Nedjo je napisao(la):
se dalo naslutiti iz naziva. Sledeca logicna pretpostavka je da je prilicno neverovatno da se PLL koji generise taj HTT/FSB takt nalazi na ploci.
Ne vidim sta tu nije jasno za takt generator. Ne moze CPU da radi "sam od sebe" na nekoj frekvenciji, neko mora da mu daje takt. Ako si primetio, neki programi omogucavaju OC u letu tako sto verovatno mogu da programiraju taj generator i tamo pise i ko je proizvodjac i koji model tog kola za svaku plocu. Recimo SpeedFan/Clockgen (
http://www.cpuid.com/clockgen.php)/CPUFsb .... Ato se tice A64 to je opisano u onom pdf-u 24707_PUB.PDF (Clock Generator Specification for AMD64 Processors).
Ja to gledam ovako:
na CPU pin CLKIN se dovodi frekvencija (to je valjda ono sto mi zovemo popularno FSB/HTT/HBC/whatever) od 200MHz (ako nista nije OC, videti attachment), procesor mnozi tu frekvenciju mnoziocem(to su verovatno oni clock generatori unutar CPU-a, predpostavljam) koji mu je fabricki podesen ili ako je oktljucan, onaj koji je iz BIOS-a odabran. Na toj frekvenciji sada radi ALU/registri/Mem.kontroler/i sva ostala papazjanija unutra. Memorijski kontroler na osnovu MNOZIOCA i 2(odnosno 3 bita) koja se nalaze u jednom od njegovih registara racuna delilac (celobrojni) i deli brzinu CPU-a tim deliocem da bi na kraju dobio brzinu na kojoj ce da radi memorija. Sa ona 2 bita se odredjuju na kolikoj ce maks. brzini da radi memorija u slucaju neoc. procesora(2 bita - 4 kombinacije = 200/166/133/100). I to je lepo opisano u AMD-ovoj dokumentaciji (31411.pdf, strana 15). Inace te bitove mozete videti koristeci WPCREDIT, ne znam da li se mogu setovati on the fly .Ako se u igru uvedu:treci bit (koji je navodno rezervisan) i DFI manijaci onda se dobija 8 vrednosti (200/183/166/150/143/133/125/100). Znacenja ovih brojeva su simbolicka a prakticno znaci da ce mem. kontroler izabrati delilac tako da memorija ne radi BRZE od jedne od ovih frekvencija (zato je delilac CEO broj). I bitno je primetiti da ovi delioci ne zavise od onog FSB/HTT/HBC/whatever. U slucaju overclocka, na ulazu nije 200MHz nego bezobraznih 270MHz
😀, a dalje se nista ne menja, CPU i dalje mnozi ovih bezobraznih 270MHz mnoziocem i overklokuje sebe :d, memorijski kontoler brzinu CPU (ili svoju) deli deliocem koji je isti kao i pre ( nismo menjali mnozilac !) i memorija radi na vecem taktu nego 200/183/166/150/143/133/125/100 MHz i tako overklokujemo i memoriju (za detalje pogledati programce koje sam napisao , sve ce biti mnogo jasnije). Ono sto po meni nije ispravno je reci "sinhorni" rad memorije. Posto od memorije do CPUa postoji direktna putanja ( u smilisu da nema neki chipset izmedju) onda ne vidim sa cime je to memorija "sinhrona". Ona jednostavno radi na brzini od Vcpu/delilac. Jedino sto moze da se kaze u slucaju kada se u BIOSu izabare delilac za 200MHz (DDR400) onda je mem. delilac jednak mnoziocu pa ispada matematicki (kada se pokrati, jelte) da memorija radi na brzini onog FSB/HTT/HBC/whatever sto ajd moze da se kaze da je sinhrono sa nekim klok generatorom ali ne vidim ikakvog znacaja. Jedino sto moze da predtavlja problem je plafon do kog moze da se tera ovaj FSB/HTT/HBC/whatever a da procesor radi. Zato sam u nekom od threadova zamolio kolege koje poseduju A64 (ja posedujem samo A32 :d) da izmere protoke u sledecim slucajevima:
1) setovanje za memoriju 200 (DDR400), CPU na 10x240, memorija radi sa odgovarajucim tajminzima na 240MHz, CPU na 2.4GHz
2) setovanje za memoriju 166 (DDR333), CPU na 8x300, memorija radi na odgovarajucim tajminizma (isti kao gore) isto na 240MHz, CPU na 2.4Ghz
Ako se u oba slucaja dobije priblizno isti protok ( i CPU i memorija rade na istim brzinama) onda znacenje "sinhrono" definitivno nema znacanja.
Osta je jos pitanje HT kontrolera za koji znamo da radi na frekvenciji CPU i ostaje pitanje kako se odredjuje brzina rada HT Linka. Posto znamo da je brzina HT Linka jednaka onom FSB/HTT/HBC/whatever x LDT (ubij me, ne mogu da se setim sta znaci, pisao sam u nekom threadu), gde je LDT 5,4,3,2 treba jos samo provaliti gde se sta dovodi i gde se sta mnozi.
P.S. Smorih.