Šta je novo?

[A1] Postpaid paketi i promocije

Jel mora svaki put procedura ispocetka za prenos broja posto vec imaju sve podatke u sistemu? Odbijen je prenos pa pitam, probao sam na standu da zamolim za reaktivaciju ili kako vec moze ali kaze da ipak mora ponovo sa sve licnom kartom.
Da odgovorim, sve je zavrseno preko virtuelne prodavnice, prethodno je ponovljen zahtev preko "ostavi kontakt" formulara na sajtu, nista od dokumentacije(LK) nije zatrazeno i samo je potvdjen prethodno izabran paket i uneti podaci iz odbijenog prenosa.

Akcija je gotova ali da ima info za ubuduce.

Koliko radnih dana ste čekali da A1 obradi narudžbinu sa sajta za S25 seriju telefona u promo periodu pre prodaje?

Ugasiše 3G kod mene u Pirotu. Kakva je situacija kod vas?

Je l to dobro ili loše?

Je l to dobro ili loše?
Kako uzmeš.

Umesto 20 + 10 + 10 + 10 = 50MHz širine kanala za 4G dobija se 20 + 15 + 10 + 10 = 55MHz za 4G.
Oni dobijaju jednu brigu manje (potpuno izbacuju 3G "sloj" iz mreže)

Gubi se dobar deo kapaciteta za govorne pozive bez VoLTE usluge.

Klasičan 2G GSM ima maksimalno 8 istovremenih poziva po sektoru (16 sa užasnim kodekom).
Klasičan 3G UMTS ima maksimalno 61 istovremenih poziva po sektoru.

A1 za 2G od 2019. koristi nestandardnu (modifikovanu) GSM mrežu uz pomoć tehnologije LeanGSM.

Karakteriustike su da sva 3 sektora na BS rade na istom CCCH kanalu, kao i da sve tri slušaju isti RACH kanal, a da transportne kanale pozajmljuju sa susednih BS dinamički.

Ako su susedne 2G BS slobodne, teoretski je moguće imati 3x7 odnosno 21 istovremeni poziv preko GSM sektora na A1. Ovo naravno sanjuje kapacitet susednih, pa nikad nije baš moguće 21 istovremeni poziv.

Ako su procenili da imaju ogroman broj VoLTE korisnika, onda ova odluka ima nekog smisla.

Još jedna stvar, na A1 2G mreži je paketni data saobraćaj (zbog LeanGSM implementacije) sveden na 1/8 teoretski dostupnog saobraćaja kod klasične GSM/EDGE mreže, pa je data kapacitet po sektoru 29.5kbps umesto maksimalnih 236kbps kod standardne GSM/EDGE mreže.

Odnosno, sada je 4G "sve i sva" kod A1, a GSM takav kakav je je tu za "ne daj Bože".

Znači, čuće se da li je i koliko dobro. Zna li kako ide sa implementacijom 5G?

Kako uzmeš.

Umesto 20 + 10 + 10 + 10 = 50MHz širine kanala za 4G dobija se 20 + 15 + 10 + 10 = 55MHz za 4G.
Oni dobijaju jednu brigu manje (potpuno izbacuju 3G "sloj" iz mreže)

Gubi se dobar deo kapaciteta za govorne pozive bez VoLTE usluge.

Klasičan 2G GSM ima maksimalno 8 istovremenih poziva po sektoru (16 sa užasnim kodekom).
Klasičan 3G UMTS ima maksimalno 61 istovremenih poziva po sektoru.

A1 za 2G od 2019. koristi nestandardnu (modifikovanu) GSM mrežu uz pomoć tehnologije LeanGSM.

Karakteriustike su da sva 3 sektora na BS rade na istom CCCH kanalu, kao i da sve tri slušaju isti RACH kanal, a da transportne kanale pozajmljuju sa susednih BS dinamički.

Ako su susedne 2G BS slobodne, teoretski je moguće imati 3x7 odnosno 21 istovremeni poziv preko GSM sektora na A1. Ovo naravno sanjuje kapacitet susednih, pa nikad nije baš moguće 21 istovremeni poziv.

Ako su procenili da imaju ogroman broj VoLTE korisnika, onda ova odluka ima nekog smisla.

Još jedna stvar, na A1 2G mreži je paketni data saobraćaj (zbog LeanGSM implementacije) sveden na 1/8 teoretski dostupnog saobraćaja kod klasične GSM/EDGE mreže, pa je data kapacitet po sektoru 29.5kbps umesto maksimalnih 236kbps kod standardne GSM/EDGE mreže.

Odnosno, sada je 4G "sve i sva" kod A1, a GSM takav kakav je je tu za "ne daj Bože".

Može malo pojašnjenje za nas sa jeftinijim ulaznicama?

Kad govoriš "Klasičan 2G GSM ima maksimalno 8 istovremenih poziva po sektoru" da li je u pitanju klasičan poziv ili internet konekcija?
BS pretpostavljam da je Bazna Stanica tj. antena?
Da li je ovo razlog zašto sam u selu na matorijim telefonima više nedostupan nego dostupan jer nemam VOLTE a broj "slotova" za klasično zvanje sa starijih telefona je smanjen na štetu interneta?
Postoji li neko rešenje?

Po meni je problem što ni 4G ni 5G u osnovi nemaju nikakvu podršku za bilo šta osim paketnog data saobraćaja.

VoLTE je kasnija "budževina" preko već postojeće 4G/LTE data infrastrukture.

I sad telefoni moraju da pročitaju IMS profil iz SIM kartice i da imaju dovoljno nov radio firmware jtd itd itd. Poenta je da 4G nema pozive kao osnovnu uslugu.

Kad telefon nema VoLTE aktivan na mreži, mreža mu kaže da pređe na stariju generaciju koja ima pozive kao osnovnu uslugu koju bukvalno svi podržavaju.

Kod A1, jedino dostupna za tu namenu ostaje 2G.

2G GSM zbog svoje prirode podržava tih 8 (16 sa užasnim kvalitetom) istovremenih poziva po sektoru.

2G bazna stanica obično ima 3 sektora po 120°, tako da pokriva ceo krug.

To je slučaj kod standardnih GSM mreža (što su u Srbiji Yettel i mts).

A1 ima kao što sam napisao modifikovanu verziju 2G GSM mreže, koja omogućava da susedne bazne stanice pozajmljuju kapacitete jedna od druge.

Konkretno, jedna BS može da pozajmi kapacitet od do dve susedne ako su slobodne. Tako da može i 21 poziv na jednom sektoru (ali samo ako ima odakle da se pozajmi).

Tri sektora mogu obično ukupno 24 (3 * 8) poziva da imaju, u ovoj varijanti 21, ali dinamički dele.

Oni očigledno smatraju da je to dovoljno za sve koji nisu na VoLTE-u.

Data saobraćaj na 2G EDGE na A1 jedva radi svakako još od uvođenja deljenja resursa za pozive 2019. Tako da to u principu zaboravite.

Ako si na nekoj lokaciji gde je 2G zauzet ili si između 2-3 BS pa menja mnogo BS i ne uspe "na vreme" da ti dodeli resurse za dolazni poziv i prebaci te sa 4G na 2G, može da se desi da budeš nedostupan.

Sad ne znam koliko ima 2G baznih stanica u nekom gradu (primer Niš neka ima 5 baznih stanica). To ispada oko 120 poziva? To je premalo.

A u praksi koliko poziva može imati istovremeno 4G/5G (NSA) stanica

Kod A1 skoro svaka BS ima 2G GSM. To je moguće zato što su već pomenute 2019. implementirali tzv LeanGSM, gde svi sektori na jednoj BS koriste iste CCCH, BCCH i RACH kanale, a transportne kanale dele sa susednim BS.

Kapacitet po celoj 2G BS je u ovakvoj konfiguraciji 8 poziva (time slotova) sa FR, EFR, AMR, AMR-WB kodekom, uz mogućnost pozajmljivanja još maksimalno 14 time slotova sa susednih ćelija.

U Nišu recimo ima 60 2G GSM baznih stanica sa po 3 ćelije, odnosno grubo računato 60 * 8 = 480 poziva na 2G mreži u Nišu, odnosno ukupno toliko poziva bez VoLTE-a.

Sa 3G mrežom je bilo oko 60 poziva po sektoru pa računamo grubo 60 BS * 3 sektora * 60 poziva po sektoru = 10800 poziva + 480 na GSM-u = 11280 poziva bez VoLTE.

To je smanjenje kapaciteta za pozive bez VoLTE od 23.5 puta.

Glavni problem je što se količina data saobraćaja drastično povećava, 5G kasni, ko zna kad će i biti, pa operateri gledaju kako da iskoriste što više spektra za 4G.

Zanimljivo je da mts masovno a Yettel po potrebi koriste B7 (2600MHz), a nikad nisu dobili taj deo spektra na licitaciji. Zato oni ne moraju da ugase 3G.

A u praksi koliko poziva može imati istovremeno 4G/5G (NSA) stanica
4G i 5G u principu rade slično kao i wifi u smislu da sve BS jednog operatera na istom bandu koriste apsolutno iste frekvencije. Odnosno BS "viču" jedna preko druge kao što i wifi AP-ovi "viču" jedan preko drugog ako su na istom kanalu.

Teoretski nema nekog limita dok god možeš da obezbediš dobar SNR. U praksi, na području Niša recimo može biti stotinak 4G "većih" BS jednog operatera + recimo 1000 malih BS (recimo na stubovima javne rasvete) za 4G u B3, B1, B7 i 5G u N78. Poenta je da bi tih 1000 malih BS pokrivale izuzetno malo područje jer bi izračena snaga signala bila manja od ovih velikih, ali bi se nalazile "nisko" i imale prepreke "na sve strane". Pa njihov signal ne bi dobacivao ni do susedne ulice, gde bi bila neka druga BS svakako ili bi korisnik prešao na "veću" BS.

Idealno je da sve te BS imaju optički backhaul (bilo optički ethernet ili čak XGSPON).

Pozdrav, da li neformalno daju 50% za prelazak na postpaid iz druge mreže (ne ovo što je bilo do kraja januara, nego sada)? Ako ne, jel zna neko kakve su im ponude u tom slučaju?

Postoji li neki akviziter za A1 mobilnu na forumu za prelazak iz mts-a na A1 postpaid?

Ako vam se niko ne javi, ovo je nacin:

Prilozi

• Screenshot_20250205-112521_Lite.jpg
    Screenshot_20250205-112521_Lite.jpg
    145 KB · Pregleda: 151
  • Screenshot_20250205-112449_Bixby Home.jpg
    Screenshot_20250205-112449_Bixby Home.jpg
    80.3 KB · Pregleda: 235
Dobio sam odgovor od A1 korisnicke sluzbe, pa ovo moze da ide u onu temu prevare na netu... :rolleyes: :D

Pogledajte prilog 479370
Sreća pa nije veliki iznos. Mene su u mts-u odrali za 500 dinara, a broj se koristi u ruteru, nego ojađuju ljude u talu po principu app. Drugo, tvoja je krivica što u aplikaciji ili na Moj A1 webu nisi isključio VAS usluge. Razumeo bih da si pripejd korisnik i da se zbog toga žališ, ali ne mogu da te opravdavam kao postpejd korisnika što nisi na vreme preduzeo preventivne mere na raspolaganju.
Odgovori na taj mejl da tražiš odjavu i pogasi sve.

@PticaTrkačica
Sto je najgore, odgovorio sa 10... :ROFLMAO:

@uji
Kakva moja krivica, trebaju mi VAS usluge, parking, banka, hum. brojevi, itd.
Tek sam presao u A1 i ne znam koji su njihovi zvanicni kratki brojevi, stizale su konfiguracione poruke, ovo ono, sve drugi broj, jos ovde potpisan "Vas A1" i pise da je sms besplatan.
Obicno ne odgovaram na poruke tog tipa, ali je radnica u poslovnici bila skroz ok, bio sam par puta i reko' hajde da dam ocenu, kad ono ispade phishing i sta ti ja znam...
Prebacio sam 4 broja u A1 i na svaki je stigao sms iste sadrzine, samo sam ja odgovorio na jedan.🙈

Nazad
Vrh Dno