Šta je novo?

ADSL + SBB + (load balancing router TP LINK TL-R480T+)

Igrutin

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2005
Poena
605
Dobio sam "na probu" TP-LINK R480T+ load balancing router sa dva WAN porta, a trenutno imam placen i ADSL i SBB (naravno, nece biti uvek tako).

Interesuje me sledece:

1) da li ovaj ruter moze da se podesi da sabira brzine od oba provajdera? - trenutno to nije slucaj

2) ako vec ne moze da sabira, da li bar moze da se podesi da jedan provajder bude default? - za sada to nisam uspeo, osim fizickog/softverskog iskljucenja odredjenog wan porta

Jedino cime sam potpuno zadovoljan je da mi mala kucna mreza (desktop+laptop) radi savrseno.

A da procitas uputstvo od tog uredjaja? :)

Nisam siguran da može da 'sabira brzine' ali za nešto kao default provajder možeš u 'Network->Flow ballance' podesiti prioritete za izlazak na mrežu po IP adresama računara odnosno po protokolima/portovima. Npr. staviš za neki računar/računare (IP adresu/rang IP adresa) 'prior to W1' za sve protokole ako želiš da prvo proba preko WAN1.

Dobio sam "na probu" TP-LINK R480T+ load balancing router sa dva WAN porta, a trenutno imam placen i ADSL i SBB (naravno, nece biti uvek tako).

Interesuje me sledece:

1) da li ovaj ruter moze da se podesi da sabira brzine od oba provajdera? - trenutno to nije slucaj

2) ako vec ne moze da sabira, da li bar moze da se podesi da jedan provajder bude default? - za sada to nisam uspeo, osim fizickog/softverskog iskljucenja odredjenog wan porta

Jedino cime sam potpuno zadovoljan je da mi mala kucna mreza (desktop+laptop) radi savrseno.

da
da

opcije se zovu load balancing ....,.namestish odnos recimo ako ti je adsl 2 mbita a cable 4 mbita namestish 30 - 70%

druga opcija se zove FAILOVER ...samo je problem shto on "zhivost" konekcije proverava preko najblizheg gateway-ja...tako da ako recimo imash neki ruter za ADSL...on cje uvek tu konekciju videti kao "zhivu"...dokle god je taj ruter upaljen...

@marty: Hvala na odgovoru. Izgleda da ovaj ruter "ume da sabira" brzine, ali to moze da se "vidi" samo kod downloada sa P2P programima koji se ne obaziru mnogo na IP adrese.
Prilikom skidanja Linux Mint 7 KDE sa LinuxTracker.org koristeci ugradjeni BitTorrent klijent Opera browsera, kod mene je prosecna brzina downloada bila 270 kB/s (od ukupno mogucih 320kB/s = 192 kB/s + 128 kB/s - brzina pristupa 2,5 Mbit/s = 1.5 Mbit/s + 1 Mbit/s).
Po tvom uputstvu sam podesio prioritete za portove 25 i 110 za WAN preko koga mogu da primam/saljem email poruke istovremeno sa oba provajdera.

@isnogood: Hvala na odgovoru. Ovaj ruter, izgleda, ima (samo) automatski load balancing, tako da sam "brine" o raspodeli paketa, sto i nije tako lose. Za prioritete, kao sto je marty napisao, "Network->Flow ballance".

kod downloada sa P2P programima koji se ne obaziru mnogo na IP adrese.
Šta ti ovo znači, ne razumem? :)

Šta ti ovo znači, ne razumem? :)

Mislio sam na sledecu stvar:

Kada sam pokusavao da testiram brzinu pristupa Internetu preko razno-raznih brzinomera (Speedtest, Speakeasy i dr.), dobijao sam rezultat ili 1,5 Mbit/s ili 1 Mbit/s, a nikada ne 2,5 Mbit/s, sto sam ja ocekivao.
Iz ovoga je ocigledno da je server na kom sam testirao brzinu pristupa detektovao samo jednu (od moje dve) adrese i kominicirao samo sa tom adresom.

Prilikom koriscenja torrenta (P2P technology), prosecna brzina downloada je bila 270 kB/s (sto odgovara brzini pristupa od 2.160 kbit/s ~ 2,11 Mbit/s). Dakle, ovde se vidi da se transport paketa odvijao koriscenjem obe moje adrese simultano.

Da li smem da te smaram za neke informacije :)
Kako radi failover? Na kom principu radi detekciju? da li radi sa dinamichkim IP adresama?
da li ima opcija da se "rangeovi" portova teraju na odredjeni WAN tipa 27000-28000 wan1?
da li ima neki kvalitetan QOS u sebi?
i ako mozhe cena ? i da li je uredjaj iz netiksa?

@isnogood: Prijatelju, nema smaranja, reci cu ti ono sto sam uspeo da saznam za vreme dok je uredjaj bio kod mene. Kao sto sam napomenuo na pocetku, ovaj ruter je kod mene bio "na probi". U medjuvremnu sam morao da ga vratim drugaru, ali sam odlucio da kupim jedan primerak za sebe.
Odgovaracu na tvoja pitanja obrnutim redosledom:

1) da li je uredjaj iz netiksa? - DA, ali kada sam se raspitivao za kupovinu vise nisu imali nijedan na stanju, nadam se da su u medjuvremenu dobili novu kolicinu

2) ako mozhe cena? - cena sa PDV-om je oko 13.000,00 dinara (zavisno od kursa EUR)

3) da li ima neki kvalitetan QOS u sebi? - ovaj ruter ima u sebi QoS, ali prethodno mora da se uradi upgrade na najnoviji firmware da bi se u meniju pojavile opcije za setovanje.

3a) kvalitet QoS-a? - posto se nisam mnogo bavio time, jedino mogu da ti prikazem opise sa njegovog web interfejsa, pa ti sam da zakljucis:

"QoS Settings Help
In this page you can disable or enable the QoS feature. The QoS Rules will work properly only when the QoS feature is enabled.

Enable QoS - If enabled, the QoS rules will take effect.
Egress Bandwidth - The upload speed through the WAN port.
Ingress Bandwidth - The download speed through the WAN port.

Qos Rules List Help
This page shows the Qos rules list.

ID - The sequence of entry.
Description - The information of description include address range, the port range and protocol of transport layer.
Mode - Independent bandwidth means every port has its own upload and download bandwidth. Share bandwidth means the addresses or ports share the upload and download bandwidth.
Egress Bandwidth - The max upload speed which through the WAN port, default number is 0.
Ingress Bandwidth - The max download speed which through the WAN port, default number is 0.
Enable - Rule status, show whether the rule takes effect.
Modify - Choose to modify or delete an existing entry.

QoS Rules Setting Help
This page is for the bandwidth configure of the Qos rules.

Enable Enable or disable the rule.
IP Range - Interior PC address range. If both are blank(or 0.0.0.0), the domain is noneffective.
Port Range - The port range which the Interior PC access the outside PC. If all are blank(or 0), the domain is noneffective.
Protocol - Transport layer protocol, here there are all, TCP, UDP- This domain works only the port range is selected.
Mode - Independent bandwidth means each port has its own upload and download bandwidth. Share bandwidth means addresses or ports share the upload and download bandwidth.
Egress Bandwidth - The max and the min upload speed which through the WAN port, default number is 0.
Ingress Bandwidth - The max and the min download speed through the WAN port, default number is 0."

4) da li ima opcija da se "rangeovi" portova teraju na odredjeni WAN tipa 27000-28000 wan1? - IMA

Primer jednog podesavanja:

1 Priority WAN 1 Source IP From LAN ALL 192.168.1.10-192.168.1.20 27000-28000 Modify Delete
2 Only WAN 2 Source IP From LAN ALL 192.168.1.30-192.168.1.50 30000-32000 Modify Delete

5) da li radi sa dinamichkim IP adresama? - RADI, a ima i mogucnost za DDNS

"The router offers a Dynamic Domain Name System (DDNS) feature. DDNS lets you assign a fixed host and domain name to a dynamic Internet IP address. It is useful when you are hosting your own website, FTP server, or other server behind the router. Before using this feature, you need to sign up width DDNS service providers such as www.dyndns.org. The Dynamic DNS client service provider will give you a password or key."

6) Kako radi failover? - automatski i skoro neosetno; ovaj ruter sam, u stvari, i uzeo u razmatranje najvise zbog ove opcije. ("K'o za inat", u poslednje vreme mi i SBB i ADSL rade vrlo solidno i stabilno, skoro da uopste nema prekida konekcije sto je donedavno bilo vrlo cesto)

7) Na kom principu radi detekciju? - na ovo pitanje ne mogu da ti dam konkretan odgovor, osim da su load balancing i failover automatski, ali da ti isto tako preko opcije 'Network / Flow ballance' mozes da "... specify priority channels according to source or destination IP addresses, distributing flexibly Internet resource and services from different ISPs. For example, you can specify some packets prior forwarding from WAN port 1, which depend on specified source or destination IP addresses."

Da se još malo priključim temi...

>Na kom principu radi detekciju?

Ako misliš na detekciju postojanja linka radi više-manje kao i svi ostali ('by ping' i 'by DNS query').

Preporučio bi da pogledate Linksys RV042, nešto je skuplji ali mislim da vredi doplatiti.

Problem je shto za adsl "morash da imash" predruter...a mnogi uredjaji tog tipa rade ping do gateway-a shto je NAT ping predrutera :(

Hvala za info....ako smislim josh pitanja...javicju se..mada mislim da je za te pare vishe nego dobra kupovina

@Igrutin

pa normalno je da p2p moze da iskoristi obe a ostali ne, zato sto ti ovde imas 2 ip adrese (ako se ne varam)
serveri za speedtest verovatno mogu da salju samo na jednu. probaj sa nekim download manager-om tipa getright koji pravi vise konekcija, mozda tu dobijes vise.

kakvo crno sabiranje....

kakvo crno sabiranje....

Ovde nije rec on sabiranju, vec o "sabiranju", odnosno, jos preciznije, o tome da uredjaj " ... allows two connections to the Internet at the same time, provides you double-bandwidth access, and gives you the ability to enjoy more Internet sources from different ISPs. "

So why did you then expect 2,5 Mbit/s over Speedtest, Speakeasy ?

"...provides you double-bandwidth access..." , a ne double-bandwidth speed.

Poslednja izmena:
e dodatno pitanje...da li ima neki "shejping" po IP adresama? Kakav? da li mozhe recimo da na jednom wan-u ima ogranichenje 50k/ lokalnoj ip adresi? a da na drugom nema?
Znam da sam naporan...izvinjavam se mnogo i mnogo se zahvaljujem...ali ne bi da smorim dobavljacha pa da mi ne radi posao :)

Vrh Dno