Šta je novo?

Adobe CS3 = SpyWare najgore vrste...

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
super zeleni zube: ovde lepo pise da Bonjour ide samo po local network. Dakle sad smo 100% utvrdili 🙂 da on nije taj koji salje podatke na akamaitechnologies.com !

Ne znam za vas ali ja imam original CS, kupio sam ga u USA, na moje ime glasi racun i to je poslednji photoshop koji cu ikada instalirati, posto ovo sto su sada napravili prelazi sve granice.
Tako da do pojave 3D fotografije i programa za njeno editovanje, ja sam zavrsio sa tim programom. Radi odlicno, nema sta ne mogu da uradim u njemu i zaista mi nije jasno koji ce mi djavo nova verzija.
Za raw konverziju, LightRoom nije los, ali je "Biblija" ubedljivo najbolja i ume da koristi vrlo efikasno Dual Core procesore!

Ako neko ne zna, Akamai ima jaku infrastrukturu i pruža usluge drugim kompanijama (videti npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Akamai). Ja sam malo istraživao o njima kada sam provalio da mi se ZoneAlarm kači na njih. Ispostavilo se da u stvari skida update baze za anti-spyware modul.
Prilično sam siguran da je ovde Akamai samo posrednik za Adobe. Kakve sve informacije CS3 razmenjuje, kada "zove kući", je već drugo pitanje.

Poslednja izmena:
Ne znam za vas ali ja imam original CS, kupio sam ga u USA, na moje ime glasi racun i to je poslednji photoshop koji cu ikada instalirati, posto ovo sto su sada napravili prelazi sve granice.
Tako da do pojave 3D fotografije i programa za njeno editovanje, ja sam zavrsio sa tim programom. Radi odlicno, nema sta ne mogu da uradim u njemu i zaista mi nije jasno koji ce mi djavo nova verzija.
Za raw konverziju, LightRoom nije los, ali je "Biblija" ubedljivo najbolja i ume da koristi vrlo efikasno Dual Core procesore!

nisam skapirao jel ovo good ili bad, pretpostavljam good, sa druge strane ja imam problem sa profilima, bela mi je krem zuta sta god da namestim...layout je malo konfuzan, tj. mogucnosti i konfigurisanje doticnog ali mi se svidja, potrebno je malo vremena - pod uslovom da uspem da resim problem sa belom bojom...za sada nisam uspeo, menjanje profila ne pomaze 🙁

Pa Photoshop je naravno odlican program i uz to i neophodan, ali nije neophodno imati bas poslednju verziju. Jednostavno, ne treba mi ni Bridge, ni Version Cue, ma nista, hocu Photoshop da radi ko zmaj, da koristi oba procesora ili jezgra (sto jos nisu napravili, ni na Mac-u), a ne da mi guraju neki tamo Bridge, ili da mi disable-uju prikaz ikonica u exploreru, pa da pored CS moram da imam instaliranu i sedmicu, samo zbog ikona! To su uradili da bi naterali ljude da koriste njihov glupi "most". Pre cemo mi da sazidamo most od banovog brda do super vera, nego sto ce oni da nateraju njihov "most" da radi kako treba.

By the way, za pametnice. Radi i meni Bridge savrseno kad upadnem u folder, "fotke skinute sa neta".
Ali probajte da uletite Bridgem u folder gde imate 500 slika od 16.7MP, a svaka u PSD formatu, sredjivana, cesto i u vise layera! (po 100, 150, 200 mega, svaka) E onda cete saznati sta je agonija i cekanje masine da postane "responzivna"!!!!!

@Delimir

Ma lepo je imati Mac-a, ali Windows je u srbiji standard, i kod kreativaca. Ne kazem da ne koristi neko Mac, ali sve ih malo i sve ih je manje...
Win XP SP1 plus Photoshop CS sa min. 2GB memorije i swapom na odvojenom, po mogucstvu SATA disku je kljuc za srecu!

@gx-x
Sto se tice kalibracije boja, i kolornog profila, ne znam sta da ti kazem. Probaj prvo drugi monitor, a onda i reinstalaciju... Nisam imao takav problem.

svaki ti na mestu testthenext! 😉

reci mi samo sta je to "Biblija" koju si spominjao za RAW fotke u #32 postu?

inace Bridge je govance kakvog nema! 🙂 ni na PCju ni na Macu mi nije radio kako treba - kuca, puca... probacu jos ovu verziju iz CS3 :/

Izgleda da instalacija VersionCue servera zavisi od tipa distribucije, da ne kažem instalacije. Ja sam u CS3Premium instalaciji odštiklirao VCServer i nije mi se instalirao. Jedino što mi Spotlight nalazi je gomila slika od VCClient-a. I imaju samo dva foldera na hardu.

Ono što su ljudi zamjerali VC u CS2, a to je sporost - je navodno ispravljena i treba to da se proba. Ja jesam pratio prezentaciju CS3 kod nas, na MacPro (vjerovatno 8core mašina sa barem 4GB RAM-a) i to je sve "letilo". Zašto pod navodnicima? Zato što je pitanje šta je od slika bilo učitano i ostaje pitanje keširanja svega...

Ja zasad nemam problem sa kačenjem na net. Illustrator je prilikom startovanja tražio da se nakači, ali na adobe.com (iako se kači na IP adresu, a ne na adobe.com). Mada, neko je na macserbia rekao da se koristi kombinacija apache+java za enkriptovanu komunikaciju (onda bi valjda morao da ide ssh ili šta već drugo) i da je zato to nemoguće uhvatiti sa LittleSnitch-em ili normalnim fw, a da ga NetBarrier hvata. Vjerovatno ga je zato kovacm instalirao (i s?ebao mašinu)...

Bilo kako bilo, sigurno nismo jedini koji su to primjetili, samo što to još očigledno nije eskaliralo da bi se o tome pisalo "na sva zvona"...

Pozdrav...

Kazu da iako ne instaliras Version Cue, on i dalje salje postake tj. instaliraju se potrebni fajlovi...

Poslednja izmena:
svaki ti na mestu testthenext! 😉

reci mi samo sta je to "Biblija" koju si spominjao za RAW fotke u #32 postu?

Po meni najbolji raw konverter....

http://www.bibblelabs.com

Jedino sto mu fali je "fancy" interfejs.... Inace, zna da koristi oba procesorska, jezgra, ako ih imas, a naravno, nece se buniti ni ako ih imas vise.

Konverzija 6 Canon 5D slika CR2 to TIFF 8bita, Core 2 Duo racunar:

Bibble 19.8sec
Adobe Lightroom 33sec

Jedino sto programu zaista fali je reklama, uz to ima integrisanog Noise Ninju, koji jako lepo radi i jos neke zanimljive opcije.

Unsharp opcija je 10x bolja od LightRoom-a... Mogu samo da kazem, probajte, a kome se bas dopadne, (a ima DSLR) nek me cimne na PM... 🙂

A sta se desava ako se CS3 instalira na komp koji fizicki nema konekciju sa net-om? Ne radi u opste or what?

Trebalo bi da radi, ja mu ionako nisam ni dozvolio pristup netu, bonjour service sam disableovao i radi sasvim normalno.

Poslednja izmena:
Illustrator problem

Posto sam nekako uspeo da instaliram Illustrator CS3 sada ne mogu da ga pokrenem u trial varijanti, instalacija je skinuta sa adobe.com
U cemu je kvaka
ps Photoshop mi radi normalno

Prilozi

• cs3.webp
    cs3.webp
    19.2 KB · Pregleda: 67
...mislim da cu jos neko vreme ostati na CS2 posle sve ove zbrke sa CS3...

Jel neko prati sta se desava sa ovim problemom?
Mislim jel moguce izbeci da PS CS3 mlati po mrezi sta on hoce?

ja stvarno ne znam sta to vama drnda mrezu. Ja tih problema nemam. Do duse ugasio sam adobe bridge, malo me sramota, ali ne znam ni cemu sluzi pa sam ga ugasio. Nisam primetio da AI i PS ne rade bez toga...(takodje sam ubio i onaj "bonjur" service)

Poslednja izmena:
Za one koji ne znaju sta je Bonjour: http://en.wikipedia.org/wiki/Bonjour_(software)

Zbog cega uklanjate Bonjour?

- Bonjour is a general method to discover services on a local area network.
- Current implementation on Windows: The program creates a folder called "Bonjour" in the "Program Files" folder of the main hard disk drive without explicit user consent which is why this software is sometimes grouped with malware/potentially unwanted software.

i josh: Bonjour is Apple Inc.'s trade name for its implementation of Zeroconf http://en.wikipedia.org/wiki/Zeroconf

- Zeroconf or Zero Configuration Networking is a set of techniques that automatically create a usable IP network without configuration or special servers.

- Following the failure of LLMNR (Microsoft's Link-local Multicast Name Resolution) to become an Internet standard Apple was asked by the IETF to submit the mDNS/DNS-SD specs for publishing as informational RFC as well, given that mDNS/DNS-SD (Bonjour) is used much more widely than LLMNR.

- The most widely adopted Zeroconf solution is Bonjour (formerly Rendezvous) from Apple Computer, which uses multicast DNS and DNS Service Discovery.

Poslednja izmena:
pa uklanjamo ga zato sto stoji kao nepotreban aktivan servis 🙂 Nemam LAN i Adobe paket koristim na samo jednom racunaru. Sve i da imam LAN ne vidim potrebu za bonjure-om, sharing i printing i sve ostalo preko LAN-a su smislili davno pre Bonjure-a i radi savrseno i bez njega 🙂

Zeroconf or Zero Configuration Networking is a set of techniques that automatically create a usable IP network without configuration or special servers. This allows inexpert users to connect computers, networked printers, and other items together and expect them to work automatically.

Ne znam kako je u OSX-u, ali u XP-u ovo radi savrseno i bez bonjure-a, samo pokrenes wizzard na svim racunarima i to je to. Ne verujem da isto to nema i u OSX-u. Ako ti treba advanced network od zeroconf-a nemas koristi...I tako svaku iole ozbiljniju mrezu pravis maltene rucno.

Poslednja izmena:
pa uklanjamo ga zato sto stoji kao nepotreban aktivan servis 🙂 Nemam LAN i Adobe paket koristim na samo jednom racunaru. Sve i da imam LAN ne vidim potrebu za bonjure-om, sharing i printing i sve ostalo preko LAN-a su smislili davno pre Bonjure-a i radi savrseno i bez njega 🙂

nisi procitao shta je Bonjour... 😉

ok, ako shtedite resurse na racunaru... hteo sam samo da kazem da Bonjour nije odgovoran shto CS3 kontaktira tamo-neki-server na netu....

@kovacm:

jesma naravno, pa ne bih pisao napamet (iako se neki nece sloziti sa time 😛)

Bonjour is a general method to discover services on a local area network. This technology is widely used throughout Mac OS X and allows users to set up a network without any configuration.

Kao sto rekoh, ovo windows XP sam odradi pri samoj instalaciji sistema (ukoliko korisnik tako zeli),

Currently it is used by Mac OS X and on other operating systems to find printers and file sharing servers.

Ovo je podeseno jos pre instalacije photoshop-a. Normalno je da prvo instaliras sistem, podesis mrezu, printere i sve ostalo pa tek onda guras office, phoshop-ove i ostale aplikacije...

It is also used by iTunes to find shared music, iPhoto to find shared photos, iChat

Korisnici m$ OS-a tesko da uopste i znaju sta je ovo gore navedeno (mislim na gen-pop)

Additionally it is used by Safari to find local web servers and configuration pages for local devices, and by Asterisk to advertise telephone services along with configuration parameters to VoIP phones and dialers. Bonjour Browser can be used to view all services declared by these applications and more.

ovo je maltene striktno vezano za Mac i OSX, a kontam da ni vecini OSX usera ovo nije neki "a must have" servis 🙂

Bonjour is sometimes misunderstood to make services on a personal computer (for instance, file sharing) available to the public Internet, which could be considered a security risk. In fact, Bonjour does not provide any extra access to services, even on the same local area network (LAN); it merely announces ("advertises") their existence. For example, a user can browse a list of nearby computers which share files

M'slim... ') a cemu mi sluzi "browse local area network" integrisan u sistem ? 🙂 A imam i "browse network printers" 🙂 (ili tako nesto, pisem napamet)

Bonjour is often installed silently along with certain unrelated applications and the extra ports and services that the program opens can potentially reduce the security and performance of a computer slightly. The program creates a folder called "Bonjour" in the "Program Files" folder of the main hard disk drive without explicit user consent which is why this software is sometimes grouped with malware/potentially unwanted software.

In addition, the software may cause network problems with computers running Windows Vista. Bonjour modifies registry entires related to the way Windows Vista accesses and interacts with the network. Certain Microsoft Vista drivers are replace with the Bonjour drivers.

ovo mi je vaznije od svega prethodnog i govori mi da imam vise koristi od iskljucenog i obrisanog bonjure-a, nego od zdravog i aktivnog 🙂

NAravno, ako je neko u velikoj mrezi i ako mu je popup tipa "network prinetr xyz is now on-line" onda ok, meni nije potreban, a verujem ni vecini korisnika.

Postoji mogucnost da sam propustio neke funkcionalsti ovog servisa, ako jesam, a ima neka pametna, molio bih da me uputite u doticnu/e 🙂

:wave:

vidi na linku http://en.wikipedia.org/wiki/Zeroconf lepo pishe da i M$ ima svoju verziju Bonjoura - Microsoft's protocol: UPnP SSDP (koji je izgleda implementiran samo u Windows CE 5.0?!).

Dakle ono sto Bonjour radi - Windows ne radi sam po sebi; a to je da bez toga da postoji DHCP server u lokalnoj mrezi, bez toga da podesis IP adresu / ime racunara - racunari sami izmedju sebe pronadju servise (stampace, pronadju ko sve u lokalnoj mrezi ima instant messaging, koje su sve fotografije sharovane...) i, ponovo, utaknes LAN kabl i nista ne podesis od parametara!

DHCP ne radi ako nisi vezan za DHCP server/uredjaj (tipa ruter), ako vezes komp na ruter LAN kablom, sve samo namesti. Nista ne podesavas od parametara. U sustini, windows XP i Vista pri samoj instalaciji konfigurisu mrezu ako je aktivna tj ako je LAN kabel utaknut. Nije ni bitno. Pricamo konkretno o bonjour na windows OS-u, pitao si sto ga gasimo, napisao sam i zasto ga ja gasim. Uostalom, ako windows to vec ima u sebi pod drugim imenom koje ci mi onda ovo ocin. Slike nikada nisam zeleo da sherujem, ni sa kim, pogotovo ne u mrezi 😀 Konkretno, ja sam vezan na SBB preko modema koji se kaci na LAN, utaknes ga i mreza se sama bukvalno namesti i bude Local Area Network. bonjour tu moze samo da mi smeta posto to zapravo nije LAN vec Inet conn.

PS. Ah, sad vidim/kontam sta si napisao, u stvari si hteo da kazes da bonjour radi ono sto radi DHCP server inace. Ok, ali kako god, ne treba mi ni to 🙂 Tamo gde mi treba imam DHCP uredjaj. A to je cable modem u mom slucaju. NA poslu imamo DHCP server bez koga baza i ostale stvari svejedno ne mogu da rade tako da...

Poslednja izmena:
Adobe CS3 koristi Bonjour servis za Version Cue deo paketa koji, izmedju ostalog, omogucava kolaborativni rad na projektima medju korisnicima u mrezi. Bez tog servisa ne radi ni ta komponenta. GX-X se raspisao, ali generalno o nekim network stvarima koje su nebitne za CS3 u ovom slucaju.

Dakle, kome treba kolaborativni rad na projektima na Windows i Mac platformi, mora da koristi Apple Bonjour. To je uradjeno posto se Mac ionako vecinom koristi u domenu profesionalnog grafickog dizajna, pa je bilo lakse koristiti Apple-ov mrezi protokol za tu namenu, posto postoji i za Windows, dok MS-ova network resenja su striktno vezana za Win platformu, koja se dosta redje koristi u domenu dizajna i obrade slike.

Adobe does not use spyware, period.

http://blogs.adobe.com/jnack/2007/01/cs3_doesnt_inst.html

DHCP ne radi ako nisi vezan za DHCP server/uredjaj (tipa ruter), ako vezes komp na ruter LAN kablom, sve samo namesti. Nista ne podesavas od parametara. U sustini, windows XP i Vista pri samoj instalaciji konfigurisu mrezu ako je aktivna tj ako je LAN kabel utaknut. Nije ni bitno. Pricamo konkretno o bonjour na windows OS-u, pitao si sto ga gasimo, napisao sam i zasto ga ja gasim. Uostalom, ako windows to vec ima u sebi pod drugim imenom koje ci mi onda ovo ocin. Slike nikada nisam zeleo da sherujem, ni sa kim, pogotovo ne u mrezi 😀 Konkretno, ja sam vezan na SBB preko modema koji se kaci na LAN, utaknes ga i mreza se sama bukvalno namesti i bude Local Area Network. bonjour tu moze samo da mi smeta posto to zapravo nije LAN vec Inet conn.

PS. Ah, sad vidim/kontam sta si napisao, u stvari si hteo da kazes da bonjour radi ono sto radi DHCP server inace. Ok, ali kako god, ne treba mi ni to 🙂 Tamo gde mi treba imam DHCP uredjaj. A to je cable modem u mom slucaju. NA poslu imamo DHCP server bez koga baza i ostale stvari svejedno ne mogu da rade tako da...

A sto jednostavno ne procitas read me koji dolazi uz CS3? Lepo je navedeno da ti je dzabe sto Windows ima sve to sto navodis, kada Version Cue striktno koristi Bonjour protokol i zato se instalira uz CS3.

Naravno, nebitno je da li tebi treba Version Cue, cela gornja prica koji si ispisao je pointless za temu iz threada koja se odnosi na CS3.

Poslednja izmena od urednika:
a ***. Ne citam readme fajlove 🙂 Ne znam ni sta je version cue. Ja program upalim, radim u njemu, zavrsim, zatvorim. Nisam primetio da mi fali Bonjour ... Kazem, mozda nekom treba, meni ne. Samo sam odgovorio kovacu zasto gasim taj servis (gasim i mali milion drugih servisa tako da nije ovaj sad neki poseban izuzetak). Pogledacu bas taj readme, pogledao sam gigabajte "CS3 - new features" filmova, ali nisu bonjour uopste spomenuli...

PS. Procitaj naziv teme , uopste ne pricamo o CS3 kao programu vec o spyware-u u CS3, pa je kovac pitao zasto gasimo bonjour kad to nije spyware sigurno 😉 Pa smo onda uzeli da razjasnimo sta je taj servis uopste, tako da nismo beskorisno pisali. Ima ljudi koje ce to mozda interesovati...

Poslednja izmena:
Ima, ja sam jedan od njih koji je juce instalirao kompletan CS3 (pre sam imao CS2), a sada znam i sledeci korak.....ukloniti bonjur 🙂

Sto neko rece, u kuci mi je mala mreza i imam samo jedan MFP tako da mi nije potrebno da mi Adobe skenira sve :S:

Veoma korisna tema na koju bi svako ko koristi Photoshop trebao da iscita....

Evo sta sam ja nasao ovde.

tj.

quoted: scaramonga
==============================================================
Whenever you install anything "CS3" you also get an extra service that is automatically run when you start your system - it's name:

##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##

Additionally........a folder is created @ C:\Program Files named Bonjour. It's contents are mDNSResponder.exe and mdnsNSP.dll.

What is Bonjour and why is it installed?

When you install any edition of the Adobe Creative Suite 3 family or a Creative Suite 3 component on Windows, Bonjour is installed as a service on the machine. Bonjour is Apple's open source implementation of zero-configuration networking software. It is used by Adobe Version Cue CS3 client applications to dynamically discover Version Cue Servers on the local network.

For it to function correctly, you must allow Bonjour access to the internet through your firewall. Bonjour checks to see whether the DNS server configured on your computer supports service discovery. No data is transmitted to Adobe. (so they say) Bonjour connects to no other servers than your machine's pre-configured DNS server. (so they say) Bonjour also sends network packets to and receives them from a multicast IP address on the local network (244.0.0.251) once every thirty minutes. This address is reserved for multicast traffic on a local network and such network packets never leave the local network. (so they say)

Identifying the Bonjour service in the Windows Services control panel:

When installed by Creative Suite 3 applications, the name used by Bonjour in the Services control panel is:

##Id_String2.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##

To correct the service's name, open a command prompt and type the following two commands. Each command needs to be executed individually.... type in the command and hit enter to execute it, then wait till you are back at a prompt ( C:/> ) :

Kod:
1. "C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe" -remove

2. "C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe" -install

The service will now be displayed with the correct name in the Services control panel.

Removing Bonjour (HIGHLY RECOMMENDED!!)

Kod:
1. Open a command prompt and type the following command:

"C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe -remove"

2. Navigate to the following folder in Windows Explorer: C:\Program Files\Bonjour

3. Rename the mdnsNSP.dll file in that folder to mdnsNSP.old

4. Restart your computer

5. Delete the Program Files\Bonjour folder

Disable the Bonjour socket driver:

Kod:
1. Open the registry editor and go to:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\
CurrentControlSet\Services\WinSock2\
Parameters\NameSpace_Catalog5\
Catalog_Entries�0000000004

Where you'll find the key:

Enabled=REG_DWORD:00000001
Doubleclick on that and change it from 1 to 0.

2. Reboot and the driver will not be loaded any more.

Repair Winsock 2 with the repair utility (LSPFix):

This program attempts to correct Internet connection problems resulting from buggy or improperly removed Layered Service Provider (LSP) software. (ADOBE!!) When you start LSP-Fix, it will read the list of LSP modules from the Windows registry and verify that each module is present. If a module is missing, it is placed on the "Remove" list for removal. When "Finish" is pressed, the undesired entries are removed, and the remaining entries in the registry are renumbered to make them consecutive. The total module counts are then updated. Finally, the program will display a summary of the changes that were made.

Kod:
http://rapidshare.com/files/61693599/LSP_Scara.rar

Note: Removing Bonjour prevents Version Cue clients (Photoshop, Illustrator, InDesign, Flash, Bridge) from automatically discovering Version Cue Servers and Version Cue projects in your local network. You will need to connect manually using Connect to Server and the URL or IP address of the machine running Version Cue Server instead.
==============================================================

Nakon ovoga user TheBearLT je jos dodao:

"For those who needs.. I made Almost Full automation of the Steps Scaramonga Posted here..."
Kod:
http://rapidshare.com/files/56785498/Bonjour.zip

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno