Šta je novo?

[A1] Kucni net

Pa realan uvid ne mogu ali mogu da znaju koliko radi bazna stanica. I da prema tome pojačavaju ili broj sektora ili da stavljaju massive mimo antene. Ili mozda da dodaju NR Carrier Aggregation (NR-CA) sa 30 MHz koji su preostali za 5G.
Mislim cemu 5G ako ce se zakucati na osnovnoj verziji. Kako je LTE lepo evoluirao...

A1 tv zvanično ne može da se ugovori na 4G kućni net, može samo uz 5G duo pakete, ali će ti normlano raditi ako ti je ok brzina i na 4G režimu - scenario kad neko ugovori 5G duo paket na “5G adresi” a fizički ima samo 4G koji na lokaciji nije opterećen.

Vidim da većina daje lažne adrese, tako da ne mogu baš da imaju realan uvid?
Po mac adresama uredjaja koji se kace na svaku BS tacno znaju broj korisnika,pakete,brzine i sve ostale podatke....to je posao tehnickog tima,ne verujem da uopste to uporedjuju sa adresama na kojima su korisnici prijavili da ce koristiti uslugu.

A1 tv zvanično ne može da se ugovori na 4G kućni net, može samo uz 5G duo pakete, ali će ti normlano raditi ako ti je ok brzina i na 4G režimu - scenario kad neko ugovori 5G duo paket na “5G adresi” a fizički ima samo 4G koji na lokaciji nije opterećen.
Upravo sam to i mislio da uradim, jer pomerali su sektore i stavljali sipke tj nosace za nove 5G antene, al nikako da ih montiraju, a meni istice box mts.
Pa sam mislio da uzmem 5G duo internet i tv na drugu adresu. 4G radi ekstra uvek je preko 150 sa 60 Mb/s.

Samo obavezno pre ugovaranja da sa nekim 4G modemom ( min. Cat6 ) testiraš 4G brzinu ( npr. Huawei B535 ili ZTE K20 )

TV ti je u tom slucaju isto sto i monitor, sluzi samo da prikaze sliku, ne moze naprasno kao fizicki uredjaj da dobije WiFi mogucnosti jer iste nema u sebi.

Box sve to ima u sebi i racunaj da ti je to eksterna pamet za taj TV.
Hvala na odgovoru! Samo da potvrdim.

Da li taj Box uredjaj ima u sebi ugradjen WiFi i mogućnosti povezivanja na WiFi mrežu?

Ovo pitam zato što radije ne bih da povezujem Box na ruter sa ethernet kablom jer to želim da uradim na svom kompjuteru.

Za mene, najidealnija situacija mi je sledeća:
  • 5G Ruter u sobi gde mi je kompjuter (povezan na komp sa ethernet kablom)
  • TV Box povezan na moj "glupi" TV preko HDMI kabla
  • Box se konektuje na 5G ruter preko WiFi, i šalje signal na moj TV koji prikazuje sliku
Da li je ovo moguće, ili će biti neki problem sa ovim rasporedom?

Box idealno treba da bude blizu ruteru.
Da li postoji neki odredjeni razlog za ovo?

Ako Box u sebi ima WiFi, da li će smetati ako mi ruter bude blizu kompa u susednoj sobi?

Koliko sam čitao, 5G rutere je najbolje namestiti na poziciju u kući gde primaju jak signal od najbližeg 5G tornja/antene, što u mom slučaju je kod prozora gde mi se kompjuter nalazi.

Da li je ovo los signal za 5G kucni net? Agenti kazu da nema mogucnosti da se uvede 5G kucni net:

1782395594691.webp

@Mission_AD Box ima svoj WiFi i samim tim moze da se poveze na WiFi mrezu.

Za tvoj scenario - moguce je, uglavnom nema problema dokle god signal ne prolazi kroz zid ili vise zidova, to vec zavisi od toga gde ti je komp i gde ti je TV odnosno box.

Razlog je jer mogu da se jave problemi zbog loseg signala ako ima dosta prepreka ili je signal slab ili se mesa sa drugim signalima itd itd.

Da li je ovo tačno i za net + tv pakete?

Ako jeste, kakva je situacija? Da li je neko imao do sada problem što su ih postavili pod CG-NAT?
Ima li uopšte neka naznaka kada bi mobilni operateri kod nas u Srbiji trebali da počnu da koriste IPV6 internet protokol, nakon čega CG-NAT neće više biti potreban?! Bilo je reči da bi to u sklopu implementacije 5g tehnologije trebalo, ali...

da koriste IPV6 internet protokol, nakon čega CG-NAT neće više biti potreban?!
IPv6 je "drugi internet" u odnosu na IPv4 pa će i uvođenjem istog ostati potreba za IPv4 CGNAT ili 464XLAT (što je slična tehnologija).

Jednostavno, IPv4 ima samo 4.3 milijarde adresa od kojih je 3.7 milijardi korisno, a kako prosečan čovek na planeti ima po 2-3 uređaja, to je 20 milijardi uređaja koji moraju da dele 3.7 milijardi adresa, pa će CGNAT ostati u upotrebi još dugo.

Odlična stvar je što uvođenjem IPv6, veliki deo saobraćaja prestaje da prolazi kroz CGNAT/464XLAT - Netflix, Prime, Apple+, Google, Youtube, Facebook, Instagram, svi sajtovi koje štiti Cloudflare, download igrica imaju omogućen pristup kroz novi protokol, te bi provajderi uštedeli mnogo novca, jer CGNAT uređaji obično koštaju puno i zavisi od ukupne količine saobraćaja koja je preneta, a korisnici bi imali bolje iskustvo - za nijansu brže učitavanje sadržaja i mnogo bolje iskustvo korišćenja voice i video aplikacija preko interneta.

Kada provajder uvede IPv6, on ima dve opcije:
  • da koristi dual-stack - da korisnici dobiju i IPv4 privatnu adresu i IPv6 /64 javni prefiks, pa da se za IPv6 ne koristi CGNAT a da za IPv4 nastave da koriste isti
  • da pređu na IPv6-only uz korišćenje 464XLAT koji se sastoji od dve komponente:
    • PLAT / NAT64: servis sličan CGNAT koji omogućava pristup servisima na internetu koji podržavaju samo IPv4
    • CLAT: komponenta operativnog sistema korisničkog uređaja ili CPE rutera koja pravi "virtuelnu" IPv4 adresu koju mogu koristiti svi programi koji uopšte ne podržavaju IPv6
Obe mogućnosti daju identično korisničko iskustvo - IPv4 i dalje ima restriktivan CGNAT, a IPv6 radi bez ikakvog NAT-a.

Ja sam u sličnoj situaciji. Moj PC je na drugom spratu, dok mi je TV na donjem, pa i ovo mene zanima.
@Mission_AD Box ima svoj WiFi i samim tim moze da se poveze na WiFi mrezu.

Za tvoj scenario - moguce je, uglavnom nema problema dokle god signal ne prolazi kroz zid ili vise zidova, to vec zavisi od toga gde ti je komp i gde ti je TV odnosno box.

Razlog je jer mogu da se jave problemi zbog loseg signala ako ima dosta prepreka ili je signal slab ili se mesa sa drugim signalima itd itd.
Upravo sam kontaktirao agenta u vezi ovoga i kaže mi da Smart Box nema u sebi ugradjen WiFi i da je konekcija samo preko WAN/Ethernet kabla.

Da li je ovo istina? Do sada, sve što sam čitao o ovome, svako kože da je moguće (tj. da box ima WiFi ugradjen u sebi) i da je kabel potreban samo zbog stabilnosti jer WiFi ume da laguje kao što @Lanikor kaže, ako prolazi kroz više zidova.

Kada odem na Google da vidim za više informacija o ovome, našao sam priručnik/upustva za korišćenje tog Smart Box-a koji kaže sledeće:

1.1 Tehničke karakteristike i povezivanje STB-a

...

Da biste obezbedili internet konekciju, STB je potrebno povezati na internet putem WAN
kabla. Ako fizičko povezivanje nije moguće, možete se povezati na internet i putem WiFi
mreže (opisano u delu 1.5. Povezivanje na internet).

A u delu 1.5, piše sledeće:

1.5 Povezivanje na internet

U narednom koraku, STB će proveriti internet konekciju i vezu sa serverima.

Ukoliko ste STB povezali putem WAN kabla na internet mrežu, potrebno je samo da odaberete opciju Nastavi i pređete na sledeći korak podešavanja.

Ako STB nije povezan putem WAN kabla, na ekranu STB-a će se pojaviti lista dostupnih WiFi mreža. Potrebno je da izaberete mrežu na koju želite da se povežete.

Izaberite WiFi mrežu na koju želite da se povežete I potvrdite izbor pritiskom na taster OK.

Ako ima neko u ovoj temi ko je uzimao 5G KućniNet Duo paket, da li bi mi mogli učiniti uslugu i proveriti ako vaš Smart Box može da se konektuje preko WiFi-a?

@Carlex92 може, тако сам повезао од почетка коришћења…
Slika je od njihovog uputstva. Box je iz tog paketa.
Mnogo hvala na odgovorima! Mnogo znače.

Koji su ovo paketi u pitanju, 5G KN Duo, ili 5G KN Duo Plus? Ovo pitam u slučaju da daju različite Box uredjaje u zavisnosti od kog paketa uzmeš.

Dodatno, voleo bih da pitam kod koga ste nabavili svoj paket? Da li je bilo preko agenta? Kroz poslovnicu, ili kroz njihovu zvaničnu web adresu?

Ma svi boksovi imaju wifi, imam ih 7-8 razlicitih. Idi u neku vecu poslovnicu jer imaju i magacin sa uredjajima, (da ne cekas da ti ga salju kurirskom sluzbom).

Hteo bih da prebacim paket sa 4g na 5g dal je to neko radio i dal daju ili mora samo preko nekih agenata A1?
Moj brat je presao sa 4g na 5g. Sami su ga zvali,nije ni trazio. On je za sad jedinstven slucaj barem ovde na forumu.

Još jedno pitanje od mene i to je to, imam sve informacije koje mi trebaju.
Dakle, ako uzmem 5G KućniNet "300/50" na drugu adresu i postavim ga na lokaciji gde prema A1 ima uslova samo za 5G KN Basic
šta mogu da očekujem, da li će biti max "100/20" koliko je 5G KN Basic ili može da bude i bolje ili možda gore!
Meni bi zapravo bio ok i tih "100/20", bio sam na 50/8 na ADSL-u pa mi je radio net ok, ali je razlika između 5G KN Basic i 5G KN
240 dinara, da je slabiji paket jedno 500 din manje pa ajde, jedna obična pljeska mesečno ali za 240 din, šta da pričamo!

Nažalost nemam nikakvih mogućnosti da testiram 5G u zgradi gde bi se koristio net.
(nemam optiku, treba mi samo net)

Radiće, ali koliko brzo, to niko ne zna.

Jedino što možeš da uradiš je da postaviš ruter na par lokacija (koje su blizu spoljnih zidova, prozora) i vidiš gde najbolje radi.

Još jedno pitanje od mene i to je to, imam sve informacije koje mi trebaju.
Dakle, ako uzmem 5G KućniNet "300/50" na drugu adresu i postavim ga na lokaciji gde prema A1 ima uslova samo za 5G KN Basic
šta mogu da očekujem, da li će biti max "100/20" koliko je 5G KN Basic ili može da bude i bolje ili možda gore!
Meni bi zapravo bio ok i tih "100/20", bio sam na 50/8 na ADSL-u pa mi je radio net ok, ali je razlika između 5G KN Basic i 5G KN
240 dinara, da je slabiji paket jedno 500 din manje pa ajde, jedna obična pljeska mesečno ali za 240 din, šta da pričamo!

Nažalost nemam nikakvih mogućnosti da testiram 5G u zgradi gde bi se koristio net.
(nemam optiku, treba mi samo net)
Uzmi A1 e sim pripejd i testiraj telefonom 5G kod sebe koja je brzina.
Morao bi imati mnogo vece brzine od 100 Mb/s.
Cak i 4G ide preko 100 Mb/s.

Nazad
Vrh Dno