Šta je novo?

Acer 22" 2216wsd

cela IT idnustrja je presirok pojam, tu mogu da se svrstaju samo neke firme, npr IBM i HP
nisam cuo da Acer radi neke frameworke i tako te stvari

IT je najpre softver pa tek onda hardver

Cini mi se da sam citao neke tekstove da je radio pre par godina, a verujem da i dalje radi. Proguglacu sutra pa cu da nadjem neki link.

Ljudi kod nas samo znaju da izgovore Samsung i LG.....
Da sprovedes anketu na ulici i pitas ljude da li bi pre kupili Eizo monitor ili Samsung ,garantujem da bi 95% glasalo sa Shemshung jer pojma nemaju:smash: :whip: :zgran: :D

...Staviš dva monitora jedan pored drugog, vidiš da jedan ima OČIGLENO bolju sliku, ali onda ipak kupiš ovaj drugi jer na njemu piše "samsung" :)
A Samsung neću i ne bih kupio. :)

P.S. Naravno da znam šta je ACER na tržištu. Odluka koju sam doneo je obuhvatala tu informaciju u vezi ACER-a. I opet, ne pada mi napamet da kupim monitor od 22" sa rezolucijom 1680x1050. Ne znam zašto se reaguje na odluku da ne želim da kupim ACER? Ne želim da kupim ACER, Samsung, LG i Benq. I kraj. Znam da ima boljih monitora za ne mnogo veću (ako ne i istu) cenu.

Poslednja izmena:
cela IT idnustrja je presirok pojam, tu mogu da se svrstaju samo neke firme, npr IBM i HP
nisam cuo da Acer radi neke frameworke i tako te stvari

IT je najpre softver pa tek onda hardver

Acer, the third largest vendor in the global IT market has consolidated its leading position in the Western European LCD monitor market. The ‘Branded LCD Market’ data released by analyst firm Context-Bryan Norris Associates confirm Acer’s market leadership – 22.3% market share in the last quarter of 2006 – and continual growth in the Western European LCD monitor sector.

Kao što rekoh, a citiram izvore tipa IDC, Gartner, itd ... TREĆI PO VELIČINI IT VENDOR NA SVETU. Software se izuzima, ovde se priča o HW-u.

Ispred Acera je HP, koji je značajno isped Dell-a (koji je drugi) a za njim je JAKO JAKO blizu ACER, koji tvrdi da će do kraja godine preteći Dell. IBM, kao i LENOVO su IZA Acera.

Samo si dokazao koliko je neverovatno teško ljudima u Srbiji da prihvate neke podatke, ako im zvuče "not branded enough". A veruj mi - ACER je brand, i te kako.

Da ne dužim, čudno je da je za ASUS čuo svako ovde, i kao "asus je super". Ne zna mnogo ljudi da je ASUS nastao kad su trojica ACER inženjera stvorili svoju firmu i dali joj ime ASUS :)

khm... k'o sto rekoh, IT je presirok pojam :)
ovo se odnosi na hw deo IT-a
tu je bio problem :) znam da je Acer dobra marka i da je uopste brend
mada, pametni ljudi, uzevsi sve potrebne parametre u obzir, qpuju proizvod a ne marq (brend) ;)

da se vratimo na temu
ja bih uzeo ovog Acera (sa DVI,naravno) da jurim 22-jke

Poslednja izmena:
@aleksBGD:

Covece ubo si ga u samu srz! Ja vise sam digao ruke od pokusaja da objasnim ljudima sta je to Samsung i koliko realno vredi, sta je na drugoj strani ACER i za koje pare on nudi ono sto nudi, a mnogo daje :D , ali ovo sto si ti rekao ja sam doziveo u praksi, u randnji vise od pet monitora, Samsung umesto bele boje daje zutu, ocigledno, i opet ljudi najvise njega kupuju.

Takav smo mi narod, samo jedna marka auta valja da se kupuje, pa tako i sa monitorima. ;)

Razumemo se potpuno hehehe ;)

Da je Acer ozbiljan brend to stoji.
S druge strane, tvrdnja da je kvalitet njegovih monitora primetno veći od kvaliteta monitora proizvođača od kojih Acer nabavlja panele je malo problematična. :) Acer kupuje panele i od Samsunga, i od LG-Philipsa, i od AU Optronicsa (koji je u sastavu Benq Group), i još nekih (info sa http://www.flatpanels.dk/panels.php). Ma koliko Acerovi zaposleni bili pametni, čisto sumnjam da oni znaju mnogo više od zaposlenih kod "ovih drugih". ;)

@Flight
Znam ja da si ti ponosan na svoj novi monitor (video sam i slike :)), al' nemojmo da preterujemo u hvalospevima. ;)

Poslednja izmena:
Sve je lepo ali di su orasi ( PARE )

Sve je lepo sto pricate...EIZO, PVA monitori, OLED itd...ali di da nadjemo te pare!!! I ja bi neku zver kao sto je Samsung XL20 ili Apple Cinema Display ili EIZO 24" itd...ali pare nemaaaaaaaaaa:S:

@banzaii, stvar je vrlo ocigledna, ne znam ciji su paneli stvar je u tome sto je slika bolja na Acerima.

Jeste, slika je bolja na Aceru cak i ako koristi Samsungov panel :D

Eizo koristi Samsungove panele i pravi bolje monitore. Ti monitori su očigledno bolji, ali su "još očiglednije" skuplji. :) Eizo je jak brend i cilja na high-end tržište, i tu cenu plaća onaj ko zna zašto mu to treba.
Većina ostalih proizvođača su "tu negde". Tvrdnja da je bilo ko od njih, sam po sebi, "vrlo očigledno" bolji od drugih je prilično smela. Da bi ta tvrdnja mogla da bude prihvaćena kao tačna ipak je potrebno da postoji neka teorija koja objašnjava kako je to uopšte moguće.

Eizo koristi Samsungove panele i pravi bolje monitore. Ti monitori su očigledno bolji, ali su "još očiglednije" skuplji. :) Eizo je jak brend i cilja na high-end tržište, i tu cenu plaća onaj ko zna zašto mu to treba.
Većina ostalih proizvođača su "tu negde". Tvrdnja da je bilo ko od njih, sam po sebi, "vrlo očigledno" bolji od drugih je prilično smela. Da bi ta tvrdnja mogla da bude prihvaćena kao tačna ipak je potrebno da postoji neka teorija koja objašnjava kako je to uopšte moguće.

One Eizove modele koji su izlozeni u Etronu sam odmah odbacio kao neadekvatne, monitori nemaju stelovanje kontrasta, vec samo brightness-a. A i ugao gledanja im je katastrofalan, i mnogo je nizi od specificiranog. Nista specilajalno za tu cenu. Steta je da se ne ode i da se ne pogleda.

Jeste, slika je bolja na Aceru cak i ako koristi Samsungov panel :D

Ne odredjuje samo panel kvalitet slike.

Ne verujem da su ACER monitori najkvalitetiji, svakako. Verujem da su vrlo dobra kupovina u većini klasa (zasnovano na odnosu cena / kvalitet).

Mislim da je poenta ove rasprave malo pogrešno shvaćena, verujem da većina ljudi želi da kaže da je u Srbiji malo poremećen taj neki odnos prema kupovini "brendiranog" jer je ono što prosečan Srbin u glavi zamislio kao BREND često pogrešno.

Ljudi ne veruju svojim očima, nego takozvanom Brendu, a problem je utoliko veći jer, kao što rekoh, taj brand nije toliko jak koliko je kod nas predstavljen.

To je poenta.

Nema veze ko kakve panele koristi, ako je na Samsungu bela boja - zuta, a na Aceru 5000 dinara jeftinijem perfektno bela, onda je jasno da tu postoji jos nesto.

@Flight
Ja sve vreme očekujem od tebe neki jak argument, pa da batalimo raspravu, a ti ništa. ;)
Nema veze ko kakve panele koristi, ako je na Samsungu bela boja - zuta, a na Aceru 5000 dinara jeftinijem perfektno bela, onda je jasno da tu postoji jos nesto.
Naravno da postoji nešto, ali nismo još utvrdili šta. S obzirom da nisi opisao uslove pod kojima je vršeno "testiranje", moguće je da nisi isključio uticaj spoljašnjih faktora. Moguće je da je uzrok problema bio npr. loš VGA splitter (a takvih ima podosta na ovim prostorima). Meni lično bi bilo jako čudno da "u radnji više od pet monitora umesto bele boje daje žutu". :)
Pored toga, čini mi se da si ti upoređivao monitore iz najniže cenovne i kvalitativne kategorije. Kod takvih monitori su češće varijacije kvaliteta od primerka do primerka, što čini bilo kakvu generalizaciju još težom. Ispravnost proširivanja te generalizacije na ceo brend neću ni da komentarišem.

@alekssBGD
Prosečnom Srbinu je možda i bolje da ne veruje svojim očima, jer verovatno ni ne zna šta, kako i zašto gleda. :d
Šalu na stranu, loše poimanje brendova je i nastalo donošenjem proizvoljnih zaključaka na osnovu nepotpunih informacija (tj. neosnovanim veličanjem jednih i/ili pljuvanjem drugih).

@Vuk
Nisam ni znao da ih ima izloženih kod nas. Moraću da svratim prvom prilikom da vidim kako izgleda to čudo. :) Valjda imaju i nešto bolje, pored tih TN modela. Što se cene tiče, tu važi analogija sa npr. Jaguarom. Svi kažu da je preskup i da ne vredi tih para (što je uglavnom i tačno), a svi bi ipak želeli da ga imaju. :D

Poslednja izmena:
Haha ala ste se isprdeli ovde ccc :p
Ma ja ne zelim jaguara, hocu evoluciju VIII ili slicno :) nvm
Da je Acer jaka firma to stoji. Kod ortaka sam ima prilike da se uverim u to. U pitanju je bila obicna 17''-ica TFT, koji je skoro presao bash na 19'' wide i kaze da je prezadovoljan. Kod drugog ortaka sam imao prilike da probam pomenutog samsunga 22'' isto wide, i njime sam prezadovoljan. Zuta/bela varijanta, od nje nema ni traga da se razumemo. U prevodu bela je bela, zuta je zuta. Taj primerak je mozda bio felerican ili slicno. Poenta cele price je, da ko ima para nek kupuje brand ako to voli. Nema potrebe raspravljati da li je Acer jaka firma ili ne, i da li radi kvalitetne monitore posto je odgovor opste poznat.
Ono sto ljude zanima je da li je neko imao iskustva sa gore pomenutim modelom, i ako jeste i ako su iskustva pozitivna takodje ne vidim razlog zasto davati 50-60 ili koliko vec evra vise za samsung ili neku "jacu" firmu. Ali kao sto rekoh ima ljudi koji to vole, skup je to sport, ali ko ima sto da ne. Sto bi se reklo plati pa se klati :)
E sad ajde neko malo neka se vrati na temu, ako je imao prilike da proba monitor, kakav je, koliko para, gde i sve sto ide uz to...
Pozdrav

U principu je mlogo nezahvalno raspravljati i Brandovima, kada i medju samim proizvodima jednog proizvodjaca postoje velike razlike u kvalitetu. Da ne pricamo o razlikama u potrebama korisnika. Razumem da se raspravlja o prednostima i manama konkretnih modela, za konkretnu primenu. I sama cinjenica da npr. gore pomenuti Acer i Samsung dele iste panele govori u prilog da je rec o finesama i mogucnosti da i jedni i drugi (a i neki treci) naprave monitore jednakog kvaliteta. Ako neko hoce da plati nalepnicu na monitoru, i ima para da za to OK, postujem i to.

@banzaii

Radilo se o monitorima iz iste klase, nego da manemo to, lepo rekose ovi ljudi, ko voli da plati "ime" i nalepnicu, neka plati, s tim sto su "imena" u Srbiji uvek totalno leva u odnosu na ostale zemlje.

@banzaii, posteno :D!

Vrh Dno