Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uključili statički IP u utorak, čini mi se. Bez ikakvog obaveštenja. Međutim, to nije rešilo problem sa poslovnim portalom. Zapravo, mogao sam da se ulogujem čak 5 ili 6 puta i više ne. Tako da to sve možda i nije do A1. Kontaktirao IT podršku u firmi, kontaktirao A1, pa da vidimo kuda će to da ide. Al ajde, pristupam preko bilo kog VPN-a pa nije neki smak sveta zato.
Nešto drugo me bolucka. I pre statičke IP se dešavlao da mi internet nestane na 3 do 5 minuta, mada najčešće u noćnim satima, pa nije bila neka tragedija. Al sad je baš učestalo. Juče oko 14:20, baš kad je trebalo da predam projekat... Sreća, nisam pritisnuo završni enter, pa sam sačekao da se internet vrati. Jutros oko 9:30, i danas oko 13:20. ŠTo je mmnogo, mnogo je. I ko zna kad se to sve dešava, ali ja ne primetim jer ne radim ništa na internetu...
Ovo mi se nije dešavalo ni na jednom internetu, pa poslednjih 18 godina. Kanda sam se baš usrećio i moraćemo dobro da se posvađamo A1 i ja, jer ovo više nisu dečije bolesti, nego ozbiljni propusti. I da ne pomisli neko da je neka nestabilna lokacija. Novi Beograd, gde je MTS optika pod MTS-om radila 4 godine, Yettel 2 i po... I sad ovako kako jeste. U teoriji, ne bi smelo da se dešava.
Bukvalno isto i kod mene, svaki dan u 11:27 se net restartuje.

A danas su bila ta dva prekida u isto vreme, pisalo ISP timeout, mozda su bili neki radovi.
Kod mene je standardna cg nat adresa.
Ja sam na karaburmi 😀

Danas i ja provalio da je nestao net misteriozno na par minuta.
Ne bih da tvrdim da li tu nesto mts mulja ili je nesto drugo.
Ali za ovu cenu oprostio bi im i to.

Ovde se vrši provera dostupnosti optike: https://mts.rs/Privatni/Internet/Optika/Provera-dostupnosti
Ako nema u mts sistemu, možeš besplatno da generišeš relevantan dokument iz adresnog registra preko https://mojaadresa.geosrbija.rs/moja-adresa/
Pošalješ mts-u taj dokument i zahtevaš da te uvedu u svoj sistem.
Generisao sam dokument nakon logovanja sa podacima za e-gradjanin. Jel znaš na koji mail da im to pošaljem da zavedu adresu? Na [email protected] ili neki drugi?

Generisao sam dokument nakon logovanja sa podacima za e-gradjanin. Jel znaš na koji mail da im to pošaljem da zavedu adresu? Na [email protected] ili neki drugi?
Da, taj email. To podrazumeva da u tvojoj sobi/kući postoji mts-ov priključak za optički internet, samo treba adresu da ubace u sistem.
"Prigovor – unesite moju adresu u vaš sistem" - tu napišeš ukratko, ili pitaj AI. Ja sam uz pomoć AI napisao prigovor, i rešio problem.
Imaju rok 15 dana da to urade.

Da, taj email. To podrazumeva da u tvojoj sobi/kući postoji mts-ov priključak za optički internet...
Onda su nam drugačiji slučajevi. Koliko sam te sada shvatio, ti si imao mts priključak opticki koji nije bio "vidljiv" A1 ili Yettelu, pa si im pisao da te ubace kako bi postao vidljiv za druge operatere. Ja nemam opticki priključak sem banderu ispred kuce, gde moj broj kuće nije vidljiv u A1, ali odmah prve komšije s leva i desna su vidljivi.

To sa prekidom intyerneta sam i ja imao za 2 nedelje 2 puta. Jutros je na par minuta nestao oko 9:30 Cerak Cukarica.

Mozda nije tema za ovde ali radi se o A1. 31 marta je instalirana tv i net, sa MTS na A1, a danas 6 aprila i fiksni je prebačen sa MTS. Pošto su radila dva agenta, jedan net i tv a drugi fiksni, kontam da su usluge razdvojene, nije kao što je bilo u mts box 3 paket npr. Sada kada idem u moj A1 aplikaciju, vidim samo nalog od net-a i tv-a. Dal posebno treba da dodam za fiksni, Ili će se pojaviti sam od sebe posle nekog vremena, s obzirom da je danas donesen telefon za fiksni i praktično danas potpisan ugovor?

Ne znam da li može bolje, ali meni je ponuđeno 6 meseci po dinar na mts infrastrukturi, na A1 infrastrukturi 9 m po dinar.

Ne znam da li može bolje, ali meni je ponuđeno 6 meseci po dinar na mts infrastrukturi, na A1 infrastrukturi 9 m po dinar.
To nakon što si im rekao da želiš da pređeš kod njih?

Meni je MTS digao cenu sad nakon što su preuzeli Orion, i to drastično, pa gledam alternative.

Da, ponuda od agenta, nego i ja trenutno imam bivši Orion pa čekam da završim proceduru oko raskida.

Који попуст даје највише А1 за оптички интернет+телевизију+фиксни телефон? Колико се највише може добити?
Malo više kasnim sa odgovorom ali ajde.
Danas, preko agenta, prelazak iz SBB, uzeo manji paket Net + TV za 3000 din. (500 din popusta u odnosu na sajt).
Fiksni telefoniju može tek kada se pređe i potpiše ugovor (odnosno istekne kod SBB) i to je 400 din mesečno.
Znači, Net (optika) + TV + fiksni za 3400 din.

Dal je neko sad od Martovskih povećanja cena, prelazio iz SBB ili MTS i koje je uslove preko agenata dobio za Duo paket koji je sada 3500 din? Dal moze sada 12m dinar i onda 12m puna cena?
Pridružujem se pitanju, rođaka je besna na Orion i želi da se prebaci bilo gde, a sećam se da je A1 ne tako davno imao tu sjajnu ponudu za prvih 12m 🙂

Ja sam odradio zamenu juce, ostalo mi je Orionovo opticko vlakno kako je i bilo i u stanu je samo zamenjen ruter a u hodniku zgrade su prevezali vlakno u svoj orman i cela prica prosla bez prljanja po kuci.
Uzeo sam samo net 600/300, tehnicki 10m po dinar (ceo april i onda jos 9 koje je "sredio" promoter) i posle jos 15m po 3499.

@shomiNBGD Uzeo si A1 optički net preko Orion postojeće optike?

Zasto mislis da nije moguce?

Nista u mom vidnom polju nije dirano od kablova, Orion nije busio kao Mts vertikalu kroz hodnike, vec su vukli vlakna kroz metalne ormane gde stoje strujomeri. Kako je meni objasnio njihove kutije su na spratovima X i Y i on je nekom gimnastikom spojio na onaj blizi meni, mada je sam na kraju rekao da bi mu mozda bilo lakse da je busio sve nego ovako.

A1 je u mojoj zgradi nasledio infrastrukturu od Targo telekoma ako ista znaci info..

Zasto mislis da nije moguce?
@kiza te je pitao i našao se da ai uzeo i da će on da moći tamo gde postoji SAMO Orion optička infrastruktura da uzme A1 optiku. Da A1 može Telekoma i to rentira jer je i to kupio Telekom to je sad kao MTS.

Logikom optika je optika & "pa sve je to sad MTS". E pa i Srbija je i dalje Srbija i zato može 😅

@scylla Odgovara da to ne može, jer ne može. Kao što ne može ni na Supernova optičkoj mreži.

Te varijante u podrumu, u hodniku ili i stanu "prespojili" i koriste 200, 70 ili 10 metara tuđeg / postojećeg vlakna kabla znače samo tebi kao vlasniku stana a ne igraju ulogu i nisu odgovor šta u zgradi možeš da imaš, potpišeš.

Koliko vidim, svima je ping do A1 oko 10 ms. Da li je neko bliži nuli?

7ms bežično konstantno, na kablu mogu kasnije da izmerim.

@kiza te je pitao i našao se da ai uzeo i da će on da moći tamo gde postoji SAMO Orion optička infrastruktura da uzme A1 optiku. Da A1 može Telekoma i to rentira jer je i to kupio Telekom to je sad kao MTS.

Logikom optika je optika & "pa sve je to sad MTS". E pa i Srbija je i dalje Srbija i zato može 😅

@scylla Odgovara da to ne može, jer ne može. Kao što ne može ni na Supernova optičkoj mreži.

Te varijante u podrumu, u hodniku ili i stanu "prespojili" i koriste 200, 70 ili 10 metara tuđeg / postojećeg vlakna kabla znače samo tebi kao vlasniku stana a ne igraju ulogu i nisu odgovor šta u zgradi možeš da imaš, potpišeš.

Tako je, dakle u zgradi postoji infrastruktura zasebna i za Orion, Mts, Sbb i evo i A1. Nisam ja razumeo pitanje ***.

Na Wifi. Paket 300/150 uglavnom kad merim, bude više. Za sada zadovoljan.

Prilozi

• Screenshot_20260412_143317_Speedtest.jpg
    Screenshot_20260412_143317_Speedtest.jpg
    30.5 KB · Pregleda: 95
Ha! Uveo A1 u cetvrtak, 09.04., malopre puce posle nepunih 5 dana rada. LOS blinka na ruteru.
Los prvi utisak o pouzdanosti.

Ha! Uveo A1 u cetvrtak, 09.04., malopre puce posle nepunih 5 dana rada. LOS blinka na ruteru.
Los prvi utisak o pouzdanosti.

Ili im je tehnicar bio u zgradi, ili jako blizu. Ugasila se "LOS" indikacije, net ponovo radi.

Nazad
Vrh Dno