Šta je novo?

Adsl

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok sve je ovo u redu ili (nije) ali za krajnjeg korisnika kad i kolika ce cena da bude.

Znaci da ce biti povoljno ako je provajder veliki kao na primer SezamPro, ida mozda, ipak, nece biti toliko lose po nas.... Videcemo nakon Nove Godine, i onako nemamo sta da zurimo sad, kad je to za 14 dana!
HAPPY NEW YEAR!
Dj Alf

ne vidim sta je vama skupo u celoj ovoj prici...postoji
1. dial up - ko nema para ima ovo, 600 do 800 din flat i udri
2. wireless - kolko vidim 2000 din 512k flat, + oprema + oluje nevreme = ne radi uvek kako treba
3. ADSL - 2200din 512k flat, ne treba oprema (modem dobijes), siguran link. Sve i da je 3000 din, opet je jeftiniji od SBB-a (sa kojim imas zajednicki ip tako da mnogo stvari nemos' da koristis). ZNate, ako nemate opticku vidljivost potrebnu za wireless izbor je ili ADSL ili dial up. SBB je krsh, te radi te ne radi, skup je, nedaju p2p itd.

A otkud tebi da je ADSL 512k 2200 dindzi I TO FLAT!?!?!?

procitaj ovaj thread od pocetka...

nije 2200, tolko je za provajdere kad uzimaju malo prikljucaka, kad uzimaju 1000+ onda je 1900 i kusur

Ali to je samo deo cene. Na to ide i zakupljivanje linka, zarada provajdera + porez na sve to.

pa zakupljivace samo portove, link vec imaju zaboga, nece sad uzeti jos 200mbit/s. Ok, zarada, kontam da i sad uzimaju (sezam) cirka 200-250 din na flatu za modem, nek uzmu 500 + PP, kazem, da bude 3000dindzi za 512k nije mnogo, ipak je to brze/pouzdanije od wireless-a, komforno ko ISDN, telefon ovo ono, VoIP...sta ja da radim, da placam SBB-u 1500 din za 64k flat ? Necu, kako se to ispalti ? vise mi se isplati modem nego to, manje me izadje. I kao sto rekoh, zivim medju drvecem, na prvom spratu okolo sve zgrade, nemam vidljivost nikakvu, mogu samo komsije da gledam, znaci nista wi-fi....***. nije ni u Hrvatskoj nista jeftiniji ADSL. Jednostavno, kod nas dobar i brz net mora da se plati i tako je kako je, kod nas je to pojam i luksuz pa se tako i tretira. Nemosh' svako da vozi 512k bas kao sto ne moze svako da vozi dobar auto (ovde) :S:

Mene bas briga kakvo je stanje u Hrvatskoj. Ako pogledamo bilo koju razvijenu zemlju i pogledamo cene internet pristupa, a potom uzmemo u obzir njihove troskove radne snage i nase troskove radne snage (a ne vidim jos neke druge bitnije troskove, a da su tamo manji nego ovde), dolazimo do frapantnog zakljucka da se ovde skida debeli masni kajmak.

Citat dela odluke o ADSLu, koji je okacio legend
Тачка 8.
Цена за приступ Интернету, за део саобраћаја који остварују закупљени ADSL модеми, изузима се из укупног закупљеног опсега за услугу Директан приступ Интернету и плаћа се за сваки Mb/s према следећем ценовнику (за услугу Директни приступ Интернету за брзину 1 Mb/s са следећим попустима за укупан закупљен број ADSL прикључка):
• за број ADSL прикључака од 201 до 1000 цена је 25800,00 динара за сваки Mb/s;
• за број ADSL прикључака преко 1000 цена је 19400,00 динара за сваки Mb/s.

Provajderi nemaju toliko Interneta. Mislim da za 1000 ADSL portova ukupno ni Telekom Srbija ne moze da isporuci dovoljno Internta vec bi morali da dokupe.

Mislim da je realnost sasvim drugacija ... cir od 5 gb je sasvim ok na 512 kb linku. za 3000 din.

IPAQ je napisao(la):
Provajderi nemaju toliko Interneta. Mislim da za 1000 ADSL portova ukupno ni Telekom Srbija ne moze da isporuci dovoljno Internta vec bi morali da dokupe.

Nema Telekom, ali ima ko ima :) Kupovaće se link od npr. Verata.

Cenjene koleze potrosaci,

ADSL je vise za roman, ili mozda spansku seriju nego za forum ali sta cem kad volimo :)

Elem, provajderi su dobili cenovnik u kom stoji izmedju ostalog (da prafraziram):

Najjeftiniji port (256/64) ce kostati 600 + pp.

Garantovana brzina po portu (ogranicenje postoji i na SMIN-u i potpada pod domen teorije velikih brojeva) je sitna, jer se telekom obavezao na 32 korisnika na svaku 2Mbps vezu. To mu dodje 64K bps po portu.

Ova cena moguca je samo ako se uzme 1000 portova i 34 Mbps link od Telekoma. Znaci, ipak ce biti skuplje. E sad, to je cena koju provajder mesecno placa za jednog korisinka. Na to treba dodati i link koji provajder treba da proda korisinku.

Ne ocekujte da vdite cene od 20-30 EUR kao sto je to u Evropi. MI NISMO U EVROPI !!! Mnogo puta sam rekao, a ponovicu i ovde, nas Internet je nevidjeno jeftin, imajuci u vidu cene linkova i koliko ih ima/koji im je kapacitet. Svi bi mi voleli da bude 20-30 evra ali... Nadajmo se samo da ce raditi kako treba, pa cemo u dogledno vreme dobiti i bolje cene. Ako se proda 5000 portova u sledecoj godini, dici ce se linkovi, pasce cena po Mbps i tako u krug :)

Inace, kad vec govorimo o realnosti, ona nije ista na vasem kraju linka i provajderovom. Ako je garantovano 64K po portu, znaci da je 1000 ADSL-ova 62,5 Mbps, a Telekom ipak ima ovo, i lako moze dici, plus sto ima jos "nezavisnih" linkova, pa ce se ljudi snaci. Mene realno zanima ko ce (sem mene :) dati 50-100 E za uspostavu i jos svaki mesec 30-50 E. Ali ..

Pozdrav, Nikola.

komad je napisao(la):
Mene realno zanima ko ce (sem mene :) dati 50-100 E za uspostavu i jos svaki mesec 30-50 E.

Ako bude 30-50€ biće itekako zainteresovanih (pod određenim uslovima) :)

Recimo, kad odlučim da uvedem i platim, na koji vremenski period me Telekom obavezuje kao korisnika ADSLa? Kada mogu da kažem "Neću više, skupo je, ne treba mi, hoću da se vratim samo na ISDN"?

Prosta računica koja pokriva moje potrebe je sledeća: 750 din flat + ISDN telefonski račun oko 1600 dinara = oko 2400 dinara (oko 30€), za 64k i to u proseku 4-5 sati dnevno. Ako budem mogao da imam 256/64 24h dnevno, prežaliću još 10-20€. Pa dok finansije izdrže.

Poslednja izmena:
Vocko je napisao(la):
Ja ne verujem ni u sta dok ne vidim crno na belo ponudu...

dok ne budem dobio reklamu stampanu na socijalnom toalet papiru i ubacenu u postansko sanduce nista ne verujem :d

Slayer je napisao(la):
dok ne budem dobio reklamu stampanu na socijalnom toalet papiru i ubacenu u postansko sanduce nista ne verujem :d

Bolje da stampaju na perfex-u, da mogu posle taj papir da iskoristim za nesto, a ne samo da ga gledam i smejem (placem) se :d

Koliko sam skontao, Telekom i ministarstvo su odradili svoj deo posla... Pa sta se onda zaboga ceka!? :bottle:

Cekaj bre... Pa po toj logici svako ce cekati svakoga da prvi pusti uslugu i adsl nikad necemo dobiti :d

Ceka se da se vidi koliko ce para moci da nam uzmu, al' da nas ne oderu brzo, nego polako, natenane... U svakom slucaju, slazem se da je ADSL bolji od svih ostalih solucija (wireless, kablovski, satelit), ali ako je uzasno skup, zapitajte se sta to imate da skidate toliko sa neta i da vas kosta 50 eura mesecno, a da ne moze da se vec nadje kod nas? Primer:prince of Persia 2 je izasao u cetvrtak, a ja ga igram vec razbijenog ovde u sledecu sredu-cetvrtak? Pa oni tamo ne moz ga kupe tako brzo? O Divx, DVD-u i ostalom da ne pricam.... Ja na primer koristim Flat od 500 din (Novi Sad, da ne bude reklama), preko SMIN-a, od 19h do 7 ujutro, kada je inace jeftina tarifa (od 21h). Skidam Mp3 i to House, koji se tesko moze naci ovde tako brzo, ili nikad! Tako da mi brzina i nije vazna, samo stalna veza, bez telefona!
Pozdrav!

@Heinz: Nisam siguran da ces moci da se vratis posto si sad na ISDN centrali, kolko znam (mozda gresim) ISDN centrala moze da tera samo ISDN, zato si i dobio drugi broj kad si je uzimao, ADSL ide na ove "evropske" digitalne, tako da ces morati sad da vracas ISDN i da opet dobijes drugi broj i tako u krug....***.

gx-x nisi u pravu.....postoji resenje za adsl over isdn i to na nasim centralama ima. recimo ja imam isdn i tehnicke mogucnosti za adsl. ovo sam proverio kod nas u telekomu.

pozdrav.

Sastanak na relaciji Telekom Srbija - provajderi je zakazan za 27.12.2004 godine i posle tog stastanka se ide na zajednicki rucak u restoran Lola (ajde da se skupimo i da im banemo tamo i da trazimo ADSL po dzabe cenama :)).

Inace Ugovor koji je Telekom ponudio je bio sporan posto je rok od 6 meseci bio premali pa se to pomera na godinu dana. Tako da sada u pravnoj sluzbi Telekoma Srbija prave novi Ugovor.

ADSL ce ili da bude loseg kvaliteta (citaj 32 korisnika na 1 Mbit/s) ili ce da bude visoka cena treca opcija nepostoji.

p
o
z
d
r
a
v

Znači, sastanak je 27. decembra. Ide Nova godina, pa Božić, pa Nova godina po starom kalendaru, pa dok dođu sebi od svih tih prasića i sarmica, pa dok se Telekomovi direktori vrate sa Kopaonika... po mom računu, možda će izaći pred korisnike s ponudom negde sredinom februara. :d

balsa je napisao(la):
Znači, sastanak je 27. decembra. Ide Nova godina, pa Božić, pa Nova godina po starom kalendaru, pa dok dođu sebi od svih tih prasića i sarmica, pa dok se Telekomovi direktori vrate sa Kopaonika... po mom računu, možda će izaći pred korisnike s ponudom negde sredinom februara. :d

Bas tako, ako nas i ne ozari i sunce u Martu zajedno sa Telekomom... :whip:

zar niste culi da je u toku gladijatorska borba u telekomu za mesto direktora :) boli njih za adsl. Zesci je sukob u telekomu za mesto direktora, nego za vlast u srbiji. Ja se nadam da ce ga uvesti sto skorije (adsl), i sve mi se cini da ce nasi provajderi da se preracunaju i da ce cene da padaju dosta brzo (mozda nece da padaju, ali ce inflacija da uradi svoje)

Danas u vecernjim novostima tekst (hvalospevi telekomu :trust: ), i najavljuju cenu aDSL-a 256/64 za 2500 dinara. Zivi bili pa videli....

Pa najbolje da cu da im dam cetvrtinu prosecne plate za j*b**o najslabiji paket.

Poslednja izmena:
Ebga, ovako dajem vise od toga za jos slabiji paket :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno