Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

SezamPro se je ugovorom apsolutno pokrio - zastitio. Ako se pazljivo pogledaju obelezene postavke, postaje jasno da SezamPro moze da zakljuci ugovor sa korisnikom (i naplatio uslugu unapred) iako ne postoje tehnicki uslovi za njegovo sprovodjenje.

slika.jpg

U clanu 2, tacka 2 (dokumnet na slici "opsti uslovi koriscenja usluga sistema SezmaPro On-Line", je SASTAVNI deo ugovora), SezamPro se obavezuje da "obezbedi svu neophodnu opremu i zakupi odgovarajuce kapacitete javne telekomunikacione mreze", ali se u clanu 13 (isti dokument), "ogradjuje" ako nije "iz tehnickih razloga u mogucnosti da ispuni obaveze iz clana 2, tacka2 u dogovorenom roku". Pri tome, nigde se ne precizira "dogovoreni rok", a povracaj uplate je bez kamate. Drgim recima, ako vrate pare odmah to je OK, ali ako vrate za sest meseci vrednost dinara pada, a na veliki broj ugovora to je cista zarada. NE KAZEM da im je to namera, ali su to moguce konsekvence iz ovako formulisanog ugovora.
Ne jasno je i to kada ugovor stupa na snagu (uplatom ili ispunjavanjem obaveze od strane SezamPro). U Sezamu kazu da je to momentom instalcije, i ja im verujem, ali ne moze da stoji u konkretnom slucaju "odnosno".
Na kraju ovog mog vidjenja bitna stvar: ja sam potpisao, sto znaci da imam i poverenja u SezamPro, i strpljenje.Ovim sam samo hteo da ukazem na EVENTUALNE probleme koji se mogu javiti, a koji se sugerisu u predhodnim postovima.

Oni su se zajedno pokrili.Ako nesto ne moze kriv je Telekom,ako Telekom nije kriv kriv je provajder.I tako ukrug.Pa zar mislite da je njima drago da daju "normalan" net kad vec 10 godina imaju razradjen lopovski sistem-pare za sate + impulsi koliko hoces?

Ovaj ADSL je protiv Telekomove volje,to je jednostvano naredjeno da urade.To se njima apsolutno ne isplati.
Zasto ovo kazem?Zbog posla meni je neophodan net,Prvo sam imao dvojnika(1996),pa sam nasao vezu skinuli su me sa dvojnika-dao sam pare naravno,posle su dosli 56kbs modemi-juri sad digitalnu liniju-daj pare-pre dve godine evo ga isdn-placaj sad to-mesecno mi je racun+sati za net oko 4500 dinara,samo net,i sad ce neko meni da da flat 256kbs za 2000 dinara?Taj je lud ako mi uzima duplo vise para za stari sistem.
I nisam shvatio sta ce mi taj sezam ili verat ili eunet u celoj prici?Nama Telekom pusta adsl preko svoje infrastrukture.Jel to oni nemaju dozvolu da se bave internet delatnoscu?

Poslednja izmena:
Kobajagi nece da se bakcu sa krajnjim korisnicima, nego samo hoce da prodaju uslugu provajderima...

Inace, ja sam na 9813 dobio obavestenje da imam mogucnost za adsl na staroj centrali 7*****, a onaj momak iz telekoma mi je rekao nece moci sinko :d a i nekako mi to deluje logicnije. Mene zanima kako su sezam i beotel planirali da omoguce internet ljudima koji su potpisali. Da nece mozda da oni urgiraju telekomu da prebacuju korisnike koji su potpisali ugovor sa dvojnika i sa analognih centrala....

Sve mi je to krajnje nedefinisano i mistifikovano....

Zok1 je napisao(la):
Cela priča sa Sezamom je vrlo čudna. Od telekoma sam dobio odgovor da nemam tehničkih uslova zbog pcm-a na koji sam nakačen i da su sve ostale parice zauzete, i da nema teoretske šanse da me skinu tako da bez kopanja i postavljanja novih kablova nema ništa od ADSL-a. A od sezama dobijem:

Na osnovu Vašeg zahteva za uvođenjem ADL-a uveli smo Vas u evidenciju za realizaciju.
Priključak će biti realizovan na telefonskoj instalaciji:
Broj telefona: 011380XXXX
Ime i prezime: XXXXXX XXXXX
Adresa: XXXXXXXX XX
Mesto : Beograd

Pa da nebude, daj ti nama pare sad a dobićeš ADSL za 5 godina kad se steknu uslovi.
E jel kad dobijes ovakav mail od Sezama,jel to znaci da imas teh. mogucnosti ili ne? Tj da li je uvodjenje adsl-a pocelo ili treba da dobijem jos neki mail da bi tek onda krenulo.Znaci nisam mislio da li imam teh. mogucnosti,posto to zavisi od telekoma,nego da li Sezam Pro ovim mail-om daje do znanja da su spremni da ti uvedu adsl ili ne? Nadam se da ste razumeli sta sam hteo da pitam.. Aj poz

Najbolje it je da se obratis telekomu oko realizacije za uvodjenje ADSL.Inace trebalo bi najverovatnije da imas uslove jer nisi uopste daleko od centrale.

A dvojnici?

Sve je to lepo... jos da nemam dvojnika bilo bi sjajno. Kad sam vec kod toga, jel ima neko vezu u telekomu da mi uvedu novu liniju ili razdvoje od dvojnika? (odgovor na mail [email protected])
Castio bi coveka, najmanji problem...

Zok1 je napisao(la):
Cela priča sa Sezamom je vrlo čudna. Od telekoma sam dobio odgovor da nemam tehničkih uslova zbog pcm-a na koji sam nakačen i da su sve ostale parice zauzete, i da nema teoretske šanse da me skinu tako da bez kopanja i postavljanja novih kablova nema ništa od ADSL-a. A od sezama dobijem:

Na osnovu Vašeg zahteva za uvođenjem ADL-a uveli smo Vas u evidenciju za realizaciju.
Priključak će biti realizovan na telefonskoj instalaciji:
Broj telefona: 011380XXXX
Ime i prezime: XXXXXX XXXXX
Adresa: XXXXXXXX XX
Mesto : Beograd

Pa da nebude, daj ti nama pare sad a dobićeš ADSL za 5 godina kad se steknu uslovi.

To je prvi mail, na osnovu koga mozes da zakljucis da su prosledili zahtev Telekomu da proveri tehnicke mogucnosti. Tek kada dobijes mail sa linkom na obrazac ugovora i pozivom da uplatis prvi mesec, to znaci da je Telekom aminovao da mozes da dobijes ADSL.

U Sezamu su mi na pitanje oko uvodjenja ADSL-a na stare centrale odgovorili da bez obzira sto se radi o prastarim centralama na nekima ima uslova za uvodjenje ADSL-a, a da problem PCM-ova i ostalih vidova deljenja linije "zavrsava" njihova ekipa sa Telekom-om. Sve mi to malo smrdi, jer je isuvise dobro da bi bilo istinito u zemlji Srbiji. Nisam od apsolutnih nevernih Toma i vecitih pesimista, ali...hm. Jos jedan info, devojka iz Sezama kaze da ce kvalitet na staroj centrali biti nesto nizi nego na nekoj novijeg datuma. Videcemo...

Vlajsa NBG je napisao(la):
Oni su se zajedno pokrili.Ako nesto ne moze kriv je Telekom,ako Telekom nije kriv kriv je provajder.I tako ukrug.Pa zar mislite da je njima drago da daju "normalan" net kad vec 10 godina imaju razradjen lopovski sistem-pare za sate + impulsi koliko hoces?

Ovaj ADSL je protiv Telekomove volje,to je jednostvano naredjeno da urade.To se njima apsolutno ne isplati.
Zasto ovo kazem?Zbog posla meni je neophodan net,Prvo sam imao dvojnika(1996),pa sam nasao vezu skinuli su me sa dvojnika-dao sam pare naravno,posle su dosli 56kbs modemi-juri sad digitalnu liniju-daj pare-pre dve godine evo ga isdn-placaj sad to-mesecno mi je racun+sati za net oko 4500 dinara,samo net,i sad ce neko meni da da flat 256kbs za 2000 dinara?Taj je lud ako mi uzima duplo vise para za stari sistem.
I nisam shvatio sta ce mi taj sezam ili verat ili eunet u celoj prici?Nama Telekom pusta adsl preko svoje infrastrukture.Jel to oni nemaju dozvolu da se bave internet delatnoscu?

Tacno tako...Ostaje da se vidi koliko se ceka od potpisivanja do uvodjenja,
5-15 dana mi zvuci isuvise lepo...Dosad su nas drali ko budale, i meni za
isdn bili slicni racuni. Kad covek vidi donji link, shvati da smo u ranom feudalizmu.
http://www.chinanex.com/service/adsl.htm
Mozda je trebalo da sprovedemo kabl do Kineza, u bloku 70, taman su pored centrale, eto tehnickih uslova. :banana: :D I Deng Sjaoping bi bio bolji od
Draska, lopuze Telekomske :smash:

ADSL charges vary from one city to another, and generally follow a downward trend. Users are advised to check with local operators for the latest rates. Beijing, for example, recently upgraded its ADSL service to 1Mbps from 512Kbps, and offers 150 yuan ($18) a month for unlimited use; other plans include 60 yuan ($7.2) for 30 hours a month and 99 yuan ($12) for 55 hours. For usage beyond allotted time, the charge is .05 yuan per minute or 3 yuan (36 cents) an hour.

Nemoj tako skupo .... :)

Mozda je ovo bez veze pitanje, ali da ipak pitam. Zna li neko, da li bi trebalo da ima promena u telefonskom signalu ako telekom odradi posao za uvodjenje ADSL-a? Od jutros nikako ne mogu da se nakacim na net (odnoso mogu ali su brzine ispod 9.6Kbps, a bilo je sinoc 45.2) i kada hocu da telefoniram cuje se neko sustanje, nista strasno, ali primetno. Cuo sam da je od danas krenulo povezivanje pa sam mislio da je zbog toga ili je mozda u pitanju samo sneg :( (ovako nesto se ranije nije desavalo).

Gr@sSh0pp3R je napisao(la):
E ovako hteo bih jedan savet.Danas mi je postom stiglo od telekoma da mogu da uzmem ISDN,posto imam dve telefonske linije,pa ce mi oni ugraditi isdn i uzeti jednu liniju kolko sam razumeo,i sve ce to besplatno uraditi...E sad da su mi to ranije poslali pre godinu dana ili pola godine ja bi verovatno uzeo...

Procitaj ponovo to papirce sto si dobio od njih....oba broja za ISDN...to su poslali na sve adrese gde postoje 2 broja, a imaju mogucnosti da puste ISDN...

Sto se tice male, slatke devojcice...Mala je u fazonu bla bla....to bi bilo to..DOVIDJENJA PRIJATNO! :)
Elem, i meni je spomenuto nekih 4-15 dana. Ja sam juce ( ponedeljak ) podpisao tj dao pare...
I cekacu tih 15 dana.
16. dan idem da trazim pare nazad i to bez ikakvog pogovora i slushanja blebetanja tipa "znate, telekomu trenutno curi krov, a milan je otishao da zakolje svinjce, pa ocekujte da vas pozovemo za 150 dana"....
Sto rece neko gore, u ovoj drzavi je odavno prestalo da vazi "ako ne milom onda silom"
Uopste nemam nameru da cekam ni jedan jedini dan nakon sto istekne taj rok koji su oni rekli.
Jel ne mozete da ispunite to sto ste rekli i isposhtujete rokove? Treba da se ceka josh mesec dana? Hvala dovidjenja prijatno....
A mislim da bi SVI trebali nakon isteka tog vremenskog perioda koji im je recen, da odu u sezam i traze pare nazad....Jel ako cutimo, j*b*ce nas na sve moguce nacine..

Ja se iskreno nadam da se necu naci u situaciji, kao ni niko drugi, da moram tako da reagujem....Ali moj, moj, pa preko mojega...

Samsung VODJO nas!
I ja idem sa tobom.

.............quote........
Korisnik zainteresovan za pristup Internetu na ovaj način mora imati običnu ili ISDN telefonsku liniju na kojoj nema dvojnika, PCM i FM uređaja. Pretplatnik ne sme da bude predaleko od centrale (ne računa se fizička udaljenost, već dužina kablova koji idu kroz kanale; najveći deo gradskih korisnika neće imati problema sa rastojanjem), a centrala mora biti opremljena odgovarajućom ADSL opremom.
..............\quote.......

Samo se nadovezujem na pricu o cekanju izvestaja za teh. mogucnosti.
Po ovome neki korisnici nikada nece dobiti ADSL jer su predaleko od centrale. Da nece mozda Sezam ili Beotel da investiraju u izgradnju novih tel. centrala koje su blize korisnicima? Telekom sigurno nece. A niko od nas ne zna koliko je udaljen od centrale.

Poslednja izmena:
Hm, pa ja recimo znam koliko sam udaljen od centrale. Ne u metar, ali u sto metara sigurno.

Ma poušteno, nije krivudaju kablovi mnogo ispod. Srbija je owo - što kraće, što jeftinije, ali u ovom slučaju mislim da po pitanju dužine, dobro je ispalo. E sad kvalitet kabla kakav je, o tome ne treba komentarisati, samo se bar na kratko prisetite gde živimo :S:

Poslednja izmena:
smark je napisao(la):
Mozda je ovo bez veze pitanje, ali da ipak pitam. Zna li neko, da li bi trebalo da ima promena u telefonskom signalu ako telekom odradi posao za uvodjenje ADSL-a? Od jutros nikako ne mogu da se nakacim na net (odnoso mogu ali su brzine ispod 9.6Kbps, a bilo je sinoc 45.2) i kada hocu da telefoniram cuje se neko sustanje, nista strasno, ali primetno. Cuo sam da je od danas krenulo povezivanje pa sam mislio da je zbog toga ili je mozda u pitanju samo sneg :( (ovako nesto se ranije nije desavalo).

I meni se slicno desavalo... imao sam problema pri konektovanju i brzina konekcije mi je bila jako malo... da ne pricam sto me net od kada sam nazvao sezampro da mi uvedu adsl ocajno radi... bice da je do povezivanja...

Što se vi tačno bunite? Meni da je telefon počeo da šušti odnosno pucketa, ja bi krenuo da plačem od sreće...

Izvin'te, je l' se ADSL daje samo u Beogradu, ili ga ima i po provinciji?
Ja bih to uveo kod mojih u Zrenjaninu, ako ima. Zrenjaninci, kakve su prilike?

Ma adsl nema nigde, bre, sem onima koji su u "test fazi". Evo ja sam isto dobio potvrdan odgovor od sezama a imam analognu centralu i dvojnika! A nigde ne pise kada po potpisivanju ugovora mora da se uvede, lepo su se ogradili "kad nam telekom kaze da moze".

Niko se nije javio da je dobio sezam ili beotel adsl...

Za sad nista a nesto nema ni naznaka nista niko ne zna jos hm?

Veceras mi u Beotelu rekose da sutra pustaju prvih 16 ili 17 korisnika koji su potpisali 12-og...
Pa da vidimo, da li je neko od izvucenih srecnika sa Bencha :)

Moj kolega dobio danas popodne. Došao momak iz Beotel-a, i brzinski namontirao. Lokacija: Slavija. Tel: 4xx-xxx (da, šestocifreni).
Pouzdano znam jedino da nije imao nikakvu vezu, ni u Telekomu, ni u Beotelu.

Znači, krenulo!

Danas uplatismo u firmi tel 334x-xxx, kazu maksimalno 10 dana.

pih, ipak je neko dobio pre mene :))

Poslednja izmena:
kibicer je napisao(la):
Moj kolega dobio danas popodne. Došao momak iz Beotel-a, i brzinski namontirao. Lokacija: Slavija. Tel: 4xx-xxx (da, šestocifreni).
Pouzdano znam jedino da nije imao nikakvu vezu, ni u Telekomu, ni u Beotelu.

Znači, krenulo!

Wov , znaci ovo je svecana premijera :D

Nazad
Vrh Dno