Šta je novo?

A64 malo teorije...

A evo i za one koji kazu da ClawHammer (pa ni Winchester) ne mogu sinhrono preko 260-270 MHz...

http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=50407

Ukratko, covek je naterao mem. ctrl, odnosno CPU na sinhronih 340 i kusur...

(pozajmljeno iz CAR-ovog treda o DFI plochi 😉).

Majstor^Zivota je napisao(la):
Brate slatki... nisam znao da o ovome sto sam pitao ima ovoliko da se pise???
Priznaj da ti je sad zao sto si uopste nesto pitao 😀

Inace, mislim da rasprava o tome na koliko radi mem kontroler i nije toliko bitna, bitnije je da je on integrisan u procesoru i da sa njim komunicira na frekvenciji procesora (mada to upucuje na to da i on radi na toj frekvenciji). Dok god memorijski kontroler stize da odradi svoj posao i stavi procesoru podatke na raspolaganje, njegova interna frekvencija i nije toliko bitna, jer je latencija memorije svakako daleko veca od latencije kontrolera i veze cpu->memctrl
U svakom slucaju integrisanje kontrolera je stvorilo vecu zavisnost izmedju memorije i procesora, pa se desava da pri overkloku procesora memorijski podsistem postaje nestabilan iako memorija moze da podnese frekvenciju i timinge na kojima tada radi, t.j. nestabilnost procesora utice i na nestabilnost memorije.
Takodje mislim da na samom procesoru nema takt generatora, vec da takt dobija od oscilatora sa ploce,a da u njemu postoje samo delioci frekvencije (to mi deluje logicnije, mozda gresim)

byMaX je napisao(la):
A evo i za one koji kazu da ClawHammer (pa ni Winchester) ne mogu sinhrono preko 260-270 MHz...

http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=50407

Ukratko, covek je naterao mem. ctrl, odnosno CPU na sinhronih 340 i kusur...

(pozajmljeno iz CAR-ovog treda o DFI plochi 😉).
Nije naterao mem cntrlr. nego je naterao memoriju. Memorijski kontroler radi na taktu procesora, a memorija na 340. Usput, ja sam na Newcastle-u S754 izvukao 314 Mhz sinhrono sa HTT-om.

genijalcin@23 je napisao(la):
Ovo je samo forum, dolazim ovde da se odmorim malo od posla i ako mogu pomognem, a ne da vodim licne ratove i upustam se u neka prepucavanja. Drugo je posao, a drugo forum...Zar ne?

Ne treba on meni da se izvinjava, vec svojim citaocima i samom sebi. Ovim postovima je opet pokazao clanovima ovog foruma kakav je kao covek, a kao i urednik jednih novina...

Ja bih ti savetovao da uzmes neku knjigu u ruke, krenes da ucis i manes se corava posla - citaj, cackanja meckine p****...Takodje bih te zamolio da ne spominjes mog (moje) urednike i druge redakcije i posvetis se svom "dvoristu"...
Samo da se zna kako si ti sam sebe nazvao. da ne bude da sam ja to rekao! A da cu nastaviti da te cackam, 'ocu! Sto se tice tvog urednika, u nikakvoj negativnoj konotaciji ga nisam pomenuo, te ne vidim sta ti imas da se strecas 'ocu li ja njih pominjati ili necu! Odakle ti to da mene tangiraju druge redakcije!?! Ajde malo poradi na artikulaciji misli, recenica i stavova, smanji kolicinu kontradikcija (a neces da vodis licne ratove, kazes??), pa da nastavimo raspravu ko ljudi, a ne ko deca!
Meni nije cilj da ovde ISTERUJEM SVOJE, vec da ISTERAMO ISTINU! Moje misljenje ne mora da bude tacno i bice mi drago da naucim nesto, ako nisam bio u pravu.
Oni koji me stvarno znaju, Uroshe, znaju da ovo mislim iskreno bez i malo snishodljivosti! A to kakav sam ja urednik i covek, nije moje da govorim, ali nije ni tvoje jer nemas ama bas ni malo pojma o meni! Cinjenica da sam ja urednik sigurno najboljih hardverskih novina i novinarra (fali mi samo jos Uzelac) i da sa njima saradjujem super (a takvu saradnju imam i sa ljudima u svim firmama koje nesto znace ovde) je jedino merlo mog rada i mog karaktera!

BTW, obratio sam se direktno AMD-u, pa cemo, nadam se, uskoro razjasniti do tancina citavu zavrzlamu (pozdrav Deki
:wave: )

Lukija je napisao(la):
Mislis memorija, posto znamo na koliko radi kontroler 😉

Pa sada znamo...Ali da na primer ne znamo, mogli bismo i to da izracunamo, merenjem pristupnih vremena i latencija na nivou chipset-a. Ovde sam to max. pojednostavio, ali iz ovoga ces shvatiti da moze...

Pristupna vremena npr. P4 procesora (875 chipset) su reda velicine 85ns na frekvenciji magistrale od 800 Mhz i frekvenciji memorije od 400 Mhz (2-2-2). Znaci od tog broja, treba oduzeti latencije memorije, koje su u ovom slucaju 20ns. Dakle, chipsetu ide 65ns. Ovde medjutim nastaje problem, posto u igri imamo i CPU i kontroler, ali recimo da od tog broja oduzmemo 3 ciklusa, potrebna za razna CPU dekodovanja i transfera na magistralu. Dakle, ostaje (65ns / 5ns) - 3 = 10 ciklusa za chipset.

Da kojim slucajem kontroler radi na 10 puta vecoj brzini, odnosno na brzini procesora, ustedelo bi se cirka 45ns na pomenutim vremenima od 85ns. U slucaju AMD64 procesora, ta cifra se krece u intervalu od oko 30~35ns. Istini za volju, ima i drugih faktora i nepoznatih koje uticu na ova vremena , ali kada se nakanis i kada krenes da meris sa nekim programima, mozes da izracunas. Samo meni npr. nije poznato koliko pipeline faza ima mem. kontroler u AMD64 procesorima i nigde nisam uspeo da nadjem taj podatak.

Poz Lukija :wave:

Lukija je napisao(la):
Dok god memorijski kontroler stize da odradi svoj posao i stavi procesoru podatke na raspolaganje, njegova interna frekvencija i nije toliko bitna, jer je latencija memorije svakako daleko veca od latencije kontrolera i veze cpu->memctrl

Kako nije bitna frekvencija, the Manch-one? 😀 Procitaj ponovo sta napisah...

Lukija je napisao(la):
Takodje mislim da na samom procesoru nema takt generatora, vec da takt dobija od oscilatora sa ploce,a da u njemu postoje samo delioci frekvencije (to mi deluje logicnije, mozda gresim)

ima, ima....

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Cinjenica da sam ja urednik sigurno najboljih hardverskih novina i novinarra (fali mi samo jos Uzelac) i da sa njima saradjujem super (a takvu saradnju imam i sa ljudima u svim firmama koje nesto znace ovde) je jedino merlo mog rada i mog karaktera!

Jedina cinjenica koja figurira u ovoj izjavi jeste da si ti jedno izuzetno nadmeno i prepotentno stvorenje,takodje mislim da je bilo neophodno da ostavis svojim citaocima da procene kvalitet Vasih novin i tekstova, a ne da to potezes kao argument u situaciji gde pokusavas da isteras svoje, odnosno, kako ti kazes: da isteras istinu. Malo realnosti i skromnosti ti ne bi stetilo, jer bi na taj nacin i kvalitet novina za koje radis verovatno bio bolji, a i mi, kao Vasi citaoci bi bili zadovoljniji.

SoSo je napisao(la):
Jedina cinjenica koja figurira u ovoj izjavi jeste da si ti jedno izuzetno nadmeno i prepotentno stvorenje,takodje mislim da je bilo neophodno da ostavis svojim citaocima da procene kvalitet Vasih novin i tekstova, a ne da to potezes kao argument u situaciji gde pokusavas da isteras svoje, odnosno, kako ti kazes: da isteras istinu. Malo realnosti i skromnosti ti ne bi stetilo, jer bi na taj nacin i kvalitet novina za koje radis verovatno bio bolji, a i mi, kao Vasi citaoci bi bili zadovoljniji.
E sta ti je zzensko! 🙂
Cim su se stvari malo slegle eto ti vraga da dosoljava!
Pa koji te djavo tera i vuce za jezik??? Aaaa!
Idi heklaj... 😀
P.S
Upravo zbog citalastva i mojih autora sam i izneo, slazem se, neskromnu i nadmenu, ali istinitu, tvrdnju da sam urednik najboljim autorima (da ne pominjem Uzelca)u najboljem hardverskom casopisu u Srbiji!
I Uros je dobar, ali bice jos bolji kad dodje da pise za mene! 😉

Ajd sad ostavi muskarcima da rasprave citavu stvar do kraja! :d

Pa zar ti je stvarno Nedjo bilo neophodno da navuces i epitet muskog soviniste , pored svega ostalog, cccccc 😀

Eh, ni Balkan nije više ono što je nakad bio. :beat:

Ne verujem da ce on da dodje da pise 😉, kao ni jos neki, dokle god budes smatrao Uzelca za najboljeg novinara 😀 (morao sam). Ako je on reper, Uros verovatno nikad nece biti dovoljno dobar, koliko se god trudio. 🙂

genijalcin@23 je napisao(la):
Opaska je na mestu :d , samo ima jedan problem...Pricamo o mojoj zeni. Nemoj da bude belaja 😀
Taman posla... ja nisam konfliktna licnost.
LM, cekajuci da cujem sta AMD-ove pametne glave kazu, danas sam malo sa Dekijem diskutovao "uzivo" na ovu temu. Evo od prilike dokle smo dogurali:
mem i HT kontroleri radi na frekvenciji procesora, a ne kako sam ja tvrdoglavo tvrdio na 200 MHz (Default). Ono sto radi na 200 MHz je magistrala koja povezuje direktno CPU i memorijske module. Taj takt generise PLL unutar procesora, a zahvaljujuci njegovom programabilnom kontroleru moguce je "naterati" PLL da generise i vise i nize frekvencije.
Mala zakoljcica je famozni HTT ili kako to u BIOS-u obicno stoji FSB klok. Jedino sto ima smisla jeste da je rec o taktu koji generise PLL ili na ploci ili unutar cipseta/procesora, dakle ne radi se o taktu nikakve magistrale, kako bi se dalo naslutiti iz naziva. Sledeca logicna pretpostavka je da je prilicno neverovatno da se PLL koji generise taj HTT/FSB takt nalazi na ploci. Obzirom na direktnu povezanost HTT/FSB (meni se najvise dopada skracenica koju ima Central Brain Identifikator - Host Bus Clock ili HBC) kloka i taktova memorijske i HyperTransport magistrale, nalogicnije je da se sam generator HBC kloka nalazi u procesoru. Manipulisanjem njegovim kontrolerom kroz BIOS setuju se asinhrone frekvencije na memorijskoj i Hyper transport magistrali, a ujedno se podize takt procesora koji je generisan ovim PLL-om.
E sad, da li je moguce da je rec o jednom te istom PLL-u koji odgovoran za taktove procesora, memorijske magistrale i HT BUS-a? Obzirom da se toliko duboko u materiju vec ne razumem, ane zelim ponovo da se ispalim, ma koliko ova potraga za istinom bila poucna, ovde cu stati ostavljajuci diskusiju otvorenom.
Poz
Nedjo
P.S
Da je Uros bio iole koncizniji u svojim postovima mozda me je mogao ubediti/prosvetliti i pre nego sto smo besmisleno zaostrili raspravu 😉

Poslednja izmena:
Ma bre... Najvaznije nisi rekao, a to je - koliko sinhrono oce da ide nF4 Ultra MSI. Pusti ti sad druzenje, jos cete ortaci da ispadnete. Nego, na koliko radi??? 🙂

Nedjo je napisao(la):
se dalo naslutiti iz naziva. Sledeca logicna pretpostavka je da je prilicno neverovatno da se PLL koji generise taj HTT/FSB takt nalazi na ploci.

Ne vidim sta tu nije jasno za takt generator. Ne moze CPU da radi "sam od sebe" na nekoj frekvenciji, neko mora da mu daje takt. Ako si primetio, neki programi omogucavaju OC u letu tako sto verovatno mogu da programiraju taj generator i tamo pise i ko je proizvodjac i koji model tog kola za svaku plocu. Recimo SpeedFan/Clockgen (http://www.cpuid.com/clockgen.php)/CPUFsb .... Ato se tice A64 to je opisano u onom pdf-u 24707_PUB.PDF (Clock Generator Specification for AMD64 Processors).

Ja to gledam ovako:
na CPU pin CLKIN se dovodi frekvencija (to je valjda ono sto mi zovemo popularno FSB/HTT/HBC/whatever) od 200MHz (ako nista nije OC, videti attachment), procesor mnozi tu frekvenciju mnoziocem(to su verovatno oni clock generatori unutar CPU-a, predpostavljam) koji mu je fabricki podesen ili ako je oktljucan, onaj koji je iz BIOS-a odabran. Na toj frekvenciji sada radi ALU/registri/Mem.kontroler/i sva ostala papazjanija unutra. Memorijski kontroler na osnovu MNOZIOCA i 2(odnosno 3 bita) koja se nalaze u jednom od njegovih registara racuna delilac (celobrojni) i deli brzinu CPU-a tim deliocem da bi na kraju dobio brzinu na kojoj ce da radi memorija. Sa ona 2 bita se odredjuju na kolikoj ce maks. brzini da radi memorija u slucaju neoc. procesora(2 bita - 4 kombinacije = 200/166/133/100). I to je lepo opisano u AMD-ovoj dokumentaciji (31411.pdf, strana 15). Inace te bitove mozete videti koristeci WPCREDIT, ne znam da li se mogu setovati on the fly .Ako se u igru uvedu:treci bit (koji je navodno rezervisan) i DFI manijaci onda se dobija 8 vrednosti (200/183/166/150/143/133/125/100). Znacenja ovih brojeva su simbolicka a prakticno znaci da ce mem. kontroler izabrati delilac tako da memorija ne radi BRZE od jedne od ovih frekvencija (zato je delilac CEO broj). I bitno je primetiti da ovi delioci ne zavise od onog FSB/HTT/HBC/whatever. U slucaju overclocka, na ulazu nije 200MHz nego bezobraznih 270MHz 😀, a dalje se nista ne menja, CPU i dalje mnozi ovih bezobraznih 270MHz mnoziocem i overklokuje sebe :d, memorijski kontoler brzinu CPU (ili svoju) deli deliocem koji je isti kao i pre ( nismo menjali mnozilac !) i memorija radi na vecem taktu nego 200/183/166/150/143/133/125/100 MHz i tako overklokujemo i memoriju (za detalje pogledati programce koje sam napisao , sve ce biti mnogo jasnije). Ono sto po meni nije ispravno je reci "sinhorni" rad memorije. Posto od memorije do CPUa postoji direktna putanja ( u smilisu da nema neki chipset izmedju) onda ne vidim sa cime je to memorija "sinhrona". Ona jednostavno radi na brzini od Vcpu/delilac. Jedino sto moze da se kaze u slucaju kada se u BIOSu izabare delilac za 200MHz (DDR400) onda je mem. delilac jednak mnoziocu pa ispada matematicki (kada se pokrati, jelte) da memorija radi na brzini onog FSB/HTT/HBC/whatever sto ajd moze da se kaze da je sinhrono sa nekim klok generatorom ali ne vidim ikakvog znacaja. Jedino sto moze da predtavlja problem je plafon do kog moze da se tera ovaj FSB/HTT/HBC/whatever a da procesor radi. Zato sam u nekom od threadova zamolio kolege koje poseduju A64 (ja posedujem samo A32 :d) da izmere protoke u sledecim slucajevima:
1) setovanje za memoriju 200 (DDR400), CPU na 10x240, memorija radi sa odgovarajucim tajminzima na 240MHz, CPU na 2.4GHz
2) setovanje za memoriju 166 (DDR333), CPU na 8x300, memorija radi na odgovarajucim tajminizma (isti kao gore) isto na 240MHz, CPU na 2.4Ghz

Ako se u oba slucaja dobije priblizno isti protok ( i CPU i memorija rade na istim brzinama) onda znacenje "sinhrono" definitivno nema znacanja.

Osta je jos pitanje HT kontrolera za koji znamo da radi na frekvenciji CPU i ostaje pitanje kako se odredjuje brzina rada HT Linka. Posto znamo da je brzina HT Linka jednaka onom FSB/HTT/HBC/whatever x LDT (ubij me, ne mogu da se setim sta znaci, pisao sam u nekom threadu), gde je LDT 5,4,3,2 treba jos samo provaliti gde se sta dovodi i gde se sta mnozi.

P.S. Smorih.

Prilozi

• clk.gif
    clk.gif
    2.5 KB · Pregleda: 91
  • cpu.gif
    cpu.gif
    14 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
da izmere protoke u sledecim slucajevima:
1) setovanje za memoriju 200 (DDR400), CPU na 10x240, memorija radi sa odgovarajucim tajminzima na 240MHz, CPU na 2.4GHz
2) setovanje za memoriju 166 (DDR333), CPU na 8x300, memorija radi na odgovarajucim tajminizma (isti kao gore) isto na 240MHz, CPU na 2.4Ghz
P.S. Smorih.

Ne nisi smorio, naprotiv si sve razumno objasnio... (ne ulazim u cinjenice da li je sve teorijski ispravno. ali je jasno). Medjutim nisam siguran da sam razumeo sta si ovim sto sam "quote-vao" hteo da kazes.
Koliko je kontam ako u slucaju pod 1) setujes memoriju na 200, a onda FSB/HTT naguras na 240MHz kao sto si opisao, samim tim ces i memoriju da nateras na 240? E sad kako je moguce da u slucaju pod 2, setujes memoriju na 333mhz, a da ti FSB/HTT bude 300!!!!, a da pri tome memorija radi na 240MHz iako je setovana prethodno na 333???!?!?!?!?!?!?!? Gde je logika?>??? KAKO??? :wall:

E sada imam ja jedno pitanje, da li je FSB ili HTT ili HBC ,"magistrala" (tj da li se fizicki moze videti ili opipati ta nazovi magistrala) ili je to frekvencija ucestalosti 200mhz (default) na kojoj komuniciraju CPU preko svog memorijskog kontrolera sa RAM memorijom???

HT link je magistrala kojom komunicira CPU preko svog HT kontrolera, sa juznim mostom, tj dalje sa periferijama...????

Kako komunicira CPU sa PCIE slotom? Direktno?

p.s. Nedjo ko radi taj i gresi ! Opusteno...

Lukija je napisao(la):
Osta je jos pitanje HT kontrolera za koji znamo da radi na frekvenciji CPU i ostaje pitanje kako se odredjuje brzina rada HT Linka. Posto znamo da je brzina HT Linka jednaka onom FSB/HTT/HBC/whatever x LDT (ubij me, ne mogu da se setim sta znaci, pisao sam u nekom threadu), gde je LDT 5,4,3,2 treba jos samo provaliti gde se sta dovodi i gde se sta mnozi.

P.S. Smorih.
Bas je objasnjeno na shemama koje je dao AMD u Technical Reference.

Koliko je kontam ako u slucaju pod 1) setujes memoriju na 200, a onda FSB/HTT naguras na 240MHz kao sto si opisao, samim tim ces i memoriju da nateras na 240? E sad kako je moguce da u slucaju pod 2, setujes memoriju na 333mhz, a da ti FSB/HTT bude 300!!!!, a da pri tome memorija radi na 240MHz iako je setovana prethodno na 333???!?!?!?!?!?!?!? Gde je logika?>??? KAKO??? :wall:

Slucaj jedan: ako stavis setovanje za memoriju (U BIOS-u) na 200 onda delilac= mnozilac, sto znaci da ce memorija da radi na istoj frekvenciji kao i onaj nesrecni FSB/HTT/HBC tj memorija prati njegovu frekvenciju (i ovo je mozda jedini argument da se kaze da je "sinhrono"). Znaci on na 240 - memorija na 240. On na 300, i memorija na 300 (ako moze).

Slucaj dva: ako stavis setovanja za memoriju na recimo 166 onda je delilac veci od mnozioca (a koliki je, recicu ti kasnije). Ako sistem nije overclockovan, i radi regularno, brzina procesora je 10x200 (predpostavljamo da je CPU na 2GHz), a delilac za 166 setovanje je 12, tako da memorija radi na 2000/12=166.66... MHz sto je tacno koliko treba (preciznije ono 166 je samo simbolicki napisano, tacna vrednost je 166.66666666666...... a gore sracunata vrednost je ta ista, tako da brzina memorije NIJE veca od trazene). Znaci za mnozilac 10 i setovanje za memoriju 200 delilac je 10, za setovanje za memoriju na 166, delilac je 12. Kako smo dosli do 12? 200/166.666 = 1.2 i 1.2*10=12 i kada zaokruzis 12 na prvi veci ceo broj dobije se 12.
Za mnozilac 8 i setovanje memorije na 166, delilac je 8*(200/166.666)=9.6 i kada se zaokruzi na prvi ceo broj dobije se 10. Ako hoces da se zanimas potrazi programcic, byMax je okachio thread , imas kalkulator koji racuna delioce i brzinu memorije.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=62693

Ako stavis brzinu CPU-a na 8x300, CPU radi na 2.4GHz i setovanje za memoriju na 166 onda memorija radi na 2400/10=240MHz. Zapamti, delilac ne zavisi od brzine FSB/HTT/HBC-a vec samo od mnozioca i od setovanja koje izaberes u BIOS-u.

E sada imam ja jedno pitanje, da li je FSB ili HTT ili HBC ,"magistrala" (tj da li se fizicki moze videti ili opipati ta nazovi magistrala) ili je to frekvencija ucestalosti 200mhz (default) na kojoj komuniciraju CPU preko svog memorijskog kontrolera sa RAM memorijom???

Koliko sam ja shvatio to je samo klok generator. A na osnovu njegove brzine se racuna brzina CPU-u a na osnovu brzine CPU-a se gore navedenim formulama racuna i brzina megistrale kojom komunicira memorija i CPU. Tako da su oni indirektno povezani.

HT link je magistrala kojom komunicira CPU preko svog HT kontrolera, sa juznim mostom, tj dalje sa periferijama...????

Da, i ne samo periferijama, u slucaju da imas sistem sa vise procesora , sluzi i za njihovu medjusobnu komunikaciju.

Kako komunicira CPU sa PCIE slotom? Direktno?

Ne, vec preko nForce4 chipa:

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=7115

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno