Crn ekran ....
Evo da opricam i ja moj slucaj, cisto ako se nekome desi isto:
Dakle pre nove godine sam se prijavio za promociju 4+IPTV i cekao bogami dugo da me obaveste da li uopste ima uslova za tu uslugu.
Onda jedan dan me zovu i kazu

dobrena vam je usluga dodjite u TC da podignete opremu i aktivirate uslugu.Posto sam vec imao ADSL , spakujem ja onaj Smartax ili kako se vec zove modem sa jednim usb i jednim lan portom i jos se nervirao sto nisam zadrzao kutiju i da li imam sve kablove , i krenem do telekom centra.
Tamo naravno velika guzva rade samo dvoje i to lagano posto i korisnici koji tu dolaze nisu bas sigurni sta bi hteli od usluga ili mobilnih telefona itd...
Uglavnom sednem ja za sto predam kesu (btw sluzbenica nije ni pogledala sta je unutra) i zapocnem proces preuzimanja opreme.Srecom pa je snajka bila smorena pa nije saopstavala robotskim glasom sve one pojedinosti oko koriscenja opreme paketa itd.Mozda ja ovde i gresim jer koliko vidim jedno je sto pise na sajtu a drugo se kasnije ispostavi, ali ja sam se relativno dobro informisao pre uzimanja usluge i mene bi sve to smaralo samo....
Elem odem ja sa te dve kutije kuci da to lagano montiram.Mislio sam da ruter HG520c montiram odmah a STB za IPTV sutradan ...Ruter proradio bez problema internet radi WFi radi sve ok...
Posle dva dana kad sam nasao vremena krenem u montiranje IPTV-a povezem STB sa TV-om butnem lan kabl u port3 (port 2 i 3 su za IPTV koliko sam kasnije saznao) koji je za IPTV i ukljucio uredjaj prvi zez je "ako hocete da podesite daljinski da bude i za vas TV ukucajte kodove iz tablice" e tablice nema u uputstvu, srecom tu je drug internet pa se naslo uputstvo sa tablicama on-line....
E onda nastaje cirkus pojavljuje se onaj prvi ekran sa logom i trazi PUK.Odma sam primetio da nesto nije u redu jednostavno koliko god kucao ne pojavljuju se tackice koliko god se trudi

krenem 977 i operater u call centru mi kaze prvo ukucajte 100 pa onda sifru i onda je proradilo...
E ali onda dolazi druga stvar.Posle ukucane sifre pojavljuje se info o kanalu ali nema slike sve crno, nista, nula....Zovem 977 posle pokusaja "restartovanja" STB-a pa zatim i rutera nista se ne desava net imam savim dobar u granicama paketa koji sam uzeo ali IPTV mrtav dobijem na ekranu info koji je kanal ali slike nema crn ekran...Sluzbenica kaze napisacu zahtev za proveru pa ce vam se javiti telefonom da se najave.Prodje tako 5-6 dana i ja izgubih strpljenje .Nazvao sam ih , pitajuci kad misle da dodju kakav je to nacin itd. itd....Snajka poce da mi cita sve sto sam vec ispricao onoj pre nedelju dana,Jakazem:Sve ja to vec znam nego kada mislite da popravite prakticno nedelju dana ja nemam uslugu koju sam pazario...
Posle dva sata se javlja gospodin: Dobardan opisite mi problem, hmmm hmmm to je neubicajeno, iskljucite struju tamo-vamo.Dooobro nazvacu vas za par minuta pokusacu da popravim ovde.
Javlja se posle sat vremena:Ajte sad iskljucite , logovanje ovo-ono hmmm hmmm to je bas neuobicajeno mmmm nista moracu da didjem do vas kad ste kuci ovo-ono.Dodje covek posle dva sata, izvadi njihov "test" STB ali ista stvar.Zanimljivo da je prvo sto me je pitao je
Jeste li dobili nov uredjaj?
Paa nov je bio dobio sam ga sa kutijom?
Nema to veze nego jel nov bio sve u kesicama ili ne?
Jeste bila je i folija preko ekrana
Ok...
Dakle "test" STB je pokazao iste simptome i majstor je morao da pozove kolegu sa sve pricom "ovo je bas cudno nisam jos video".Covek je stvarno bio vaspitan ali provalio sam da ovo zaista nije bio jednostavan problem.Cak sam ga i pitao: Da nije slucajno situacija da zapravo nema uslova za IPTV i da se neko nije *****ao kod izdavanja saglasnosti?Ne ima uslova na toj centrali to je OK...Medjutim covek je stvarno bio u rebusu. em sto rezultata nije bilo em sto setnja kroz menije traje celu vecnost merili smo vreme od pritiskanja OK do reagovanja na ekranu vreme je bilo izmedju 20 s i minut i po...Probao je svasta i pustanje nekog strima i zamenio je modem/ruter ali sve isto.Meni je licilo kao da je sve u redu na ovoj strani.On je covek okretao jedan pa drugi lokal u firmi pokusavajuci da natera nekog tamo da se malo vise potrudi to je zaista bilo vidljivo.Moj utisak je bio da pokusavaju sve pre nego sto budu morali "fizicki" da zamene neku elektroniku u centrali :crash:
Onda je u tom ocajnickom saltanju odjednom prebacio na radio programe i oni su radili :sceptic:
E onda je to opet javio i posle deset minuta proradili su i TV kanali cheers
Eto i to se resilo mada je majstor nesto duze razgovarao sa kolegom sa druge strane u tom zadnjem razgovoru jer je hteo da zna sta je koji moj to uopste bilo...
Ja onako ljubopjivo dok je odlazio upitah: A sta je bilo?
A majstor ce:Neko ko je formirao port (da li rece wlan nisam siguran) ga je pogresno formirao i bio je ogranicem protok ili tako nesto...
Eto cisto akojos neko bude k...te srece da proba da skrati put...