Šta je novo?

Ahci ili Ide Mod?

Kod uputstva za prebacivanja u AHCI u registry obično sam vidio da samo treba promijeniti

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci (staviti 0 u Start)

ali sam negdje vidio da isto treba uraditi i u

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV

A negdje čak i u nekoj trećoj lokaciji, ne sjećam se sada kojoj ali kod nje mi već stoji 0.

Na Microsoft sajtu stoji da izmjenu treba napraviti u Msahci i IastorV (na obe lokacije mi sada stoji 3). Da li je to onda tačno, da promjneim i u Msahci i u IastorV?

Verovatno su ti tutorijali za prvu verziju pisani u vreme kada iaStor drajveri nisu ni bili u upotrebi, tj. nisu postojali... ;)

OK, prebacio sam u AHCI :), nakon toga je instalirao AHCI drajver i tražio restart nakon kojeg je instalirao drajvere za Sata HDD i DVD-RW pa je opet tražio restart.

AS SSD sada napiše da je aktivan msahci ali mi javlja i ono 31 K - BAD, to je za F1 HDD. Ali F1 nije hard disk sa 4 KB sektorima, kako onda align particija nije dobar? Ili AS SSD nije baš previše pametan za HDD-ove, on je ipak pravljen za SSD? :)

Edit: za svaku particiju tu napiše nešto drugo, neke su kao OK, ali su neki veliki brojevi u pitanju.

Poslednja izmena:
IAStor postoji mnogo pre MS-ove implementacije AHCI-a. :)

BTW, iaStor je RAID drajver za Windows NT, 2000, 2003 i XP, a iaStorV za Vistu, Sedmicu i novije.

OK, prebacio sam u AHCI :), nakon toga je instalirao AHCI drajver i tražio restart nakon kojeg je instalirao drajvere za Sata HDD i DVD-RW pa je opet tražio restart.

AS SSD sada napiše da je aktivan msahci ali mi javlja i ono 31 K - BAD, to je za F1 HDD. Ali F1 nije hard disk sa 4 KB sektorima, kako onda align particija nije dobar? Ili AS SSD nije baš previše pametan za HDD-ove, on je ipak pravljen za SSD? :)

Edit: za svaku particiju tu napiše nešto drugo, neke su kao OK, ali su neki veliki brojevi u pitanju.

Cime si pravio tu particiju... tj. te particije? Koji Win?

Razmišljam i sam o tome. Ne znam. Ustvari...sad sam malo pogledao datume, stalno sam mislio da sam na nju odmah stavio Win7 ali izgleda da nisam mogao jer RTM je izašao sredinom 2009. a ja sam mašinu sastavio u februaru te godine. Znači Win XP je bio u pitanju. Ali dobro to, ja sam shvatio da align može biti problem samo kod HDD-ova sa 4 KB sektorima, a to su ovi noviji modeli, a ja imam Samsung F1 za koji i HD Tune, po očekivanju, kaže da ima sektore od 512 bajtova.

Vjerovatno je AS SSD pravljen da sve što nije pravilno alignovano proglasi za BAD, i pri tome ne gleda da li drajv ima ovu ili onu veličinu sektora, jer je pravljen samo za SSD-ove a kod njih baš mora biti dobar align.

Poslednja izmena:
Samo ti odradi proces pravljenja particija preko Win 7, sve ce on to lepo poslagati i alajnovati... bio to hard sa 512 bajtova ili pak onaj od 4KB ;)

Probam ja kroz koji dan ima li razlike (u sintetici) izmedju particije koja je pravljena iz XP-a i one pravljene 7-icom, i to bas sa ovim matorim hardom koji nije sa 4K... osim sto AS SSD prijavljuje "bad" :p
Nije lako ni to utvrditi, a postano sam iscackao kada sam uzeo ovaj F4EG od 2TB, koji kanda ima 4KB sektore... provrteh vala sve zive benchmarke (AS SSD nisam, priznajem, jer dugo traje test), nigde na prvi pogled ne moze da se uoci razlika... dok nisam izvrteo CDM. Tu se vide razlike, i to za upis, kategorije 512K, 4K i 4K QD32 - gde su vrednosti ravno 50% slabije ako particija nije alajnovana. (sekvencijalno je isto, BTW).

P.S. HD Tune (Pro) i za C300 i za ovaj F4 prijavljuje da imaju 512 bytes sektore ;)

Poslednja izmena:
Ovde je bilo reči da ako se Win stavlja pod AHCI sve otprilike prođe kako valja. Mene zanima jedno drugo pitanje a to je - pošto u mašini imam više diskova formatiranih ranije pod standardnim IDE kontrolerom (oni služe samo za podatke) da li ću morati i njih iznova da formatiram ili, sobzirom da nisu sistemski, mogu da se koriste takvi kakvi jesu tj. ne moraju da se ponovo formatiraju...

Hvala.

Logička struktura diska i fajl sistemi na njemu nemaju veze sa tim. -> Ništa ne mora da se ponovo formatira.

Ako neki od tih diskova imaju na sebi operativni sistem, neophodno je prvo u tim OS-ovima instalirati odgovarajući (AHCI) drajver, da bi kontroler na kome će se sledeći put probuditi bio pravilno prepoznat.

Imam Win7 ult. 64bit. Izmenim u registriju, zatim resetujem, udjem u bios gde stavim na sva 3 harda ahci mode i podignem sistem? Zatim bi Win7 trebao automatski da odradi instaliranje drajvera?

-------

edit:

Posle restarta i promene u BIOS-u, bila je opcija gde je pisalo RAID mode pa sam sa IDE prebaci na AHCI mode, podigao Win7 pa se zatim ovo odigralo
2014-06-10_0137.png

Posle restarta sve je ok a u device manageru ovo stoji

2014-06-10_0145.png

Ovo je sve ok? Jedino sto nisam radio test pre promene mada vidim da svi prijavljuju poboljsanje pa cu verovatno i ja ubrzo primetiti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno