Šta je novo?

[A1] Kucni net

… naravno da može - ali, pitanje je da li je moguće preći na optiku i prekinuti ugovor za KN… do nedavno, nije bilo moguće preći sa 4g na 5g KN…

Dali ima neko kontakt agenta za Suboticu?
Postavi ovde pitanje i trebalo bi da dobiješ odgovor

Da li neko zna ako postoji ograničenje podataka za 5G Kućni Net?

Čitao sam mešovite komentare u vezi ovoga, i dok nisam "teški" korisnik, ovo je jedina stvar što mi daje dvoumicu u vezi uzimanja ovog neta.

Neki tvrde da ima ograničenje podataka (do 500 GB ili 1 TB zavisno od paketa), dok drugi tvrde da je to samo kod 4G KN-a, i da su od 5G verzije ukinuli ograničenje (ili da je limit dosta povećan).

Ne mogu da ti isključe internet, mogu da ti smanje brzinu protoka. Meni je agent rekao: neograničen internet kada sam uzimao opremu. Mislim da i u ugovoru piše nešto tog tipa, mogu da proverim kasnije.
Svakako, ovde se govorilo o tome da zadržavaju pravo da smanje (ograniče) brzinu protoka, ako se javi zagušenje na mreži ali da se i to praktično ne dešava nikada ili vrlo retko.

Evo šta kaže Guglo 😉

KućniNet i 5G KućniNet paketi: Ove tarife imaju definisanu maksimalnu količinu podataka pri maksimalnoj brzini, nakon čega se brzina smanjuje do kraja obračunskog perioda radi očuvanja resursa mreže:
  • Standardni KućniNet paketi: Nakon potrošenih 500 GB, brzina se smanjuje na maksimalno 5 Mbps.
  • 5G KućniNet paketi (Basic, Plus, Duo): Nakon potrošenih 1 TB ili 2 TB (u zavisnosti od pretplate), brzina se smanjuje na maksimalno 50 Mbps

KućniNet i 5G KućniNet paketi: Ove tarife imaju definisanu maksimalnu količinu podataka pri maksimalnoj brzini, nakon čega se brzina smanjuje do kraja obračunskog perioda radi očuvanja resursa mreže:
  • Standardni KućniNet paketi: Nakon potrošenih 500 GB, brzina se smanjuje na maksimalno 5 Mbps.
  • 5G KućniNet paketi (Basic, Plus, Duo): Nakon potrošenih 1 TB ili 2 TB (u zavisnosti od pretplate), brzina se smanjuje na maksimalno 50 Mbps

Batalite Chat GPT. On daje nepouzdane i netačne informacije, uključujući i ovu. Sve relevantne informacije imate na sajtu A1. Brzina se ne smanjuje nakon potrošene određene količine podataka nego je ostavljena mogućnost da je A1 smanji nakon utrošene određene količine podataka. U praksi, do sad se niko nije javio da mu je smanjena brzina protoka.

Batalite Chat GPT. On daje nepouzdane i netačne informacije, uključujući i ovu. Sve relevantne informacije imate na sajtu A1. Brzina se ne smanjuje nakon potrošene određene količine podataka nego je ostavljena mogućnost da je A1 smanji nakon utrošene određene količine podataka. U praksi, do sad se niko nije javio da mu je smanjena brzina protoka.
To sam i kazao. (Jel vidiš 😉 pre citiranja)

Ok, koliko sam pretražio po netu, i dalje vidim mešane podatke u vezi toga da li Kućni Net ima ograničene podatke ili ne (za 5G KN).

Prvi rezultat pretrage je bio TeleSrbija članak o tome da A1 uvodi ograničenje brzine za takozvane "neograničene" KućniNet pakete i to sa jasnim citatom sa zvanične A1 web stranice.

Drugi rezultat pretrage me je doveo nazad na forum gde je korisnik @serbianx napravio temu sa obaveštenjem za druge o ovome, ali kao što je navedeno u toj temi, o ovome se već pričalo u ovoj temi nekoliko stranica ranije kao što je @magnetic spomenuo u ovoj poruci.

E sad, ovo me dovodi do zadnje stvari, a to su zvanične informacija sa A1 web stranice.

Kada odete na stranicu za A1 KućniNet, i skrolujete sve do dna, pronaći će te tri taba, Najčešća pitanja, Dodatne informacije, i Lista kanala.

Ako kliknete na tab Dodatne informacije, sve što vas čeka je ogroman zid teksta gde sve što su TeleSrbija članak i korisnik @magnetic spomenuli ranije nije napomenuto.

Bukvalno, ako pokušate da nadjete prethodne informacije o potrošnji količine saobraćaja, ili ograničenja, nećete ništa naći.

Ovo me dovodi do mišljenja da su ili sakrili tu informaciju, ili da su ukinuli ovu praksu jer ako odete na tab Najčešća pitanja, pronaći će te pitanje i odgovor koji sledi:

Da li postoji ograničenja interneta kod tarifa 5G KućniNet?

Internet je neograničen. Razlike postoje samo u brzini prilikom preuzimanja/postavljanja fajlova u zavisnosti od tarife koje imate.

E sada, da li je ovo totalno istina ili ne, ne znam, pa bih voleo da čujem mišljenja i iskustva od vas koji ste pratili sve ovo, zajedno sa vama koji koristite 5G KN, jer mi je to jedini izbor koji mogu da uzmem od A1.

… naravno da može - ali, pitanje je da li je moguće preći na optiku i prekinuti ugovor za KN… do nedavno, nije bilo moguće preći sa 4g na 5g KN…
Pa to je čovek i pitao - da li može preći sa KN na optiku. Neće sigurno plaćati i KN i optiku.

Meni su rekli da ne može jer su u pitanju različite tehnologije. Mada ako 5G KN ostane ovako dobar, meni je dovoljno.

Neki se clanovi ljute kad hocu da im pomognem, tatini sinovi bogom dani. Nadam se da ce sad biti bolje.
Ovo je sa sajta kod njih i da, promenjen je tekst o ogranicenju.

"Radi obezbeđivanja optimalnog kvaliteta usluge za sve korisnike, a u cilju sprovođenja redovnih mera za upravljanje saobraćajem, A1 zadržava pravo da korisnicima KućniNet Basic, KućniNet, KućniNet Plus tarifa privremeno ograniči brzinu prenosa podataka na maksimalno 5 Mbps za download. Ograničenje brzine se automatski uklanja po prestanku sprovođenja neophodnih redovnih mera za upravljanjem saobraćajem.

Radi obezbeđivanja optimalnog kvaliteta usluge za sve korisnike, a u cilju sprovođenja redovnih mera za upravljanje saobraćajem, A1 zadržava pravo da korisnicima 5G KućniNet Basic, 5G KućniNet, 5G KućniNet Plus, 5G KućniNet Duo, 5G KućniNet Duo Plus tarifa privremeno ograniči brzinu prenosa podataka na maksimalno 50 Mbps za download. Ograničenje brzine se automatski uklanja po prestanku sprovođenja neophodnih redovnih mera za upravljanjem saobraćajem. "

U prevodu, ako ceo dan skidas torente i cepas tipa TB dnevno, da, ugasice te maksimalno. Sto je i normalno. Kao sto uvek za telefoniju ima informacija da se prevelik saobracaj moze dodatno naplatiti i da je za fizicka lica zabranjeno da preko broja obavljaju poslove call centara itd. U prevodu, ukoliko si biznis i zoves i pricas ceo dan ili ti treba 100TB neta dnevno, sklopis ugovor kao firma.

Dakle sve moze ali u normalnim kolicinama.
Dakle kao sto operateri prate potrosnju instagrama, fejsa ili tv aplikacija poput irisa, prate i ostale sadrzaje. Ne verujem da ce bilo koga da ogranice za recimo Duo paket i saobracaj xplore aplikacije, ali ako vide neke nerealne streamove ili torente, onda imaju osnov.

Da pise TB dnevno ne bi niko nista komentarisao. Pisalo je TB mesecno, sto nije nedostizno, sad ne pise koliko, sto je realno jos gore.

Da vas podsetim da je konkurencija prodavala pakete neogranicene (1TB mesecno) pa je interesovanje za to bilo nikako jer je A1 bio bolja opcija jer je neogranicen. Sad nije objektivno da se a1 isto to prasta.

Da pise TB dnevno ne bi niko nista komentarisao. Pisalo je TB mesecno, sto nije nedostizno, sad ne pise koliko, sto je realno jos gore.

Da vas podsetim da je konkurencija prodavala pakete neogranicene (1TB mesecno) pa je interesovanje za to bilo nikako jer je A1 bio bolja opcija jer je neogranicen. Sad nije objektivno da se a1 isto to prasta.

Znam da nije TB nedostizno, zato sam napomenuo da je svrha jako bitna. Ja sam na MTS mobilnom netu od 500GB tukao mesecno i po 400GB na Iris, ali to MTS ne tarifira u potrosnju iz paketa. Pa onda na kraju meseca izadjem na oko 800-900GB, ali me ne usporavaju jer je veliki deo moje potrosnje njihova Iris platforma. Zato sam i rekao da, prateci potrosnju, ukoliko je bilo i 10TB mesecno, ali da je najveci udeo Xplore, Insta, FB, YT, ne verujem da ce ograniciti brzinu. Ali skidati sa neta kompilaciju filmova od 10TB je mozda iz njihovog ugla osnov za smanjenje brzine u tom mesecu. Oni nisu rekli da ce sigurno svakome ograniciti, vec da zadrzavaju pravo u slucaju zloupotrebe. Na korisnicima je da budu fer i korektni i prema njima, pa i prema sebi pa da kazu da li je njihovo koriscenje zloupotreba ili ne.

U prevodu, ako ceo dan skidas torente i cepas tipa TB dnevno, da, ugasice te maksimalno. Sto je i normalno. Kao sto uvek za telefoniju ima informacija da se prevelik saobracaj moze dodatno naplatiti i da je za fizicka lica zabranjeno da preko broja obavljaju poslove call centara itd. U prevodu, ukoliko si biznis i zoves i pricas ceo dan ili ti treba 100TB neta dnevno, sklopis ugovor kao firma.

Dakle sve moze ali u normalnim kolicinama.
Dakle kao sto operateri prate potrosnju instagrama, fejsa ili tv aplikacija poput irisa, prate i ostale sadrzaje. Ne verujem da ce bilo koga da ogranice za recimo Duo paket i saobracaj xplore aplikacije, ali ako vide neke nerealne streamove ili torente, onda imaju osnov.
To sve razumem, i sve mi ima smisla. Samo bih želeo da znam da li postoje ograničenja podataka, i ako postoje kolika su i na kojim paketima. To je sve što bih želeo od njih, tj. da obaveste korisnike koji gledaju da uzmu ovakav net.

Ja, lično, nisam nikada imao ovakav net ranije, sve je uvek bilo preko žičane mreže, tako da nisam nikada pratio kolika mi je prosečna mesečna potrošnja saobraćaja u GB-ima što me dovodi do pitanja koji bi paket bio najbolji za mene.

No, ja sebe smatram kao "lagani" korisnik tako da ne verujem da bih ikada pogodio taj limit koji nude (sem ako se taj limit ne obriše u početku narednog obračunskog perioda kao što su ranije spominjali).

Da, u uslovima i piše da se ograničenje ukida početkom sledećeg obračunskog perioda. Ali evo dosad nismo imali slučaj da je neko ovde dobio to ograničenje. Mada, i tih 50Mbps je solidno u odnosu na ranija ograničenja kojima su se ograđivali oni i ostali operateri.

Od 10.3. koristim uslugu. Svakog dana rade dva Eon boxa,radi Kodi + real debrid+torrbox,redovno. Gledam cesto 4k naslove. Znaci heavy sam korisnik. Ne skidam torrente jer nemam potrebe za tim.
Potroseno do sad :

Prilozi

• Screenshot_2026-06-21-00-45-13-890_com.tplink.aginet.webp
    Screenshot_2026-06-21-00-45-13-890_com.tplink.aginet.webp
    23.3 KB · Pregleda: 91
Ljudi ako skidate 50 igri ili update za igre i smanje vam hipotetički na 50Mbps to vam je i dalje 6MB/s odnosno 360MB/minutu odnosno 21600 MB po satu odnosno 518000MB za dan. Ako vam je pola TB dnevno malo onda mozda i treba da vas ogranice...

Nedavno mi je istekao ugovor sa SBB i gledam da predjem na ovaj Kućni net. Pošto vidim da je instalacija veoma laka, voleo bih da pitam da li postoji mogućnost povezivanja rutera/modema u PC preko ethernet kabla, ili je samo za wireless konekcije?

Hvala na odgovoru. Zaboravio sam pitati u prethodnoj poruci, kakve su instalacije za TV?

ako neko ima u ovoj temi ko je uzimao kućni net + tv paket, da li su instalacije iste kao kada se uvodi optika ili coax mreža? Da li će se morati bušiti i razvlačiti kablovi ili je instalacija prosta kao i za net?

Meni je televiziju čovek povezao na wifi, ruter u struju Nije bilo bušenja...

Nazad
Vrh Dno