Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ovaj forum je za Kucni Net i posto sam nekoliko puta savetovao ljudima da je dobro da uloze u skuplji ruter i / ili antene, osecam obavezu da malo pojasnim stvari kako i sta se dobija sa skupljim ruterom (a sta ne) i kako uopste radi LTE 4G (paznja-ovo je samo za 4G; 5G radi mnogo drugacije). Ovaj tekst dole moze da preskoci slobodno onaj koji sve to zna ali oni koji nisu familijarni sa 4G, bilo bi dobro da procitaju da bi lakse donosili odluke koji se ticu uvodjenja 4G baziranog interneta u kuci.
Zasto skuplji LTE ruter ne daje UVEK vece brzine – kako LTE 4G ZAISTA funkcionise (uprosceno)
„Ako kupim skuplji LTE ruter (Cat12, Cat18, Cat19), zasto UVEK ne dobijem vece brzine nego sa obicnim Huawei B535 ili slicnim?“
LTE 4G je sistem u kome mreza ima potpunu kontrolu. Ruter, cak i najbolji, ne moze da se „bori“ za vise resursa kada je bazna stanica opterecena. Skuplji ruter ne znaci automatski veci protok, narocito u spicu.
Gde ljudi najcesce grese u ocekivanjima, koja deluju potpuno logicno - ali pogresno za LTE : Bolji ruter ima jaci CPU, ima pametnije algoritme pa na osnovu toga trebao bi da ‘izvuce’ vise brzine kad je guzva…To vazi za Wi-Fi, kablovski internet, opticki internet…Ali NE vazi za LTE. LTE je centralno kontrolisan system, gde je bazna stanica sef a svi ruteri i telefoni su poslusni klijenti.
Bazna stanica odlucuje ko dobija koliko resursa, kada se koristi C A , koja modulacija (QPSK / 16QAM / 64QAM) se primenjuje. E sad, na zalost, u LTE svetu ruter ne moze da trazi vise, moze samo da prihvati ono sto mu se dodeli.
Sa jacim ruterima Cat12 / Cat19 dobijate bolju agregacionu sposobnost modema (koliko bandova moze da agregira), koje modulacije moze da podrzava, ali ne znaci da ce mreza to uvek dozvoliti. On nece imati prioritet, ili oteti brzinu drugim korisnicima. Onog trenutka ako bazna stanica postane opterecena, svi ruteri zavrse na slicnim brzinama, bez obzira na cenu. Zato i polovan Huawei B535 od 4000 din i 160 evra nov MikroTik cesto daju isti rezultat – ako su na istoj baznoj stanici, u isto vreme, pod istim opterecenjem, BS ih tretira jednako. Skuplji ruter nece „oteti“ vise resursa, nekako prevariti BS, i nece pronaci „tajni put“ koji drugi korisnici ne vide.
Pa zasto onda uopste kupiti skuplji ruter? Generalno grupisano - zbog tri stvari koje JEFTINI ruteri ne nude:

Vidljivost sta se zapravo desava - mozes da vidis koji bandovi se koriste, da li CA radi, kakav je RSRQ / SINR, da li je problem mreza ili tvoja konfiguracija (ovo jeftiniji ruteri nadoknadjuju uglavnom skriptama koje vecinom rade, ali ne za sve modele I ne za sve SW nadogradnje)

Bolja kontrola –omogucava ruteru da ne ostavi neiskoriscene performanse koje mu BS nudi

Reakcija kada je mreza pod pritiskom – ali ne da stvori brzinu ni iz cega, nego da reaguje ranije,
pre nego sto sve „pukne“, smanji seckanje ( a to se primeti kao ogromna razlika u realnoj upotrebi tipa Netflix, YouTube, live sport).

Zakljucak je surov ali istinit: LTE ne nagraduje jace rutere ali im omogucava da bolje iskoriste vreme kada bazna stanica nije preopterecena.

Zar ne bi dobar ruter trebalo da ima bolje performanse od telefona? Pitam jer ne znam.
Deluje logicno, ali telefoni su dovedeni do savrsenstva da rade efikasno i da imaju chipset / lte modem mnogo bolji nego prosecan ruter, jer moraju da rade u svim mogucim i nemogucim uslovima - to bar mi kupci ocekujemo od njih - a 4G ruteri su napravljeni da budu staticni, da ih provajderi poklanjaju za dz i rade dobro za onih 20% ljudi koji imaju srecu da budu na pravom mestu. Najlaksi odgovor lezi u poredjenju cena...Koliko si platio telefon, a koliko ruter? Ako platis ruter (ili ulozis u ruter i antene spoljne) koliko i telefon, vrlo verovatno ces imati iste ili bolje performanse.

Poplasi ti narod. Moje iskustvo je drugacije. Na vikendici imamo MTS kucni net ili kako se vec zove i sa nekih prastarim telenor ruterom koji nema CA smo dobijali brzine 10-30mbps. Uz taj mts ugovor je stigao i onaj mifi uredjaj sto se bode u usb i koji je kao takav neupotrebljiv, ali s njim su brzine bile vece ~60mbps zato sto taj mifi ima CA.
Ja sam skoro dobio od A1 onaj NX520 zbog 5G KucniNet, i testirao sam sa MTS karticom u tom ruteru i dobijao sam tamo iste brzine kao sa mifi tj ~60mbps i slicno je radilo u peak-u tako da skuplji ruter verovatno znaci bolji prijem imho 🙂

Poplasi ti narod. Moje iskustvo je drugacije. Na vikendici imamo MTS kucni net ili kako se vec zove i sa nekih prastarim telenor ruterom koji nema CA smo dobijali brzine 10-30mbps. Uz taj mts ugovor je stigao i onaj mifi uredjaj sto se bode u usb i koji je kao takav neupotrebljiv, ali s njim su brzine bile vece ~60mbps zato sto taj mifi ima CA.
Ja sam skoro dobio od A1 onaj NX520 zbog 5G KucniNet, i testirao sam sa MTS karticom u tom ruteru i dobijao sam tamo iste brzine kao sa mifi tj ~60mbps i slicno je radilo u peak-u tako da skuplji ruter verovatno znaci bolji prijem imho 🙂
Mislim da smo se malo mimoisli - naravno da skuplji ruter VEROVATNO znaci bolji prijem. Ja sam se fokusirao samo na to VEROVATNO.

Iz mog iskustva MTS ogranicava brzinu za mobilni internet. Nije samo do MiFi uredjaja, vec ta brzina od 50mbps ostaje i na telefonu recimo. A prema informacijama sa ovog forum, i iz iskustva poznanika, A1 ne razlikuje KucniNet karticu (korisnika) i recimo normalnu postapaid/prepaid karticu (korisnika). Pa je prema tome merodavno da brzinu koju mozes da dobijes na telefonu na svojoj lokaciji, moguce dobiti i sa ruterom koji se dobija uz KucniNet. Dodatne antene ce da poboljsaju jacinu signala. Ukoliko se nalazis na mestu gde je signal osrednji, ali nece povecati brzinu iznad ogranicenja. Dakle ako je Kucni Net 100mbps max brzina, uz sve antene ovog sveta nece biti 30Gbps, vec 100mbps tj onoliko koliko provajder ogranici.
Sve je lepo objasnio kolega iznad.

Iz mog iskustva MTS ogranicava brzinu za mobilni internet. Nije samo do MiFi uredjaja, vec ta brzina od 50mbps ostaje i na telefonu recimo. A prema informacijama sa ovog forum, i iz iskustva poznanika, A1 ne razlikuje KucniNet karticu (korisnika) i recimo normalnu postapaid/prepaid karticu (korisnika). Pa je prema tome merodavno da brzinu koju mozes da dobijes na telefonu na svojoj lokaciji, moguce dobiti i sa ruterom koji se dobija uz KucniNet. Dodatne antene ce da poboljsaju jacinu signala. Ukoliko se nalazis na mestu gde je signal osrednji, ali nece povecati brzinu iznad ogranicenja. Dakle ako je Kucni Net 100mbps max brzina, uz sve antene ovog sveta nece biti 30Gbps, vec 100mbps tj onoliko koliko provajder ogranici.
Sve je lepo objasnio kolega iznad.
Dobro je da si ovo pomenuo - ja sam se dve godine mucio sa Yettel kucnim netom i imao drasticne razlike u brzini kad je opterecenje vece vs. manje. Onda su mi objasnili (to je bilo pre skoro 4 godine, a mozda ni tad nije bilo potpuno tacno) da Yettel ima najvisi prioritet za pripejd kartice, pa za postpejd kartice, a kucni net je najnizi (???). Odmah posle toga sam se prebacio na A1 jel su ekli upravo to - sve korisnike tretiraju jednako, sto je jako bitno. I sad uletim u zagusenje ali ne zavrsim sa jednocifrenim DL kao tada.

Uspeo sam nekako da resim moj problem sa hvatanjem signala, stavio sam ruter bukvalno kod vrata od terase koja gleda na ulicu.
To bih svima koji imaju problema sa signalom i preporucio, pogotovo u kuci (mada je vrv podjednako lose ako ne i gore u zgradi, jer ja nemam sprat iznad mene)
E sad, ja bi hteo da ruter vratim na neko normalno mesto, a da provucem antenu ili na potkrovlje, ili da izbacim napolje na terasu.

Koju neku low budzet antenu bi preporucili i gde to ima kod nas da se kupi?
Imam ovaj A1 kucni net, dali su mi NX520 tplink koji ima 2 ulaza za externe antene, ne znam da li mora oba da koristi ta antena?

Ja mogu neku iskru ako ima za 5g da preporucim ali nisu low budget

Ja mogu neku iskru ako ima za 5g da preporucim ali nisu low budget

Da, zaboravih da dodam, 5g je ruter i onaj A1 5g kucni net...

U principu ja imam okej signal, ali bih da pomerim net sa prozora da ne baca wifi na ulicu nego u kuci, tako da bilo kakva antena bi zavrsila posao...

kod yettela nije logicno da prepaid ima veci prioritet od postpaida
slazem se...nije logicno. Ali sam po protoku imao utisak da je tacno. E sad to je bilo pre 4 godine, sad sam na A1 i imam daleko bolji minimalni saobracaj nego sa istim setup-om na yettelu, kad dodje to zagusenja.

U principu ja imam okej signal, ali bih da pomerim net sa prozora da ne baca wifi na ulicu nego u kuci, tako da bilo kakva antena bi zavrsila posao...
Za 5G ja nisam nailazio na jeftine antene. Mozda je jeftinije ako imas neki samo wifi ruter, da ga dodas direktno na 5G ruter, i ugasis 5G ruteru wifi, pretvoris ga u modem, pozicioniran na dobrom mestu, ali bez da baca wifi na ulicu. Taj drugi ruter ti postane glavni wifi baja u kuci, na njega sve kacis. On je sa 1Gig LAN kablom konektovan na LAN port tvog modema. Ovo je naravno samo jedno resenje da te mozda ne kosta nista ako imas neki wifi ruter od ranije i nemas neke specijalne zahteve za njega.

Taj TP link ima iznenađujuće dobar wifi. Tako da ako hvatas wifi svuda po kući najbolje ništa ne dirati. Jer tebi treba 5G/4G antena i jedno i drugo da podržava. Cini mi se da sam viđao Nedis za 50 eura ali moras i kablove da nabavis. Mozda je stvarno najpametnije da uzmes neki wifi 6 ruter sa makar 4 antene i da koristis njega kao glavni wifi ako imas problema sa TP linkom

Jedna informacija ako neko moze da dodje do mifi-a onog sto se prodaje u mts Huawei E6888-982.Kad se ukljuci developer mod ima jednu zanimljivu opciju koju sam uspeo da isceprkam
Screenshot 2026-01-26 223505.png
Simfree je ovaj mifi inace
Pozdrav

Da li neko koristi uslugu kucni net preko mobilne od a1 ima realizovan fiksni broj preko istog uredjaja?

Zelim da proverim da li radi prenos dtmf tonova kako treba sa kucnog telefona prikacenog na zte mf283u.

Recimo pozovete 060 1234 javi vam se IVR od A1 i pritisnete 1 ili 2.

Da li IVR na drugoj strani registrute (pravilno Vas izbor ako ste pritisnuli 1 prebaci Vas na podmeni za mobilnu ili 2 za opticki internet)?

Hvala.

Interesantan mi je DL/UL Mod. Na DL je QPSK umesto 256QAM koji je na UL. Možda zbog toga A1 ima generalno nešto niže brzine na 5G od MTS.

On the n78 5G band (3.5 GHz), 256QAM provides significantly higher download speeds (up to 33% more) in excellent, near-cell conditions, while QPSK is used for robust, low-throughput, and stable connectivity, particularly at the cell edge or in high-interference scenarios. 256QAM requires high Signal-to-Interference-plus-Noise Ratio (SINR) for effective performance on n78.

Key Comparisons (n78 Band):
  • Data Rates: 256QAM transmits 8 bits per symbol, whereas QPSK transmits only 2 bits per symbol. This allows 256QAM to maximize throughput in optimal conditions.
  • Signal Strength (SINR): 256QAM requires very high signal quality. If the n78 signal is weak, 256QAM may actually result in lower throughput than lower-order modulations due to increased retransmissions.
  • Robustness: QPSK is much more robust against noise, interference, and, or signal degradation, making it more reliable for maintaining a connection, say Techplayon.
  • Application: 256QAM is ideal for high-speed, bandwidth-rich data (eMBB), whereas QPSK is suitable for signaling, voice, or when the user is at the edge of the n78 coverage area, say Patsnap Eureka.
In summary, for peak performance, 256QAM is preferred on n78, while QPSK ensures connectivity when signal conditions are not ideal.

Sa tvojim RSRP -57dBm, po AI objašnjenju odozgo, sa 256QAM u DL umesto QPSK, verovatno bi imao još veće brzine. Mada i je i meni sa RSRP od -85dBm do -90dBm, SINR na n78 oko 20dBm, dakle odličan. Bilo bi interesantno saznati da li MTS i Yettel koriste QPSK ili 256QAM za 5G DL.

Interesantan mi je DL/UL Mod. Na DL je QPSK umesto 256QAM koji je na UL. Možda zbog toga A1 ima generalno nešto niže brzine na 5G od MTS.

Sa tvojim RSRP -57dBm, po AI objašnjenju odozgo, sa 256QAM u DL umesto QPSK, verovatno bi imao još veće brzine. Mada i je i meni sa RSRP od -85dBm do -90dBm, SINR na n78 oko 20dBm, dakle odličan. Bilo bi interesantno saznati da li MTS i Yettel koriste QPSK ili 256QAM za 5G DL.
Ja samo mogu da pretpostavim dva scenarija za ovako visok DL - ili da ruter (najverovatnije) radi multiple CA, ali ti pokazuje samo n78, ili, sto se tice QPSK mozda ga je samo trenutno oborio BS , inace 256QAM je standard za ovako dobar SINR. Ili i jedno i drugo.

Ja samo mogu da pretpostavim dva scenarija za ovako visok DL - ili da ruter (najverovatnije) radi multiple CA, ali ti pokazuje samo n78, ili, sto se tice QPSK mozda ga je samo trenutno oborio BS , inace 256QAM je standard za ovako dobar SINR. Ili i jedno i drugo.

Kvalitet signala je bukvalno kao što @trucic, reče - kao da se kablom povezao na BS. Sa takvim idealnim signalom očekivao bih bolji rezultat merenja, jer mnoga merenja pokazuju dosta preko 1 Gbps. Naročito bih očekivao bolji ping.

CA radi sigurno. Ako se ne varam, bez CA mislim da NSA ni ne može da radi. Na NSA mora da postoji bar jedan 4G carrirer sa n78. Ako grešim, neka me isprave znalci.

Kvalitet signala je bukvalno kao što @trucic, reče - kao da se kablom povezao na BS. Sa takvim idealnim signalom očekivao bih bolji rezultat merenja, jer mnoga merenja pokazuju dosta preko 1 Gbps. Naročito bih očekivao bolji ping.

CA radi sigurno. Ako se ne varam, bez CA mislim da NSA ni ne može da radi. Na NSA mora da postoji bar jedan 4G carrirer sa n78. Ako grešim, neka me isprave znalci.
Da, CA je obavezna. 256QAM takodje. QPSK je 2 bita po signalu = teorijski 200mbps max, tako da nema sanse da radi tokom speedtesta u tom modu. Ovaj snapshoot je verovatno posto je test zavrsen . Takodje QPSK bazna stanica bira kad je SINR los, a njemu je SINR sto covek rece - kao da je kablom prikacen.

Ja sam na A1 primetio da u mirovanju je CA n78 + single 4G carrier, a tokom aktivnosti n78 + 4G 3CA. Na mts je konstantno n78 + B3 (nema 4G CA), ali su brzine za nijansu veće na mts u nego na A1 iako je signal za nijansu slabiji. Ali je zato na A1 ping bolji nego na mts, što je u praksi bitnije, nego da li ćeš imati 500 vs 700 Mbps u DL. Rezultati su sa MC888.

Evo, jako dobar ping na paketu KN+ 100/10 upravo sad, naročito kad je test prema A1 serveru ograničen na 100/10 (to je kako kad, nekad pušta neograničeno, nekad ograničava). Izgleda da A1 poboljšava mrežu kako protiče vreme. Ovakav ping na početku 5G nije bilo šanse da dobijem.

18786116088.png

Poslednja izmena:
Ja sam na A1 primetio da u mirovanju je CA n78 + single 4G carrier, a tokom aktivnosti n78 + 4G 3CA. Na mts je konstantno n78 + B3 (nema 4G CA), ali su brzine za nijansu veće na mts u nego na A1 iako je signal za nijansu slabiji. Ali je zato na A1 ping bolji nego na mts, što je u praksi bitnije, nego da li ćeš imati 500 vs 700 Mbps u DL. Rezultati su sa MC888.

Evo, jako dobar ping na paketu KN+ 100/10 upravo sad, naročito kad je test prema A1 serveru ograničen na 100/10 (to je kako kad, nekad pušta neograničeno, nekad ograničava). Izgleda da A1 poboljšava mrežu kako protiče vreme. Ovakav ping na početku 5G nije bilo šanse da dobijem.

18786116088.png
MC888 = Qualcomm X62 chipset = ZVER od rutera. nisam dugo video 13ms ping da budem iskren. Fantasticno.

Ruter dosta utiče na ping, stari Huawei B818 mu je imao 6-7ms manji ping od novog Xiaomi 5G CPE(isto snapdragon X62 kao taj ZTE)

Malo sam iscitao temu i usoeo da instaloram skriptu na moj Zte ruter.
U selu je samo jedna bazna stanica .Ona ima samo B3 i B20 band.
CUdno mi je da mi pokazuje razlocite jacine signala na ta dva benda.
Evo slike.

Na B20 dosta jaci signal.

Prilozi

• 20260201_083709.jpg
    20260201_083709.jpg
    452.2 KB · Pregleda: 52
  • 20260201_083756.jpg
    20260201_083756.jpg
    341.6 KB · Pregleda: 52
… to jeste karakterostika B20, niža frekvencija i veći domet… zaključaj B3 i probaj - sa njim imaš veću brzinu, uopšte bolju komunikaciju i upload…

… to jeste karakterostika B20, niža frekvencija i veći domet… zaključaj B3 i probaj - sa njim imaš veću brzinu, uopšte bolju komunikaciju i upload…
Aha,znaci razliciti bendovi,razlicite karakteristike.Zakljucam ga na B3.Radi on ok,protok oko 60-80 mb,ali posle par sati padne brzina na 20-40 mb.I tako ceo dan.Kad ga resetujem,brzina opet skoci.

Nazad
Vrh Dno