Šta je novo?

ADSL - 16 korisnika na 1Mbps?

Audiofreak, gde zivis ti ?

Audiofreak, kada ti "garantuju" protok znaci da imaju obavezu da ti 24/7 obezbede placenu brzinu. Posto je to tehnicki nemoguce (pocev zbog gubitaka koji anstaju prenosu), niko ne sme da ti anpise da ti garantuje protok....a i to sto su ti Sezamovci rekli mozes da zaboravis. Naravno, super je sto ti sve fino sljaka, ali nemoj da ih pljujes kada se desi da u vecernjim satima ili dan-da za redom ne mozes da izvuces ni 8k, a ne 25k koliko sada skidas....

ZorMi je napisao(la):
Uobičajeno je da ne obaraju cene pretplate nego radije podižu bitske brzine. Tako su poznanici počeli sa 256/64 pa dobili posle nekoliko meseci 512, sada su na 2Mbps. Mislim da je to sada standardna brzina na zapadu a ide se ka 8-10Mbps.

S obzirom na wireless veze od 54Mbps i testiranja do 300Mbps, mislim da će za par godina doterati kućne žičane veze do 1000Mbps da bi zadržali konkurentnost. Pitanje je onda i koncepcije, šta (se može sve) raditi preko takve veze.

PC u tom slučaju prestaje da bude centar držanja podataka, postaje terminal a podaci i programi se sele na Internet kod specijalizovanih profesionalnih servisa koji na količine mogu da ponude konkurentnije cene i bolju iskoristivost prostora. Eto, Google nudi poštansko sanduče od 1000MB, neka firma nudi 'hard disk' na Internetu od 1TB (terabajt!)... sve besplatno, dok ne naviknu ljude a onda će uvesti neku sića pretplatu.

Programi se isto mogu pokretati sa Interneta i plaćati prema korišćenju a ne ista licenca svima, drže ih na disku, neko se razbija od posla a neko pokrene dvaput godišnje. Filmovi i muzika takodje puštanje preko Interneta na zahtev uz par dolara skinutih sa računa u banci. Zamisli npr. 50 programa u digitalnom HDTV kvalitetu istovremeno kroz jednu paricu do stana. ,)

ovo sve stoji, a istovremeno me mnogo plasi :( , tj. plasim se za Srbiju (ja cu se nekako vec snaci :))

Moze da se desi da ljudi iz inostranstva pocnu da nas izbegavaju (da rade sa nama preko neta), jer jednostavno nemozemo da komuniciramo na istom nivou. Evo pricao sam sa jednim iz EU oko jednog fajla sa interneta. Ja sam ga skidao 3 dana da bih video kako fajl izgleda i tek tada smo mogli da nastavimo diskusiju.

Sajtovi sa tutorijalima ce uskoro (ako ne vec) poceti da nude visoko kvalitetan video koji mi necemo moci da ga pogledamo (moci cemo, ali posle cekanja i cimanja, sto moze da ubije volju), i tu cemo polako da gubimo u trci za znanjem :(

@PJ:
Prvo, ne trazim ja (niti verujem bilo ko od nas ovde) od provajdera da mi garantuju da ce svaki sajt sa koga skidam biti brz jer je to nemoguce, ja samo trazim da mojih 256 kbps prolaze transparentno kroz njihov sistem i to kao sto rekoh moze da se garantuje ako provajder ima fat pipe. Ako je server spor pustis lepo nekoliko konekcija ka njemu pa popunis tih 256 kbps, a ako je provajder spor onda mozes da se j*bes.
Drugo, nisu rekli nego napisali u emailu. Videcemo sta ce biti kad bude vise korisnika, ali veruj mi njima je u interesu da zadrze korisnike jer ako ne prodaju min. 1000 portova za prvih godinu dana placaju penale Telekomu i gube i one portove koje su prodali, a korisnici ispuse i moraju kod drugog -- to sebi ni jedan provajder ne sme da dozvoli.

audiofreak je napisao(la):
Pa u Srbiji bre (Beograd) ili je to bilo retoricko pitanje? :d

Mogu da steknem utisak po tome sto imas sezamovu analogno digitalnu liniju, dakle nisam zato pitao ;)

Nazad
Vrh Dno