DJmihailo
Čuven
- Učlanjen(a)
- 17.11.2004
- Poena
- 695
Zar ne bi dobar ruter trebalo da ima bolje performanse od telefona? Pitam jer ne znam.Da, jaci ruter se priblizava performansama telefona.
Zar ne bi dobar ruter trebalo da ima bolje performanse od telefona? Pitam jer ne znam.Da, jaci ruter se priblizava performansama telefona.
Deluje logicno, ali telefoni su dovedeni do savrsenstva da rade efikasno i da imaju chipset / lte modem mnogo bolji nego prosecan ruter, jer moraju da rade u svim mogucim i nemogucim uslovima - to bar mi kupci ocekujemo od njih - a 4G ruteri su napravljeni da budu staticni, da ih provajderi poklanjaju za dz i rade dobro za onih 20% ljudi koji imaju srecu da budu na pravom mestu. Najlaksi odgovor lezi u poredjenju cena...Koliko si platio telefon, a koliko ruter? Ako platis ruter (ili ulozis u ruter i antene spoljne) koliko i telefon, vrlo verovatno ces imati iste ili bolje performanse.Zar ne bi dobar ruter trebalo da ima bolje performanse od telefona? Pitam jer ne znam.
Mislim da smo se malo mimoisli - naravno da skuplji ruter VEROVATNO znaci bolji prijem. Ja sam se fokusirao samo na to VEROVATNO.Poplasi ti narod. Moje iskustvo je drugacije. Na vikendici imamo MTS kucni net ili kako se vec zove i sa nekih prastarim telenor ruterom koji nema CA smo dobijali brzine 10-30mbps. Uz taj mts ugovor je stigao i onaj mifi uredjaj sto se bode u usb i koji je kao takav neupotrebljiv, ali s njim su brzine bile vece ~60mbps zato sto taj mifi ima CA.
Ja sam skoro dobio od A1 onaj NX520 zbog 5G KucniNet, i testirao sam sa MTS karticom u tom ruteru i dobijao sam tamo iste brzine kao sa mifi tj ~60mbps i slicno je radilo u peak-u tako da skuplji ruter verovatno znaci bolji prijem imho 🙂
Iz mog iskustva MTS ogranicava brzinu za mobilni internet. Nije samo do MiFi uredjaja, vec ta brzina od 50mbps ostaje i na telefonu recimo. A prema informacijama sa ovog forum, i iz iskustva poznanika, A1 ne razlikuje KucniNet karticu (korisnika) i recimo normalnu postapaid/prepaid karticu (korisnika). Pa je prema tome merodavno da brzinu koju mozes da dobijes na telefonu na svojoj lokaciji, moguce dobiti i sa ruterom koji se dobija uz KucniNet. Dodatne antene ce da poboljsaju jacinu signala. Ukoliko se nalazis na mestu gde je signal osrednji, ali nece povecati brzinu iznad ogranicenja. Dakle ako je Kucni Net 100mbps max brzina, uz sve antene ovog sveta nece biti 30Gbps, vec 100mbps tj onoliko koliko provajder ogranici.Poplasi ti narod. Moje iskustvo je drugacije. Na vikendici imamo MTS kucni net ili kako se vec zove i sa nekih prastarim telenor ruterom koji nema CA smo dobijali brzine 10-30mbps. Uz taj mts ugovor je stigao i onaj mifi uredjaj sto se bode u usb i koji je kao takav neupotrebljiv, ali s njim su brzine bile vece ~60mbps zato sto taj mifi ima CA.
Ja sam skoro dobio od A1 onaj NX520 zbog 5G KucniNet, i testirao sam sa MTS karticom u tom ruteru i dobijao sam tamo iste brzine kao sa mifi tj ~60mbps i slicno je radilo u peak-u tako da skuplji ruter verovatno znaci bolji prijem imho 🙂
Dobro je da si ovo pomenuo - ja sam se dve godine mucio sa Yettel kucnim netom i imao drasticne razlike u brzini kad je opterecenje vece vs. manje. Onda su mi objasnili (to je bilo pre skoro 4 godine, a mozda ni tad nije bilo potpuno tacno) da Yettel ima najvisi prioritet za pripejd kartice, pa za postpejd kartice, a kucni net je najnizi (???). Odmah posle toga sam se prebacio na A1 jel su ekli upravo to - sve korisnike tretiraju jednako, sto je jako bitno. I sad uletim u zagusenje ali ne zavrsim sa jednocifrenim DL kao tada.Iz mog iskustva MTS ogranicava brzinu za mobilni internet. Nije samo do MiFi uredjaja, vec ta brzina od 50mbps ostaje i na telefonu recimo. A prema informacijama sa ovog forum, i iz iskustva poznanika, A1 ne razlikuje KucniNet karticu (korisnika) i recimo normalnu postapaid/prepaid karticu (korisnika). Pa je prema tome merodavno da brzinu koju mozes da dobijes na telefonu na svojoj lokaciji, moguce dobiti i sa ruterom koji se dobija uz KucniNet. Dodatne antene ce da poboljsaju jacinu signala. Ukoliko se nalazis na mestu gde je signal osrednji, ali nece povecati brzinu iznad ogranicenja. Dakle ako je Kucni Net 100mbps max brzina, uz sve antene ovog sveta nece biti 30Gbps, vec 100mbps tj onoliko koliko provajder ogranici.
Sve je lepo objasnio kolega iznad.
Ja mogu neku iskru ako ima za 5g da preporucim ali nisu low budget
slazem se...nije logicno. Ali sam po protoku imao utisak da je tacno. E sad to je bilo pre 4 godine, sad sam na A1 i imam daleko bolji minimalni saobracaj nego sa istim setup-om na yettelu, kad dodje to zagusenja.kod yettela nije logicno da prepaid ima veci prioritet od postpaida
Za 5G ja nisam nailazio na jeftine antene. Mozda je jeftinije ako imas neki samo wifi ruter, da ga dodas direktno na 5G ruter, i ugasis 5G ruteru wifi, pretvoris ga u modem, pozicioniran na dobrom mestu, ali bez da baca wifi na ulicu. Taj drugi ruter ti postane glavni wifi baja u kuci, na njega sve kacis. On je sa 1Gig LAN kablom konektovan na LAN port tvog modema. Ovo je naravno samo jedno resenje da te mozda ne kosta nista ako imas neki wifi ruter od ranije i nemas neke specijalne zahteve za njega.Da, zaboravih da dodam, 5g je ruter i onaj A1 5g kucni net...
U principu ja imam okej signal, ali bih da pomerim net sa prozora da ne baca wifi na ulicu nego u kuci, tako da bilo kakva antena bi zavrsila posao...
Taj TP link ima iznenađujuće dobar wifi. Tako da ako hvatas wifi svuda po kući najbolje ništa ne dirati. Jer tebi treba 5G/4G antena i jedno i drugo da podržava. Cini mi se da sam viđao Nedis za 50 eura ali moras i kablove da nabavis. Mozda je stvarno najpametnije da uzmes neki wifi 6 ruter sa makar 4 antene i da koristis njega kao glavni wifi ako imas problema sa TP linkomDa, zaboravih da dodam, 5g je ruter i onaj A1 5g kucni net...
U principu ja imam okej signal, ali bih da pomerim net sa prozora da ne baca wifi na ulicu nego u kuci, tako da bilo kakva antena bi zavrsila posao...
On the n78 5G band (3.5 GHz), 256QAM provides significantly higher download speeds (up to 33% more) in excellent, near-cell conditions, while QPSK is used for robust, low-throughput, and stable connectivity, particularly at the cell edge or in high-interference scenarios. 256QAM requires high Signal-to-Interference-plus-Noise Ratio (SINR) for effective performance on n78.
Key Comparisons (n78 Band):
In summary, for peak performance, 256QAM is preferred on n78, while QPSK ensures connectivity when signal conditions are not ideal.
- Data Rates: 256QAM transmits 8 bits per symbol, whereas QPSK transmits only 2 bits per symbol. This allows 256QAM to maximize throughput in optimal conditions.
- Signal Strength (SINR): 256QAM requires very high signal quality. If the n78 signal is weak, 256QAM may actually result in lower throughput than lower-order modulations due to increased retransmissions.
- Robustness: QPSK is much more robust against noise, interference, and, or signal degradation, making it more reliable for maintaining a connection, say Techplayon.
- Application: 256QAM is ideal for high-speed, bandwidth-rich data (eMBB), whereas QPSK is suitable for signaling, voice, or when the user is at the edge of the n78 coverage area, say Patsnap Eureka.
Gde je ovo testirano?
Ja samo mogu da pretpostavim dva scenarija za ovako visok DL - ili da ruter (najverovatnije) radi multiple CA, ali ti pokazuje samo n78, ili, sto se tice QPSK mozda ga je samo trenutno oborio BS , inace 256QAM je standard za ovako dobar SINR. Ili i jedno i drugo.Interesantan mi je DL/UL Mod. Na DL je QPSK umesto 256QAM koji je na UL. Možda zbog toga A1 ima generalno nešto niže brzine na 5G od MTS.
Sa tvojim RSRP -57dBm, po AI objašnjenju odozgo, sa 256QAM u DL umesto QPSK, verovatno bi imao još veće brzine. Mada i je i meni sa RSRP od -85dBm do -90dBm, SINR na n78 oko 20dBm, dakle odličan. Bilo bi interesantno saznati da li MTS i Yettel koriste QPSK ili 256QAM za 5G DL.
Ja samo mogu da pretpostavim dva scenarija za ovako visok DL - ili da ruter (najverovatnije) radi multiple CA, ali ti pokazuje samo n78, ili, sto se tice QPSK mozda ga je samo trenutno oborio BS , inace 256QAM je standard za ovako dobar SINR. Ili i jedno i drugo.
Da, CA je obavezna. 256QAM takodje. QPSK je 2 bita po signalu = teorijski 200mbps max, tako da nema sanse da radi tokom speedtesta u tom modu. Ovaj snapshoot je verovatno posto je test zavrsen . Takodje QPSK bazna stanica bira kad je SINR los, a njemu je SINR sto covek rece - kao da je kablom prikacen.Kvalitet signala je bukvalno kao što @trucic, reče - kao da se kablom povezao na BS. Sa takvim idealnim signalom očekivao bih bolji rezultat merenja, jer mnoga merenja pokazuju dosta preko 1 Gbps. Naročito bih očekivao bolji ping.
CA radi sigurno. Ako se ne varam, bez CA mislim da NSA ni ne može da radi. Na NSA mora da postoji bar jedan 4G carrirer sa n78. Ako grešim, neka me isprave znalci.
MC888 = Qualcomm X62 chipset = ZVER od rutera. nisam dugo video 13ms ping da budem iskren. Fantasticno.Ja sam na A1 primetio da u mirovanju je CA n78 + single 4G carrier, a tokom aktivnosti n78 + 4G 3CA. Na mts je konstantno n78 + B3 (nema 4G CA), ali su brzine za nijansu veće na mts u nego na A1 iako je signal za nijansu slabiji. Ali je zato na A1 ping bolji nego na mts, što je u praksi bitnije, nego da li ćeš imati 500 vs 700 Mbps u DL. Rezultati su sa MC888.
Evo, jako dobar ping na paketu KN+ 100/10 upravo sad, naročito kad je test prema A1 serveru ograničen na 100/10 (to je kako kad, nekad pušta neograničeno, nekad ograničava). Izgleda da A1 poboljšava mrežu kako protiče vreme. Ovakav ping na početku 5G nije bilo šanse da dobijem.
![]()
Aha,znaci razliciti bendovi,razlicite karakteristike.Zakljucam ga na B3.Radi on ok,protok oko 60-80 mb,ali posle par sati padne brzina na 20-40 mb.I tako ceo dan.Kad ga resetujem,brzina opet skoci.… to jeste karakterostika B20, niža frekvencija i veći domet… zaključaj B3 i probaj - sa njim imaš veću brzinu, uopšte bolju komunikaciju i upload…
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari