Neka moja zapazanja i misljenja posle 2 sata igranja demo-a:
U igri postoje 3 resursa.Wood,food,i coins.Najzanimljivije je sto se coins,dobija kopanjem rudnika srebra,a mozete napraviti i zgradu "Plantation" i u nju staviti max 10 seljaka i tako sporim tempom dobijati neogranicenu kolicinu novca.Ali ko vas sprecava da napravite jos koju zgradu "Plantation" ?

Na jednom millu (farme) moze isto 10 seljaka da radi.Vojne jedinice izlaze u grupama po 5.Ako si narucio 10 vojnika izaci ce 5,pa posle jos 5.Svejedno je da li narucis jednog,dva ili 5 vojnika.Svi ce se pojaviti istovremeno posle 20ak sekundi.Ali ako npr narucis 6 vojnika,onom sestom ce trebati novih 20ak sekundi.Dok je sa seljacima ostalo stancovanje jedan po jedan.Nema vise prenosenje resursa do Town centra,ili do woodstocka,ili mine-a...Znaci stavis seljaka da cepa drva,srebro,hranu,i on na licu mesta uzima resurs,i to se odma "stvara".
U dvorcu (koji sam napravio kad sam bio Spanska civilizacija) je moguce stancovati svu vojsku koju inace stancujete u baracks,stable.Nijednu zgradu ne mozete napraviti previse blizu neprijateljskom Town centru.Otprilike mu se mozete najvise pribliziti na nekih 40ak centimetara (jedan ekran monitora).To sam otprilike ocenio.I zato svi vi
koji ste koristili taktiku Tower rush,sad se mozete oprostiti od nje.Po mapi su razbacana indijanska plemena,i kada napravite outpost kod jednog plemena mozete
regrutovati neku indijansku jedinicu (ali broj je ogranicen) ili dobijate nesto durgo (npr. experience points).Nisam ukapirao sta da radim sa neprijateljskim herojem,jer ne mogu da ga ubijem,ali zato mu energiju svedem na minimum,i on se izlezava na zemlji i hvata se za nogu.I ne mrda odatle.Koliko je koristan home city pokazace se kada igra bude izasla i kad pocne da se igra u multipleju.A sto se tice "age shmeka" zaista ga je zadrzao ! npr.Vojska na zgrade sada baca baklje.Kada tvoja vojska pobedi u nekoj bici raduju se i uzvikuju...Nisam imao problema sa AI-jem,ali posto su neki od vas primetili da ocigledno ima bugova u demo-u,verujem da ce to sve biti sredjeno do izlaska igre.Zvuk odlican.Grafika me nije razocarala,cak sam i veoma zadovoljan kako izgleda na mom bednom radeonu 9000.Sve sto se moglo ukljuciti u grafickim opcijama,ukljucio sam,ali to je daleko od maximuma.Igra mi uopste ne secka na tim podesavanjima.