Šta je novo?

Adsl Van Beograda - Centrale

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Molim ljude koji znaju pouzdano kakvi su uslovi u njihovim gradovima da postuju ovde tehnicke mogucnosti centrala, da li ima ili nema dvojnika, koliko je odprilike dugacak kabl od centrale do periferije (najdalji korisnik od centrale u vasem gradu). Molim da se ovde ne postuju spekulacije hoce li, ili nece da bude ADSL-a! Samo tehnicke stvari da ljudi saznaju nesto vise, da se makar malo nadaju ADSL-u!

Moderatori, lepak u ruke i ovaj thread na STICKY! :p

Moj grad: Svilajnac
Stanovnika: oko 15000 (nadam se :S: )
Centrale: Sve digitalne, vecinom Siemens BEZ gotovih ploca za DSLAM-ove
Dvojnika: Nema
Duzina kabla: Oko 2 do 2,5km najdalji korisnik (odprilike ;) )
Konkretno: veoma lako uvodjenje jer se stavlja bridge izmedju SVIH centrala do DSLAM-a - korisnika, sto je resenje koje Telekom praktikuje vise od gotovih ploca za same centrale (malo portova u odnosu na broj prikljucaka). Svi ostali uslovi su ok kao sto vidite, samo jos da saznam da li negde ima optike izmedju centrale do korisnika (ovo je SMRT za ADSL, mora da bude bakar od vas do centrale, koliko ja znam!).
Pozdrav od DJ-a!
Alf

OK, evo nesto nasumice...

Grad : Krushevac
Stanovnika : oko 100000 (+)
Centrale : i analogne i digitalne (moja je digitalna).
Dvojnici : Samo oni na analognim centralama.
Dzuina kabla : Najdalji korisnik je 4 km (+)
Konkretno : samo za nas koji imamo digitalne centrale mozda i ima neke nade. ADSL je zvanicno krenuo krajem Januara u BG-u , a ovde , na zalost, jos niko nista ne zna niti pominje tako da je jos uvek sve neizvesno... :(

Novi info: U Svilajncu postoje dvojnici preko PCM uredjaja na 312-xxx brojevima, ali ce to uskoro biti reseno!
Moderatori, STICKY?

Sta je sad ovo, javio se samo covek iz Krusevca? Pa gde je Novi Sad, Nis, Subotica, Kragujevac itd.? Vi necete ADSL?

... sta da ti javimo kad smo svi u bedaku... ja sam pitao babu sto radi na salteru telekoma za ADSL, a ona meni "Imamo, imamo, isdn..." ... "ne ISDN, nego ADSL" ... nije znala da ponovi, nego je samo rekla "..pa za to sto vam treba nema tehnickih uslova".. :(

djalf je napisao(la):
Sta je sad ovo, javio se samo covek iz Krusevca? Pa gde je Novi Sad, Nis, Subotica, Kragujevac itd.? Vi necete ADSL?

Pa nema niti se nesto prica ovde u Nisu. Ima dosta digitalnih centrala. Malo je ljudi ostalo na analognim.

Pa dobro, pokreni te se malo, nadji te prijatelje koji imaju neku vezu da saznate nesto vise. Od bedaka nema koristi! Samo akcija!
Hvala na trudu, anyway!
Pozdrav!

MA trenutno sam nasao prelazno resenje u kablovskom netu.... Prijateljica iz poste koja radi na odrzavanju centrala kaze da je oprena dovoljno moredna i da ima mogucnosti.

Meni danas stigao mail od Sezama da mogu uvesti ADSL :D ! Ako ja mogu, znači može i ceo Obrenovac, s obzirom da ima jedna centrala...

Meni je stigao mejl u kome traze da im posaljem koji paket hocu, naravno, nigde ne pise da imam teh. mog.
kapiram da je i tebi stiglo isto to
broj 8070-xxx

thunderchase je napisao(la):
Meni danas stigao mail od Sezama da mogu uvesti ADSL :D ! Ako ja mogu, znači može i ceo Obrenovac, s obzirom da ima jedna centrala...
Odlicno! Bar malo da se mrdnu od centra BG-a! Konkretno, sta kaze Sezam u mailu, da li ce TEK proveriti mogucnosti ili je to vec uradjeno?
Pozdrav

Sezam je napisao(la):
Svi neophodni pripremni koraci za realizaciju ovog novog i izuzetno komfornog načina pristupa Internetu su završeni i možemo da vam ponudimo konkretne pogodnosti i način realizacije vašeg ADL priključka na telefonskom broju 011/8724-xxx na adresi Stevana Sinđelića 16, Obrenovac.

Sezam je napisao(la):
Nakon što nađete najadekvatniji paket, na ovaj mail odgovorite (na adresu sa koje ste ga dobili), navodeći naziv izabranog paketa. Vašim odgovorom će automatski biti započet proces uvođenja vašeg ADL-a, čiji ćete status moći da pratite na posebnoj web stranici koju smo pripremili za vas.

Evo ovo kažu, meni deluje fair enough :) ...

Poslednja izmena:
Znaci, krenulo je za Obrenovac! Eh, sto meni ne jave nesto, prijavih se u Septembru 2004-te...

e jadni mi na jugu :( jedan drug mi rece da je cuo kako ce da pokriju Nis i NS do kraja aprila ali mislim da od toga nema nista...moja procena tek tamo na jesen(mozda)

sofa_rocker je napisao(la):
Obrenovac ovde, i meni stigao isti mail. Dvoumim se izmedju Networks wireless-a i SezamPro ADSL-a, trenutno sam na 56k? Sta je po vama bolje?
ADSL je naravno bolji, ako radi kako treba, ali ako treba da ga cekas do kraja godine, uzmi odmah wireless, i prati opusteno desavanja oko ADSL-a, kao ja :banana: !

Da, ali Networks :O ! Oni su ćerka Verata. Moj utisak je da su loši, što zbog "poslovnog prostora", sajta, podrške, a ponajviše zbog samog interneta. U Rojkovcu na jednoj zgradi ima 4 korisnika preko iste antene, svi četvorica (mislim) 64K, i uvek im nešto zeza ;) . Bilo da su odjednom, ili samo jedan na "vezi", uvek transfer pravi pauze od po 2-3 minuta na svakih pola sata, pada na 2-3 KBps, itd. Znači, Networks je krš. A, da, sad sam se setio: jednom sam otišao na sajt, a ono umesto home page-a stoji slika neke bebe dok spava :D . Slatko, zar ne ;) ...

Nisam se nešto zainteresovao oko ADSL-a (finans.), ako vas sugrađane interesuje, zovite, pitajte, obavestite ovde...

Ja sam na Rojkovcu takodje, imam opticku vidljivost i sve ostalo potrebno.. ali ne bih ipak, hvala :d Prijavicu se za Sezam ADSL, pa videcemo kako ce ici sa tim. Javim ako bude nekih novosti. :wave:

@thunderchase
Nije Networks toliko los!Poznajem trojicu likova koji koriste networks oko pola godine i za sada su zadovoljni.Jedan cak skine po desetak diskova mesecno :D
Fora je valjda da se konektujes na Budzilovcu a ne na dudove posto ih vajda zeza Ap na dudovima.Podrska im nije toliko losa a i imaju novi poslovni prostor u trznom centru kod jugopetrolove pumpe.

@sofa_rocker
Ja ipak mislim da je trenutno bolja solucija da uzmes wireless.
64k flat-750din ili 128k flat-1200din je mnogo bolje nego Sezamovih 256k(700 MB +700 MB)-1500din.

pivce je napisao(la):
e jadni mi na jugu :( jedan drug mi rece da je cuo kako ce da pokriju Nis i NS do kraja aprila ali mislim da od toga nema nista...moja procena tek tamo na jesen(mozda)

Isto i ja to tipujem za Krushevac. Nego ne mogu vise da ckeam ljudi! Ako malo ne pozure sa tim na kraju cu uzeti Wireless... :mad:

@Fica
Mozda je taj osnovni paket kod Networks-a jeftiniji, ali uporedi Sezam Home 256 paket i Networks Home 256 paket, cena je ista. Dodaj tome cenu ugradnje wirelessa koja nije zanemarljiva (mada imam konzervi koje bi dobro dosle :) ), na Sezamu je besplatna (do 15. marta)! Upravo zbog tih "fora" pri konektovanju koje pominjes odlucio sam se za ADSL, deluje mi kao pouzdanije i dugorocnije resenje. :wave:

Poslednja izmena:
Na Sezamu nije besplatan setup samo do 15 marta, nego u svakom gradu kad krenu, imate 1 mesec promo perioda, i ko tada potpise dobija dzabe setup. Tako mi je bar Sezam rekao u Mailu. A sto se tice "kabl je kabl" hmmm, pa i nije bas tako. Ja imam skoro identican ping kao i ADSL korisnici (bar oni koji su se javili do sada i podelili sa nama iskustva). Koristim Wireless, 64k, i meni je dovoljno, opusteno preslusavam nova house izdanja na vinyl-u, skinuo sam za dve nedelje skoro sve sto sam hteo od muzike (tada sam i uveo.) Opusteno, ko moze ADSL neka uzima. Nekako lepo zvuci... hehe

@Fica
Mozda je taj osnovni paket kod Networks-a jeftiniji, ali uporedi Sezam Home 256 paket i Networks Home 256 paket, cena je ista. Dodaj tome cenu ugradnje wirelessa koja nije zanemarljiva (mada imam konzervi koje bi dobro dosle :) ), na Sezamu je besplatna (do 15. marta)! Upravo zbog tih "fora" pri konektovanju koje pominjes odlucio sam se za ADSL, deluje mi kao pouzdanije i dugorocnije resenje. :wave:

ADSL je zakon, to sve stoji, ali bi vishe voleo kablovski net, nekako uliva vishe poverenja, znate kako kazu: NE MOZ TO BEZ KABLA...a trenutno sam na wireles-u. Steta sto niko u mom gradu ne radi kablovski josh...

... i kako ti radi wireless, koju brzinu imas, jesi li zadovoljan...?

Imam trenutno 64k, nije loshe, opet bolje od DIAL-UP-a, koristim mesecni flat koji je 1000 dindzi, ali desava se cesto da nesto prsne pa nece da otvara...a i vremenski uslovi bogami uticu na signal i te fore iako sam blizu AP-a:), ma cenio bih kablovski najvishe, al u nedostatku moze i ADSL, samo ne znam podrzava li nasa centrala, slao sam i beotelu i sezamu ono da provere ali do sad nishta:)

Eto vidiš. A kad sam rekao "kabl je kabl", mislio sam na to da je bilo koja žična komunikacija bolja od bežične, naravno, na istoj brzini. Uz to je i ADSL jeftiniji i najelegantniji od sviju :D ...

Nazad
Vrh Dno