Šta je novo?

adsl blokira :( - pomagajte !

Misko78 je napisao(la):
Uplatio sam ADSL kod beotela 17.01.2005 posto sam na centrali Zvezdara nisam mogao odmah da dobijem to sto sam platio ali Beotel je ispao vise nego korektan i dao mi je besplatan dial-up do realizacije ADSL_a. Medjutim negde pocetkom aprila sam dobio laznu informaciju da Zvezdara nece dobiti ADSL pre septembra. Posto vise nisam mogao da cekam uzeo sam flat 256 SBB kablovski net ali nisam povukao uplatu u Beotelu. Kablovski net mi je ukljucen 5. maja ali avaj posle desetak dana zovu me iz Beotela sa informacijom da je krenuo ADSL na Zvezdari. Oduzio sam preuzimanje modema do 5. juna kako bi koristio kablovski net do isteka pretplate. Sav srecan sam preuzeo modem i sve je odmah proradilo
Nazalost meni ADSL radi katastrofa, te nemogu da se konektujem, te blokira posle 15 minuta, zatim maximalni protok koji sam ostvario je 26KB/s u odnosu na 31KB/s koji sam imao na kablu. Jedina prednost ADSL_a je mogucnost javne dinamicke IP adrese koja omogucava bolji rad P2P servisa, ali posto SBB ima lokalni DC++ hub na kojem je brzina 512/512 to i nije neka prednost.
U sustini grdno sam pogresio, imao sam mnogo vece poverenje u ADSL nego u kablovski pristup netu, medjutim uporedivsi kako i jedno i drugo radi ked mene zakljucak je da cu nejverovatnije vratiti modem i zahvaliti se na "usluzi" po isteku pretplate.

Mislim da sve ovo sto si ovako kulturno napisao ne bi bilo zgoreg forward-ovati samom Beotel-u. Ne gajim iluzije da ce se kod njih nesto zbog tvog mail-a promeniti, ali cisto da znaju o cemu se radi i zasto gube korisnike... (Kao sto ce verovatno i ostali ADSL provajderi...)

:trust:

Poslednja izmena:
trx je napisao(la):
Mislim da sve ovo sto si ovako kulturno napisao ne bi bilo zgoreg forward-ovati samom Beotel-u. Ne gajim iluzije da ce se kod njih nesto zbog tvog mail-a promeniti, ali cisto da znaju o cemu se radi i zasto gube korisnike... (Kao sto ce verovatno i ostali ADSL provajderi...)

:trust:

Evo uradicu fwd pa da vidimo.

Jos jedna po meni ne beznacajna prednost SBB je mogucnost pravljenja pauze do 3 meseca, npr. idem na more u Julu i ceo mesec necu biti u Beogradu i lepo uplatim paket kad se vratim i nista ne gubim.

Da ne bude kako hvalim i reklamiram SBB kod njih svakog dana u periodu od 20h-22h internet radi jako lose, gubi se signal itd... valjda neko opterecenje. Tehnicka sluzba im je lenja po pitanju odlaska na teren kada se napravi reklamacija. Ali da ne zamaram nije ovo tema rasprave vec ADSL.

Ono sto ja cujem jeste da prakticno SVI ADSL provajderi obezbedjuju maksimalne brzine prenosa podataka od oko 26 - 27kb/s. Razumem da postoji koncentracija saobracaja i da ne moze u svakom trenutku da se postigne protok koji ste platili (32kb/s ili koliko vec), ali da se 32kb/s ne postigne NIKAD - to mi je vec cudno.

Sve mi to izgleda kao da su provajderi pustili klijentima 256kbps ATM saobracaja koji zatim moze da prenese nekih 26 - 27kb/s IP saobracaja... Bilo bi lepo da me neko kompetentniji (Chatnick i ekipa) ispravi ako gresim.

Mislim, zasto onda ne prodaju lepo posteno pakete od po 208 ili 216kbps?
(Dobro, dobro... Znam gde zivim :D )

trx je napisao(la):
Ono sto ja cujem jeste da prakticno SVI ADSL provajderi obezbedjuju maksimalne brzine prenosa podataka od oko 26 - 27kb/s. Razumem da postoji koncentracija saobracaja i da ne moze u svakom trenutku da se postigne protok koji ste platili (32kb/s ili koliko vec), ali da se 32kb/s ne postigne NIKAD - to mi je vec cudno.

Sve mi to izgleda kao da su provajderi pustili klijentima 256kbps ATM saobracaja koji zatim moze da prenese nekih 26 - 27kb/s IP saobracaja... Bilo bi lepo da me neko kompetentniji (Chatnick i ekipa) ispravi ako gresim.

Mislim, zasto onda ne prodaju lepo posteno pakete od po 208 ili 216kbps?
(Dobro, dobro... Znam gde zivim :D )

I pitao si i odgovorio sam sebi. ADSL je realizovan kao PPPoA (over ATM) i otuda maksimalnih 27KB/s. Inace PPPoA je kvalitetniji po pitanju mrezne latencije, a inace i kod PPPoE postoji debeo overhead....

Poz,
Viktor

centaur je napisao(la):
Ja sam uspeo delimicno da resim problem tako sto sam instalirao DU Meter. Prva mi je namera bila da pratim protok dnevni, nedeljni i mesecni, medjutim kada sam video opciju da ako nema protoka npr. 100 bajtova u roku od npr. 20 sec. program napravi disconnect, odusevio sam se kao malo dete :)

A sta treba uraditi da se veza ponovo uspostavi?

balsa je napisao(la):
Da li imate neki programčić koji konstantno nadzire vezu ka Internetu (npr. pingujući određene sajtove u zadatim intervalima) i čim primeti da je veza stala, upiše to u log fajl, a kad sve proradi, upiše i to. Mora biti da postoji, samo u moru sličnih programa, ja ne mogu da nađem. DU Meter ne pravi log fajl kakav mi treba.

Da odgovorim sam sebi - našao sam Quick Ping Monitor. Radi baš to - svakih par sekundi pinguje nekoliko adresa (ja sam stavio Google, Sezamov web server i još jedan evropski sajt). Ako 10 puta zaredom ne dobije odgovor (a čeka na svaki po 10 sekundi), onda upisuje event u log fajl i nastavlja da pokušava. Kad veza proradi, opet upiše event u log. Sad imam sve crno na belo.

Evo, da ne ispadne da i ja samo pljujem po Sezamovom adsl-u......ja sam generalno brzinom zadovoljan (mislim, NISAM, jer sam uplatio i trazio 512 a dobio 256 greskom, ali to je materijal za neku drugu temu.....), protok pri download-u konstanto varira u odredjenom opsegu, jasno mi je da je gornja granica tog opsega malo dalja od 32kB/s nego sto je npr. sa cable-om (u mom slucaju je 29.5Kb/s).....jos sam zadovoljniji cinjenicom da (ako izuzmemo poslednja dva tri dana) ovakav protok pri download-u sam imao uvek, dakle fajl odredjene velicine skinem za isto vreme, bilo da ga skidam u 21h, bilo u 6 ujutru "kad nikog nema na net-u"..... Ovo sto kaze Mishko da mu SVAKOG DANA od 20-22 net radi lose to ne bih mogao da podnesem, pa evo, prs'o sam posle dva dana loseg net-a, a kamo li da se to desava svakog dana.....pre dobijanja adsl-a toga sam se najvise plasio - da ce protok zavisiti od opterecenja, ali ja tih problema stvarno nisam imao! Ono sto mene ubija je BROWSING, ne DOWNLOAD.......alergican sam na situaciju da po otvaranju nekoliko stranica i njihovom iscitavanju, kada hocu dalje, a ono PRC - protok NULA! To sam imao od decembra meseca sa dial-upom i tu su mi zivci vec poprilicno otanjili....cekao sam ovaj adsl prakticno samo da bi se ta agonija zavrsila.....ali nije se zavrsila....i uopste ne znam hoce li.....i sto je najveca fora u celoj prici niko nema ni ideju u cemu bi tu mogao biti problem.....

variable je napisao(la):
I pitao si i odgovorio sam sebi. ADSL je realizovan kao PPPoA (over ATM) i otuda maksimalnih 27KB/s. Inace PPPoA je kvalitetniji po pitanju mrezne latencije, a inace i kod PPPoE postoji debeo overhead....

Poz,
Viktor

Ma jasno je to meni, samo sto se u celom normalnom svetu prodaje IP traffic i da bi se zasigurno postiglo 256kbps IP-a preko linije se pusti nekih 320kbps ATM-a.

Ovo je cista kradja - mi kao krajnji korisnici ne bismo uopste trebali da imamo pojma o nacinu prenosa podataka, ATM-u i njegovoj brzini, vec samo da dobijemo efektivnih 256kpbs transfera. Ne uvek, ali makar u pikovima.

:wall:

I opet, znam, znam gde zivim... Ovo vise onako malo da otpustim ventil... :smash:

Poslednja izmena:
Daki77 je napisao(la):
"A kada bi se adsl naplacivao, morali bi da primite cak 500 uplata od 2000 dinara...
:)
dobra.

btw. ocigledno je da je problem u telekomu, ali tuzno je to sto nam provajderi uopste ne izlaze u susret, ne daju nikakvo obavestenje, sta ne radi, koliko dugo nece raditi... 'ajde meni bar nisu prodavali pricu sa virusima i sl. ali bi me mnogo nerviranja spasili da su na sajtu, ili ako ne zele javno, a ono da su mi pustili mail, da sa adsl-om nesto nije u redu (po mogucstvu i sta) i da neznaju kada ce biti sredjeno.

ja imam log prekida, za zadnjih 10 dana, i sta da radim sa njim, samo me iritira, 17 prekida dnevno (u proseku)... ejjj, pa na dialup-u se niko nije bunio sto sam pa 12 sati dnevno bio nakacen i nije pucala veza!!!

beotel... još nije prslo...

Prilozi

• beotel.jpg
    beotel.jpg
    18.2 KB · Pregleda: 75
@nidza
na kojoj si centrali, delu grada?

neko mora da nadoknadi to sto tebi ne puca veza vec nedelju dana. :(

Poslednja izmena:
novi beograd, 2jka

imao sam užasnih problema sa Asus modemom, ovaj crypto je izgleda bolji... i stavio sam ga preko kućište kod napajanja da se hladi, čini mi se da je previše topao za jedan modem. :)

Provajderima nije uop[te potreban ekonomista,verovatnije da jedan dobar matematičar donosi veći profit...
Nedavno se proslavljao 1000-iti korisnik ADSL-a u Bg.
Znači SezamPro je imao 1000 korisnika sa minimalnim protokom 256 Kb/s na zakupljenom linku od 100 MB...eto koga ne mrzi da računa,biće mu jasno da ako pola
korisnika koristi maksimum od najmanje moguće ADSL konekcije,da bi Sezamov link bio zapušen..
Namerno ne pominjem ostale korisnike Sezama,iznajmljene linije,dial-up itd,ne bi sve stalo u ovaj post..
Znači neko je morao da se secka,da bi uopšte opstali,kako se kome zalomi...
Eto brzo se dočekalo da se proširi link,ali do Telekoma,pa ne znam više ovako ukrug obrtana priča gde će se završiti,kao i uvek neka se svako snalazi kako zna i ume,kako koga ima,koju vezu potegne,a ovu priču odavno više niko ne čuje...

homoludens je napisao(la):
mislio sam da samo razmenjujete iskustva :), pa nisam odmah postovao ovo:

ja imam resenje za vas:

za win:
http://www.iopus.com/freeware/acplug/

za linux:
ovde je jednostavnije samo editujes /etc/ppp/ip-down skriptu i stavis komandu za pozivanje. npr:
/usr/bin/modprobe -r cxacru
/usr/bin/modprobe cxacru
/usr/bin/pppd call beotel
samo sa tacnim putanjama (dakle prilagodite puranju /usr/bin)

meni nije pomogao ni taj plag-in...
:wall:

@risa
da acplug se jako cudno ponaca, sa ovim prekidima, inace mi je vrsio pos'o ranije (do pre 15 dana), jer tada kada pukne veza - pukla je, a sada kada pukne glupi ping iz win-a, nikako da kaze da ne moze da kontaktira sajt, pa je to verovatno problem i sa acplug-om.

centaurovo resenje je ok, znaci DU metar (da prekine vezu) + AC plug da pozove opet, ali ni to nije dovoljno za ovaj beotel jer cesto kada pukne veza ne mozes odmah da se konektujes, ("username and/or password nije prepoznat...bla, bla"), tako da...

beotel, krunski venac

do pre 10dana sve ok, 256, pichi, a onda, po dva tri sata nemoze da uspostavi konekciju ka beotelu, nekada nocu nema po par sati, kao npr prosla noc od 01am do 09h jutros.. kazu telekom, ok, rekoh ja njima, mogu li ja da dobijem neki telekomov br telefona da njih smaram, umete li vi da obavestite korisnike o prekidima na mrezi.. bla bla..

elem, od juce ne mogu da otvorim sajtove u opste:

www.ebay.com
www.fortune.com
www.wired.com etc
www.dodajtepoizborunakojinaletite.com

podrska beotela kaze da ni njima ne radi, dal foliraju, dal ne znaju, ne znam ni ja, ali znam da sam platio nesto i da to ne radi..

poz..

iworm je napisao(la):
do pre 10dana sve ok, 256, pichi, a onda, po dva tri sata nemoze da uspostavi konekciju ka beotelu, nekada nocu nema po par sati, kao npr prosla noc od 01am do 09h jutros.. kazu telekom, ok, rekoh ja njima, mogu li ja da dobijem neki telekomov br telefona da njih smaram, umete li vi da obavestite korisnike o prekidima na mrezi.. bla bla..

elem, od juce ne mogu da otvorim sajtove u opste:

www.ebay.com
www.fortune.com
www.wired.com etc
www.dodajtepoizborunakojinaletite.com

podrska beotela kaze da ni njima ne radi, dal foliraju, dal ne znaju, ne znam ni ja, ali znam da sam platio nesto i da to ne radi..

poz..

Ti bi njima trebalo da trazis povracaj barem dela novca za ovaj mesec. Ti si potpisao sa njima ugovor i nemas nikakve veze s tim sto Telekom njih zeza.
Bilo to do Telekoma ili ne - tebi net ne radi a platio si ga!

Ti bi njima trebalo da trazis povracaj barem dela novca za ovaj mesec. Ti si potpisao sa njima ugovor i nemas nikakve veze s tim sto Telekom njih zeza.
Bilo to do Telekoma ili ne - tebi net ne radi a platio si ga!

Citat:Teorijski lepo zvuči,malčice je drukčije u praksi.kraj citata
Vojvoda Bora od Čorbe

drpiga je napisao(la):
Citat:Teorijski lepo zvuči,malčice je drukčije u praksi.kraj citata
Vojvoda Bora od Čorbe

OK. Nek placa punu cenu neta i nek nema net pola meseca... :eyebrows:

Od juche radi u kontinuitetu - bez prekida, Beotel-Krunski Venac.

I kod mene danas bez prekida :) Beotel-Centar...

Evo i kod mene danas radi ok, da ne ureknem, centrala zvezdara, beotel. Proslu noc, celu nije radilo.

Pozdrav

i kod mene , vec 11 sati. Beotel-Krunski venac.
izgleda da su nocas sredili stvar.

ja ne znam sta da vam kazem, protok mi je max 2.2-2.8 kb

@Iworm
Skidanje sa nekog site-a ili peer2peer (DC++ ili slicno....) ?!?!?!?!

Ah, ipak je bilo previse lepo da bi bilo stvarno, veza se zaglupela jutros oko 6, znaci radila je nekih 15 sati, evo sad sam se ponovo konektovao pa cemo da vidimo kako ce danas da radi.

Pozdrav

khm khm... :D

namerno ne restartujem komp koji je na netu, pa da vidimo dokle će... verovatno ću morati za dan-dva, imam neke intervencije, ali neka zaokruži 10 dana, mislim da je dosta. ;)

Prilozi

• beotel.jpg
    beotel.jpg
    18.3 KB · Pregleda: 56
zvezdara i krunski venac imaju problema zbog telekoma... ima neke veze sa pustanjem adsl-a u Novom Sadu...

nidza je napisao(la):
khm khm... :D

namerno ne restartujem komp koji je na netu, pa da vidimo dokle će... verovatno ću morati za dan-dva, imam neke intervencije, ali neka zaokruži 10 dana, mislim da je dosta. ;)

Mrzim te :D

Nazad
Vrh Dno