Šta je novo?

ADSL - 16 korisnika na 1Mbps?

Predsednik

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
619
ok to i nije tako mali faktor jednovremenosti, ako pretpostavis da su svi uzeli 256 pakete. Znaci 256x16= 4x1024 faktor je onda 4, a to je standard u telekomunikacijama bar kod nas. I sad ako svi rese da skidaju u isto vreme svako ima po 1024/16 sto je oko 8KBs.
Ali sta ako je neko uzeo 512. Ako npr imas 16 korisnika od 512 da li onda svi oni dele 1Mbps ili onda samo njih 8 dele taj link. Ako je ovo prvo ne vidim zasto bi neko i uzeo vise od 256.Ili sta ako je na 1MBps zakaceno 8 256kps , 5 512kbs i 3 768kbs korisnika i svi zahtevaju maksimalni protok. Da li ce svi imati po 64kbps ili ce ovi veci korisnici imati veci protok u odnosu na ove sa manjim paketima?
Mislim da je ovo kljucno pitanje od koga ce zavisiti kako ce to ustvari raditi.

Ne verujem da je u praksi neki problem. Provajderi imaju preciznu statistiku koja pouzdano radi sa velikim brojevima (mnogo korisnika na mnogo kanala).

Ja bih pretpostavio da prosečan korisnik 2/3 vremena ima samo messenger uključen i proveru pošte na 15 minuta. Preostalo vreme ili surfuje sa par kilobajta u sekundi (treba to što otvara i da pročita bar letimično), dok možda 5-10% vremena (sat-dva) downloaduje pa ni to većini nije hitno.

Problem su samo profesionalni downloaderi koji režu piratske diskove, divxove, mp3eve i slično. Njima treba puna linija non-stop, ali ne znam koliko ih ima statistički. I to brzo dosadi, koliko na brzaka sračunah 256kbps daje preko 2.5GB dnevno, treba to i smeštati, gledati, slušati...

To tako samo teoretski izgleda da ce da bude stalnih zagusenja. Ali u praksi je potpuno drugacije - bas kao sto ZorMI rece... a i cuo sam iz prve ruke.

"Matematika je jasna - brojke ne lazu" ne vredi u ovom slucaju ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Ako imas automobil koji moze da razvije 256km/h, neces ga sve vreme voziti tom brzinom. Da bi npr. otisao od kuce do posla kroz grad, vozices najvise 60km/h ;)

Poslednja izmena:
Kod kuces sam surfovao sa dva racunara na 64kbps i skoro da se nije primecivala razlika kada je bio ukljucen samo jedan racunar. Sto se tice downloada posle nekoliko meseci prestanes sa nekontrolisanim downloadom jer ziv covek ne moze postici da sve to pregleda, sortira, jede, spava, ide u WC i sl. Jedino ako se neko time bavi profesionalno i narezuje diskove za prodaju.

razvlacite istu temu, ali dobro...

evo moja dopuna podpitanjem: da li je 16 korisnika na 1Mbps preko telekoma ili preko provajdera..??

Sudeci po onome sto sam ja shvatio, provajder ti nudi 256k link, ali da bi ga imao u punoj brzini, mora da se potrefi (horoskop i bioritam), prvo da ti je preko telekoma slobodno 256k do provajdera, i da ti je posle slobodno 256 od provajdera prema Internet-u. Za prvi deo, preko telekoma, imate garantovan minimum 64k i teoretski maksimum od 1Mb (ako ste sami), a za drugi deo od provajdera ka Internetu teoretski maksimum je 256k, a minimum ne postoji, znaci moze (teoretski) biti sporije i od modema (po ponudi beotela)...

Na svu srecu ove stvari se mogu korigovati u letu, tako da i telekom moze da vrsi optimizaciju (da ne stavlja zahtevne korisnike na isti link od 1Mb), kao i provajder, tako da verujem da ce skoro uvek (sem vecernjih sati) biti pun link 256k prema Internetu...

KizaTheDeath je napisao(la):
P.S. Ako imas automobil koji moze da razvije 256km/h, neces ga sve vreme voziti tom brzinom. Da bi npr. otisao od kuce do posla kroz grad, vozices najvise 60km/h ;)

Jos jedno neadekvatno pravljenje analogije sa automobilima....kada bih imao tehnickih uslova, naravno da bih ga stalno vozio preko 200km/h.....tehnicki uslovi su, u tom slucaju, odgovarajuci put sa odgovarajucim intenzitetom saobracaja.....kada bolje razmislim, tvoje poredjenje je dobro, samo ga ti nisi dobro shvatio :)

Ostali vozaci te usporavaju i zbog njih nemas mogucnost da se kreces brze od 64km/h ;)

Filmove sigurno necu skidati, a muziku cu skidati kao i sada....mozda cu od nekogiizvodjaca umesto 3-4 pesme skinuti ceo album, ali to ostaje na mozda....prvih 10 dana cu praviti nesto veci bandwidith, a posle toga....kao i do sada (ISDN)....naravno, sve pod uslovom da bude "tehnickih mogucnosti" :wall:

1mbit je bas negde knap za 16 usera. Da li je pritom i 1mbit UL ili samo DL ?
Zna li neko hoce li biti zabrane p2p programa?

Hehe.
Pazi, ja bih zabranio p2p samo zbog profi dl-era. Takvi uguse sve zivo! :)
Inace, ako je UL mali na tom linku od 1mbit odmah pisite propalo. Nisam bas upucen u pakete koji se nude preko adsl-a, ali uzimajte sto manje pakete obavezno. 1mbit je nista na 16 ljudi. ***, da su omogucili manji broj ljudi tada bi cene bile vece. Izvagali su da im je to neki limit, ali malo je 1mbit...jos ako i ne bude full 1mbit (sto uopste nije cudno), pisi propalo...Videcemo kad krenu komentari onih koji su uveli.

Poslednja izmena:
Ali meni niko nije odgovorio :-(
znaci da li ce se protok deliti ravnopravno i da li moze da se desi da na linku od 1Mbps bude 16 korisnika od po 768 ili ce oni prodati 4Mbps po jednom linku od 1Mbps?

Verovatno ce se deliti proporcionalno. Nije to striktno 1mbps za 16 korisnika, vec na svakih 16 po 1mbps, sto znaci da ako bude 160 korisnika, bice i 10mbps.....to je razlog zbog kog sumnjamo da ce biti i po 16....verovatno 20+ korisnika na 1mbps....

Po toj racunici Srbija ima link za 1500 korisnika....i manje....

evo recimo evropski i amerericnki standard je 6 korisnika na 1 mbit.....ovo sam dobio od coveka koji se ovim poslom bavi profesionalno....u principu ako adsl bude radio ok u prvih mesec-dva onda ce raditi ok verovarno i mnogo duze, jer je za ocekivati da se ljudi u prvih mesec-dva ispucaju pa ako to izdrzi izdrzace sve....

ali bicce manje ljudi na pochetku, poshto je Telekom obezbedio tehnichke uslove na SAMO 8 centrala u centru Bgd-a za sve korisnike i na josh nekoliko sa ogranichenim brojem korisnika.. ( i to ne ukljuchujucci Zemun, shmrc:( )

kasnije cce sigurno biti vecci broj korisnika, kako ljudi budu dobijali tehnichku moguccnost da uvedu uslugu..

samo se nadam da cce Telekom podicci i propusni opseg do tada na vecci nivo:sceptic:

pozdrav

legend je napisao(la):
evo recimo evropski i amerericnki standard je 6 korisnika na 1 mbit.....ovo sam dobio od coveka koji se ovim poslom bavi profesionalno....u principu ako adsl bude radio ok u prvih mesec-dva onda ce raditi ok verovarno i mnogo duze, jer je za ocekivati da se ljudi u prvih mesec-dva ispucaju pa ako to izdrzi izdrzace sve....

Ma kod nas papanija nije ni cula za ADSL, tako da ce bas u tom pocetku biti manje korisnika, garantovano. A i dok ti nekome objasnis sta je to i kako f-nise, protecice mnogo vode Dunavom. :wall:

A to za EU i USA standard od 6 korisnika vs. Telekomski od 16 je no comment.. kao i obicno i ovde smo pioniri *****izma. :bottle: :wall: :mad:

H.U.D. je napisao(la):
ali bicce manje ljudi na pochetku, poshto je Telekom obezbedio tehnichke uslove na SAMO 8 centrala u centru Bgd-a za sve korisnike i na josh nekoliko sa ogranichenim brojem korisnika.. ( i to ne ukljuchujucci Zemun, shmrc:( )

Proveri ti to opet. Moji brojevi ne podrzavaju, ali centrale podrzavaju. Jedan broj je u Jakuba Kuburovica, a drugi u Marije Bursac....

PJ je napisao(la):
Proveri ti to opet. Moji brojevi ne podrzavaju, ali centrale podrzavaju. Jedan broj je u Jakuba Kuburovica, a drugi u Marije Bursac....
pod 'nema tehnichkih moguccnosti' smatram podatak da Telekom josh nije postavio DSLAM uredjaj na ovu centralu..

mada, dodatna informacija je da bi trebalo uskoro, i to za ~400 korisnika..

bicce tuche :smack:

pozdrav

400 korisnika u Zemunu? Ne da nece biti tuce, nego nece pola da popune.....u narednih godinu dana....

Munze konza :)

Nisu dzabe svi kablovski i wi-fi operateri preskocili Zemun, posebno "ne-Merkator i Retenzija" delove.

Sto kaze PJ, potrajace 400 prikljucaka do sledece godine :)

Pozdrav!

nemoj da prichash?!?

brate PiDzzej-e, zar smo tako usamljeni na prostranstvima severo-zapadnih ravnica?:D

pozdrav iz Zemuna,)

Poslednja izmena:
Moracu sada malo da zaplivam protiv matice...
Nije ispravno uvek, za sve i "po difoltu" kriviti veliki zli telekom.
Kada je u pitanju adsl tehnologija, njena prednost, u odnosu na kablovski net npr, je u tome sto svaki korisnik u onom delu veze koji se tice telekoma ne deli prenosni medijum ni sa kim. To znaci da svako ima na raspolaganju svoju paricu (zato ne dolaze u obzir dvojnici, pcm i fm) koju sam koristi, dok u kablovskom sistemu svi korisnici jednog podrucja dele propusnu moc prenosnog medijuma (kabla).
To znaci da doticna ogranicavanja broja korisnika po odredjenom propusnom opsegu nisu do telekoma vec do provajdera, odnosno njihovog linka ka telekomu. To je, opet, dobro - zato sto kada dodje do zagusenja dovoljno je samo pojacati link ISPa ka telekomu, sto se lako da ostvariti.
Sada i malo odbrane provajdera. Prognoziranje saobracaja se nigde ne radi po metodi "najgoreg slucaja" (to je ono sto ste ovde izvodili), vec po statistickoj metodi. To znaci da postoje statisticke raspodele vremena i intenziteta zahtevanog saobracaja i dozvoljeni gubici saobracaja. Nista od toga nije izmisljeno kod nas, tako da po tome nismo nista losiji od internacionalnih standarda.
Za kraj da kazem da verujem da ne treba da se plasimo eksplozije broja korisnika vec suprotnog. Ako broj korisnika bude veliki, provajder ce imati ekonomsko opravdanje da pojaca link ka telekomu, a sto ce biti lako, kao sto i objasnih. Ljudi na zapadu nemaju brz net zato sto ih malo koristi, vec zato sto ih je mnogo pa provajderi i telekomi prave lepe pare, koje dalje investiraju u jos bolju infrastrukturu...

Poslednja izmena:
comi je napisao(la):
Ljudi na zapadu nemaju brz net zato sto ih malo koristi, vec zato sto ih je mnogo pa provajderi i telekomi prave lepe pare, koje dalje investiraju u jos bolju infrastrukturu...

Kljucna rec ovde je zapad. Normalne firme ulazu svoj kapital u prosirenje infrastrukture, nove proizvode ili usluge, i pri tome se planira "prava" zarada tek posle par godina. A kod nas u oblasti telekomunikacija vlada monopol (mada nece jos dugo, nadamo se), i dokle god je tako, Telekom (naviklo se, a moze se) ce hteti, uz minimalna ulaganja, da ostvaruje maksimalan profit, i to odmah.

comi je napisao(la):
Ljudi na zapadu nemaju brz net zato sto ih malo koristi, vec zato sto ih je mnogo pa provajderi i telekomi prave lepe pare, koje dalje investiraju u jos bolju infrastrukturu...
da, a kod nas posluje sa minusom. Nemoj, molim te.

comi je napisao(la):
Prognoziranje saobracaja se nigde ne radi po metodi "najgoreg slucaja" (to je ono sto ste ovde izvodili), vec po statistickoj metodi. To znaci da postoje statisticke raspodele vremena i intenziteta zahtevanog saobracaja i dozvoljeni gubici saobracaja. Nista od toga nije izmisljeno kod nas...
Neko reče da je u svetu uobičajeno projektovanje ADSL linkova 6:1, tj. na 1Mbps se priključuju korisnici koji mogu da povuku u zbiru 6Mbps i to radi OK.

Kod nas je bilo reči o 4:1, ali ni to možda ne bude dovoljno u startu jer će biti 'kad sam platio toliko hoću toliko i da vučem makar brisao sve što stigne, neće oni na meni da zarade'... ali i ta faza prodje. Od gladi za downloadom svega do rezona 'a što to da skidam kad mi je nadohvat ako zatreba i još možda bude novija verzija'.

ZorMi, ta varijanta 6:1 sgurno ne podrazumeva 256/64 pakete, nego vece....

Ja sa za sada optimista sto se tice brzine, jer nece biti previse zainteresovanih tako da ce raditi OK, a verujem da ce doci i do prosirenja linkova ka Internetu...

sad neka prica kao deli se na 32 a ne 16 korisnika... qatastofa.

PJ je napisao(la):
ZorMi, ta varijanta 6:1 sgurno ne podrazumeva 256/64 pakete, nego vece....
Uobičajeno je da ne obaraju cene pretplate nego radije podižu bitske brzine. Tako su poznanici počeli sa 256/64 pa dobili posle nekoliko meseci 512, sada su na 2Mbps. Mislim da je to sada standardna brzina na zapadu a ide se ka 8-10Mbps.

S obzirom na wireless veze od 54Mbps i testiranja do 300Mbps, mislim da će za par godina doterati kućne žičane veze do 1000Mbps da bi zadržali konkurentnost. Pitanje je onda i koncepcije, šta (se može sve) raditi preko takve veze.

PC u tom slučaju prestaje da bude centar držanja podataka, postaje terminal a podaci i programi se sele na Internet kod specijalizovanih profesionalnih servisa koji na količine mogu da ponude konkurentnije cene i bolju iskoristivost prostora. Eto, Google nudi poštansko sanduče od 1000MB, neka firma nudi 'hard disk' na Internetu od 1TB (terabajt!)... sve besplatno, dok ne naviknu ljude a onda će uvesti neku sića pretplatu.

Programi se isto mogu pokretati sa Interneta i plaćati prema korišćenju a ne ista licenca svima, drže ih na disku, neko se razbija od posla a neko pokrene dvaput godišnje. Filmovi i muzika takodje puštanje preko Interneta na zahtev uz par dolara skinutih sa računa u banci. Zamisli npr. 50 programa u digitalnom HDTV kvalitetu istovremeno kroz jednu paricu do stana. ,)

Love Hunter je napisao(la):
sad neka prica kao deli se na 32 a ne 16 korisnika... qatastofa.

Meni lik u Beotelu juce rece 34Mbps na 1000 portova, znaci pre ce biti ta varijanta od 32 nego 16.

Poslednja izmena:
legend je napisao(la):
evo recimo evropski i amerericnki standard je 6 korisnika na 1 mbit.....ovo sam dobio od coveka koji se ovim poslom bavi profesionalno....

Ne vidim šta će ti odnos 6:1. Provajderi nude razne varijante, pri čemu su neke samo marketinški trik da privuku klijente, a uvale što manji protok. Recimo, u Parizu neki nude i 512:64 (8:1) ili čak 768:64 (12:1)

Kod mene je odnos download:upload za vreme surfovanja po pretežno tekstualnim stranicama 4,15:1 (ja merio), što znači da kad bih imao 6:1 taj višak protoka ne bih mogao da iskoristim. To i ne bi bilo preterano bitno ako taj višak ne bih plaćao, ali ako bih se zaleteo pa uzeo konkurentsku ponudu 384:64 umesto 256:64 po većoj ceni misleći da dobijam više, e tu bi se zeznuo.

ZorMi je napisao(la):
PC u tom slučaju prestaje da bude centar držanja podataka, postaje terminal a podaci i programi se sele na Internet kod specijalizovanih profesionalnih servisa koji na količine mogu da ponude konkurentnije cene i bolju iskoristivost prostora. Eto, Google nudi poštansko sanduče od 1000MB, neka firma nudi 'hard disk' na Internetu od 1TB (terabajt!)... sve besplatno, dok ne naviknu ljude a onda će uvesti neku sića pretplatu.

Programi se isto mogu pokretati sa Interneta i plaćati prema korišćenju a ne ista licenca svima, drže ih na disku, neko se razbija od posla a neko pokrene dvaput godišnje. Filmovi i muzika takodje puštanje preko Interneta na zahtev uz par dolara skinutih sa računa u banci. Zamisli npr. 50 programa u digitalnom HDTV kvalitetu istovremeno kroz jednu paricu do stana. ,)

hehe sve je to lepo... ali kod nas,tesko u neko skorije vreme :trust: jos uvek imam tel. liniju koju delim sa dvojnikom :wall: :crash:...a kablovska mi nudi internet od 64Kb za 1000 din. :S: a ti pricas o HDTV-u ;)

Poz A :-devil-:

Slusajte bre ljudi, nema tu mnogo teorije. Ako platis neogranicen protok treba da ga dobijes i tacka. Provajder mora da garantuje da kod njega nece biti zagusenja, tj. da ce ono sto ti skidas (sta god to bilo, njih se to ne tice) proci bez zastoja kroz njihovu mrezu.

U Americi zena koju znam preko p2p placa 45 USD mesecno za 1,5 Mbit link flat rate garantovan protok. Naravno, ako server sa kog skidas salje sporije j*bi ga, ali poenta je u tome da si mogucnost platio i da ti je na raspolaganju. Provajderi koji mute vodu i vicu da ne garantuju protok su se utronjali jer nemaju kapacitet da opsluze korisnike. Pa vama je i na dial-up vezi garantovano 56 kbps samo sto zbog same linije retko kad moze da se ostvari. Cak i ISDN je garantovanih 64 ili 128 kbps. Sto tu niko ne kaze "ne garantujemo protok"? Ne smeju jer niko ne bi kupovao.

Moj savet, kad provajder kaze "ne garantujemo protok" vi kazite "mi ne garantujemo placanje".

Vrh Dno