu i u februaru ju je zatražio 11, a legla mu je 12, znači osam dana pred platu. Sad ju je zatražio još prošle nedelje, ali zasad nije legla. Sem toga, nedefinisano je kad taj "kredit" dospeva, u smislu da uplaćeni iznos bude skinut sa tekućeg računa. Prethodna dva meseca se to desilo 23, znači tri dana posle plate, dok je u januaru skinut tek 26. Moje očekivanje bi bilo da to odmah odrade kad evidentiraju isplatu plate, ali dosad to nije bio slučaj. Pritom je rođak zaposlen u većoj firmi, koja ne uplaćuje svakom radniku platu pojedinačno, već banci šalje dokument za rasknjižavanje, tako da je unapred poznato kad kome šta leže.

da li neko zna ova non stop stednja, sto kaze da se aktivira u prvih 12 meseci, da li ona ostaje trajno kada se aktivira ili vazi samo 12 meseci i onda vise nema te stednje?
Obnavlja se na lični zahtev (ponovo otvaraš fleksi štednju iz aplikacije kada se štedni račun automatski ugasi, a sredstva prenesu na tekući dinarski i/ili devizni. Barem je tako u Yettel i ProCredit.
Ovde je drugačija situacija. Ugovor je na neodređeno, račun ostaje aktivan i nakon pune godine, a vreme određuje samo kolika je kamata. U prvoj godini, npr. za dinare se obračunava 5% na sredstva do limita, a 0,01% preko toga. Nakon toga, na sva sredstva se obračunava kamata 0,01%. Ugovor se, naravno, može raskinuti, tj. račun ugasiti, ali ne bi trebalo da može nakon toga opet da se sklopi. Ideja je da ovo bude jednokratna ponuda, 12 meseci po klijentu, ali pitanje je kako je stvarno sistemski realizovana.

Online otvaranje računa u Aiku:
Malo je nejasna ova situacija sa Startom. Okej, besplatan je do daljnjeg ako se otvori onlajn, ali izgleda da uz njega onda ne može da se ugovori non-stop štednja. Da li je neko možda proverio? A i van toga, mogao bi neko da podeli kako im ovo funkcioniše, tj. ima li nekih dodatnih komplikacija u odnosu na banke kod kojih ovo već postoji.

Na koju mejl adresu da im pošaljem zahtev da mi isključe ta SMS obaveštenja?
Tebi naplaćuju? Može im se, inače, pisati na [email protected], na tu adresu su moji poznanici.

Taman sam hteo ćaleta da vadim iz Inteze zbog plate/penzije unapred, ali ako bi i za penziju unapred morao iznova preko aplikacije da je traži, onda nema svrhe. Njegov argument je da mu odgovara što Inteza prebaci penziju u proseku 3-4 dana ranije u odnosu na zvaničan datum sa custody računa na tekući, a i to mu mnogo znači.
Malo je nejasna ova situacija sa Startom. Okej, besplatan je do daljnjeg ako se otvori onlajn, ali izgleda da uz njega onda ne može da se ugovori non-stop štednja.
Na stranici non-stop štednje stoji da ide do 200k i 2k€ na šta ne utiče prenos primanja, osim ako se i to nije bitno promenilo.

jednom se ugovara, na dve godine
Samo da se ispravim, ugovor je na tri godine.

ali ako bi i za penziju unapred morao iznova preko aplikacije da je traži, onda nema svrhe
Penzija unapred je druga stvar, i ide automatski, koliko sam upućen. Ona i nema fiksan iznos, nego legne iznos koji bi bio, za razliku od plate, gde se ugovara tačan iznos koji možeš da povučeš svakog meseca. Osim toga, Start omogućava penziju unapred, ali ne i platu, što je još jedan pokazatelj da su različiti mehanizmi.

Na stranici non-stop štednje stoji da ide do 200k i 2k€ na šta ne utiče prenos primanja, osim ako se i to nije bitno promenilo.
Pa da, na toj stranici stoji isto što je stajalo na samom početku. Međutim, na stranici za onlajn otvaranje to nije navedeno kao osobina Starta, pa čak ni na osnovnoj stranici o Startu, gde čak upućuju na Advance ko želi više. Čini se da su taj deo ukinuli, a da su zaboravili da sklone sa stranice o samoj štednji. Ili je možda mešana situacija, važi i dalje za stare račune, a za nove ne.

Nije ni da nema smisla, jer bi se npr. ovaj keš kredit bez kamate mogao "zloupotrebiti" u svrhe štednje. Uzme se svih 100k, stavi na štednju, a onda im se vrati sledeće godine, a kamata ostane. Nije ni da to ne može da se uradi u nekoj drugoj banci, ali ovako unutar banke bi bilo trivijalno.

Na toj stranici stoji isto što je stajalo na samom početku. Međutim, na stranici za onlajn otvaranje to nije navedeno kao osobina Starta, pa čak ni na osnovnoj stranici o Startu, gde čak upućuju na Advance ko želi više. Čini se da su taj deo ukinuli, a da su zaboravili da sklone sa stranice o samoj štednji. Ili je možda mešana situacija, važi i dalje za stare račune, a za nove ne.
Namerno su sklonili u info delu za Advance i Supreme pošto je Start besplatan ako se otvori do kraja maja
IMG_20260409_130049.jpg

Malo je nejasna ova situacija sa Startom. Okej, besplatan je do daljnjeg ako se otvori onlajn, ali izgleda da uz njega onda ne može da se ugovori non-stop štednja. Da li je neko možda proverio? A i van toga, mogao bi neko da podeli kako im ovo funkcioniše, tj. ima li nekih dodatnih komplikacija u odnosu na banke kod kojih ovo već postoji.

Tebi naplaćuju? Može im se, inače, pisati na [email protected], na tu adresu su moji poznanici.
Ne znam da li naplaćuju, juče sam otvorio Start preko video identifikacije, nego rekoh da ih za svaki slučaj isključim-
Uspeo sam da iz aplikacije otvorim i Non-stop štednju, tako da može.

Sad ju je zatražio još prošle nedelje, ali zasad nije legla.
Evo, jutros mu je legla, znači ovog meseca punih deset dana unapred, mada jeste i zatražena prošle nedelje.

Ne znam da li naplaćuju, juče sam otvorio Start preko video identifikacije, nego rekoh da ih za svaki slučaj isključim-
Aha, jasno. Nije se niko dosad javio, pa ću ja verovatno prvi mesec zanemariti to, čisto da vidim da li će naplatiti.

Ako naplate SMS ima osnova za prigovor jer u ugovoru piše da se obaveštenja o promenama na računu dostavljaju besplatno putem notifikacije, a SMSom koji se plaća samo po posebnom zahtevu korisnika.

Član 2.1 5)

Ja im nisam uputio takav zahtev.

Jasno. Evo, i ja sam pre neki sat otvorio račun, ali nažalost ne bez problema, pa taman da podelim i opšte i specifično iskustvo.

Opšte iskustvo po pitanju otvaranja je pozitivno. Ostavljaju se svoji podaci, fotografiše lična (ili pasoš), selfi... To je klasika. Očitana lična može i da se priloži samo, ne pokazuje se nikome, a i bez toga se prihvata i izjava o adresi, dakle i to je opcija ako pri ruci nemate baš nikakav dokaz o prebivalištu. Sve se završava kratkim video-pozivom u kom potvrđujete svoje podatke i vrtite dokument, ni tu nema ništa novo. Na kraju poziva vam stiže mejl sa brojem računa, a LIB (potreban za aktivaciju aplikacije) automatski stiže SMS porukom.

E, tu nastaju moji specifični problemi. Unosom broja računa i LIB-a, aplikacija mi je javila da aktivacija nije moguća i da moram pozvati kontakt centar. Zvao sam i ispostavilo se da je slična fora kao kod Raiffeisena: Yettelovi brojevi su problematični. Agent koji se javio mi je kao skinuo tu neku blokadu, rekao mi da opet pokušam, pa sam uspeo da se prijavim.

Tu, međutim, nastaje drugi problem, a to je da mi aplikacija ne dozvoljava da ugovorim nikakvu štednju, ni po viđenju, ni oročenu, ni dinarsku, ni deviznu. Koju god da izaberem, greška je sledeća: Object reference not set to an instance of an object. Alternativno, bude compilation error, koji prikaže čak i neki Windowsov direktorijum. Nekad davno sam na temi pominjao i da su neki drugi meni poznati Aikovi klijenti imali slične greške u aplikaciji, ali da su se one popravile nakon žalbe šefu lokalne ekspoziture, koji je znao da to označava neku blokadu na nalogu. Danas ekspoziture ne rade, ali su mi iz kontakt centra rekli da će proslediti žalbu nadležnoj službi, ali da ne treba da očekujem ništa pre utorka, kad je prvi redovan radni dan.

Sve u svemu, danas sam uspeo samo da otvorim račun, a videćemo nadalje hoće li mi biti od koristi. Bilo bi zanimljivo kad bi se javio još neki Yettelov korisnik, ali najlogičnije mi je da je kod mene blokada nastala zato, mada mi opet nije jasno koja je logika iza toga da kontakt centar može da omogući aktivaciju aplikacije, a ove druge stvari ne.

Jao i ja sam bivši korisnik AIK banke, što znači da i mene nažalost očekuju ovakvi problemi (nije da se nisam nadao) Da situacija bude još gora, matična ekspozitura mi je menjana dva puta pa ako ni oni ne budu znali da l' su pošli ili došli, nadam se da će nekako biti moguće resetovanje naloga. Starih kredijencijala se sećam, ali mi je taj nalog blokiran. Krivo mi je i što nisam ranije ugovorio Flexi štednju pa da imam i Master sad kad postoji mogućnost da otvorim tekući bez troškova, pošto bi me sledovala aplikacija i koristio bih uplatne bankomate.

Ja sam potpuno novi, nije do toga, nego sam pomenuo u kontekstu da mi te greške nisu nepoznate, jer znam da su ih neki imali i ranije. Zašto se tačno dešavaju, tj. čemu blokade, dobro je pitanje, ali kod mene pretpostavljam da je frka zbog toga što mi je broj u Yettelu. Otud je i sama aktivacija naloga bila problematična, ali eto, bilo bi dobro čuti još nečije iskustvo.

Ipak, imam i priču jedne klijentkinje čiji podaci već postoje u sistemu, i tu stvarno postoji problem. Malo posle mene je otvorila i ona tekući, a već je njihov klijent utoliko što su joj preneti devizni štedni račun po viđenju i kreditna Dina (koju sklopom okolnosti nikad nije ni preuzela) iz Eurobanke. Nije bilo frke sa otvaranjem računa, niti sa aktivacijom aplikacije, a broj joj je inače u A1. U aplikaciji joj se pritom prikazuje i taj devizni račun, dok se kreditna partija iz nekog razloga ne prikazuje, ali to će tek istražiti.

Ima, međutim, druga stvar, a to je da joj je iz Eurobanke prenet i podatak o staroj istekloj ličnoj karti. Iako im je danas na otvaranju prezentovala novu, važeću, i ona stoji u ugovoru, u aplikaciji u ličnim podacima ipak i dalje stoji ta stara istekla, tako da joj je sve blokirano, hahah. Nije joj hitno, jer joj još nisu spremna sredstva koja je htela da stavi na štednju, tako da je danas ne bi ni otvorila, ali suština je da ne bi mogla ni da je htela. Videće da li će se to samo ispeglati posle praznika, ali svakako je smešna situacija.

S druge strane, dodatna specifična okolnost je što je Eurobanka imala njen stari mejl (na koji Aik i dalje šalje nešto ponekad, poput praznih izvoda pomenute kreditne), ali to se već uspešno ažuriralo. U ličnim podacima joj stoji novi mejl, pa valjda više neće ništa slati na stari. Ja, s druge strane, ne mogu ni da pristupim ličnim podacima, i tu mi javlja grešku.

Što se tiče koncepta matične filijale, nema izbora prilikom otvaranja računa, a kartice se šalju na kućnu adresu, čisto i to da napomenem.

Taj besplatan start paket uz online otvaranje je besplatan samo 6 meseci od otvaranja ili i duže od toga?

Povezana zanimljivost, međutim, to nigde nije naglašeno prilikom otvaranja ili u dokumentaciji koja se dobija. Makar ja nisam našao, tako da nenaplaćivanje naknade ide na poverenje. Štaviše, u predugovornom delu se dobija pregled usluga i naknada Start paketa/računa, gde fiksno stoji 150 dinara kao iznos održavanja, mada taj PUN svakako nije ažuran. Između ostalog, navodi da paket uključuje i devizni račun, što nije slučaj i jasno je pokriveno ugovorom, koji specifikuje da se dobija isključivo dinarski račun. Održavanje se tu ne pominje.

@rovello Piše prilikom otvaranja računa da je održavanje za start račun 0 dinara mesečno sa fusnotom, koja kaže da to važi ako se račun otvori do 31.05. Veoma jasno i precizno.

To je na sajtu, pre otvaranja. Kada to izbrišu, neće biti drugog izvora. Tokom samog procesa otvaranja (predugovorna dokumentacija, ugovor i ostalo što šalju) jedino piše da je održavanje 150 dinara, bez ikakvog pominjanja povlastica. Ne kažem da je to neobično, niti znam kako rade drugi (npr. ProCredit koji daje 6 ili Erste i OTP sa 12 meseci), ali za Aik konkretno iz ličnog iskustva kažem da dokumentacija ne obećava nikakve povlastice, što nije baš najprijatnija stvar. Nije ni da se previše brinem da će da me "prevare" (mada se ne bih ni čudio ako održavanje bude naplaćeno, kad se uzmu u obzir ostali bagovi koje sam naveo u prethodnim porukama), ali mi je prosto zapalo za oko.

Nazad
Vrh Dno