Šta je novo?

ABIT NF7S crko' ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

JOBAH

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2000
Poena
649
Drugari, davno nesto nisam oporavljao masine, a probao sam sve sto mi je palo na pamet...

Ukratko, ploca je Abit NF7S, procesor Athlon 2.5, 2x512, grafika neki ATI - valda 9550 :)

Desavalo se da povremeno nece da se bootuje a i ventulator na chipsetu je bio na izdisaju. Posle promene istog, radio je boot jos koji put i onda je odbio poslusnost.

Probao sam reset CMOS (dzamperom), vadjenje baterije, svih komponenti osim CPU (ne krcka mi se, koliko se secam to je bila neka osetljivija serija)... Kada se ukljuci, zavrte se ventilatori i nista se ne desava. Kada sam pokusao i bez graficke/memorije nece ni tada da beepne. Pokusao sam i sa zamenom napajanja (stari chieftec 400w)

Da li neko ima ideju?

Izgleda da je zveknula.

Ista ploča, identičan problem...2 kondenzatora su veoma blago naduvena... (samo gornjom stranom) Ali pretpostavljam da će još malo u večna lovišta :(
Kad nekako uspem da bootujem komp, Barton 2500+ koji je 5 godina radio kao 3200+ radi na 1100 Mhz :( Uđem, izađem iz biosa...fljas nema boota...isključim napajanje...ima boota ali na 1100Mhz...radi kao Duron u PM... :(

pa nedeluju "naduveno" doduse, nisam nista merio unimerom... ima li neko ideju sta proveriti? posto sam napajanje menjao, taj deo je ok.

Imas dosta slika na forumu od "naduvanih" ili procurelih elektrolita. Znaci gledas vrh na kome je krstic i da li ima neceg zutog . Ako je do nekog od njih,nije neka velika nauka zameniti i produziti joj vek.
pozz

Zasto niko nije posumnjao mozda da je procesor u pitanju. Socket A su procesori koji najvise crkavaju. Pokusaj zameni procesor i vidi sta ce da se desava, ako ne baca sliku, onda nosi plocu u servis, mozda moze da se popravi.

Zeljko, thnx... znam da nije elektrolit ... eto neke koristi od 5-6 godina na adresi Bulevar kralja aleksandra 73 :)

I ja sam pomislio na CPU, ali nemam rezervni za taj socket, imamo li nekog forumasa/servisera centar/vracar?

Poslednja izmena:
Donesi CPU i plocu kod mene pa cemo proveriti, naravno za dzabe. Javi se na PM.

@Filip1988

To sto si rekao je totalni BS. Sami od sebe ne crkavaju vise od bilo kojih drugih procesora. Nestrucna i nepazljiva montaza kulera je druga prica nema veze sa tim.

Donesi CPU i plocu kod mene pa cemo proveriti, naravno za dzabe. Javi se na PM.

@Filip1988

To sto si rekao je totalni BS. Sami od sebe ne crkavaju vise od bilo kojih drugih procesora. Nestrucna i nepazljiva montaza kulera je druga prica nema veze sa tim.

Bice da je CPU neispravan.

Nevezano za ovaj slucaj moram da prokomentarisem za socketA procesore:
Iz moje prakse, socket A procesori su najlosiji sto se tice veka rada uopsteno.
Primera radi, poredjenje otkaza rada ("crkavanje") procesora socket 478 prema socketA je 1:10. U prevodu na jednog s478 ide 10 socketA CPU-a.

I druga strana je sto su sockeA mnogo pipavi za stavljane kulera.

Ima jos toga, no najupecatljiviji su slucaji kad je "sve" ispravno ali sistem "puca".
U mnogo slucajeva je bio kriv procesor socketA

To ti ovako ekspertski ala Ljubisa Trgovcevic nagadjas a nisi video uzivo...:S:

Primera radi, poredjenje otkaza rada ("crkavanje") procesora socket 478 prema socketA je 1:10. U prevodu na jednog s478 ide 10 socketA CPU-a.

Daj neki dokaz, link, poredjenje nekog ko ima integriteta da tako nesto objavi. Sve sem toga je kao sto rekoh je totalni BS.:S:

Druga stvar je sto ne znate da montirate kuler na SoA pa dolazi do fizickog ostecenja.:S:

Poslednja izmena:

Nevezano za ovaj slucaj moram da prokomentarisem za socketA procesore:
Iz moje prakse, socket A procesori su najlosiji sto se tice veka rada uopsteno.

I druga strana je sto su sockeA mnogo pipavi za stavljane kulera.

Ima jos toga, no najupecatljiviji su slucaji kad je "sve" ispravno ali sistem "puca".
U mnogo slucajeva je bio kriv procesor socketA

Ja nisam video nijedan neispravan SocA procesr, sem ako nije bio sapljen, al da je sam od sebe crkao?? Generalno nisam video nijedan procesor da crkne samo tako :smash:

Drugari, ja ne verujem da je CPU jer ga nisam dirao/skidao cooler/stavljao... niti je oc...

Misko, thnx za ponudjenu pomoc, cim predvidim neko slobodno prepodne, javljam se :)

Sa socket A (462) platformom sam upoznat jos od Durona 600MHz ili Athlona 600MHz, to sa montazom kulera je tacno, nepaznja kod stavljanja kulera na socket i ode procesor, tj. nagnjece jezgro procesora ili uopste na nalegne dobro. Drugi problem je sto se samo jezgro dosta greje, a cim se nesto greje toliko znaci da mu vek trajanja ne bi trebao da bude dug. To je mana kod svih Socket A procesora i zato crkavaju!

Drugi problem je sto se samo jezgro dosta greje, a cim se nesto greje toliko znaci da mu vek trajanja ne bi trebao da bude dug. To je mana kod svih Socket A procesora i zato crkavaju!

Ah cuveni BS o grejanju AMD procesora.....

Da razjasnimo iako smo vec otisli u debeli off:

- Duroni sa jezgrom Spitfire se ne greju toliko posto rade na svega 1,5-1,6V a kulercici koji su korisceni za hladjenje istih u to vreme su bili mizerni. Stavi durona pd neki Raptor i nece preci 40° u full loadu

- Athloni sa jezgrom Thunderbird kao i Duroni sa Morgan jezgrima se jesu grejali vise zbog visokog napona procesora od 1,7-1,75V. Bolji kuler je bio obavezan, no nasi vajni prodavci su ih stavljali pod najjeftinije kulere nepoznatih proizvodjaca i otud to pregrevanje. Takodje nisu imali nikakvu termalnu zastitu pa su mogli da crknu usled nestrucne montaze kulera. Mogli su da trpe veoma visoke temperature posto im je T_Die bio na cak 95°

- Athloni sa jezgrom Palomino su kao i Thnderbird uradjeni u 180nm procesu i za njih vazi isto sto i sa prethodnika. Sem toga kod nas je tada postalo normalno da se isporucuju sa boljim hladjenjem, pa crkavanja i pregrevanja nisu bila toliko ucestala. T_Die bio na visokih 90°

- Athoni sa Thoroughbred, Barton, Thorton kao i Duroni sa Applebred jezgima se nisu grejali uopste, uradjeni su u 130nm procesu i radili su na dosta nizim naponima od 1,5-1,65V.

Sto se tice tvoje konstatacije o "a cim se nesto greje toliko znaci da mu vek trajanja ne bi trebao da bude dug." ni ona ne stoji. Imas komponente u elektronici koje se greju pricno i rade godinama. Takodje graficke kartice rade na prilicno visim temperaturama od procesora i to bez ikakvog overklokovanja i po fabrickoj specifikacji godinama bez problema.

Na ovoj temi je razgovor otisao u sporednom pravcu.
Ja sam izneo svoj zakljucak za "ABIT NF7S crko' ?",: to je da CPU nevalja, zato sto se pregrevao.("a i ventulator na chipsetu je bio na izdisaju").

Mozda nisam trebao da obrazlazem zasto i kako i navodim primere, jer je to odvelo pitanje teme u drugom pravcu.(cilj mi je bio da jos neko ko ima slicnih problema nadje put ka resenju.)

Ali moram reci da prepucavanje ne vodi nicemu.

Pozdrav svim ucesnicima u ovoj temi.

Na ovoj temi je razgovor otisao u sporednom pravcu.
Ja sam izneo svoj zakljucak za "ABIT NF7S crko' ?",: to je da CPU nevalja, zato sto se pregrevao.("a i ventulator na chipsetu je bio na izdisaju").

Mozda nisam trebao da obrazlazem zasto i kako i navodim primere, jer je to odvelo pitanje teme u drugom pravcu.(cilj mi je bio da jos neko ko ima slicnih problema nadje put ka resenju.)

Ali moram reci da prepucavanje ne vodi nicemu.

Pozdrav svim ucesnicima u ovoj temi.

Nema prepucavanja, kad napises nesto sto ne stoji i nema veze sa zivotom, samim tim i da nekoga navedes na pogresan pravac, osecam potrebu da ukazem na to.

NF7-S je toliko dobra ploca da stiti procesor od pregrevanja. Cak mu je i po def mu je ukljucena opcija u biosu da radi shut down na odredjenim temperaturama. Tu konfu sam maltretirao maximalno, gurao Bartona na 2V, cupao dusu, radio je na temperaturama na kojima su mu se gumice topile... Procesor sam skidao x puta i naravno nista nije crklo. I ako su crkavali A prosesori to je bilo usled pregrevanja i na losim plocama kojima su riknjavali brzo kondenzatori pa je masina radila na nenormalnim voltazama.

E sad problem: Menjao si vent na NB. Stavljao si sigurno neku pastu? Nemoj da ti je izgoreo NB. Od tada je krenuo problem... Nije iskljuceno uopste mada NF2 se nije grejao mnogo i vidjao sam ploce koje su radile i sa crknutim ventilatorima. Pusti komp da radi 2 minuta i pipni da vidis jel se NB greje nenormalno.
Postoji mogucnost da je CPU mada sumnjam u to. Abit bi morao da napise "CPU is unworkable or has changed". I ploca bi morala da pisti bez memorije. Valjalo bi probati drugi CPU ali do tada probaj par nesto molim te.

Posto si vadio plocu, proveri 20pin konektor za MBO. Proveri dali je usao do kraja. Otvori kuciste, upali masinu i mrdni malo kablove. Akcenat na poslednje 4 zice, narandzaste boje. Ako neka od njih nema kontakt sa plocom imaces simptome kao kod tebe, vrti sve ventilatore a nista se ne dogadja. Ja sam tu foru kupio na tezi nacin kao i sve ostalo nazalost ;)

Proveri jesi li vratio Clear CMOS jumper na 1 i 2 polozaj. Ako je ostao na 2 i 3 desavace se isto.

Meni se cak desavao *****ski problem za koji mi je jaaaaako dugo trebalo da otkrijem o cemu se radi. Isti simptomi, isto sve... Imao sam tada za prvu pomoc ASUS FX5200. I desavalo se nekada da isto kao tebi crno sve ali posle par restarta radi normalno. Nekad radi nedelju dana bez frke. Uglavnom, problem je bio u tome sto je ta grafika pravila problem kad je moj Logitech mis prikljucen na USB!!! (rekoh ja da je *****ski :d ) Na PS2 radilo bez frke svaki put. Graficka je otisla drugaru ,jer sam uzeo 5900XT, koji je takodje imao isti Logi i imao je isti problem povremeno. S drugim misem radilo perfektno. Graficka verovatno radi jos uvek, mis radi kao prvog dana i posle 5-6 godina ali zajedno su bili problem. Ne znam ni kakve bi oni veze trebali da imaju i to ce mi verovatno ostati najveca enigma sto se kompova tice.

@Ripper proveri bateriju od BIOS-a za svaki slucaj. Mozda je do kondenzatora ali tebi ploca ne moze da zapamti podesavanja definitivno i zato vraca 1100MHz kao kad resetujes bios. Zamena kondenzatora nije problem, radice to jos dugo ;)

Poslednja izmena:
Ovde su neki clanovi zeljni prepucavanja, ne vidim razlog... Na hiljade sam crknutih Socket A procesora naisao, dok za vreme od kad su se pojavile 754-939-AM2 platforme, mozda je bilo par komada i to usled overclock-a. I ne menjajte temu otisli ste predaleko.

Sa jednim se morate složiti, Socket A je jedan od najgorih (ako ne i najgori) dizajn u istoriji IT industrije, baš zbog tog otkrivenog die-a, štaviše imam dva neispravna ovde kod mene u sobi, treba da napravim privezke od njih, i jedan i drugi je stručno skuvala i polomila ista osoba (iz lokalnog PC servisa, lokal pored ćalovog). Nekažem da su napravljeni tako da je prava sreća namontirati ih, al malo nepažnje i bum, gotov je. Jednom sam tako skrcako Durona na 900MHz, a od kako sam video AMD training video (koji mi je neko sa ovog foruma dao, hvala mu do neba), nisam nijedan oštetio.

Sa jednim se morate složiti, Socket A je jedan od najgorih (ako ne i najgori) dizajn u istoriji IT industrije, baš zbog tog otkrivenog die-a,

Izvini kad moram tako da ti kazem ali bas lupetas. Sta je sa svim notebook procesorima, 90% grafickih karti, cipsetovima pa na kraju i vrlo uspesnih Coppermine procesora, svi imaju gola jezgra pa? Ko je nestrucan i nesposoban slomice ih, meni se nikad nije desilo...

Poslednja izmena:
Sam si sve rekao.
Nestrucna lica i ne treba da cackaju! Tacka. To ne znaci da je nesto lose dizajnirano. Cak i u servisima svakakvi rade, nagledao sam se svacega i svakakvih. Pa ti ljudi i macolu pokvarili. Posle kazu losa platforma, lose dizajnirani procesori...

Ne znam zasto pokusavate da se "sprdate" sa mojim izjasnjenjem da sam naisao na hiljade crknutih AMD socket A (462) procesora. Pa posao mi je da budem PC serviser i da otklanjam kvarove na racunarima. Lepo sam ja rekao, jedva cekate da natrci neko da se prozivate na forumu, udruze se dva drugara i sad smo "jaki".

Izvini kad moram tako da ti kazem ali bas lupetas. Sta je sa svim notebook procesorima, 90% grafickih karti, cipsetovima pa na kraju i vrlo uspesnih Coppermine procesora, svi imaju gola jezgra pa? Ko je nestrucan i nesposoban slomice ih, meni se nikad nije desilo...

Da ali ovde pričamo o CPU-ima, meni nije pošlo od ruke (a neznam da ikome jeste) da slomi "goli" GPU. A sa coppermine-om je druga pesma, zato što kako god da monitaš kluer nema šanse da ga slomiš, veruj mi probavo sam sa nekim buđđavim celeronom, i nema šanse da se slomi (valjda je tako napravlje socket), a kod Socket A malo nakrivi kuler i kvrc.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno