Šta je novo?

AIK Banka

Za slanje će biti između 600 i 1.750 dinara (5–15 EUR), tako su danas najavili preko mejla, sa ovim linkom. Tu stoji i da će prilivi biti bez naknade, sudeći po formulaciji.
Treba imati na umu i ovaj dodatak:

Kada stigne uplata, novac će se istog dana naći na Vašem računu. U skladu sa NBS Odlukom o načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom („Službeni glasnik RS“ br. 24/2007, 31/2007, 38/2010, 111/2015 i 13/2025), potrebno je da istog, a najkasnije narednog radnog dana, Banci dostavite podatke o osnovu naplate i prateću dokumentaciju ukoliko je ona potrebna za rasknjižavanje.

Očigledno, i dalje su na snazi kontrolni platni režimi nalik onima iz doba SFRJ. Sa ovom garniturom na čelu NBS teško da će biti pomaka ka savremenijoj regulativi.

Imam neki račun u AIK-u koji ne koristim često. Imam i aplikaciju. Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji? Pokušavam ali ne uspevam.
Inače plaćam mesečno održavanje 790din

Imam neki račun u AIK-u koji ne koristim često. Imam i aplikaciju. Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji? Pokušavam ali ne uspevam.
Inače plaćam mesečno održavanje 790din
To je njihov najskuplji paket - Aik Supreme:

Treba imati na umu i ovaj dodatak
Pa da, to važi za sve banke, restriktivna je politika prometa sa inostranstvom. Makar ih SEPA primovara da odobre sredstva i pre dokumentacije, što ranije nije bio slučaj. Ali dobro je pitanje šta bi se desilo ako se ne pošalje dokumentacija, a ti u međuvremenu taj novac podigneš ili potrošiš karticom. Ponašanje u tom slučaju nije eksplicitno propisano, tj. Odluka NBS navodi da je klijent dužan da dostavi dokumentaciju, ali ne i šta se dešava ako je ne dostavi. Za SWIFT je jasno, bez dokumentacije ni nema odobrenja.

koji ne koristim često
Bogami, šteta je takav račun ne koristiti, jer ima dosta pogodnosti, kako možeš i videti na linku iz prethodne poruke. Ako ti baš ne trebaju, ali ti sam taj račun znači (baš taj broj računa, baš u Aiku), smanji ga makar na Start (daju svima iako je to zvanično specijalni platni račun sa osnovnim uslugama), da ne plaćaš toliko.

Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji?
Ne piše direktno u aplikaciji, ali ima više posrednih načina. Kod tebe je jasno bilo po održavanju (Start 150, Advance 390, Supreme 790), a navešću još neke stvari u nastavku, ako nekome zatreba. Kartice su isto lake za proveru, Start ima samo Dinu, Advance dodatno Mastercard Standard (običnu), a Supreme Mastercard Gold. Tu je i razlika u proviziji kod plaćanja mobilnim bankarstvom, pokuša se i vidi se šta će da napiše aplikacija: 17 za Start, 25 za Advance, 0 za Supreme.

To je super informacija.
Ali bilo bi zaista odlično kada bi imali dobar kurs za prodaju evra, pa da možeš iz druge banke kod njih da prebaciš evre (jer s njihove strane nema provizije za SEPA) i onda da prodaš evre po dobrom kursu. Kad ti ovako nešto zatreba naravno 🙂
Zavisi za sta ti treba, koliko cesto i suma, vrvt imas alternativa.

Da li je neko otvarao online racun u ovoj sugavoj banci?

Das podatke, prodje verifikacija mejla i broja i dalje nista, samo vrti i nista se ne desava, pustio sam 2 puta po 15 minuta

Da li je neko otvarao online racun u ovoj sugavoj banci?

Das podatke, prodje verifikacija mejla i broja i dalje nista, samo vrti i nista se ne desava, pustio sam 2 puta po 15 minuta

Probaj da nastavis preko linka koji si dobio na mejl. Ja sam otvorio u ponedeljak bez problema, otvorio i A Vista štedni račun, za sada nemam zamerki.

Uspeo posle. Do sistema je bilo, nekoliko puta sam morao da se prijavim za otvaranje.

Tako isto posle 5 sati od prijema parametara sam tek mogao da se ulogujem u aplikaciju.

Gledam sada za tu avistu, kako tacno funkcionise? Jel izdvaja dinare sa racuna ili sve sto imas na dinarskom tekucem bude predmet aviste i kamate?

Sad na aplikaciji ne radi uopste taj deo za stednju, vrti drugi korak do besvesti…
Vidim da je ovo tezak raspad sve
Mislio kad sam vec otvorio da prebacim zaradu, ali mozda nije dobra ideja.
Pretpostavljam da ce kao sa svima biti problem za tih 5000 dinara nagrade

Uspeo posle. Do sistema je bilo, nekoliko puta sam morao da se prijavim za otvaranje.

Tako isto posle 5 sati od prijema parametara sam tek mogao da se ulogujem u aplikaciju.

Gledam sada za tu avistu, kako tacno funkcionise? Jel izdvaja dinare sa racuna ili sve sto imas na dinarskom tekucem bude predmet aviste i kamate?

Sad na aplikaciji ne radi uopste taj deo za stednju, vrti drugi korak do besvesti…
ništa od ostalog ne mogu da komentarišem jer nisam ugovarao niti me zanimalo bilo šta sem tih gratis 5 hiljada, ali i moja majka i ja smo na osnovu penzije dobili bukvalno istog dana nekoliko sati nakon što je legla (što je brže nego što garantuju, kažu da će leći dan nakon zarade) tako da barem sa tim iz iskustva mogu da kazem da 99% neće biti problema

Preko aplikacije otvoriš novi dinarski A Vista račun i uradiš interni prenos sa glavnog računa. Novac je uvek dostupan da se vrati na glavni racun a pripis kamate je na mesečnom nivou.
Imaš ograničenja 200k dok ne preneses zaradu ako si otvorio jače pakete gde y prvih 12 meseci možeš i do 1.2M po 5%.
Ja nisam naišao na probleme za sad, osim što mi stižu duple notifikacije i SMS i sa app što je malo dosadno, moram zvati sa ukinem SMS.
Videćemo kako funkcioniše dospeće kamate na A Vista štednju.

Za taj problem još nisam čuo, ali taman usput da javim da meni i dalje nisu rešili moj problem, a uskoro će pun mesec od otvaranja računa. Budući da su tri nedelje kulirali mejl koji sam poslao na [email protected] sa detaljima, u međuvremenu sam pisao i na [email protected], gde makar zakonski moraju odgovoriti kroz 15 dana.

Imaš ograničenja 200k dok ne preneses zaradu ako si otvorio jače pakete gde y prvih 12 meseci možeš i do 1.2M po 5%.
Čisto da napomenem, ograničenje je samo u smislu iznosa na koji se dobija kamata od 5%. Račun može da ima i veće stanje, ali se na razliku primenjuje kamatna stopa od 0,01%. Primera radi, ako imaš 300k na računu, na 200k se primenjuje 5%, a na 100k 0,01%. Kada istekne 12 meseci, na sve se do daljnjeg primenjuje 0,01%.

Videćemo kako funkcioniše dospeće kamate na A Vista štednju.
Pominjali smo to ranije. Kamata se pripisuje prvog radnog dana u sledećem mesecu. Na primer, za april je pripisana prekjuče, 4. maja.

Јел могуће да се на основном текућем рачуну отвори још један динарски рачун, неповезан са картицом, са којег би се по потреби пребацивао новац на основни динарски рачун са картицом, као што је имала МТС банка, додуше има и поштанска?

Možeš više štednih računa da otvoriš, što avista, što oročenih, što rsd, što devizni. Svima preporučujem, u kojoj go da su banci, držanje novca na takvim računima, a prebacivanje na tekući vezan za karticu samo prilikom plaćanja. Prebacivaje samo potrebne sume i to je to. Nekima je to problem, meni nije. Akcija traje minut, a bezbedan si 24 časa dnevno.

A sta je bilo sa onim beskamatnim kreditom od 100000 dinara na supreme racunu?
U mejlu se navodi kao posebna pogodnost uz prenos zarade:

Posebne pogodnosti za prenos zarade

Ukoliko u narednih 45 dana prenesete zaradu u AikBank, možete :
  • dobiti 5.000 RSD dobrodošlice na račun po prijemu prve plate;
  • aplicirati u najbližoj AikBank filijali za poseban keš kredit dobrodošlice u iznosu od 100.000 RSD i vratiti 100.000 RSD za 13 meseci;
  • primiti zaradu i do 7 dana ranije uz dodatnu uslugu Plata unapred.

Možeš više štednih računa da otvoriš, što avista, što oročenih, što rsd, što devizni. Svima preporučujem, u kojoj go da su banci, držanje novca na takvim računima, a prebacivanje na tekući vezan za karticu samo prilikom plaćanja. Prebacivaje samo potrebne sume i to je to. Nekima je to problem, meni nije. Akcija traje minut, a bezbedan si 24 časa dnevno.
Je li za sve te stedne racune (i devizne i dinarske) besplatno odrzavanje uz Aik Start paket?

Poslednja izmena:
A sta je bilo sa onim beskamatnim kreditom od 100000 dinara na supreme racunu?
Dobio si već opšti odgovor, a ja samo da napomenem da to nije vezano za paket, može da aplicira svako ko prenese zaradu.

Svima preporučujem, u kojoj go da su banci, držanje novca na takvim računima, a prebacivanje na tekući vezan za karticu samo prilikom plaćanja.
A da li si siguran da ovo važi za Aik? Ranije su kartice mogle da vuku sredstva sa svih a vista računa, koliko sam upućen. Sad to potvrđeno ne važi za non-stop štednju, ona jeste garant zaštite, ali za ostale mi je upitno. Svakako, ako ti ne znaš sa sigurnošću, mogao bih ja večeras da utvrdim, jer je značajna informacija.

Je li za sve te stedne racune (i devizne i dinarske) besplatno odrzavanje uz Aik Start paket?
Svi su besplatni i bez paketa (kako smo i pisali u temi o SEPA, hahah), ali ti "obični" se mogu otvoriti samo uživo. Preko aplikacije ide samo non-stop štednja.

Да ли можда неко има проблем са стизањем нотификација на њиховој апликацији? Гугл Пиксел телефон је у питању

A da li si siguran da ovo važi za Aik? Ranije su kartice mogle da vuku sredstva sa svih a vista računa, koliko sam upućen. Sad to potvrđeno ne važi za non-stop štednju, ona jeste garant zaštite, ali za ostale mi je upitno. Svakako, ako ti ne znaš sa sigurnošću, mogao bih ja večeras da utvrdim, jer je značajna informacija.
Naravno da sam siguran. Čak mi se nekoliko puta i upraksi desilo da sam zaboravio da povučem sredstva, ili sam u walletu izabrao AIK umesto neke druge kartice na kojoj sam imao sredstva. Transakcije su uvek bile odbijene.

Da li kredit od 100000 ima neke troskove obrade? Ili je potpuno bez troskova?
Ako nema, uzmes pa na avistu i cao

Da li kredit od 100000 ima neke troskove obrade? Ili je potpuno bez troskova?
Kredit nema nikakvih dodatnih troškova, ne vidim što ne bi moglo da se stavi kao A Vista uz Start paket koji je besplatan ako je otvoren online. I uz 5k za prenos zarade dobije se jos 5k na kamatu, nakon 13m.
Treba ga isplatiti i čekati neko vreme za relativno malu zaradu.

Prilozi

• Screenshot_20260509_135152_Chrome.jpg
    Screenshot_20260509_135152_Chrome.jpg
    153.1 KB · Pregleda: 13
Upravo.

Treba ga isplatiti i čekati neko vreme za relativno malu zaradu.
I ovo je tačno, ali što i da ne ako neko ima vremena da se bavi time. Konkretno, ako bi neko držao samo kredit na štednom računu, za 12 meseci njegovog trajanja (računa, ne kredita, koji traje mesec duže) dobio bi najviše 2900 dinara kamate, a tačan iznos zavisi od dana plasiranja kredita i politike u smislu kad se povlače rate.

U međuvremenu, stigao je odgovor na prigovor koji sam im slao povodom mojih problema. Sam prigovor je, očekivano, ocenjen kao osnovan, ali je odgovor praktično beskoristan:
Nakon razmatranja Vašeg obraćanja i sprovedenih provera svih relevantnih činjenica i okolnosti, obaveštavamo Vas da je Banka, postupajući po Vašem dopisu, promptno preduzela
sve potrebne aktivnosti i izvršila detaljne analize sistema. Tom prilikom su problemi koje navodite u svom obraćanju prijavljeni vendoru zaduženom za razvoj i odražavanje rešenja, uz zahtev za identifikaciju nedostataka i prevazilaženje istih.
Mislim, super, trebao im je pun mesec da samo proslede probleme koje sam im predočio. Pre toga su me čak zvali na telefon da još jednom potvrde u čemu je problem, iako sam sve detaljno objasnio (sa snimcima ekrana) u dva mejla i tri prethodna telefonska poziva, koji se valjda snimaju. Sve u svemu, zasad ništa od moje štednje. Isti odgovor je dobila i druga klijetkinja koju sam pominjao, a kojoj je nalog potpuno blokiran jer joj sistem iz nekog razloga vidi samo staru isteklu ličnu kartu preuzetu iz Eurobanke.

Što mi je najsmešnije, u petak su se pojavili novi tehnički problemi. Naime, sada prijava na elektronsko bankarstvo ide unosom korisničkog imena i odobrenjem preko mobilnog bankarstva. Podržana je i promena korisničkog imena, budući da je prvo dodeljeno neko random, tipa ABCD1234. E, sad, meni recimo radi prijava, ali ne i promena korisničkog imena. Rođaku (stari klijent, ranije sam ga pominjao) radi promena, ali prijava ne, znači obrnuto. A ovoj drugoj klijentkinji ne radi ni jedno ni drugo, hit stvarno.

Nazad
Vrh Dno