Šta je novo?

ADSL i krcanje telefona

shone

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
609
Imam ADSL 256 kod Beotela (ako je to bitno), dva splitera, jedan je povezan na modem+telefon, a drugi je izvucen kabl samo za telefon. Telefoni provereno rade. JaVLJA SE STRASNO KRCANJE. sTA BI MOGAO BITI PROBLEM I KOJE JE RESENJE?

Jesi li proverio da neki kabal nije labav (telefonski,ili u samoj uticnici)....to najcesce prouzrukuje krcanje.....

Da li su spliteri pravilno montirani?

Kad u spliter koji se dobija od Beotel-a utaknes kabl, treba da se cuju 2 klika tj. kao kad u obicnu uticnicu utaknes RJ-11 konektor i cujes "klik", tako ovde nastavis da guras dok ne cujes jos jednom "klik". Proveri da li si dobro utaknuo kablove...

pokusaj da prikljucis adsl filter pre modema, bez filtera i kod mene susti telefon i krcka, kad postavim filter, sve odlicno funkcionise.

muzikalni je napisao(la):
pokusaj da prikljucis adsl filter pre modema, bez filtera i kod mene susti telefon i krcka, kad postavim filter, sve odlicno funkcionise.

Kakav adsl filter, sta je to, o cemu se radi i cemu sluzi? Naravno, pretpostavljam cemu sluzi :) ali nije naodmet znati

Telefoni su ti dobri,ali linija kakva ,to nisi pomenuo,ako ti je linija losa ili ti negde gubi kontakt,mozes staviti koji oces filter,uostalom zar nije to Beotelov problem,bar bi po meni bio.
Ne vidim zasto se natezes za takve stvari...

na liniju na kojoj je ADSL signal NE SME nishta biti vezano PRE ADSL splitter-a/filter-a, jer dolazi do generisanja shuma od strane drugog uredjaja na liniji ( u ovom sluchaju drugi telefon, ako sam dobro shvatio sistem povezivanja kod tebe - daj neki crtezz okachi, bicce jasnije)

znachi,
Kod:
                      -> ADSL ruter/modem ( tamo gde treba, pishe na filteru)
ADSL splitter
                      -> telefon/modem/bilo shta, podeljeno splitter-ima ako treba

pozdrav

Poslednja izmena:
Povezano mi je sve kao na slici 3 na linku http://www.pcpress.co.yu/arhiva/images/broj/110/133_shema-big.jpg

Gde mogu da nadjem filtere? Kako se postavljuaju, pre splitera ili izmedju telefona i splitera (kod splitera ili telefona)?

Linija je bila Ok ranije bez ikakvih smetnji. Kad sam Beotelovoj tehnickoj podrsci rekao za problem, rekli su da ako se nastavi da odem kod njih da zamenim splitere, a ako bi se i onda nastavilo kazu, verovatno je problem u liniji ili telefonima. Nisu pominjali filtere.
Sve u svemu i nemaju neko resenje. :crash:

Pozdrav

shone je napisao(la):
...ako se nastavi da odem kod njih da zamenim splitere... Nisu pominjali filtere.
Nemoj da te to buni. Evidentno je da su spliter i (micro)filter objedinjeni u jednom uređaju. Isti slučaj i kod Sezam-a.
Nove (ali samo mikrofiltere) možeš naći u IMTEL-u i NETIKS-u
Ako se odlučiš za kupovinu novog mikrofiltera nemoj zaboraviti da postoje dve verzije, koje zavise od tipa telefonske linije: klasični i ISDN. Napomeni to prodavcu da nebi bilo kukulele.
Pozdrav.

shone je napisao(la):
Povezano mi je sve kao na slici 3 na linku http://www.pcpress.co.yu/arhiva/images/broj/110/133_shema-big.jpg

Gde mogu da nadjem filtere? Kako se postavljuaju, pre splitera ili izmedju telefona i splitera (kod splitera ili telefona)?

Linija je bila Ok ranije bez ikakvih smetnji. Kad sam Beotelovoj tehnickoj podrsci rekao za problem, rekli su da ako se nastavi da odem kod njih da zamenim splitere, a ako bi se i onda nastavilo kazu, verovatno je problem u liniji ili telefonima. Nisu pominjali filtere.
Sve u svemu i nemaju neko resenje. :crash:

Pozdrav

Evo iz prve ruke :) Filtere turas samo na onaj kabl tj. liniju na koju ti je prikljucen telefon (barem ovaj koji ja imam). Dakle bez koriscenja splitera. Iz obicne telefonske uticnice idu 2 kabla, jedan direktno u adsl modem (bez ikakvog splitera) dok na drugoj liniji prvo stavis filter pa onda iz njega kabl do telefona. Dakle, manje-vise opozitno klasicnom spliteru u koga ide jedan kabl a iz njega dva...ovde od same uticnice idu 2 kabla, samo se tamo gde je telefon stavlja filter. Moram priznati, elegantnije resenje, narocito ako ima vise linija ili telefona...

uzeo cisco filtere u netiksu (200 din komad), povezao kako si rekao i opet krci, doduse nesto manje. probacu da vezem paralelno, spliter pa te filtere za telefon
javljam se sa rezultatom

Ovo je strasno. Isprobao sam sve moguce kombinacije koje su mi pale na pamet. Zamenio sam i splitere, vezivao serijski spliter+filter.
Izgleda da ipak nesto nije sa telefonskom linijom u redu, ali ne znam sta ja tu mogu da ucinim.
Iskacio sam kabl (misleci da je duzina ili ne kvalitet kabla u pitanju) koji dolazi do mog racunara (ADSL+telefon) i ukljucio sa spliterom samo jedan telefon odmah do zida gde izlazi prikljucak za telefon, i opet krci istom jacinom.

Da li neko ima neku ideju sta tu moze jos da se uradi sem zvanja Telekoma, koji bi trebalo od utorka da dodju.

Pozdrav

PS Hocu ja ADSL :wall:

To je prokletstvo Telekoma ne daju ti da idesh na Net!
:)

Nazad
Vrh Dno