Šta je novo?

a8 6600k problem sa temperaturama

Bleyachhh

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
18.12.2013
Poena
69
Pozdrav ljudi.Stigle su mi komponente pre dva dana.I naravno kao i svaki put kad uzimam komponente uvek imam problema.Ovaj put nije problem visoke temperature nego lose ocitavanje temperatura od programa do programa.

Od programa koristim aida64,coretemp,hwmonitor.U svakom programu je drugacija temperatura.
Sto se tice hladjenja uzeo sam 212 evo,i mnogo cesto pipam podnozje kulera da vidim sta se tacno desava,medjutim ono je non stop hladno osim kad igram recimo lol ili sniper elite III onda je mlako,ali blago mlako.

Vidim da u aida64 se dize temperatura kada igram igricu,ali kad ga testiram sa prime95 ili sa Linxom,temperatura se uopste ne dize,a Linx uopste ne ocitava,ili kako vec da se izrazim ne izbacuje nista.Linx mi je sinoc radio celu noc nijednu onu kolonu ili kako vec nije izbacio.

Zanima me kako mogu da resim ovo sa ocitavanjem temperatura i zasto procesor nece da se optereti?

Isto tako me i zanima da li neko zna kako mogu da ga overclockujem?

Edit : Slike

http://prntscr.com/4ar4no
http://prntscr.com/4ar43v
http://prntscr.com/4ar33e

Samo da dodam da se temperatura grafike i hard diska poklapa u hwmonitoru i aida64.A core temp ne ocitava nikakve temperature,ni za jedno jezgro.

Startuj u Aidi64 System Stability Test (nalazi se gore pod Tools), pa posmatraj da li se dizu temperature tokom recimo 10-15min.

I ne razumem zasto te brinu temperature ako su u granicama normale. :)

Poslednja izmena:
Nisi razumeo sta sam napisao,one jesu u granicama normale,ali zasto mi ne ocitava linx i zasto se temperature ne dizu uopste ?
Sad igram lol,malo kasnije cu pokusati Aidi64 System Stability Test.

Nesto onda nije dobro postavljeno u vezi tih programa. Nelogicno je da igra opterecuje vise nego Prime/Linx. ;)

Probaj Aidu onda.

Iskljuci u biosu AMD Cool'n'Quiet i mnozilac stavi na 44 pa probaj.

Taj procesor se dobija bez box kulera pretpostavljam tako da dosta ljudi ima problem koji kuler da upari sa njim, ali to je dobar izbor tako da nema tu problema, samo ti proveri jesi li ga dobro montirao, jeli legao'' kako treba, kada ga opteretiš 100% mora se zagrejati kuler, naravno ako je ostvaren dobar kontakt sa cpu-om. Skoro sam drugu upario taj procesor sa Xigmatek Loki II kulerom i radi perfektno ne prelazi 56-57 u full loadu ...

Poslednja izmena:
Sacu da probam to.

Taj procesor se dobija bez box kulera pretpostavljam tako da dosta ljudi ima problem koji kuler da upari sa njim, ali to je dobar izbor tako da nema tu problema, samo ti proveri jesi li ga dobro montirao, jeli legao'' kako treba, kada ga opteretiš 100% mora se zagrejati kuler, naravno ako je ostvaren dobar kontakt sa cpu-om. Skoro sam drugu upario taj procesor sa Xigmatek Loki II kulerom i radi perfektno ne prelazi 56-57 u full loadu ...
Dobija se box kuler,ali sam uzeo ovaj reko malo da ga klokujem pa kad se optereti da se ne pregreva.Inace kad igram igre pipnem ja cpu malo je vruc,ali kuler mlak,a pod Linxom nista.Ne znam kako i sta se desava.

Jesi probao Aida64 System Stability Test? Meni digne temperature nakon minut-dva, mada je box cooler.

Iskljucio http://prntscr.com/4arpca ali ne mogu da podignem mnozilac,vidis da je crno,uopste ne mogu doci do te opcije.

Jesi probao Aida64 System Stability Test? Meni digne temperature nakon minut-dva, mada je box cooler.
Evo testirao sam,3min je bilo dovljno da podigne 12c,ali pogledaj temperature hwmonitor.Otislo u nebesa.Zato mene zanima sta je ispravno i sto ovako ocitava.Jos jedna stvar pogledaj temperature jezgra i temperature samog cpu ili kako vec da kazem !

CPU core control ti je na auto zato ti je nedostupno.
Stavi na manual, imaces pristup u CPU ratio.
Iskljuci turbo core.

Poslednja izmena:
Jesi gledao bas u Aidi dok je bio pokrenut taj Stability Test? Najbolje da ponovis i posmatras istovremeno i u Aidi i u HWMonitoru.

Tebi je onda tamo Prime opteretio, pa zato 70+ temperature u HWMonitoru. Sto znaci da nemas nikakav problem. A Aida tada ti prikazivala dosta manju temperaturu, posto ne belezi maximalnu nego trenutnu (ili nije bio refreshovan).

Poslednja izmena:
CPU core control ti je na auto zato ti je nedostupno.
Stavi na manual, imaces pristup u CPU ratio.
Iskljuci turbo core.
Druze kod cpu core control ima vise opcija a manual nema http://prntscr.com/4arvs0 ne moze da se iskljuci ne znam zasto.

Jesi gledao bas u Aidi dok je bio pokrenut taj Stability Test? Najbolje da ponovis i posmatras istovremeno i u Aidi i u HWMonitoru.
Tebi je onda tamo Prime opteretio, pa zato 70+ temperature u HWMonitoru. Sto znaci da nemas nikakav problem. A Aida tada ti prikazivala dosta manju temperaturu, posto ne belezi maximalnu nego trenutnu (ili nije bio refreshovan).
Druze ajde molim te pogledaj slike,nije mi bio ukljucen prim95 kad i aida stabilyty test.Kapiras ?

Poslednja izmena:
Link je mrtav, okaci ponovo.

U redu su ti temperature... U aidi ti je CPU temp. 43c, u HW monitoru gledaj TMPIN0, isto 43c. To je temperatura procesora, temp. jezgra ne ocitava dobro (kod mene recimo za sva 4 jezgra stoji 0)

Uzivaj u novom kompu i ne opterecuj se previse ;)

CPU-NB ratio na manual, pa vidi da li ce da otvori Adjust CPU Ratio.
Trebalo bi da bude pod Adjust CPU Ratio da menjas mnozilac.

MSI A78M-E45 Motherboard

Overclockability
Even-though there is no voltage options inside the bios, overclocking is very much an option on this motherboard. MSI have kept going on their usual way and left the voltage completely unlocked through the OS(Windows), I used AMD Overdrive. The stock voltage for my chip is 1.4V, it is possible to over-voltage all the way to 1.55V. The high voltage should be sufficient for all but the more extreme overclocks. It is possible to overclock the multiplier both as a turbo Core ratio or as the standard CPU ratio. I opted for the easier one and overclocked with the standard CPU ratio and constant voltage.

Since the Richland CPUs throttle somewhere between 70-74°C but the silicon is guaranteed to withstand temperatures above 94°C. I opted to put myself right below 70°C in an open testbench.
With this chip I managed to get 4.4GHz @ 1.3625V stable, With the stock cooler. Wow, didn't realise that the Richlands was that easy to cool. (Major Ivy bridge owner...). Nice, voltages was stable and no issue from the motherboard, the VRM heatsink is beefy enough to cool the VRMs. I imagine I could get the Chip way higher, probably up around 5GHz as long as I got a big enough CPU cooler.

Summary
This is a really interesting motherboard, MSI have taken a sub $70 mATX motherboard with both decent cooling for the power phases and VRM and enabled both CrossfireX and lots of Ram-expandability making this motherboard really attractive for a simple cheap machine. For those wanting easier overclocks it could work as well but I can not recommend auto enabled overclocks from with in the OS because all the risks it entails, such as corrupted files and a loop where it is stable enough to boot but not to get into windows long enough to disable the OC. If you manually enable the OC each boot you should be fine.

For those wanting overclocking from within the UEFI I recommend you check out the A88X-E45 instead.

[YOUTUBE]ZmgTv5nwBu8[/YOUTUBE]

Hvala vam sviam uspeo sam,fora je bila u tome sto u uefi biosu ne moze sve na enter ili misem,ima i funkcije taster + i - i pomocu njih se koriguje sve

Resen je problem oko oc-a,ali nisam resio problem sto se tice linx-a i prime95.I dalje nema nikakvih ocitavanja niti opterecenja cpu-a kad se ukljuci linx.Da li treba nesto u biosu da se uradi,promeni ?

http://prntscr.com/4bdxff

Probaj neku drugu verziju linxa da skines.. i ja sam imao takav slucaj pa mi je da drugom verzijom proradilo.

Ne radi nijedna verzija od 0.6.2 do 0.6.5 . Ne radi ni prime95. Menjao sam i wndows,ali nista.

Ima li neko resenje za linx ili se desava da ne radi kod nekih amd procesora ???

Sad mi drug rece ni kod njega nista nije ocitavao,a imao je fx 6300.

Izvinjavam se sto upadam u temu, imam slican problem sa temperaturama pa da ne otvaram novu temu.
Posedujem A8-6600K koji i kad nista ne radi ima vecu temparaturu, ali nisam tome pridavao mnogo paznje jer uglavnom na njemu nisam radio nista zahtevno sto bi poteralo temperaturu mnogo gore, tj. sve do sada. U poslednje vreme sam poceo da radim zahtevnije radnje (obrada videa) koje od procesora zahtevaju da radi na 100% i po par sati. Naravno problem se odmah pojavio i temperature su pocele da luduju. Zvao sam emmi da reklamiram procesor a oni su mi rekli da im ga donesem na testiranje, pa ukoliko se zaista ustanovi da pricam istinu onda ce oni razmotriti zamenu, a to bi znacilo da bar nedelju dana (verovatno vise) budem bez računara, što je nedopustivo.

Evo slika temperatura posle samo par minuta Prime95 - http://prntscr.com/4fo306

Koji jeftin hladnjak bi ste preporucili a da resava problem?

LC CC 120.

Nazad
Vrh Dno