Šta je novo?

A10-7850K previše se greje

cilipn

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2007
Poena
319
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 2700X
Matična ploča
AsRock Taichi X470
RAM
KINGSTON 3200MHz 2x16 FURY Renegade
GPU
MSI 1070Ti
Storage
Samsung 970 EVO
PSU
Antec EA750G-Pro
Kućište
Define C Meshify
Monitor
HUAWEI MateView GT 34 ZQE-CBA
Miš & tastatura
Zowie FK2 & HyperX Elite
Imam problem sa grejanjem procesora. Kada startujem računar temperatura procesora je oko 56 stepeni kada se ništa ne radi. Čim startujem neki program odmah skače na preko 70 stepeni. Mislim da fabrički kuler ne može da odradi posao kako treba ali me interesuju i vaša mišljenja. Kućište je LC Power 3000B Mini-Tower koje je usput i otvoreno. Ubacio sam najnoviji bios ništa nije promenilo. Inače hladnjaci na ploči su vreli kao i ram memorija. Inače ram je Kingston Beast 2x4 Gb (max 2400MHz ako ima neke veze inače radi na 1600MHz). Ploča je inače Asus A88XM-Plus. Razmišljam o novom kuleru za procesor ali rekoh da ispitam sve mogućnosti pošto ako bude trebalo znam šta ću uzeti pošto sam se raspitao u forumu o kulerima.

Jesi li menjao termalnu pastu skoro?
Proveri hladnjak na procesoru da li je on vreo?
Mozda ne naleze dobro ili nije dobro ucvrscen.
Skini OCCT pa okaci slike temperatura i napona.

Kakvo ti je napajanje?

Proveri da li je lepo nalegao cooler na procesor.

Pa ti box cooleri i nisu bog zna šta, još kad zaurla entilator na 5-6 hiljada obrtaja......
Ti APUi moraju da guraju i GPU pa double- trouble. Jedino da proveriš da ne gura previsoke voltaže.

računar je skloplje pre otprilike dva meseca i ja sam ga sklapao sa prijateljem. tako da ne verujem da je do paste.
sad ću slike da postavim.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pusti test, sada je u idle pa pokazuje min.

ajde prvo da podesimo BIOS na default
onda Cool and Quiet na Enable
CPU Fan PIN Select 4PIN

Fan Min Speed 100%
ispada da su AMD procesori za smeće,što nije tačno...

Poslednja izmena:
ajde prvo da podesimo BIOS na default
onda Cool and Quiet na Enable
CPU Fan PIN Select 4PIN

Fan Min Speed 100%
ispada da su AMD procesori za smeće,što nije tačno...

to tek kada dođem kući pošto sam sada na poslu.

Zasto 32-bit OS na 8Gb rama?

Imas windows7 32-bita na na 8gb rama, instaliraj 64-bit verziju.
Taj 32-bit moze da koristi samo 3GB max.
Nemoj puno da se uzdas u ta merenja temperature, mnogi programi
ne mere tacno, mozda i senzor laze.
U OCCT podesi da ti meri CPU temperaturu i pusti test bar 15 minuta.

ovaj prethodni test je trajao 10 minuta i sve vreme su bile te vrednosti.

pustio sam kući da skida 64-bitni. čim dođem kući instaliram da vidim. i ujedno da podesim vrednosti u biosu koje je mile64 rekao.

Sad videh trajanje testa, ako je 57(mala rezolucija slike, ne vidim dobro) max onda je to uredu.
Samo instaliraj 64-bit i vozi.
Max temp. za taj proc je 72 stepeni, da stvarno imas preko toga imao bi vec throttling.
Procesor bi sam oborio klok zbog pregrevanja, to kod tebe ne vidim.

za cpu je temperatura prilikom testa 97 stepeni nego se ne vidi loša je rezolucija.

To je previše 97 stepeni, čitajući ovu temu vidim da nisi toliko vičan da rešiš sam problem, neka ti neko stručniji pregleda hardver, loše naleganje, loša termalna pasta, slab broj obrtaja ventilatora na kuleru ili ono što ja mislim, naneto je previše termalne paste te se postigao kontra efekat termalne provodnosti toplote.... E sad, i tih 97 stepeni nije efektivna'' tj prava temperatura jezgra već 'površinska' ,..... na osnovu tih 97 rekao bih da je na jezgru'' oko 70 što je na ivici pregrevanja, daj nam još neku informaciju pa možda pomognemo itd... mada sam gotovo siguran da je do paste, uvek se pretera pa bude kuku lele,

Poslednja izmena:
Nije to tacno ocitavanje ne bi postigao 4Ghz sa tom temperaturom.
Skini neki drugi program za merenje, AMD Overdrive mozda ce da pokaze tacno.

sad sam gledao manual od tvoje matične ploče,malo se razlikuje
najednostavnije je da uradiš sledeće uđeš u bios i F5 optimized defaults
zatim uđeš u monitor staviš
CPU Q-fan control Enable
CPU Q-Fan Profile na manual i
CPU Q-Fan Upper Temperature 65 stepeni CPU Q-Fan Lower Temperature 40 stepeni
i CPU Q-Fan Max. Duty Cycle 100% CPU Q-Fan Min. Duty Cycle 50%
ventilatori će prilagođavati brzinu da postignu zadati raspon od 40 do 65 stepeni temperature procesora
ne bi bilo loše dodati još jedan kuler pozadi na kućište može i 8 cm neki jeftini kulermaster ili čiftek
evo ti manual http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketFM2/A88XM-PLUS/E8561_A88XM-PLUS.pdf

Poslednja izmena:
tu temperaturu pokazuje speccy sad ću skinuti da probam AMD Overdrive.

Ljudi molim vas, nemojte spamovati temu i zbunjivati čoveka, vidite da su komponente nove, napajanje daje stabilne vrednosti, itd.... jedini problem oko temperature procesora može da bude kuler ili pasta ili loše naleganje tj. loše postavljen kuler zajedno sa nanošenjem paste, ... predlažem da me posluša i nanese polovinu zrna pasulja'' paste na sredinu procesora i bez razmazivanja stavi kuler i to je to, znači veoma malo paste je potrebno na sredini za samo jezgro, nema potrebe da razmazuje po ivicama, verujte imao sam mali milion sličnih situacija da ne kažem istih situacija.

Svi ti programi pokazuju dobru i tačnu temperaturu, nije do programa !

Poslednja izmena:
Svi ti programi pokazuju dobru i tačnu temperaturu, nije do programa !

Gde tacnu, nagledao sam se ja temperatura sto iz sibira sto iz visokih peci
sa tim programima, ili jednostavno senzor nije dobar.
U svakom slucaju moze da promeni pastu, mada mislim da tu dolazi kuler
sa vec nanetom pastom koji je verovatno tako i ugradjen.

što se svi lože na raznorazne programe,ja kad hoću da vidim temp idem u bios,svi ti programi preuzimaju podatke iz biosa...

Mah moj komšija, ako senzor nije dobar onda druga priča ali govorimo o novim komponentama, al opet ajd pusti to, ...
Fabrički nanetu pastu uvek treba skinuti i staviti svoju kvalitetniju itd... mislim kad su već njih dvojica drugova sklapali računar .... zar nije logično. ??

@mile64, ni to nije dobro, u biosu je temperatura pri idle režimu bez opterećenja ....

Poslednja izmena:
tu je došao kuler sa već nanesenom pastom. tako da ću prvo probati da dodam malo paste pa ćemo videti.

Куд ћеш још додавати пасте :)
Добро очисти кулер и процесор и на процесор стави пасте као зрно пиринча па опет стави кулер.

Ne moze to nista da vidi sada, koliko sam ga ja razumeo covek je na poslu( i ja sam, ovo mi se vodi kao placeno:D)

Vrh Dno