Šta je novo?

ADSL 4 + IPtv = Telekom

a koja je svrha svih tih akcija i ponuda? pa da bi telekom u ocima potencijanog kupca izgledao sto bolje! a sta ce biti sa svima nama ako se telekom proda to se niko nepita i kojecemo sve uslove mozda dobiti?! mozda nam bude bolje 100x nego sada a mogu isto tako da nas ukopaju da nam nece biti dobro. zato ja sam isto kontao da ovo uzmem ali kada malo bolje razmislim cu sacekam jer mi onako ugovor istice u decembru pa ako bog da para i srece odo na sbb i ja jer ovo vise nema smisla. osim ako telekom neda bas neku dobru ponudu za sve korisnike ali to docekati mislim da je tesko tako da cu ko i vecina preci na sigurniji protok.

Cilj akcija je da se stavi što je više ljudi moguće pod ugovornu obavezu do prodaje Telekoma, pošto to diže cenu ;)

Zato su recimo uveli i IPTV, od njega nemaju ama baš nikakvu zaradu. Jedan STB ih košta nekih ~120e, što će reći treba im gotovo godinu i po dana po korisniku da bi ih otplatili. A pritom je neminovno da će morati da ih menjaju kada budu hteli da puste HD. Plus ih ove promocije za Arenu i HBO ih papreno koštaju, pošto oni njiam moraju da dostave račun... Ali to je sve urađeno zbog prodaje, jer je to usluga više i diže cenu..

Da, ali meni NISU HTELI NI UMELI da ponude neku tekucu akciju.

Kad su nesposobni. Mozda se prodajom telekoma desi da ih novi vlasnik bolje organizuje ako nista drugo. Ovo trenutno je rasulo, jedni pricaju jedno drugi drugo. Svako ima drugacije iskustvo, neko zavrsi sve za 15min i dok dodje do kuce sve radi, a drugima ne daju da potpisu novi ugovor.

Cilj im je da vezu ljude ugovorom pa kad krene drugi operater manji broj ljudi ce moci da predje, a plus se dize cena pred prodaju. Prakticno novom vlasniku garantuju prihode za naredne dve godine ma sta novi provajder ponudio.

Hteo sam pred kraj meseca da odem da potpisem ali sve mi se vise cini da to necu uraditi.

eunet je ponudio istu varijantu, s tim sto svi korisnici adsl-a kod njih dobiju i 100 kinti za neki njihov eunetphone za razgovore sa inostranstvom...

Da se razumemo: svaka akcija koju ponudi bilo koji danalac internte usluga služi da privuče što veći broj korisnika. Ne vidim šta je tu neobično? Pa njima je valjda cilj da ostvare što veći profit zar ne? Pa tako posluje svako normalno tržišno orijentisano preduzeće! Što je akcija povoljnija za korisnika to su i obaveze korisnika veće. U ovom slučaju je ugovorna obaveza dve godine što je i normalno s obzirom da se u prvoj godini iptv ne plaća:To da li se to Telekomu isplati ili ne mene ne zanima. Zanima me da li se meni isplati. A isplati mi se. A isplatiće se i Telekomu. U prethodna dva posta je objašnjeno i kako - sakupiće veliki broj korisnika kao prvo,a kao drugo bolje će se prodati. Znači, kratkoročno gledano, Telekom je u gubitku, dugoročno - naravno da nije!
Da li će biti boljih ponuda? Sigurno je da hoće. I uvek će ih biti, pogotovo kad Telenor počne sa radom. I Telekom će davati bolje ponude. Ne verujem da će se to destiti do Nove godine ali sledeće hoće sigurno. Ali ako ću stalno čekati bolje ponude - neću iskoristiti nijednu! I neću se buniti ako neki budući novi korisnici budu dobili povoljnije uslove od mene. Nije mi bilo pravo kad sam saznao za ovu novu akciju pošto sam mislio da važi samo za nove korisnike. Tako je i bilo u početku uostalom. Nije bilo logično da ljudi koji raskinu ugovor sa njijma ne mogu potpisati novi i iskoristiti nogvu promociju. I oni su to valjda shvatili pa su to promenili.
Proći će i ove dve godine, isteći će i ovaj ugovor, potpisaću novi ili ću, ako mi se ne dopadne kako se Telekom ophodi prema starim korisnicima promeniti provajdera. A akoro da sam siguran da će za korisnike nastupiti bolja vremena prodajom Telekoma i sa početkom rada Telenora. T
To što je Eunet ponudio iste uslove kao Telekom plus 100 minuta razgovora sa inosttranstvom je odlična stvar! Korisnici kojima se dopala promocija Telekoma a iz nekih razloga ne žele da se vežu za Telekom sad mogu potpisati Ugovor sa Eunetom

slazem se + ovim hoce da vezu sto vise korisnika, da bi ih samim tim odvukli od nekih novih buducih dobrih/boljih ponuda drugih provajdera...

p.s. da je 100 min to bi bas bilo do jaja, ipak je samo 100 din, a duzina moguceg razgovora zavisi od cene minuta prema drzavi koja se zove... ima negde cenovnik na njihovom sajtu...

Ups moja greška! :D Sorry, sto dinara. to može, otprilike, biti 10-15 minuta razgovora, u zavisnosti od države. Pa dobro, i to je nešto. Nije puno al' kad je za dž dobro je.

Još će da ispadne da je borba za korisnike loša stvar. Što više ponuda, to bolje za nas. Promocije nisu nešto što će biti sledeća 3 meseca i kraj. Godinu dana ili dve, nije mnogo za provajdera. On želi da vas dobije za duži vremenski period, a to sigurno neće biti tako što će stavljati začkoljice u ugovor. Slobodno tržište lagao dolazi i u Srbiju.

@panpetar, vlayza, nikornla

O čemu vi pričate?

... tržište lagano dolazi i u Srbiju ... ... al' kad je za dž dobro je ....... Proći će i ove dve godine, isteći će i ovaj ugovor, potpisaću novi ili ću, ako mi se...

Ne "lagano" nego najsporije što može sve sa ciljem očuvanja monopola do poslednje kapi krvi!

Obrnite se malo oko sebe i "srbijice", pogledajte cene po Hr, Slo, Mak, Gr ....
Čik nadjete gore uslove od ovih kod naših telekom prdavaca.

Pogledajte kolko je vremena trebalo Hr, Slo, Poljskoj Bugarskoj ili Slovačkoj da privatizuju svoje operatere i provajdere i dovedu se u red. Za 2-3 godine sredili su tržište a mi ni za deset nez namo kuda ćemo i šta ćemo sa njima!

Raspitajte se malo kad već ne putujete nigde.

U novim ugovorima niko ne garantuje stabilnu cenu , na taj period od dve godine.

O kojoj tržišnoj utakmici vi to sanjate ?
Što ste se navukli na srpsko-albansko-makedonski standard i navike?

PS
Ovo je moj zadnji post u ovoj temi. Mnogo je dublji problem nego što vam se čini i plaćaćemo ga svi kroz bezvezne akcije i astronomske poreze.

Poslednja izmena:
@panpetar, vlayza, nikornla

O čemu vi pričate?

Ne "lagano" nego najsporije što može sve sa ciljem očuvanja monopola do poslednje kapi krvi!

Pogledajte kolko je vremena trebalo Hr, Slo, Poljskoj Bugarskoj ili Slovačkoj da privatizuju svoje operatere i provajdere i dovedu se u red. Za 2-3 godine sredili su tržište a mi ni za deset nez namo kuda ćemo i šta ćemo sa njima!

Raspitajte se malo kad već ne putujete nigde.

U novim ugovorima niko ne garantuje stabilnu cenu , na taj period od dve godine.

O kojoj tržišnoj utakmici vi to sanjate ?
Što ste se navukli na srpsko-albansko-makedonski standard i navike?

PS
Ovo je moj zadnji post u ovoj temi. Mnogo je dublji problem nego što vam se čini i plaćaćemo ga svi kroz bezvezne akcije i astronomske poreze.

POTPISUJEM ! :rtfm:

zormanic
Nisam govorio o evropskim i svetskim standardima što se ADSL-a tiče. Ja ne živim ni u Poljskoj ni u Bugarskoj ni u bilo kojoj državi koje si naveo. To je činjenica na koju, na žalost, ne mogu da utičem. Ja govorim, i većina nas ovde uostalom, o zemlji Srbiji u kojoj su uslovi takvi kakvi su i mi tu ništa ne možemo da promenimo. Tačno je, u Ugovoru piše da se cene mogu menjati (ne tim rečima naravno) ali se cene neće menjati preterano ako se uopšte budu menjale. Zašto? Pa zato što to ljudi neće moći da plate. Ne mogu menjati cene parcijalno, tj. da za nas koji smo potpisali dvogodišnje Ugovore važe jedne a za ostale druge cene. Taj deo Ugovora je isti za sve korisnike. Da li je cena visoka za ono što nam nude? Da, visoka je! Da li ostali provajderi nude bolje uslove, niže cene? Ne, ne nude! I šta sad mi trebamo da radimo? Da otkažemo ADSL, da otkažemo internet? Ili da se vratimo na dial up možda? Kad si već tako pametan pa kritikuješ onda daj neko rešenje! Većini od nas dobro je poznato to o čemu ti pričaš , nisi otkrio Ameriku. I sad ćemo svi da kritikujemotj. da upoređujemo Srbiju sa nekim drugim državama i biće nam bolje je l? Zaboravljaš jednu veoma važnu činjenicu: u svim oblastima života u zaostatku smo za razvijenm svetom bar 20 godina!
Na stranu sve to, mislim da si malo promašio temu. Otvori novu temu pa piši o tome.
Što se odlazaka u inostranstvo tiče bio sam u Austriji ove godine i znam kako tamo stvari funkcionišu, koje su tamo brzine, kakve su cene. Ali, opet ponavljam, ja na žalost ne živim tamo nego ovde, u Srbiji. Internet u Srbiji je mnogo bolji u odnosu na neke druge stvari u ovoj zemlji. Na kraju krajevea bar cene ADSL-a nisu menjane poslednjih godinu i nešto, to mi je bar neka uteha. Živim gde živim i biram ono što je najbolje tu, gde jesam

Ali to je cini mi se bez ugovorne obaveze, jesam u pravu?

Mene sad bas to muci, dal krajem meseca da potpisem ili ne.
Meni dosta ako podignu i na 2Mbps na kraju godine samo da ne budem pod ugovorom.

@zormanic

ako npr. kazem da neka vrsta trzisne utakmice postoji u Srbiji (sto se interneta tice) i da sa potpisivanjem ugovora na 1 ili 2 godine provajderi hoce da prikupe i obavezu sto vise korisnika na svoju stranu, sta sam ja tu pogresno rekao i kakve to veze ima sa internetom preko???

veoma dobro znam da je kod nas ocaj situacija i da nemam puno izbora, a ti ako mozes odavde da razvuces kablove, uvatis wireless ili sta god do hr, slo, poljske, bugarske ili slovacke, samo napred... za tvoju informaciju bio sam vise puta preko i to u razvijenijim drzavama od ovih navedenih, znam da je tamo bolje i sta sad? jel me to cini boljim ili pametnijim covekom od nekog ko nije imao priliku kao ja?

slazem se sa ovim sto si ispricao, ali realno, malo si skrenuo sa teme...

Ja znam recimo kakva je situacija u Mkd, i tamo je katastrofa, uglavnom zbog toga što kod njih ne postoji pravi FLAT, već imaju bezobrazan FUP, gde smanjuju brzinu posle određene količine...

Meni se cini da ako kao referencu uzmemo ugovor i 4 Mb/s, tesko da ima nesto mnogo bolje u exYU, rumuni imaju LAN i Bugari takodje... tamo vlada lokal, tipa uzasno dobri linkovi unutar zemlje... makedonija je primer kako ne treba, uzasno flat ne postoji.

I ja sam malo gledao kakvo je stanje u Makedoniji. Ned'o Bog nikom :D Našao sam jednu flat tarifu ali je cena sacuvaj me Boze!

Moze li ruter da se podesi tako da PPPoE konekciju ostvaruje racunar iza njega ako uzmem IPTV tj. ovu promociju?

Jel nekom internet radi losije od kada je uzeo iptv?
Burazer igra redovno counter strike source, pre potpisivanja ugovora i ugradnje iptva ping je prema domacim serverima iznosio 5-10, nakon se povecao na 40-50. Jel ima leka? Nemam primedbi na stabilnost i brzinu downloada.

Burazer igra redovno counter strike source, pre potpisivanja ugovora i ugradnje iptva ping je prema domacim serverima iznosio 5-10, nakon se povecao na 40-50. Jel ima leka? Nemam primedbi na stabilnost i brzinu downloada.

U 90% slučajeva svi su prijavili promenu pinga, nakon aktiviranja iptv - ali na bolje! Sa 40-50 na 10-20ms

Jedna od mogućnosti je da ti je Telekom promenio podešavanja modema, tačnije da je u Data Path umesto Fast promenjeno podešavanje na Interleaved. Ova podešavanja ne menja sam korisnik nego provajder, u ovom slučaju Telekom. Evo par reči o obe ove opcije:
"Interleaving is an error correction protocol that is implemented for your line at the DSLAM. With Interleaving enabled, the DSLAM can correct errors in the data stream it receives before passing that data to your gateway router. It is usually implemented on noisy or marginal lines and can greatly increase sync stability and effectively eliminate "first hop" packet loss. The largest drawback to Interleaving is that it will increase your ping time, specifically to your first hop gateway router.

If Interleaving is not enabled on your line, it is configured as FastPath. FastPath allows the DSLAM to pass the data received from you to the first hop router without performing any error correction. As a result, marginal lines could experience an increase in packet loss and decrease in sync stability (i.e. frequent sync loss). However, FastPath has lower ping times, especially to the first hop router.“

Znači, kod opcije Interleaved Ping je veći.

Pretpostavljam da imaš modem Huawei 520s. Data path podešavanje možeš videti tako što u Internet pregledaču ukucaš adresu

http://192.168.1.1
Username i pass: telekom pa onda potražiš Data path podešavanje.
Nadam se da sam bio od pomoći. Pozz

Meni je sad 45, a ne secam se kako je ranije bilo.

Jedna od mogućnosti je da ti je Telekom promenio podešavanja modema, tačnije da je u Data Path umesto Fast promenjeno podešavanje na Interleaved. Ova podešavanja ne menja sam korisnik nego provajder, u ovom slučaju Telekom. Evo par reči o obe ove opcije:
"Interleaving is an error correction protocol that is implemented for your line at the DSLAM. With Interleaving enabled, the DSLAM can correct errors in the data stream it receives before passing that data to your gateway router. It is usually implemented on noisy or marginal lines and can greatly increase sync stability and effectively eliminate "first hop" packet loss. The largest drawback to Interleaving is that it will increase your ping time, specifically to your first hop gateway router.

If Interleaving is not enabled on your line, it is configured as FastPath. FastPath allows the DSLAM to pass the data received from you to the first hop router without performing any error correction. As a result, marginal lines could experience an increase in packet loss and decrease in sync stability (i.e. frequent sync loss). However, FastPath has lower ping times, especially to the first hop router.“

Znači, kod opcije Interleaved Ping je veći.

Pretpostavljam da imaš modem Huawei 520s. Data path podešavanje možeš videti tako što u Internet pregledaču ukucaš adresu

http://192.168.1.1
Username i pass: telekom pa onda potražiš Data path podešavanje.
Nadam se da sam bio od pomoći. Pozz

Zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Imam JeetSpeed router, procackacu po njemu pa cu javiti kako je podesen. A inace tu izmenu telekom moze da mi uradi ?

edit: pogledao sam, nazalost nigde nisam pogledao kako je data path podesen :/

edit2: nasao sam, nalazi se u ADSL>Link Type

Sad mi jedino ostaje da ih zovem da mi promene

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Imam JeetSpeed router, procackacu po njemu pa cu javiti kako je podesen. A inace tu izmenu telekom moze da mi uradi ?

edit: pogledao sam, nazalost nigde nisam pogledao kako je data path podesen :/

edit2: nasao sam, nalazi se u ADSL>Link Type

Sad mi jedino ostaje da ih zovem da mi promene

Bojim se da promenom nećeš pstići ništa, čak šta više da ćeš imati još većih problema sa netom. Ta promena ti je i urađena da bi se smanjio broj grešaka do kojih je dolazilo prilikom downloada i uploada a koje su prouzrokovane aktiviranjem iptv-a. Drugim rečima, ili je parica loša ili je centrala takva pa ne može da izgura toliki protok. Nisam neki expert u toj oblasti ali ima ljudi na ovojm forumu koji se u to dobro razumeju pa bi ti oni mogli reći nešto više o tome ako te interesuje. Možeš pozvati Telekom ali mislim da ćeš teško nešto uraditi. U svakom slučaju pokušaj

Ista situacija i kod mene, pre je ping bio 15ms, a sada posle uzimanja Click4 + IPTV poraslo na 45-50 ms ja ludimmmm... da ih zovem mislim da nema svrhe, jedino da mi promene data path, ali se onda bojim zbog IPTV, da ne dodje do kocenja i pikselizacije

Moze li mi neko reci da li ova akcija 4 Mbps + IPTV vazi i za nove korisnike IPTV-a? Zato sto vec imam ADSL od 1 Mbps, a zeleo bih da uzmem IPTV. Ili moram da se odjavim od ADSL-a, pa ponovo prijavim?

За ову акцију, стари корисник, може да се пријави под условом да је претходни уговор истекао.
Нпр. уведен је нет пре 26 месеци а био уговор на 24 месеца ил рецимо прошло 14 а уговор био на 12. Ако је то случај довољно је позвати 9813 и пријавити се на ову акцију.

Dali neko moze da mi kaze kakav je kvalitet slike IPtv,u odnosu na sbb.

Po meni je slika preko IPTV-ija za nijansu bolja nego preko SBB D3, imao sam u jednom trenutku istovremeno i IPTV i D3 i mogao sam da uporedim, sve sam to gledao na LCD full HD Sony-ju. Naravno razlika nije uopšte velika. Ako imaš CRT TV nečeš videti nikakvu razliku.

Nazad
Vrh Dno