Šta je novo?

[A1] Kucni net

4G bandove fiksiraj na B3 i B7 ( eventualno i B1 ), a 5G moraš ostaviti na auto.

Moj predlog je da ovo ipak ne radi i da sve ostavi na auto, jer potencijalno može ostati bez signala kad noću gase bazne stanice na 4G, pošto 5G ne može da radi bez 4G signala.

Ovo je što si predložio je korisno za 4G rutere, ali na 5G ruterima ne pravi suštinsku razliku, a donosi rizik gubitka signala noću.

Zna li neko da li ovo ogranicenje brzine nakog potrosenih 500 gb, 1tb ili 2 tb u zavisnosti od paketa vazi za stare korisnike koji su potpisali pre ove izmene od 1. aprila ???

Moj predlog je da ovo ipak ne radi i da sve ostavi na auto, jer potencijalno može ostati bez signala kad noću gase bazne stanice na 4G, pošto 5G ne može da radi bez 4G signala.

Ovo je što si predložio je korisno za 4G rutere, ali na 5G ruterima ne pravi suštinsku razliku, a donosi rizik gubitka signala noću.
Eventualno da isproba jednu noc, da vidi jel ce ostati bez neta (jer to gasenje zavisi do bazne do bazne).

Zna li neko da li ovo ogranicenje brzine nakog potrosenih 500 gb, 1tb ili 2 tb u zavisnosti od paketa vazi za stare korisnike koji su potpisali pre ove izmene od 1. aprila ???
Procitaj poslednjih par stranica, sve zivo smo ispisali u vezi toga.

Za sad se "nista ne zna", barem se niko nije javio u praksi da su mu limitirali brzinu.
Sestra (stari ugovor, od aprila prosle godine) je od 17.02 do 17.03 potrosila nekih 700+ GB i nisu joj limitirali brzinu.
Jedan clan se ovde javio kako je bese potrosio 1.8TB (1800GB) i nisu mu lupili limit (zab sam da li je napisao jel stari ili novi ugovor).

Za sad smo se ovde na forumu slozili da u praksi nece biti automatskog limitiranja cim se predje 500GB nego A1 "ima pravo" da uradi limit pa ce u praksi retko to raditi (ako primete da bas neko siluje protok i to pravi problem generalno na toj baznoj stanici, ono bude preopterecenje).

Moje misljenje, jos je rano da se donese zakljucan, treba proci neko vreme pa da vidimo kakvo je stanje u praksi (jer su skoro uveli to ogranicenje).

Da ne bude zabune verzano za terminologiju koja se koristi u ovoj temi, pod noćnim "gašenjem" bazne stanice ne misli se da A1 noću gasi bazne stanice skroz, već ih prebacuje u ekonomski režim rada (sa manjom snagom).
Gase bandove? 😀
Jer baznu stanicu ne gase kompletno posto ostave B20 band.

Naravno, i "gasenje" bandova nije ispravno kao sto klasicno "paljenje" odnosno "gasenje" npr. PCa nije ispravno jer to nije vatra/pozar pa da se gasi nego "ukljucivanje/iskljucivanje".

Poslednja izmena:
Gase bandove? 😀

Naravno, i "gasenje" bandova nije ispravno kao sto klasicno "paljenje" odnosno "gasenje" npr. PCa nije ispravno jer to nije vatra/pozar pa da se gasi nego "ukljucivanje/iskljucivanje".
Da, to sam zaboravio da kazem, ali je bilo kasno da editujem post. Ostave samo B20 band ukljucen nocu radi stednje.

Iz mog iskustva, izgube se sve 4G frekvencije na BS, prvo B3, zatim B1 i na kraju B20 (na mojoj BS nema B7 još uvek). B20 ostane najduže, tako da moguće da ljudi zbog toga imaju utisak da B20 ostane celu noć. Jednostavno odu da spavaju pre nego što se B20 izgubi. 😴

Interesantno da na toj baznoj stanici sa koje izgubim prijem svih 4G frekvencija noću, 5G n78 ostane da radi u dual connectivity modu (4G signal B1, B3, B20 dobijam sa dalje bazne stanice, a 5G n78 sa te, najbliže).

Jel probao neko da uzme 5g na jednoj adresi i da nosi na drugu? Trebalo bi u principu da radi kao i 4g?

@miki92 radi.

Uzet 5G KN zvanično na podržanoj adresi, radi na sasvim drugoj adresi na 5G (koja zvanično nije podržana), a radi i kad ga odneseš negde gde nema 5G signala, naravno kolko ruter uspe da izvuče na 4G.

Stigao prvi racun za 5g. Potroseno od 10.3.-31.3. 750gb. Fakturisano 1360dinara.

Da li je najveca moguca ponuda preko agenta za Kucni net + TV 25% na 24m ili je moguce ocekivati vise? Prelazak iz Yettela

Pozdrav,

Jel može neko da mi pošalje broj nekog agenta, da pokušam da izboksujem 5G ruter?

Iz mog iskustva, izgube se sve 4G frekvencije na BS, prvo B3, zatim B1 i na kraju B20 (na mojoj BS nema B7 još uvek). B20 ostane najduže, tako da moguće da ljudi zbog toga imaju utisak da B20 ostane celu noć. Jednostavno odu da spavaju pre nego što se B20 izgubi. 😴

Interesantno da na toj baznoj stanici sa koje izgubim prijem svih 4G frekvencija noću, 5G n78 ostane da radi u dual connectivity modu (4G signal B1, B3, B20 dobijam sa dalje bazne stanice, a 5G n78 sa te, najbliže).
Hm, verujem da to vazi samo za stanice na kojim ima 5G.
Ne verujem da na stanicama na kojima nema 5G da gase i B20.

Hm, verujem da to vazi samo za stanice na kojim ima 5G.
Ne verujem da na stanicama na kojima nema 5G da gase i B20.

Kod mene su gasili B20 i pre uvođenja 5G.

Tada sam hvatao B20 sa dalje BS, sa isključenim band lockom, bez agregacije drugih B. Međutim, ako bih uradio band lock na B1+B3, hvatao bih B3 sa iste dalje BS, opet bez agregacije. Moja pretpostavka je da kad je signal manje stabilan, agregacija se ne aktivira.

Mišljenja sam da sa se prebacivanjem BS na "low power" noću postepeno gase sve 4G frekvencije i da samo postoji razlika u tome da neke BS idu na "low power", a neke ne idu (kako bu se održala usluga), a da je utisak da noću ostaje B20 zato što se u "low power" konfiguraciji poslednji ugasi i zato što će uređaj od udaljene BS koja nije u "low power" konfiguraciji dobiti najbolji signal B20, jer se on prostire najdalje.

Kod mene, u selu, jedino B20 imam i on je po jačini signala i brzini protoka jednak i danju i noću.
A repetitor nije u našem, već u susednom selu.

Mada, obzirom da repetitora nema previše u okrugu, ostaju aktivni, jer drugačije i ne bi moglo.

Zanimljiva je ovo konfiguracija. Ne treba o ničemu misliti, niti šta juriti - uvek isti i konstantni internet bez ikakvih problema.

Tako je i sa drugim mrežama. Sa svima je bilo isto u kontinuitetu bez promena.
Čak i telefon sada koristim na 2G only i razgovori su jednaki i čisti. Nema variranja u toku razgovora.
Jedino za internet na telefonu kada kod kuće nisam imam posebnu karticu.. i to varira od lokacije do lokacije.

Sve u svemu, hoću reći da mi se sviđa B20. Kod njega nema razmišljanja.

Mada, obzirom da repetitora nema previše u okrugu, ostaju aktivni, jer drugačije i ne bi moglo.

To je i poenta. U gradskim sredinama gde ima puno BS na malom prostoru, u noćnim satima, kada je opterećenje mreže višestruko manje nego danju A1 koristi prostor da uštedi struju prekidom rada određenih BS. Svi će imati uslugu, ali da bi se ona ispručila, nije potrebno toliko BS kao danju. Na selu, ako samo jedna BS pokriva određeno područje, ona mora ostati aktivna, jer bi njeno gašenje prekinulo uslugu.

To je i poenta. U gradskim sredinama gde ima puno BS na malom prostoru, u noćnim satima, kada je opterećenje mreže višestruko manje nego danju A1 koristi prostor da uštedi struju prekidom rada određenih BS. Svi će imati uslugu, ali da bi se ona ispručila, nije potrebno toliko BS kao danju. Na selu, ako samo jedna BS pokriva određeno područje, ona mora ostati aktivna, jer bi njeno gašenje prekinulo uslugu.
Kod mene A1 ponekad gasi BS skroz pa primam B20 signal sa druge BS ali najcesce samo ugase na mojoj sve bandove a ostave B20. Iskreno nisam primetio razliku osim sto je malo slabiji signal. Protok je sličan bilo da dobijam sa moje ili susedne BS signal...

Pošto vidim da se uz 5G KućniNet Duo dobija 1 STB, na ostale uređaje može da se instalira samo aplikacija? Tu u paketu isto važi pravilo o korišćenju 3 tv-a istovremeno?

Kod mene (još sam na 4g) noću ugase sve osim b20 i brzina se sroza na 1-3 Mbps. Sreća pa me nije briga ali da sam neka noćna ptica, A1 KN bio bi preskočen u širokom luku... bar pre nego što je stigao 5g.

Nazad
Vrh Dno