Šta je novo?

Adsl

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ljudi, uslovi za ADSL postoje, to vec znate, vec oni mogu da prikljucuju samo ne znaju krajnju cenu. Meni se uvodi ADSL as we speak, receno mi je za dve nedelje, znaci nesto posle nove godine.

Da su ti rekli da će ti uvesti ADSL 31.XII oko ponoći ti bi im izgleda poverovao. :)

ako bude bio flat za 2500din
mila majka

ali mi i dalje nisu jasne one stavke u onom ugovoru
ono sa 2mbit od 20k dinara...

ljudi čuo sam da se od maja 2005 uvodi novi operater fiksne telefonije. Ovo m ije rekao moj profa iz PR-a i marketinga, koji je inače iz BG-a i kaže da će po neznam nekom zakonu morati da se uvede drugi fiksni opperater.......i bla bla bla, dosta ekonomskih podataka. On je inače radio u telekomu, i recimo da zna o čemu se radi.

ili tvoj profa nema pojma ili ti nisi dobro ne shvatas situaciju...

telekom ima monopol do 1. juna 2005. i nakon toga bi TREBALO da se stvari promene. ali tesko da ce tako biti. prvo nije osnovana agencija za telekomunikacije (tj. osnovana je ali nikako da se odrede clanovi i pocne da radi). inace ta agencija bi trebala posle 1. juna 2005. da priprema i obradjuje ponude za druge operatere bilo fix ili mob telefonije kao i operatere drugih usluga (npr. internet, VoIP, itd...).

najveci problem ovde je prakticno zakon o DEREGULACIJI LOKALNE PETLJE koji u sustini kaze sledece: da bakarna zica koja ide od centrale do vase uticnice nije vlasnistvo telekoma vec drzave i da drzava moze da dozvoli da i druge firme/operateri postave svoju opremu u centrale (recimo famozni DSLAM za adsl) i tako recimo imas jednog operatera koji ti isporucuje fix telefoniju dok ti sasvim drugi/ili mozda isti isporucuje broadband internet. poenta je da je ta LOKALNA PETLJA pripadne drzavi i da sama agencija za telekomunikacije izdaje dozvole za postavljanje opreme po centralama, naravno pod trzisnim uslovima tj. onima koji ponude najbolje uslove za drzavu/korisnike. imate jako dobar primer u Hrvatskoj gde je jedan potpuno nezavisni operater (ISKON, www.iskon.hr) postavio sirom hrvatske dslam-ove po centralama i nudi paralelno adsl pored T-Mobile Hrvatske (bivsi HR telekom)...

pozdrav....

legend je napisao(la):
ili tvoj profa nema pojma ili ti nisi dobro ne shvatas situaciju...

telekom ima monopol do 1. juna 2005. i nakon toga bi TREBALO da se stvari promene. ali tesko da ce tako biti. prvo nije osnovana agencija za telekomunikacije (tj. osnovana je ali nikako da se odrede clanovi i pocne da radi). inace ta agencija bi trebala posle 1. juna 2005. da priprema i obradjuje ponude za druge operatere bilo fix ili mob telefonije kao i operatere drugih usluga (npr. internet, VoIP, itd...).

najveci problem ovde je prakticno zakon o DEREGULACIJI LOKALNE PETLJE koji u sustini kaze sledece: da bakarna zica koja ide od centrale do vase uticnice nije vlasnistvo telekoma vec drzave i da drzava moze da dozvoli da i druge firme/operateri postave svoju opremu u centrale (recimo famozni DSLAM za adsl) i tako recimo imas jednog operatera koji ti isporucuje fix telefoniju dok ti sasvim drugi/ili mozda isti isporucuje broadband internet. poenta je da je ta LOKALNA PETLJA pripadne drzavi i da sama agencija za telekomunikacije izdaje dozvole za postavljanje opreme po centralama, naravno pod trzisnim uslovima tj. onima koji ponude najbolje uslove za drzavu/korisnike. imate jako dobar primer u Hrvatskoj gde je jedan potpuno nezavisni operater (ISKON, www.iskon.hr) postavio sirom hrvatske dslam-ove po centralama i nudi paralelno adsl pored T-Mobile Hrvatske (bivsi HR telekom)...

pozdrav....

1. Monopol traje do 9 Juna 2005 godine.
2. Agencija nije osnovana zato sto Drasko Petrovic pokusava da postavi (uz pritiske ljudi iz Vlade Republike Srbije) ljude iz svog kabineta. Dakle ako u agenciji budu ljudi iz Telekoma kojima upravlja Drasko Petrovic onda je bolje da je ne formiraju. Na Velimira Ilica se trenutno vrsi najveci pritisak povodom toga, posto je Velja hteo nezavisne ljude da postavi. (bukvalno sa konkursa)
3. Ovo za Iskon je tacno i u Hrvatskoj je uradjeno kako treba (jedina zamerka ljudi iz EU je ta sto se sa time kasnilo jer su ocekivali to znatno ranije).

oko tih stvari jednostavno nemam pojma, a znam da je on rekao dali u maju ili u junu da moze doci do uvodjenja novog operatera, i kaze kako se ceo BG prekopava i kako se stavljaju novi kablovi, il ishta bilo. Isto tako je on cuo da ce do sredine 2005 biti skinuto 500.000 dvojnika. Kako to planiraju da izvedu neznam, ali bilo bi lepo da i mene skinu, pa da konkurishem za ADSL

to su price ljudi koji rade i dalje za Telekom Srbija tj ljudi koji to pricaju su pod uticajem LOBIJA Telekoma Srbija tj licno Draska Petrovica. Mnoge nezavisna udruzenja kao npr: Telekobra, udruzenje sindikata Telekoma i slicni su pod uticajem Draska Petrovica koji ih bukvalno placa da takve stvari pricaju.

Inace ETF i mnogi dekani sa fakulteta takodje su pod uticajem Draska Petrovica koji ih bukvalno potkupljuje. Na zadnjem Telforu ste mogli da vidite kako su svi dekani BUKVALNO podrzavali radnje Telekoma Srbija.

Ali bez obzira na sve to. ADSL nastupa i to vrlo brzo.
27.12.2004 godine je sastanak provajdera i Telekoma Srbija. Kada se potpisuju novi Ugovori za ADSL.

Jedini problem ja vidim samo u tome sto je Telekom Srbija na celu sa Draganom DJ. Kovacevicem predvideo da 32 ADSL korisnika idu na 1 Mbit/s Interneta.

To zapravo nije moguce ja iskreno mislim da na 1 Mbit/s Interneta mogu ici najvise 6 korisnika od po 512 Kbit/s. To znaci da ce provajder za svakih 6 korisnika (ako zeli da pruzi iole kvalitetan servis) morati da kupi po 1 Mbit/s Interneta dakle po 8750 dinara. Sto znaci da je to trosak od 1.458 dinara samo za uslugu IP - L3 VPN po jednom ADSL prikljucku.

Evo sta ce se zapravo desiti pogledajte ovaj scenario:

- 05.01.2005 godine vecina provajdera potpisala Ugovor sa Telekomom za ADSL
- 15.01.2005 godine pocinju prvi ADSL korisnici
- 20.01.2005 godine provajderi objavljuju cene u sledecem rasponu u zavisnosti od provajdera do provajdera:
- 2000 dinara - 3000 dinara = 256 Kbit/s
- 3500 dinara - 5000 dinara = 512 Kbit/s
- 5000 dinara - 7000 dinara = 768 Kbit/s
(mogao bih da predpostavim i koje ce cene dati koj provajder ali videcete i sami za 15 dana).

- 01.03.2005. Korisnici pocinju masovnije da se prikljucuju
- 01.04.2005. Dosta korisnika sa kablovske prelazi na ADSL.
- 10.04.2005. SBB smanjuje cene ali jednostavno nema tehnicke mogucnosti za vece kapacitete (Cistaj losi koaksiajni kablovi).
- E onda krecu problemi:
- IP VPN L3 prezagusen.
- Provajderi shvataju da 32 korisnika nije realno po 1 Mbit/s (mozda je to nekada bilo realno ali danas programi kao sto su limeware, kaza i slicni su promenili te odnose i to vrlo znacajno).
- Prosiruju uslugu IP VPN za odnos 1:6
- Poskupljuje ADSL na realnih 80 Evra za 512 Kbit/s

Mozda korisnici ocekuju znatno nize cene oko 2000 din za 512 Kbit/s ali to jednostavno nije realno moguce osim da je neki provajder toliko jak pa da doplacuje da bi imao korisnike a usput da im da kvalitetean Internet a tako jakog provajdera sa infrastrukturom jednostavno nema.

Eto to ce se desiti sa ADSL-om.

Poslednja izmena:
Znaci, wireless rula ;)

super, onda se skupimo nas par sa kintom i pocnemo da radimo broad band internet po kvartovima, svaki kavart po jedan sat. uplink, obezbedi se oprema ca cable za svaki kvart i nudimo ljudimo broadband od 12mb/s (na recimo 100 korisnika max, a bice ih i manje) za 3000din mesecno sa sve kablosvskom i bez skremblovanih kanala. Ubijemo telekom, SBB i sve ostale i to uspemo samo zato sto budemo fer i korektni i zaobidjemo telekom od pocetka do kraja - do jaja :d
uplink oprema - 3500e
pretplata na 12mbit flat - ~18.000k dinara (dobija se i 3 VoIP linije)
3000 x 10 korisnika u prvom kvartu prvi mesec = za dva meseca bice para za sledeci uplink za drugi kvart....itd. otvori se firma u americi (on-line) i uzme bankovni kredit od neke svetskle banke posle prvih 5 kvartova koji su uspesno odradjeni, uradi se jos 10 kvartova na osnovu kredita, priliv kinte je vec dovoljno velik da ce sledecih 10 moci da se postavi u roku od 2 meseca. Predvidjanje za 2 godine od tada = pokriven ceo BG- deo NS-a i nastala konkurencija, telekom spusta cene...

i onda sam se probudio, a mozda i nisam ?! ;)

u principu, to je ostvarljivo , ali to zakonski veoma nije dozvoljeno :)

Najnovija vest!

Veceras je u telekom dosla neka specijalna inspekcija koja bukvalno sve zivo trkeljise po Telekomu Srbija. Valjda ih je to Velimir Ilic poslao da ispitaju sve sta se radi po Telekomu.

Inace Drasko Petrovic je juce izrazbijao sve sta je mogao po svom kabinetu. Znaci uzeo je pikslu sa stola i gadjao je prozor koji se polomio a posle je uzeo fotelju i razbio je jedan stakleni ormar. Znaci kabinet Draska Petrovica je skroz ispreturan i to je unutra bio on sam.

A ako ste pazljivo pratili vecerasnje vesti Kostunica je otisao sa Veljom na otvaranje mosta problem je u tome sto Kostunia stiti Draska a Velja je pobesneo zbog toga jer bi ipak Veljino Ministarstvo trebalo da odlucuje ko ce da bude Generalni Telekoma. Tako da je Velja zadnjih dana u fazonu da da ostavku i to je saopstio Kostunici i usmeno i pismeno. Zato sada Kostunica ide sa njim pokusavajuci da mu objasni da Drasko mora da bude direktor Telekoma jer u suprotnom nebi imao ko da daje pare DSS-u, G17 plusu i DS-u, da verovali ili ne svi oni dele te pare.

Zato je Labus jednom prilikom rekao ...od svih uslova koje nam je postavila EU neka Telekom bude zadnji ...

Sto se tice ADSL-a danas se u Telekomu PREPRAVLJA ODLUKA. Dakle ona odluka koja je doneta se prepravlja!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dakle morcemo svi da se strpimo da se ta odluka prepravi ...sve se menja ... rokovi...cene itd...

Drasko je to licno trazio od Strategije.

Dakle provajderi ce 27.12.2004 godine ici samo na satanak&rucak i to je sve.

Dakle oni rokovi koje sam napisao ...ce mozda biti malo pomereni zbog nove odluke.

Inace sutra na BK Televiziji uvece oko 19h u Telefaktu gledacete direktno i uzivo najveceg kriminalca Ljubodraga Ristica koga Drasko Petrovic licno unajmljuje.

Poslednja izmena:
pretpostavljam da je prepravljanje odluke u negativnom smislu po korisnike?

Telekom Srbija je izgubio na tenderu za kupovinu Crnogorskog Telekoma. Upravo sada gledam tendersku dokumentaciju i ne zvanicno mogu da Vam kazem da je najvise ponudio Matav.

Telekom je najmanje ponudio i inace nasao sam jedno 10 gresaka u tenderskoj dokumentaciji tako da cak i da su ponudili najvise sigurno ne bi dobili.

Poslednja izmena:
Ma uskoro stize wireless kod mene, J...s ADSL kad oni sto puta menjaju rokove, daju dzabe "promo" period svojim rodjacima i ostalima, a mi koji bi to prvi uveli i platili ima da cekaju! WIRELESS RULES!

Inace zlatnu deonicu u Telekomu Srbija (dakle ako bude neki spor unutar Telekoma da moze da odluci o tome) NA POKLONNNN je dobio Dejan Mihailov iz DSS-a.

Sto se izbora generalnog direktora tice. Sada je dovoljno da Dejan Mihailov prevagne i odluci da generalni direktor bude Drasko Petrovic.

Osim sto ce MOZDA ministar za kapitalne provizije da podnese ostavku a samim tim i vlada bi bila uzdrmana.

Danas je trebalo na sednici vlade da se odlucuje o izboru generalnog direktora ali je to odlozeno (valjda dok Kostunica ne ubedi Velju da cuti).

videcemo...

pratite razvoj situacije samnom!!!!!!

IPAQ legendo......aj procitaj PM ili mene kontaktiraj na PM...

Pratimo, bolje kazi gde si ako se ne javis svakih pola sata da dolazimo u pomoc. Mozda te strpaju negde u neku staru centralu da slusas kisu.... :D

IPAQ, reci mi da li se promene u vezi adsl-a odnose na bolje ili losije za korisnike...pre svega mislim na onaj deo o podeli 1 mbps na 32 korisnika? ima li to veze sa ovim?

To majstore. Nikada ovde nece biti jeftin adsl. Ljudi u nedodjiji gde je svega 7% populacije racunarski pismen, mi hocemo adsl. E nece moci.Da, a usput. Bio je tender telekoma koji je sacinavao kupovinu 46 besnih servera sa 1000dama TB smestajnog prostora. Serveri su bili namenjeni adsl-u ( najslabiji je bio 4-ro procesorski).Ko je dobio posao. verovatno Siemens.

Poslednja izmena:
nema.

Odluka je samo zbunila sve posto je Drasko doleteo do strategije i poceo da se dere kako su svi nesposobni i 'umobilni' zato sto su napravili losu odluku. Koju je on potpisao ?????????????????????????????????????????????

To sto se menja odluka ima veze sa inspekciom koja je po mojim saznanjima jos uvek u Telekomu i radice do kasno.

verovatno se na kraju nista nece ni promeniti osim mozda par redova ali cim dobijem novu odluku obecavam Vam attacment ovde kao .doc format.

Pazi da te ne jure po Ip adresi. Ajd pozdrav tebi. Dobro je sto nismo konkurisali na tom tenderu.

ja nikada ali nikada ne postujem preko Telekoma i uvek koristim proxy-je od frendova. Ne brini.

Poslednja izmena:
IPAQ, ako je tacno da je madjarski Matav da li to moze imati pozitivne uticaje na telekom srbija?

Imam jednu ideju koju bi mogli samo svi zajedno da sprovedemo. A to je da ugusimo Telekom dok nesmene Draska Petrovica.

Akcija bi se svodila na to da svi na svim centralama u 19.30h podizemo slusalicu i da je drzimo otvorenu 30 minuta i tako svaki dan dok se ne okupi masa za veliki udar.

Ima u Telekomu mnogo ljudi koji bi pomogli da se to uradi i iznutra. Pogotovo u Direkciji za Mreze verujte mi da skoro da postoji kritcna masa da se napravi PUC.

Ako ste za onda moramo svi da pokrenemo tu ideju i da to sve radimo sa zahtevom za smenu Draska Petrovica.

Ukoliko na jednoj centrali npr. Akademiji bude vise od 500 njih koji su spremni to da urade nece raditi ceo telefonski saobracaj za tih 30 minuta.

ne Matav je kuca za sebe i oni se nece osvrtati na svoje konkurente. Oni nece imati nikakve veze osim razmene saobracaja i neke Ugovore za raznorazne peeringe ali poslovno ce se ponasati kao i na svakom drugom trzistu.

ako hoces to da sprovedes...treba napraviti neku web stranicu gde ces prvo okupiti ljude koji su za to pa onda zakazati termin kada bude dovoljno zaintereovanih...mislim da bi obo trebao biti pri korak...puno ljudi bi bilo spremno bar to da pokusa....muka je masama od telekoma...

Moram da Vam objasnim. U Telekomu postoje ljudi koji su za D.Petrovica i protiv. Svi koji imaju koristi od toga su za njega a velika vecina je protiv. Ljudi u Telekomu nemogu da se organizuju i da prave web sajt sada za tako nesto. Ali svi oni mogu da pomognu na druge nacine tako sto ce pomoci da iznutra ne rade Telefonske linije, potrebna nam je pomoc u interesu svih, potreban je neko ko ce da nam napravi sajt za pocetak i da organizuje akcije.

Verujte mi na rec samo jedna stvar bi upalila a to je blokada telefonskih linija. Na vrlo prost nacin samo podignete slusalicu. Znaci ne treba da se razgovara vec samo da se slusalica drzi otvorena 30 minuta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno