Šta je novo?

Actionscript 3 (noob) pitanje

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Imam jedno totalno noob pitanje za AS3, a vezano je za kontrolisanje movie clip-ova. Evo problema - ako mogu lako da pokrenem i stopiram neki mc sa glavnog stejdža sa komandom koja bi bila recimo:

neki_mc.play();

kako bih mogao da kontrolišem glavni stejdž (play, stop i sl) iz movie clip-a ili iz eksternog swf fajla?

Što mrzim kad se ovako zablokiram oko trivijalnosti, a nisam imao prilike da ranije radim u AS3 🙂

Poslednja izmena:
Ajde, nije valjda da niko ne zna ili da je ipak komplikovana stvar u pitanju?

Nije, nego niko ne koristi AS 🙂

Vidim ja 😀

u as2 bese lako _root.nekiKlip.play();
iz as3 su mislim izbacili _root
mozda mozes preko stage.nekiKlip
ili pri ucitavanju kao parametar novom mc-u prosledis referencu na trenutni mc

potrazi alternative sigurno je neko nesto smislio...

ps batalio sam flash kada ga je kupio adobe 🙂
flex/flexBuilder [opet adobe, ali open source], ili openLaszlo su fer alternative

Problem je takav da imam par filmića koji se nalaze jedan posle drugog na vremenskoj traci i da je vreme stopirano. Kada klikneš na dugme koje se nalazi unutar tog nekog filma, marker na glavnoj vremenskoj traci (na nivou iznad tih filmova) bi trebalo da se pokrene (play) ili premesti na neki proizvoljan frejm (gotoAndStop).

Nije problem da se ovo izvede ako se AS nalazi na toj glavnoj vremenskoj traci, ali mi nije jasna filozofija šta se radi kada se AS nalazi unutar tih filmića. Znam da mi je stage.play() pravilo neke probleme, ali ne mogu da se setim konkretno šta.

Reč je o AS3 naravno i to iz Flesha, ne iz Flexa. Pretpostavljam da nema nekih drastičnih razlika.

Poslednja izmena:
Ne radi sa stage.play();

Evo napravio sam kratak flash fajl sa problemom.

Cilj je da se pokrene glavna vremenska traka klikom na dugme čiji se AS nalazi unutar filmića. Znam da je to lako izvesti sa AS na glavnoj vremenskoj traci, ali mi to nije cilj.

Prilozi

Ne radi sa stage.play();

Evo napravio sam kratak flash fajl sa problemom.

Cilj je da se pokrene glavna vremenska traka klikom na dugme čiji se AS nalazi unutar filmića. Znam da je to lako izvesti sa AS na glavnoj vremenskoj traci, ali mi to nije cilj.

Malo mozda kasnim sa odgovorom ali moze da zatreba jos nekom pa reko ipak da postujem resenje.

U funkciju dugmeta samo ubaci sledeci kod:
Kod:
MovieClip(root).gotoAndPlay(1);

Nazad
Vrh Dno